13 τρόποι για να βελτιώσετε το απόρρητο του MIUI- Σταματήστε τη συλλογή δεδομένων της Xiaomi

Το MIUI της Xiaomi είναι ένα πολύ τροποποιημένο δέρμα Android. Τώρα που η Xiaomi είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone μετά τη Samsung, η βάση χρηστών του MIUI έχει επεκταθεί σημαντικά.

Το MIUI είναι ευρέως γνωστό για την προσαρμογή και τις επιλογές θεμάτων του.

Σε αντίθεση με το stock Android, μπορεί να μην προσφέρει την καλύτερη απόδοση, αλλά είναι συχνά μια αξιοποιήσιμη εμπειρία ανάλογα με τη διαμόρφωση του smartphone σας.

Ωστόσο, έχει μια ανησυχητική φήμη όσον αφορά τις πρακτικές απορρήτου και τις τεχνικές συλλογής δεδομένων.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στον έλεγχο της συσκευής σας που τροφοδοτείται από MIUI και θα συζητήσουμε πώς μπορείτε να βελτιώσετε το απόρρητο ή την ασφάλεια.

Είναι Android ή MIUI;

Είναι το MIUI ο ένοχος για τα προβλήματα απορρήτου ή το Android (ως έχει) έχει τα ίδια προβλήματα;

Λοιπόν, το Android 12 εισήγαγε πολλά στοιχεία ελέγχου απορρήτου που δεν είχε το Android 11 (ή παλαιότερο).

Ενώ το Android 10 διευκόλυνε ήδη τη διαχείριση των δικαιωμάτων, δεν πρόσφερε λεπτομερή στοιχεία ελέγχου.

Το Android, ως έχει, έχει επικεντρωθεί στο λέιζερ για να βελτιώσει τις ρυθμίσεις απορρήτου που είναι διαθέσιμες σε ένα smartphone. Ωστόσο, η εστίαση του MIUI δεν ήταν τόσο πολύ στο απόρρητο στις πρώτες μέρες του.

Τώρα που η Xiaomi στοχεύει τις δυτικές χώρες περισσότερο από ποτέ, εργάζεται σταδιακά για την εισαγωγή περισσότερων ελέγχων απορρήτου ξεκινώντας με το MIUI 12.5.

Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι το MIUI ευθύνεται για τις περισσότερες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο.

Τρόποι για να προστατεύσετε το απόρρητό σας στο MIUI

Παρόλο που το MIUI μπορεί να μην είναι το πιο φιλικό προς το απόρρητο Android skin εκεί έξω, μπορείτε να βελτιώσετε το απόρρητο της συσκευής σας.

Μην ανησυχείτε. δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα ιδιωτικότητας για να το πετύχετε. Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνετε flash νέα ROM.

Φυσικά, αν μισείτε το MIUI, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια προσαρμοσμένη ROM που υποστηρίζεται για τη συσκευή σας. Αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, και δεν θα το συζητήσουμε εδώ.

Εδώ, επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικά από τα πιο εύκολα βήματα που θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε το MIUI διατηρώντας τις πληροφορίες σας ιδιωτικές.

  Πώς να αποκρύψετε προεπισκοπήσεις μηνυμάτων Slack στην οθόνη κλειδώματος

#1. Ρυθμίστε τη συσκευή σας προσεκτικά

Όταν λαμβάνετε μια νέα συσκευή (ή την επαναφέρετε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις), πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τι συμφωνείτε και τι ενεργοποιείτε/απενεργοποιείτε κατά τη ρύθμιση της συσκευής.

Οι περισσότερες από τις βασικές επιλογές που περιλαμβάνουν τη συλλογή δεδομένων μπορούν να απενεργοποιηθούν από την αρχή. Μερικές από τις επιλογές που μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε είναι:

  • Πρόγραμμα εμπειρίας χρήστη
  • Χρήση και διαγνωστικά δεδομένα
  • Glance (Lockscreen)
  • Διαφήμιση
  • Πολιτική Απορρήτου

Μην ανησυχείτε. εάν έχετε ήδη ρυθμίσει τη συσκευή σας, μπορείτε ακόμα να απενεργοποιήσετε τις επιλογές ακολουθώντας τις υπόλοιπες συμβουλές.

