15 όροι φωτογραφίας που δεν γνωρίζετε, αλλά φοβάστε πολύ να ρωτήσετε

Η φωτογραφία είναι πολύ περισσότερα από το να κάνετε κλικ στο κλείστρο την κατάλληλη στιγμή! Το grtechpc.org εξηγεί ορισμένους συνηθισμένους όρους φωτογραφίας που ακούτε συχνά αλλά φοβάστε πολύ να ρωτήσετε.

Η επαγγελματική φωτογραφία μπορεί γρήγορα να γίνει συντριπτική, ειδικά όταν μόλις ξεκινήσατε και συνεχίζετε να ακούτε φωτογραφικούς όρους χωρίς να γνωρίζετε την πραγματική τους σημασία. Η εκμάθηση αυτών των στοιχειωδών όρων είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας γερής βάσης για τη φωτογραφική σας καριέρα. Επιπλέον, η γνώση αυτών των όρων σάς επιτρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες και τις επιφυλάξεις των φωτογραφικών μηχανών και άλλων φωτογραφικών εργαλείων.

Η εκμάθηση επαγγελματικής φωτογραφίας περιλαμβάνει τη γνώση εκατοντάδων όρων φωτογραφίας, αλλά η γνώση των παρακάτω 15 θα σας κάνει μια καλή αρχή και θα σας κάνει να συνομιλείτε άνετα με τους συνομηλίκους σας στη φωτογραφία. Λοιπόν, ας μεταβούμε σε κάποια κοινή ορολογία φωτογραφίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση!

Ανοιγμα

Η ορολογία της επαγγελματικής φωτογραφίας περιλαμβάνει τρεις βασικές ρυθμίσεις που πρέπει να κυριαρχήσει ένας φωτογράφος. διάφραγμα, ISO και ταχύτητα κλείστρου. Η κυριολεκτική έννοια του ανοίγματος είναι μια μικρή τρύπα ή άνοιγμα. Είναι ενδιαφέρον ότι το διάφραγμα στην επαγγελματική φωτογραφία δεν διαφέρει πολύ από την κυριολεκτική του έννοια. είναι μια μικρή τρύπα που αφήνει το φως να πέσει στον φακό της κάμερας.

Ένας φακός κάμερας συμπεριφέρεται σημαντικά διαφορετικά όταν εκτίθεται σε ποικίλες ποσότητες φωτός και οι επαγγελματίες φωτογράφοι είναι εξαιρετικοί στο να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Θα πρέπει να βρείτε τις μετρήσεις διαφράγματος σε σχέση με f-stop (για παράδειγμα, f/1,8 ή f/2,8) στον φωτογραφικό σας εξοπλισμό. Όσο μικρότερος είναι ο παρονομαστής στη μέτρηση του διαφράγματος. τόσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα του φακού και το αντίστροφο.

Με αυτή τη λογική, ένας φακός με διάφραγμα f/1,4 θα συλλάβει περισσότερο φως σε μια λήψη από έναν άλλο φακό με διάφραγμα f/22.

Η μακρο όψη ενός παλιού ρετρό φακού κάμερας που δείχνει το διάφραγμά του

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, οι φακοί με εκτεταμένο διάφραγμα έχουν μικρότερο βάθος πεδίου και δεν εστιάζουν πραγματικά σε τίποτα στη λήψη. Ωστόσο, οι φωτογραφίες από αυτούς τους φακούς είναι οι πιο φωτεινές. Από την άλλη, οι φακοί με μικροσκοπικά διαφράγματα έχουν μεγάλο βάθος πεδίου και εστιάζουν σε οτιδήποτε είναι στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, αλλά η εικόνα είναι εξαιρετικά σκοτεινή.

Αναλογία απεικόνισης

Το Aspect Ratio δεν είναι εξ ολοκλήρου όρος φωτογραφίας, καθώς ισχύει τόσο για φωτογραφίες όσο και για βίντεο. Εάν έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα βίντεο YouTube σε ένα σύγχρονο smartphone, πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι χάνετε κάποιο μέρος του βίντεο εάν το τεντώσετε σε ολόκληρη την οθόνη.

Ωστόσο, δεν θα βρείτε αυτό το πρόβλημα κατά την εκτέλεση του ίδιου βίντεο σε τηλεόραση, φορητό υπολογιστή ή παλιό smartphone. Γιατί, λοιπόν, το ίδιο βίντεο εκτελείται απρόσκοπτα σε ορισμένες συσκευές, αλλά χρειάζεται λίγη κοπή σε άλλες;

Συσκευές με διαφορετικούς λόγους διαστάσεων

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στις διαφορετικές αναλογίες διαστάσεων ενός σύγχρονου smartphone χωρίς πλαίσιο. Ο λόγος διαστάσεων δεν είναι παρά ο λόγος ύψους προς πλάτος μιας φωτογραφίας ή ενός περιεχομένου βίντεο.

