15 δημιουργικοί τρόποι χρήσης του ChatGPT από το OpenAI

Αμέτρητοι άνθρωποι προαναγγέλλουν το ChatGPT ως δώρο παραγωγικότητας, ιδανικό για να σας βοηθήσει να βρείτε μια θέση εργασίας, να δημιουργήσετε περιεχόμενο, να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Τι γίνεται όμως με τους διασκεδαστικούς, ασυνήθιστους και εφευρετικούς τρόπους χρήσης του ChatGPT;

Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με το ChatGPT.

1. Μια καλύτερη έκδοση της Google

Η λήψη της εφαρμογής ChatGPT είναι σαν να έχετε μια συμπαγή έκδοση του Διαδικτύου στην τσέπη σας. Το καλύτερο μέρος είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να περιηγείστε στις διαφημίσεις και τα μακροσκελή άρθρα για να απαντήσετε σε μια απλή ερώτηση όπως «Θα λειτουργεί το ατσάλινο τηγάνι μου σε επαγωγική σόμπα;».

Η δωρεάν έκδοση του ChatGPT δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, αλλά βασίζεται στις πληροφορίες που έμαθε μέσω της εκπαίδευσης. Η εγγραφή στο ChatGPT Plus, από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπει να συνδέσετε το ChatGPT στον ιστό και να ανακτήσετε τις τρέχουσες πληροφορίες.

Ακριβώς όπως το Διαδίκτυο, ωστόσο, μπορεί να κάνει τα πράγματα στραβά. Υπάρχουν μερικά μεγάλα προβλήματα με το ChatGPT που πρέπει να διορθωθούν, γι’ αυτό προσέξτε να μην πιστεύετε όλα όσα λέει και αποφύγετε τη χρήση του για αποτελέσματα υψηλού κινδύνου!

2. Ξεκινήστε ένα ολοκαίνουργιο χόμπι

Πώς μπορώ να μάθω να παίζω πιάνο; Τι υλικά ζωγραφικής χρειάζεστε για ζωγραφική με ακουαρέλα; Πώς ψήνω ένα γκρατέν πατάτας; Μάθετε κάτι νέο θέτοντας αυτές τις ερωτήσεις στο ChatGPT. Είναι πολύ πιο γρήγορο από το να περιηγηθείτε στις αναρτήσεις ιστολογίου στο Διαδίκτυο για να βρείτε μια απλή απάντηση σε αυτό που ψάχνετε.

Εάν είστε νέος σε αυτήν την τεχνολογία, διαβάστε τον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ChatGPT από το OpenAI.

3. Μάθετε πώς λειτουργεί κάτι

Ένας τομέας στον οποίο διαπρέπει το ChatGPT μας βοηθά να κατανοήσουμε δύσκολες ιδέες. Μπορείτε να του ζητήσετε να εξηγήσει τα κύρια θέματα σε ένα διάσημο μυθιστόρημα ή να βρει τη σύνδεση μεταξύ δύο ιδεών. Και αν υπάρχουν σημεία της απάντησης που δεν λαμβάνετε, ζητήστε από το ChatGPT να διευκρινίσει το θέμα.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι λίγο διαφορετικό, ζητήστε από το ChatGPT να σας εξηγήσει μια ιδέα χρησιμοποιώντας μια αστεία αναλογία ή βάλτε το να γράψει την απάντηση σε στυλ ραπ τραγουδιού.

  Από τα θεμελιώδη στις προηγμένες τεχνικές

4. Σχεδιάστε έναν ιστότοπο και το ChatGPT θα τον κατασκευάσει

Οι λέξεις δεν είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί να μιλήσει το ChatGPT. Μπορεί επίσης να κατανοήσει εικόνες και να γράψει κώδικα. Συνδυάστε αυτά τα δύο πράγματα και θα μπορούσε να σας δημιουργήσει έναν ιστότοπο βασισμένο σε κάτι περισσότερο από ένα σκίτσο. Οι δυνατότητες πολλαπλών τρόπων που σας επιτρέπουν να μοιράζεστε μια εικόνα με το ChatGPT είναι διαθέσιμες στο ChatGPT Plus.

Αν αναρωτιέστε πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε, δείτε πώς χρησιμοποιήσαμε το ChatGPT για να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή Ιστού.

5. Γράψτε ένα βιβλίο

Οι περισσότεροι σοβαροί συγγραφείς θα γελούσαν με την ιδέα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να βοηθήσει να γράψει κάτι σαν βιβλίο—και δικαίως. Δεν θέλουμε πραγματικά να διαβάζουμε βιβλία γραμμένα από ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, επειδή αυτό θα χάσει το νόημα του να δούμε τον κόσμο μέσα από την οπτική ενός άλλου ατόμου.