#2. Αποφύγετε τη χρήση των εφαρμογών Mi

Για αρχή, το MIUI χρησιμοποιεί την προεπιλεγμένη εφαρμογή τηλεφώνου και μηνυμάτων της Google, κάτι που είναι καλό.

Ωστόσο, εκτός από αυτό, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές Mi στο MIUI όπως το Mi Pay, το Mi Remote, το GetApps και άλλα.

Και οι περισσότεροι χρήστες συχνά αρχίζουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές Mi που συνοδεύονται από προεγκατεστημένες, χωρίς να σκέφτονται ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο.

Για να διασφαλίσετε ότι έχετε ελάχιστη αλληλεπίδραση με οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες τους, μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση των εφαρμογών Mi (όσο το δυνατόν περισσότερο).

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε εντυπωσιακές εναλλακτικές λύσεις για τις περισσότερες από αυτές και θα τις αντιμετωπίσουμε σε μερικά από τα παρακάτω σημεία.

#3. Μεταβείτε σε μια εφαρμογή πληκτρολογίου φιλική προς το απόρρητο

Η εφαρμογή πληκτρολογίου είναι αυτό με το οποίο θα αλληλεπιδράσετε περισσότερο.

Ως εκ τούτου, για να διατηρήσετε τις πληροφορίες σας απόρρητες και τα διαπιστευτήρια ασφαλή, επιλέξτε μια εναλλακτική εφαρμογή πληκτρολογίου που είναι δυνητικά εστιασμένη στο απόρρητο.

Μια από τις προσωπικές μου συστάσεις θα περιλαμβάνει AnySoftKeyboardμια εφαρμογή πληκτρολογίου ανοιχτού κώδικα και εστιασμένη στο απόρρητο για Android.

Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στη λίστα μας με τις εφαρμογές πληκτρολογίου για κινητά για να εξερευνήσετε περισσότερες επιλογές.

#4. Μην συμφωνείτε με τις Πολιτικές Απορρήτου

Μπορεί να συναντήσετε πολλές περιπτώσεις όπου πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια εφαρμογή Mi για να κάνετε τα πράγματα άνετα.

Για να αποτρέψετε αυτές τις εφαρμογές από την παρακολούθηση των δεδομένων σας, μπορείτε απλώς να επιλέξετε να διαφωνήσετε με το μήνυμα πολιτικής απορρήτου που εμφανίζεται κατά την πρώτη εκκίνηση της εφαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις λειτουργίες για συγκεκριμένες εφαρμογές ενδέχεται να μην λειτουργούν επειδή διαφωνήσατε με την πολιτική απορρήτου. Αλλά, σύμφωνα με τη χρήση μου, οι περισσότερες από τις εφαρμογές λειτουργούν μια χαρά.

#5. Διαχείριση δικαιωμάτων

Η διαχείριση των αδειών εφαρμογής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι καμία από τις εφαρμογές δεν έχει μη εξουσιοδοτημένη/περιττή πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Δεν περιορίζεται μόνο στα τηλέφωνα MIUI, θα πρέπει πάντα να το κάνετε αυτό για κάθε smartphone Android.

Και με το MIUI, μπορείτε να μεταβείτε στην επιλογή “Προστασία απορρήτου” από τις Ρυθμίσεις και να διαχειριστείτε όλα τα είδη ρυθμίσεων αδειών.

Ευτυχώς, το MIUI επισημαίνει τα ευαίσθητα δικαιώματα ξεχωριστά, στα οποία μπορείτε να αποκτήσετε απευθείας. Επίσης, βρείτε άλλα ειδικά δικαιώματα καθώς μετακινείστε προς τα κάτω.

  Πώς να δημιουργήσετε έναν νέο χώρο εργασίας στο VS Code

Υπάρχει επίσης μια επιλογή “Άδειες υψηλού κινδύνου” που σας επιτρέπει να ελέγχετε περιορισμένες ενέργειες όπως μια υπηρεσία που σας στέλνει μια ειδοποίηση push.