Καθώς ένα σύγχρονο smartphone έχει διαφορετική αναλογία διαστάσεων (που κυμαίνεται μεταξύ 18:9 και 19,5:9) από ένα συνηθισμένο περιεχόμενο βίντεο (16:9), το smartphone σας περικόπτει το τμήμα που υπερβαίνει τα όρια της οθόνης του ενώ εκτείνεται ένα βίντεο. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες. Οι εικόνες με διαφορετικούς λόγους διαστάσεων θα είναι ευρύτερες ή ψηλότερες ανάλογα με τις αναλογίες τους.

Βάθος πεδίου

Ο όρος φωτογραφίας, βάθος πεδίου, αναφέρεται στο τμήμα μιας εικόνας στο οποίο εστιάζει μια φωτογραφική μηχανή. Κατά τη λήψη μιας εικόνας, μια κάμερα προσπαθεί να εστιάσει σε ένα θέμα και να το κάνει να φαίνεται όσο πιο ευκρινές γίνεται, αλλά υπάρχει κάποιος χώρος μπροστά και πίσω από το θέμα που παραμένει ευκρινής και αυτός ο χώρος είναι ακριβώς το βάθος πεδίου.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι παίζουν με το βάθος πεδίου ενός φακού για να τραβήξουν εικόνες σε διαφορετικές συνθήκες. Το ρηχό βάθος πεδίου είναι ιδανικό για κλικ σε πορτραίτα με το εφέ bokeh και ένα σημαντικό βάθος πεδίου βοηθά στη λήψη τοπίων.

Μικρό βάθος πεδίου

Εκθεση

Η έκθεση είναι ένας φωτογραφικός όρος που βοηθά στην ποσοτικοποίηση της φωτεινότητας ή του σκοταδισμού μιας εικόνας. Το φως ήταν ένας ουσιαστικός παράγοντας όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν φωτογραφικά φιλμ για να αναπτύξουν τις εικόνες στις οποίες κάνανε κλικ την προηγούμενη μέρα.

Οι εικόνες που ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες στο φως βγήκαν πιο φωτεινές από το συνηθισμένο και το αντίστροφο. Με τον καιρό, ο όρος έκθεση έγινε συνώνυμο της φωτεινότητας μιας εικόνας, ανεξάρτητα από τη διαδικασία κλικ και επεξεργασίας της εικόνας. Μπορείτε να ελέγξετε την έκθεση μιας εικόνας τροποποιώντας τις ρυθμίσεις της κάμερας όπως το διάφραγμα, το ISO και άλλα.

Οι διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης έχουν ως αποτέλεσμα τη διαφορετική φωτεινότητα της εικόνας

Εστιακό μήκος

Ο όρος φωτογραφίας, η εστιακή απόσταση, είναι μια μέτρηση του διαχωρισμού μεταξύ του φακού και της εικόνας που προβάλλει στο φωτογραφικό φιλμ. Ο όρος μπορεί να φαίνεται περίπλοκος στην αρχή, αλλά είναι απλώς ένας ποσοτικός δείκτης της μεγέθυνσης που μπορεί να παράγει ο φακός στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένας ευρυγώνιος φακός είναι τέλειος για τη λήψη τοπίων και εικόνων με πολλά θέματα, πράγμα που σημαίνει ότι ο φακός θα πρέπει να μπορεί να δημιουργεί εικόνες με σμίκρυνση. Γι’ αυτό οι ευρυγώνιοι φακοί διαθέτουν εστιακή απόσταση 16-35 mm, σε αντίθεση με τους φακούς 300 mm που χρησιμοποιούνται για τη λήψη λεπτομερών λήψεων τηλεφακού.

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, ένας φακός με μεγαλύτερο αριθμό πριν από το σημάδι «mm» θα παράγει μια εικόνα με μεγαλύτερη μεγέθυνση και το αντίστροφο.

HDR

Τα μάτια μας έχουν το φυσικό χάρισμα να επεξεργάζονται θαυμάσια γραφικά υψηλής αντίθεσης. Μπορούμε να κοιτάξουμε τα θέματα σε μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα και να συνεχίσουμε να βλέπουμε τις λεπτομέρειες τόσο των σκοτεινών όσο και των φωτεινών μερών με την ίδια ευκρίνεια.

  Κορυφαία 19 εργαλεία δοκιμής λογισμικού που πρέπει να γνωρίζετε ως ελεγκτής

Οι κάμερες, ωστόσο, δεν είναι τόσο καλές στην αναπαραγωγή της ίδιας λεπτομέρειας κατά τη λήψη εικόνων με διαφορετικά φωτισμένα θέματα. Οι κάμερες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα φωτεινό ή ένα σκοτεινό θέμα κατά τη λήψη τέτοιων φωτογραφιών και το αποτέλεσμα είναι συχνά απογοητευτικό.