Αλλά το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τη διαδικασία γραφής με πολλούς τρόπους:

  • Ως θησαυρός/λεξικό
  • Έλεγχος της γραμματικής σας
  • Αλλάζοντας τον τόνο
  • Παράφραση
  • Περιγράμματα, επικεφαλίδες, δημιουργία ονομάτων
  • Μιλώντας μέσα από ιδέες

Απλώς χρειάζεται λίγη φαντασία για να σκεφτείτε πώς το ChatGPT θα μπορούσε να σας ωθήσει να ολοκληρώσετε αυτήν την ιστορία που εργάζεστε εδώ και χρόνια. Αυτά τα πράγματα υπάρχουν ήδη σε ξεχωριστά εργαλεία—ως εφαρμογές, προσθήκες ή ιστότοποι—αλλά το ChatGPT συνδυάζει όλα αυτά τα πράγματα σε μία τοποθεσία.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ένα πράγμα που προσπαθήσαμε, για παράδειγμα, ήταν να τροφοδοτήσουμε μια περίληψη βιβλίου στο ChatGPT και να του ζητήσουμε να βάλει τα κύρια σημεία πλοκής σε έναν πίνακα μαζί με τις περιγραφές τους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για τη δική σας γραφή ως τρόπο να οργανώσετε τις ιδέες σας. Κάτι που θα μπορούσε εύκολα να διαρκέσει μια ώρα ολοκληρώθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα.

6. Συντάξτε ένα μήνυμα

Το να στείλετε email σε έναν ιδιοκτήτη ή να ζητήσετε από το αφεντικό για άδεια από τη δουλειά μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά με το ChatGPT στο πλευρό σας, θα ξέρετε πάντα πώς να τακτοποιείτε επαγγελματικά τα λόγια σας. Το ChatGPT μπορεί να ελέγξει το email σας και να κάνει προτάσεις για βελτιώσεις ή να ξαναγράψει κάτι με διαφορετικό τόνο, π.χ. επαγγελματικό, απλό, φιλικό, άμεσο.

Καλύπτουμε πολλές δύσκολες καταστάσεις στον οδηγό μας για τη χρήση του ChatGPT για τη σύνταξη δύσκολων email εργασίας.

7. Ένας ασφαλής χώρος για εξαερισμό

Όταν η ζωή σας απογοητεύει, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε σε κάποιον. Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους φίλους ή την οικογένειά σας, μπορείτε να μεταβείτε στο ChatGPT.

  12 πόροι για να βρείτε δωρεάν μουσική φόντου για τα βίντεό σας

Αντιμετωπίστε το σαν να γράφετε σε ημερολόγιο. Χρησιμοποιήστε το για να καταγράψετε τα συναισθήματά σας ή ίσως πιο εποικοδομητικά για να εξερευνήσετε ένα πρόβλημα που σας προκαλεί άγχος. Μερικές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να νιώθουμε ότι κάποιος ακούει.

Όπως πάντα, φροντίστε να κρατάτε τα πράγματα ανώνυμα. Ο νούμερο ένα κανόνας για την προστασία του εαυτού σας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι να μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες με ένα chatbot.

8. Προτάσεις στυλ

Με όλα όσα έχει απορροφήσει το ChatGPT σχετικά με την ιστορία της μόδας, μπορεί να είναι ένα εκπληκτικά καλό μέρος για να αναζητήσετε συμβουλές στυλ. Τι λειτουργεί με τα loafers; Πώς μπορώ να ντύσω ένα τζιν; Ποια κλασικά ρούχα πρέπει να έχει κάθε γυναίκα στην ντουλάπα; Μπορείτε να επεκτείνετε την ερώτησή σας σε χρώματα, υφές, υφάσματα, αξεσουάρ και πολλά άλλα.

9. Μαγειρική με ChefGPT

Όπως ανακαλύψαμε, οι άνθρωποι παίρνουν το ChatGPT και στην κουζίνα. Μπορείτε να βρείτε σεμινάρια για την προετοιμασία γευμάτων με το ChatGPT και παραδείγματα ατόμων που φωτογραφίζουν το φαγητό στο ψυγείο τους και λαμβάνουν προτάσεις συνταγών από το ChatGPT σε αντάλλαγμα.

Εάν χρησιμοποιείτε τη δωρεάν έκδοση του ChatGPT, δεν θα έχετε τη λειτουργία εικόνας, επομένως θα πρέπει να εισάγετε με μη αυτόματο τρόπο τα συστατικά που έχετε στη διάθεσή σας. Πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως να ζητήσετε ιδέες για γεύματα με βάση το κόστος, τις θερμίδες, τα εποχιακά προϊόντα ή το μέγεθος της μερίδας.

10. Παιδικός παραμυθάς

Το ChatGPT μπορεί να περάσει ως ένας αρκετά αξιοπρεπής αφηγητής, από τον οποίο τα παιδιά σας μπορεί να διασκεδάσουν πολύ! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παίξετε ανθρώπους της πραγματικής ζωής ως χαρακτήρες στην ιστορία των παιδιών σας ή να δημιουργήσετε μια ιστορία που περιλαμβάνει το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών σας. Θα πάρουν ένα λάκτισμα όταν ακούσουν μια ιστορία πριν τον ύπνο που φαίνεται μοναδική στη ζωή τους.