Το MIUI προσφέρει επίσης μια λειτουργία “Ειδοποιήσεις άδειας” με το MIUI 12, η ​​οποία παρουσιάστηκε μόλις πρόσφατα από το Android 12 της Google. Δυστυχώς, η επιλογή φαίνεται να είναι διαθέσιμη μόνο για Κινέζους χρήστες.

Αλλά, μπορεί να θέλετε να το παρακολουθείτε. Θα σας ειδοποιήσει στη γραμμή κατάστασης όταν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί συγκεκριμένη πρόσβαση σε δικαιώματα.

Θα λαμβάνετε ένα πολύχρωμο εικονίδιο στη γραμμή κατάστασης κάθε φορά που μια εφαρμογή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις επαφές, την τοποθεσία σας ή να εγγράψει ήχο.

#6. Ανάκληση εξουσιοδότησης

Μερικές προεπιλεγμένες εφαρμογές όπως Mi Security, Services & Feedback και GetApps (Mi app store) θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες κατά καιρούς.

Ενώ ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές είναι στενά ενσωματωμένες στο MIUI, έχουν ορισμένα προεπιλεγμένα δικαιώματα που δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε.

Ωστόσο, υπάρχει μια επιλογή ανάκλησης της εξουσιοδότησης για ορισμένες από τις εφαρμογές του συστήματος, ώστε να τους σταματήσει να συλλέγουν δεδομένα και να διαγράψουν τυχόν σχετικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στους διακομιστές τους.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει απλώς να μεταβείτε στην ενότητα “Κωδικοί πρόσβασης και ασφάλεια” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Εξουσιοδότηση & ανάκληση” για να βρείτε τη δυνατότητα εναλλαγής της εξουσιοδότησης.

#7. Απενεργοποίηση Glance (Οθόνη κλειδώματος)

Το Glance είναι μια λειτουργία που εναλλάσσεται αυτόματα σε νέες εικόνες στην οθόνη κλειδώματος, ενώ σας ειδοποιεί για δημοφιλείς ιστορίες ή νέα.

Απλώς μεταβείτε στο μενού “Always-on display & Lockscreen” στις ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, κάντε κύλιση προς τα κάτω για να βρείτε το “Glance for Mi”.

Απενεργοποιήστε τη λειτουργία για να απαλλαγείτε από αυτήν.

#8. Εξαίρεση από το πρόγραμμα εμπειρίας χρήστη και τη συλλογή διαγνωστικών δεδομένων

Εάν ενεργοποιηθεί, η Xiaomi μπορεί να συλλέξει πώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας για να βελτιώσει τις μελλοντικές της υπηρεσίες.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη συλλογή δεδομένων για τη χρήση της συσκευής σας επιλέγοντας “Κωδικός πρόσβασης και ασφάλεια” → “Απόρρητο”. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε το διακόπτη για να εξαιρεθείτε από το πρόγραμμα UX και τη συλλογή χρήσης δεδομένων.

#9. Χρησιμοποιήστε καλύτερες εναλλακτικές για τις εφαρμογές Mi

Αν και έχω ήδη αναφέρει τη χρήση διαφορετικής εφαρμογής πληκτρολογίου, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση αρχείων, τη συλλογή, την ταπετσαρία και το πρόγραμμα εκκίνησης.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Φωτογραφίες Google αντί για την προεπιλεγμένη εφαρμογή συλλογής, Αρχεία από την Google αντικατάσταση του Mi File Manager.

Ομοίως, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αντικαταστήσετε τον προεπιλεγμένο εκκινητή MIUI με το Nova launcher ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εκκίνησης Android της επιλογής σας.

Σίγουρα, οι εναλλακτικές συλλέγουν επίσης κάποια μορφή δεδομένων, αλλά αν δεν εμπιστεύεστε τις εφαρμογές Mi, αυτές οι εναλλακτικές θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

#10. Μην συνδεθείτε με τον λογαριασμό Mi ή μην συγχρονιστείτε με το Mi Cloud

Όλα τα άλλα που εξαιρέσατε θα πάνε μάταια αν ξεκινήσετε να συγχρονίζετε τα δεδομένα σας με το Mi Cloud για μεγαλύτερη ευκολία.