Το HDR τονίζει τόσο τα σκοτεινά όσο και τα φωτεινά μέρη της εικόνας

Κάνοντας κλικ στο HDR ή στις «εικόνες υψηλού δυναμικού εύρους» είναι ο τυπικός τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος στη σύγχρονη φωτογραφία. Η κάμερα κάνει κλικ σε πολλές λήψεις με διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης και, στη συνέχεια, ο επεξεργαστής εικόνας συνδέει όλες τις εικόνες σε μία παίρνοντας τα καλύτερα μέρη από κάθε φωτογραφία.

ISO

Το ISO είναι ίσως ένας από τους πιο ουσιαστικούς όρους φωτογραφίας που χρησιμοποιεί ο επαγγελματίας φωτογράφος προς όφελός του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της φωτογραφίας, μαζί με την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα.

Ένας επαγγελματίας φωτογράφος πρέπει να κάνει κλικ σε συνεπείς εικόνες σε σκούρο και φωτεινό φόντο με παρόμοια ποιότητα. Ωστόσο, μια κάμερα συμπεριφέρεται σημαντικά διαφορετικά και στα δύο αυτά περιβάλλοντα, ανάλογα με τις ρυθμίσεις της κάμερας. Ειδικά η φωτεινότητα της εικόνας δέχεται τεράστιο χτύπημα χρησιμοποιώντας παρόμοια στάδια σε φωτεινές και σκοτεινές συνθήκες.

Οι εικόνες με υψηλή περιεκτικότητα ISO είναι γενικά πιο θορυβώδεις

Η διατήρηση της τέλειας έκθεσης είναι απαραίτητη για συνεπείς εικόνες και το ISO διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία. Οι ρυθμίσεις ISO επηρεάζουν άμεσα τη φωτεινότητα μιας εικόνας. Οι διαφορετικές ρυθμίσεις ISO σάς επιτρέπουν να τραβάτε φωτογραφίες με διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας. Η βασική ρύθμιση ISO είναι περίπου ISO 100 για τις περισσότερες κάμερες και οι εικόνες σε αυτήν τη ρύθμιση έχουν την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Μπορείτε να περιμένετε τις καλύτερες λεπτομέρειες από την κάμερά σας, αλλά η εικόνα θα είναι σκοτεινή. Η βασική ρύθμιση ISO είναι η καλύτερη επιλογή σας εάν βρίσκεστε σε περιβάλλον με έντονο φωτισμό και η λήψη καλών φωτογραφιών είναι η μόνη σας προτεραιότητα.

Καθώς αυξάνετε τις ρυθμίσεις ISO, η φωτεινότητα της εικόνας αυξάνεται, όπως και ο θόρυβος και η κοκκώδης εικόνα στην εικόνα. Μια εικόνα με ISO 3200 θα σας επιτρέψει να κάνετε κλικ σε μια αρκετά φωτεινή εικόνα ακόμα και κάτω από σκοτεινές συνθήκες, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε ότι η εικόνα θα είναι της καλύτερης ποιότητας.

Σταθεροποίηση εικόνας

Θυμηθείτε πώς έπρεπε να κρατάτε σταθερά τη φωτογραφική μηχανή σας πριν τραβήξετε μια εικόνα με ένα παλιό smartphone, διαφορετικά η εικόνα θα έτρεμε! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάμερες των smartphone δεν είχαν τη δυνατότητα σταθεροποίησης εικόνας στην εποχή μας. Οι σύγχρονες κάμερες διαθέτουν σταθεροποίηση εικόνας με βάση φακούς και αισθητήρες για καλύτερες εικόνες, ακόμη και σε περιβάλλοντα με γρήγορο ρυθμό.

Ο όρος φωτογραφίας Image Stabilization είναι μια λειτουργία κάμερας που σας επιτρέπει να κάνετε κλικ σε μια σταθερή εικόνα είτε μετακινώντας φυσικά τον φακό της κάμερας είτε τον αισθητήρα της κάμερας. Ο αισθητήρας ή ο φακός κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κίνηση του χεριού σας κατά μήκος των τριών αξόνων.

Κάνοντας αυτό ουσιαστικά ακυρώνει την κίνηση του χεριού και ο αισθητήρας ή ο φακός μένει στο ίδιο σημείο όπου ήταν αρχικά. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος έχει και τους περιορισμούς της, καθώς ο αισθητήρας ή ο φακός μπορούν να μετακινηθούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο όριο, μετά το οποίο οι εικόνες θα γίνουν θολές με την κίνηση του χεριού.