11. Γράψε Ποίηση

Εκτός από τη δημιουργία ιστοριών, το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει και ένα ποίημα. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια κάρτα γενεθλίων αν αναρωτιέστε ποιος γράφει ποίηση αυτές τις μέρες! Μπορείτε να του ζητήσετε να γράψει με το ύφος ενός διάσημου συγγραφέα ή σε μια συγκεκριμένη μορφή, όπως ένα limerick. Απλώς δώσε του ένα θέμα, και πάει μακριά.

12. Ιδέες καταιγισμού ιδεών

Το ChatGPT είναι μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης εάν έχετε κολλήσει ποτέ για ιδέες. Από ιδέες για δώρα μέχρι τον προγραμματισμό ενός πάρτι μέχρι τη δημιουργία ενός δρομολογίου διακοπών, το ChatGPT μπορεί να το παρουσιάσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να είναι αρκετό για να ξεκινήσετε το καταιγισμό ιδεών και μπορεί να σας προσφέρει ιδέες που δεν θα είχατε σκεφτεί.

  Πώς να μείνετε ασφαλείς από την επίθεση Ping of Death DDoS

13. Λάβετε προσαρμοσμένες προτάσεις ταινιών

Πληκτρολογήστε ένα είδος, μια δεκαετία, τον αγαπημένο σας ηθοποιό ή οποιαδήποτε άλλη συγκεκριμένη λεπτομέρεια και το ChatGPT μπορεί να μετατρέψει μια πρόταση ταινίας που ταιριάζει στον λογαριασμό. Τέρμα το doom-scrolling στο Netflix ή το κοσκίνισμα των κριτικών στο Rotten Tomato.

Προσπαθήσαμε επίσης να πούμε στο ChatGPT κάτι που μας άρεσε να παρακολουθούμε πρόσφατα και ρωτήσαμε αν θα μπορούσε να προτείνει τι άλλο πρέπει να δοκιμάσουμε.

Αν είστε περίεργοι πώς κατέληξε σε αυτές τις προτάσεις, δείτε τι είχε να πει το ChatGPT.

Σε αυτήν την περίπτωση, συνήγαγα συστάσεις με βάση τις πληροφορίες ότι το “Still Game” είναι μια σκωτσέζικη κωμική σειρά και έκανα προτάσεις για άλλες παραστάσεις με παρόμοια θέματα, στυλ χιούμορ ή με μερικούς από τους ίδιους ηθοποιούς. Είχα σκοπό να παρέχω μια ποικιλία επιλογών για να καλύψω διαφορετικές προτιμήσεις στο είδος της κωμωδίας. Λάβετε υπόψη ότι οι προσωπικές προτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τα τρέιλερ ή τις κριτικές για να δείτε εάν μια εκπομπή ευθυγραμμίζεται με το γούστο σας πριν την παρακολουθήσετε.

14. Νικώντας το Writer’s Block

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το ChatGPT μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το μπλοκ του συγγραφέα, από την πρόταση τίτλων άρθρων μέχρι θέματα καταιγισμού ιδεών. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να εισαγάγετε αυτά που έχετε γράψει μέχρι τώρα και να ζητήσετε από το ChatGPT να παραθέσει μερικές εναλλακτικές επικεφαλίδες.

Δεδομένου ενός θέματος, μπορεί επίσης να εμπλουτίσει μερικές διαφορετικές οπτικές γωνίες για τις οποίες μπορεί να αξίζει να γράψετε. Μπορεί να είναι αρκετό για να ρίξετε τους δημιουργικούς σας χυμούς και να σας ωθήσει να ξεπεράσετε το μπλοκ του συγγραφέα σας.

Ίσως εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι οι δάσκαλοι αξιοποιούν στο έπακρο το ChatGPT στην τάξη.

Ένας τρόπος που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, είναι να δημιουργήσετε ένα ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών για ένα θέμα. Προτείνουμε να τροφοδοτήσετε στο ChatGPT τις σχετικές πληροφορίες, όπως ένα απόσπασμα από ένα σχολικό βιβλίο ή έναν ιστότοπο, και να του ζητήσετε να το χρησιμοποιήσει ως πηγή. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η μέθοδος επεκτείνεται σε όλα τα είδη εργασιών.

Οι κουραστικές εργασίες είναι ακριβώς εκεί που το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε πιο σημαντικές εργασίες. Αυτά τα οφέλη της τεχνολογίας AI είναι που ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια καριέρα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Γίνεστε δημιουργικοί με το ChatGPT

Όπως κάθε νέα τεχνολογία, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβουμε τις καλύτερες χρήσεις της. Αλλά όπως μπορείτε να δείτε, οι άνθρωποι ήδη εφευρίσκουν νέους τρόπους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ChatGPT. Να θυμάστε ότι δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλού κινδύνου, αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί και δημιουργικοί τρόποι χρήσης του ChatGPT.