Η κακή σταθεροποίηση εικόνας οδηγεί σε θολές εικόνες

Η σταθεροποίηση εικόνας βοηθά στο κλικ στις εικόνες σε περιβάλλον με γρήγορο ρυθμό και αυξάνει τις δυνατότητες χαμηλού φωτισμού μιας κάμερας. Κάνοντας κλικ σε φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό απαιτείται η κάμερα να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο φως από την ίδια γωνία. Ακόμη και οι μικρές κινήσεις των χεριών μπορούν να οδηγήσουν σε ασταθείς εικόνες, αλλά οι κάμερες με σταθεροποίηση εικόνας μπορούν να αντισταθμίσουν κάποια κίνηση του χεριού και να κάνουν κλικ σε καλύτερες φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό.

Ταχύτητα κλείστρου

Ας μιλήσουμε για τον τελευταίο από τους τρεις όρους φωτογραφίας πυλώνων. ταχύτητα κλείστρου. Η ταχύτητα κλείστρου είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο αισθητήρας της κάμερας για να συλλάβει φως. Η ταχύτητα κλείστρου θα πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 1/100ου και 1/4000 του δευτερολέπτου για τις περισσότερες καθημερινές λήψεις.

Η αύξηση ή η μείωση της ταχύτητας κλείστρου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όλες τις παραμέτρους της εικόνας. Ωστόσο, η ταχύτητα κλείστρου επηρεάζει κατά κύριο λόγο την έκθεση και το θάμπωμα κίνησης σε μια εικόνα. Η αυξημένη ταχύτητα κλείστρου επιτρέπει στην κάμερα να συλλαμβάνει περισσότερο φως καθώς ο αισθητήρας παίρνει περισσότερο από το φως που πέφτει. Γι’ αυτό η μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου είναι ιδανική για να κάνετε κλικ σε φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό χωρίς να αυξάνετε πολύ το ISO.

Σύγκριση ταχύτητας κλείστρου

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ταχύτητας κλείστρου είναι το motion blur. Όσο περισσότερο αφήνετε την κάμερα να συγκεντρώνει φως από το περιβάλλον, τόσο πιο ευαίσθητη είναι η κάμερα σε κινούμενα θέματα. Οποιαδήποτε κίνηση στον περιβάλλοντα χώρο θα κάνει ορισμένα μέρη της εικόνας θαμπή και θα προσθέσει ένα όμορφο εφέ θολώματος κίνησης στη σκηνή.

Ωστόσο, ένας φωτογράφος πρέπει να γνωρίζει το περιβάλλον του πριν ρυθμίσει την ταχύτητα κλείστρου. Η χρήση μεγαλύτερων ταχυτήτων κλείστρου στα αθλήματα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά θολές εικόνες. γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μικρότερη ταχύτητα κλείστρου όπως 1/500ο ή 1/2000ο του δευτερολέπτου. Από την άλλη πλευρά, η χρήση μεγαλύτερης ταχύτητας κλείστρου κατά τη λήψη ακίνητων αντικειμένων όπως ο νυχτερινός ουρανός είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Μεγάλη έκθεση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια συνηθισμένη λήψη έχει ταχύτητα κλείστρου από 1/100ο έως 1/4000ο του δευτερολέπτου, αλλά όταν αυξήσετε την ταχύτητα κλείστρου σε λίγα δευτερόλεπτα ή περισσότερο, γίνεται ο όρος φωτογραφίας, λήψη μεγάλης έκθεσης. Η χρήση λήψεων μεγάλης έκθεσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιβάλλοντα με κλικ με κυρίως ακίνητα θέματα με λίγα κινούμενα. Η μεγάλη έκθεση θολώνει αυτόματα τα κινούμενα αντικείμενα, δημιουργώντας ένα εφέ που μοιάζει με κινούμενα αντικείμενα σε ακίνητη εικόνα. Οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν συνήθως λήψεις μεγάλης έκθεσης για να κάνουν κλικ σε καταρράκτες, ωκεανούς, σύννεφα, νυχτερινό ουρανό και πολλά άλλα.

Η χρήση μεγάλης έκθεσης δημιουργεί ένα εφέ κίνησης σε στατικές εικόνες

  Το καλύτερο κανάλι WiFi 5 Ghz για τον δρομολογητή σας [December 2020]

Μακροεντολή

Η διαδικασία του κλικ σε μια εικόνα ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα θέματα. μπορεί να χρειαστείτε έναν ευρυγώνιο φακό για να κάνετε κλικ σε ένα τοπίο. Ομοίως, πρέπει να πλησιάσετε το θέμα ενώ κάνετε κλικ σε κάτι όπως ένα λουλούδι, ένα σφάλμα ή ένα μικρό πράγμα. Κάνοντας κλικ σε τέτοιες κοντινές λήψεις αναφέρεται συχνά ως φωτογραφία Macro.

Από τεχνική άποψη, το να κάνετε κλικ σε μια εικόνα με μεγέθυνση ένα προς ένα (το θέμα εμφανίζεται στο ίδιο μέγεθος με αυτό στην πραγματική ζωή) ή περισσότερο είναι μακρο φωτογραφία. Τούτου λεχθέντος, οι κατασκευαστές φακών παράγουν ακόμη και φακούς με τη μισή μεγέθυνση ένα προς ένα και τους ονομάζουν φακούς macro.

Μακρο εικόνα ενός εντόμου

Η μακρο φωτογραφία είναι ένα από τα λίγα είδη φωτογραφίας που δεν απαιτεί από εσάς να ταξιδέψετε σε εξωτικούς προορισμούς ή να αναζητήσετε ένα τέλειο φόντο. Η πίσω αυλή σας ή ένας κοντινός κήπος μπορεί κάλλιστα να είναι ο προορισμός για την επόμενη μακρο-μαγεία σας.

Θόρυβος

Ακόμα κι αν δεν έχετε καλή γνώση σχετικά με την ορολογία της φωτογραφίας, μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε τι είναι ο θόρυβος με το όνομά του. Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιούμε θόρυβο για να δηλώσουμε κάθε είδους τυχαιότητα στο περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο της φωτογραφίας, όπου ο θόρυβος είναι το συνώνυμο της οπτικής τυχαιότητας. Ένα φόντο με χαμηλό φωτισμό είναι πιο θορυβώδες καθώς πέφτει λιγότερο φως στον αισθητήρα της κάμερας. Αυτό το φαινόμενο, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα τα σκοτεινά και αποχρωματισμένα pixel στην τελική εικόνα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ως θόρυβο.

Μια θορυβώδης εικόνα

Μπορείτε επίσης να αυξήσετε τον θόρυβο στις εικόνες σας κατά τη λήψη σε υψηλότερες ρυθμίσεις ISO. Ο αισθητήρας προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο φως, αλλά το σφάλμα μετά την επεξεργασία γίνεται θόρυβος στην τελική εικόνα. Ομοίως, η χρήση μιας ιδιαίτερα χαμηλής ρύθμισης ISO είναι επίσης ένας τρόπος οπτικοποίησης του θορύβου. Ωστόσο, ως φωτογράφος, θα πρέπει να ανυπομονείτε να μειώσετε τον θόρυβο αντί να τον αυξήσετε στα κλικ σας.

Υπάρχουν πολλά λογισμικά μείωσης θορύβου που μπορούν να μειώσουν το θόρυβο κατά τη μετα-επεξεργασία των εικόνων σας. Ενώ αυτά τα λογισμικά λειτουργούν άψογα, μερικές φορές μπορούν να αλλάξουν την αρχική εμφάνιση ή μέρη του για να το κάνουν να φαίνεται δυσάρεστο. Ως φωτογράφος, θα πρέπει να στοχεύετε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο στην αρχική λήψη.

Κανόνας των τρίτων

Πρέπει να έχετε δει την επιλογή να ενεργοποιήσετε ένα πλέγμα 3X3 σε οποιαδήποτε σύγχρονη κάμερα. Αυτό το πλέγμα 3Χ3 βοηθά τους φωτογράφους να διαχειρίζονται τη σύνθεση της εικόνας τους σύμφωνα με τον κανόνα των τρίτων. Ο κανόνας των τρίτων ορίζει ότι ένας φωτογράφος πρέπει να στοχεύει να κρατήσει το θέμα του σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα σημεία τομής που υπάρχουν στο κέντρο του πλέγματος. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διατηρήσετε τον ορίζοντα κατά μήκος της πάνω ή της κάτω γραμμής.

Ένας από τους σημαντικούς κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία είναι ο Κανόνας του Τρίτου

Ενώ ο κανόνας των τρίτων σάς βοηθά να δημιουργήσετε μια ιδέα για τη διατήρηση μιας καλής σύνθεσης εικόνας κατά τις πρώτες μέρες της φωτογραφίας τους, δεν θα σας πρότεινα να τον πάρετε ως άκαμπτο κανόνα. Θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπίζετε τον κανόνα των τρίτων ως τροχούς προπόνησης ενώ μαθαίνετε τα βασικά σας στον τομέα της φωτογραφίας. Αλλά θα πρέπει επίσης να είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε αυτούς τους τροχούς προπόνησης και να αναπτύξετε το μοναδικό σας στυλ σύνθεσης της εικόνας αντί να προσκολληθείτε στον κανόνα των τρίτων.

Time Lapse

Το Time Lapse είναι η μέθοδος λήψης ενός φόντου πολλές φορές χωρίς αλλαγή των ρυθμίσεων. Η ιδέα εδώ είναι να εμφανιστεί η αλλαγή στο φόντο μετά από κάθε χρονικό διάστημα που περνά. Η διαδικασία του κλικ σε ένα time-lapse είναι σχετικά εύκολη. Εσείς, ως φωτογράφος, τοποθετείτε τη φωτογραφική μηχανή σας σε ένα σημείο που αποτυπώνει τέλεια το περιβάλλον. Στη συνέχεια, θα πρέπει είτε να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο που να κάνει κλικ στις εικόνες σε τακτά χρονικά διαστήματα για λίγο είτε να κάνετε το ίδιο χειροκίνητα.

Time Lapse ενός αναπτυσσόμενου μανιταριού

Τα χρονικά διαστήματα φαίνονται καλύτερα όταν συγχωνεύετε τις φωτογραφίες στις οποίες κάνετε κλικ κατά τα διάφορα χρονικά διαστήματα και τις κάνετε προβολή διαφανειών. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια καλύτερη διαδρομή, να εγγράψετε ένα βίντεο timelapse και να το επιταχύνετε για να το μειώσετε σε ένα κλιπ 5 έως 10 δευτερολέπτων. Ένα βίντεο timelapse δείχνει πολύ καλύτερες μεταβάσεις μεταξύ διαφόρων στιγμών του βίντεο και σίγουρα φαίνεται καλύτερο από μια παρουσίαση φωτογραφιών timelapse.

Ισορροπία του λευκού χρώματος

Η φύση μας έχει χαρίσει, τους ανθρώπους, κάποιες εξαιρετικές οπτικές δυνατότητες με τη μορφή των ματιών μας. Έχουμε εκπληκτικές δυνατότητες χαμηλού φωτισμού και δυνατότητα προσαρμογής των ματιών ανάλογα με τη φωτεινότητα στο φόντο. Ακόμη και οι πιο καινοτόμες κάμερες δεν μπορούν να αναπαραγάγουν τέλεια την εκπληκτική ομορφιά του ανθρώπινου ματιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών προσθέτουν επιλογές για να προσαρμόζουν χειροκίνητα ρυθμίσεις όπως ισορροπία λευκού.

Σύγκριση θερμοκρασίας χρώματος

Ο όρος φωτογραφίας, ισορροπία λευκού είναι μια ρύθμιση κάμερας που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις θερμοκρασίες χρώματος των λήψεών σας. Για όσους δεν γνωρίζουν, η θερμοκρασία χρώματος είναι ένας τρόπος καθορισμού της χρωματικής σύνθεσης μιας εικόνας. Μια πιο ζεστή εικόνα έχει περισσότερο πορτοκαλί τόνο και μια πιο ψυχρή εικόνα έχει πιο μπλε τόνο. Η ρύθμιση της ισορροπίας λευκού σάς επιτρέπει να αλλάξετε αυτή τη θερμοκρασία χρώματος και να την κάνετε πιο ζεστή ή πιο δροσερή ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.

Οι καλύτερες φωτογραφικές μηχανές για επαγγελματίες φωτογραφίας

Τώρα που περάσαμε από κάποια βασική ορολογία φωτογραφίας, πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει ότι το να έχετε εξαιρετικό φωτογραφικό εξοπλισμό είναι ένα κρίσιμο μέρος της εξάσκησης της τέχνης της φωτογραφίας. Μια καλή κάμερα σάς προσφέρει πολλές ρυθμίσεις πριν και μετά την εικόνα για να ενισχύσετε σημαντικά τις λήψεις σας. Επιπλέον, μια καλή κάμερα γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη για αρχάριους, καθώς οι ποιοτικές κάμερες μπορούν να προσαρμόσουν αυτόματα τις ρυθμίσεις τους σε διαφορετικές συνθήκες. Αυτό βοηθά στην απλοποίηση της πολυπλοκότητας της λήψης των σωστών ρυθμίσεων εικόνας.

Ακολουθούν μερικές από τις φωτογραφικές μηχανές DSLR που δικαιολογούν υπέροχα την τιμή τους:

  Πώς να διορθώσετε ενημερώσεις του κολλημένου παραθύρου 10

Canon EOS Rebel T7

Εάν είστε αρχάριος και θέλετε να αγοράσετε την πρώτη σας DSLR, η Canon EOS Rebel T7 μπορεί να είναι τέλεια. Το T7 φέρνει ένα διακριτικό σύνολο χαρακτηριστικών σε ένα προσιτό εύρος τιμών λίγο κάτω από $500. Το περιβάλλον εργασίας της κάμερας της Canon ήταν πάντα ένα σημαντικό σημείο πώλησης λόγω της εύκολης χρήσης του, και το T7 δεν διαφέρει. Παίρνετε έναν ξεχωριστό διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και το κατάλληλο παλιό χειριστήριο τεσσάρων κατευθύνσεων για πλοήγηση στις ρυθμίσεις του T7.

Όσον αφορά την ποιότητα εικόνας του, το T7 μπορεί να παράγει μερικές φανταστικές λήψεις με τις προεπιλογές Auto και Standard. Για να μην αναφέρουμε, η ποιότητα εικόνας του είναι από τις καλύτερες κάμερες στην κατηγορία του. Η δυνατότητα να κάνετε κλικ σε καλές λήψεις χωρίς πολύ κόπο το καθιστά φιλικό για αρχάριους.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε το T7 εάν χρειάζεστε μια DSLR με εξαιρετικές ιδιότητες λήψης βίντεο. Το Rebel T7 δεν υποστηρίζει εγγραφή βίντεο 4K και έχει μια συνολική υποτονική ικανότητα συνεχούς λήψης. Επιπλέον, το να περιμένουμε μια οθόνη αφής και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής δεν θα είναι δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή της DSLR.

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Panasonic LUMIX FZ80 4K

Η LUMIX FZ80 της Panasonic είναι μια φανταστική αγορά για αρχάριους φωτογράφους που θέλουν μια αξιόπιστη και φορητή φωτογραφική μηχανή για αθλητικές φωτογραφίες και φωτογραφίες άγριας φύσης. Είναι ενδιαφέρον ότι το FZ80 αποδίδει πολύ καλά σε περιοχές όπου το T7 δυσκολεύεται. αργές συνεχείς λήψεις και χωρίς επιλογές βίντεο 4K.

Το FZ80 έχει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ριπής στην κατηγορία, που σας επιτρέπει να κάνετε κλικ σε μερικές εκπληκτικές και αξιόπιστες φωτογραφίες σε σύντομη διάρκεια. Η αυτόματη εστίαση της κάμερας είναι αρκετά αξιοπρεπής λαμβάνοντας υπόψη το εύρος τιμών της, αλλά είναι οι λειτουργίες Post Focus και Focus Shaking που κάνουν τις λήψεις σας να λάμπουν. Το εύρος ζουμ σε αυτήν την κάμερα είναι επίσης ένα από τα πολλά σημεία πώλησης.

Ερχόμενοι τώρα στις περιοχές όπου η κάμερα δυσκολεύεται, η φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό δεν είναι το δυνατό σημείο του FZ80. Μπορείτε να δείτε θόρυβο και κόκκους στις εικόνες χαμηλού φωτισμού, κάτι που δεν είναι κάτι που περιμένετε από μια κάμερα επαγγελματικής ποιότητας.

Επιπλέον, αυτή η κάμερα δεν είναι πολύ φορητή λόγω του ογκώδους μεγέθους της. Επίσης, το σκόπευτρο στο FZ80 αισθάνεται φθηνό ακόμα και όταν είναι ηλεκτρονικό λόγω του μικρού μεγέθους και της χαμηλής ανάλυσης.

Nikon Coolpix B500

Η Nikon Coolpix B500 είναι μια οικονομική προσφορά της Nikon στο τμήμα της κάμερας γέφυρας. Η κάμερα προσφέρει αισθητήρα 16 megapixel με αξιοπρεπές οπτικό ζουμ 40x, το οποίο μπορείτε να επεκτείνετε περαιτέρω έως και 80x με την επιλογή ψηφιακού ζουμ.

Αυτή η βασική DSLR της Nikon είναι η καλύτερη για περιστασιακούς φωτογράφους που θέλουν καλύτερες εικόνες από το smartphone ή τη φωτογραφική μηχανή χειρός τους χωρίς να ασχολούνται πολύ με τις ρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα, το Coolpix B500 δεν υποστηρίζει χειροκίνητο έλεγχο. μπορείτε μόνο να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των υπαρχουσών λειτουργιών για τη λήψη εικόνων.

Το shooter της Nikon διαθέτει ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, το SnapBridge, που διευκολύνει τη μεταφορά πρόσφατων εικόνων από την κάμερα σε ένα smartphone. Η τεχνολογία SnapBridge διατηρεί μια σταθερή σύνδεση μεταξύ του smartphone σας και του B500 χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο Bluetooth.

Όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας του, μπορείτε να περιμένετε μια αξιοπρεπή ποιότητα εικόνας από το B500, με την προϋπόθεση ότι κάνετε κλικ στις λήψεις σε συνθήκες κατά μέσο όρο έως καλές συνθήκες φωτισμού. Δεν μπορείτε να πείτε το ίδιο για την απόδοσή του σε χαμηλό φωτισμό. Επιπλέον, το οπτικό ζουμ 40x είναι μια πολύτιμη προσθήκη, ειδικά όταν θέλετε να κάνετε κλικ σε ένα μακρινό θέμα.

OLYMPUS Tough TG-6

Ξέρετε ήδη τι να περιμένετε από μια κάμερα με το ‘Tough’ στο όνομά της. Στην πραγματικότητα, το Olympus Tough TG-6 δεν θα σας απογοητεύσει με τη στιβαρή του κατασκευή και τη σταθερή εμπειρία κάμερας που φέρνει στο τραπέζι. Μπορείτε να ρίξετε τα πάντα σε αυτήν την κάμερα (τόσο κυριολεκτικά όσο και φυσικά) και το TG-6 δεν θα δείξει σημάδια ζημιάς.

Όσον αφορά την ποιότητα εικόνας του, το TG-6 είναι ένα από τα καλύτερα αδιάβροχα σκοπευτικά και συνεχίζει την κληρονομιά του προκατόχου του, του TG-5. Η κάμερα διαθέτει αισθητήρα 12MP, 1/2,3 ιντσών, που μπορεί να φαίνεται σαν υποβάθμιση από τον αισθητήρα 16MP στο TG-4, αλλά οι εικόνες παίζουν καλύτερα από όλους τους προκατόχους του. Η υποβρύχια φωτογραφία είναι ένα σημαντικό σημείο πώλησης για το TG-6 και συνήθως υπάρχει λιγότερο φως εκεί κάτω. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή η κάμερα έχει μερικές εντυπωσιακές δυνατότητες χαμηλού φωτισμού.

Το TG-6 είναι επίσης εξαιρετικό στην εγγραφή βίντεο υψηλής ανάλυσης σε εξαιρετικούς ρυθμούς καρέ. Υποστηρίζει 1080p στα 120 fps και φτάνει μέχρι τα 480fps σε ανάλυση 360p. Μπορείτε επίσης να εγγράψετε βίντεο 4K σε αυτήν την κάμερα. Ωστόσο, ο ρυθμός καρέ κλειδώνεται στο μέγιστο των 30 fps.

Sony Cyber-Shot DSC-H300

Το Sony Cyber-Shot DSC διαθέτει αισθητήρα CCD 20 MP σε συνδυασμό με οπτικό ζουμ 35x. Για όσους δεν γνωρίζουν, μια συσκευή φόρτισης (CCD) είναι ένα πολύπλοκο ηλεκτρονικό εξάρτημα που μπορεί να συλλάβει περισσότερο φως χωρίς να αυξήσει το μέγεθος του αισθητήρα. Αυτή η εξαιρετικά προσιτή φωτογραφική μηχανή σε στυλ SLR της Sony είναι μια απόλυτη ομορφιά λαμβάνοντας υπόψη την τιμή της και την ποιότητα εικόνας που προσφέρει.

Η H300 είναι μια φωτογραφική μηχανή που εστιάζει σε προσιτές τιμές. Ωστόσο, η Sony κάνει ό,τι μπορεί για να σας δώσει όσες περισσότερες δυνατότητες θα έπρεπε. Σας παρέχει χειροκίνητη και αυτόματη λειτουργία για εικόνες που είναι σπάνιες σε αυτή την τιμή. Έχετε επίσης μερικές φανταστικές λειτουργίες, όπως η λειτουργία Πανόραμα και Σκηνή, οι οποίες χρησιμοποιούνται πολύ στις σωστές συνθήκες.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας αυτής της κάμερας είναι ένα μικρό πρόβλημα, καθώς μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε τον προσαρμογέα σας παντού ενώ ταξιδεύετε με αυτήν την κάμερα. Επιπλέον, ο αργός ρυθμός έκρηξης μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, αλλά δεν μπορείτε να σημειώσετε πολλά σε αυτό το εύρος τιμών.

συμπέρασμα

Η φωτογραφία είναι τέχνη και η εκμάθηση των βασικών της είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάθε φωτογράφος προτού αναπτύξει την επάρκειά του στον τομέα. Το παραπάνω άρθρο παραθέτει μερικούς βασικούς όρους φωτογραφίας που εσείς, ως εκκολαπτόμενος φωτογράφος, μπορεί να φοβάστε να ρωτήσετε τους συνομηλίκους σας. Το άρθρο περιέχει επίσης μερικές από τις καλύτερες κάμερες που πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε ως αρχάριοι.

Τώρα μπορείτε να δείτε τις καλύτερες λύσεις διαχείρισης φωτογραφιών από το grtechpc.org.