  Πώς να αλλάξετε την ενεργή σας κατάσταση στο LinkedIn

Είναι καλύτερο να παραμείνετε στον λογαριασμό σας Google για συγχρονισμό και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Εάν χρειάζεται, μπορείτε να επιλέξετε εφαρμογές όπως Truecaller για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας/συγχρονισμό των μηνυμάτων, των επαφών και των αρχείων καταγραφής κλήσεων.

#11. Απενεργοποίηση διαφημίσεων

Όταν ενεργοποιηθεί, τα δεδομένα/δραστηριότητά σας θα καταγράφονται και θα χρησιμοποιηθούν για την προβολή σχετικών διαφημίσεων που προωθούν εφαρμογές/υπηρεσίες που μπορεί να σας αρέσουν.

Ακόμα κι αν το απενεργοποιήσετε, οι διαφημίσεις υποτίθεται ότι εμφανίζονται ανεξάρτητα από το τι (αλλά άσχετες με τις δραστηριότητές σας και χωρίς παρακολούθηση).

Δεν παρατήρησα να εμφανιστούν διαφημίσεις στην περίπτωσή μου (με το MIUI 12.5 ενσωματωμένο), αλλά είναι καλύτερο να το απενεργοποιήσετε.

#12. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή NextDNS

ΕπόμενοDNS είναι μια δωρεάν και ισχυρή λύση για τον αποκλεισμό ιχνηλατών και διαφημίσεων. Σε αντίθεση με ορισμένες επεκτάσεις ασφαλείας που βρίσκετε για τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας, το NextDNS μπορεί ακόμη και να αποκλείσει τους ιχνηλάτες σε επίπεδο συσκευής για διάφορα τηλέφωνα που περιλαμβάνουν Xiaomi, Samsung και άλλα.

Επομένως, δεν χρειάζεστε καμία επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων για το πρόγραμμα περιήγησης ιστού για κινητά, εάν το χρησιμοποιείτε.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε απευθείας την εφαρμογή NextDNS Android και να τη χρησιμοποιήσετε ως σύνδεση VPN. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ρυθμίσετε χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα Private DNS στο Android. Μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες πάνω τους επίσημη ιστοσελίδα.

Λάβετε υπόψη ότι το NextDNS είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο αποκλεισμού για τη βελτίωση του απορρήτου σας. δεν αντικαθιστά ένα VPN.

#13. Εφαρμόστε ενημερώσεις συστήματος

Ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες ενημερώσεις.

Πολλοί χρήστες τείνουν να παραλείπουν την ενημέρωση ή να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, φοβούμενοι πιθανά σφάλματα. Αν και αυτό είναι κατανοητό, πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, οι συσκευές μάρκας Mi προσφέρουν συνήθως δύο αναβαθμίσεις Android και τέσσερις αναβαθμίσεις MIUI. Και οι συσκευές Redmi προσφέρουν μία αναβάθμιση Android και δύο αναβαθμίσεις MIUI.

Έτσι, εάν θέλετε ενημερώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η σειρά smartphones Mi θα πρέπει να είναι η προτιμώμενη επιλογή σας.

Το Android παρέχει εξαιρετικό έλεγχο για το απόρρητο

Είναι απολύτως δυνατό να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις της συσκευής σας MIUI για να σταματήσετε τη συλλογή δεδομένων από τη Xiaomi, ακολουθώντας μερικές εύκολες συμβουλές. Εάν δεν σας ενδιαφέρουν πολύ οι προδιαγραφές ενός τηλεφώνου αλλά το απόρρητο, τα τηλέφωνα Xiaomi μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, εάν θέλετε να αγοράσετε μια συσκευή που τροφοδοτείται με MIUI για την σχέση τιμής απόδοσης, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω.

Εξάλλου, το απόρρητο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με τα gadget που χρησιμοποιούνται ως καθημερινά προγράμματα οδήγησης. Το MIUI μπορεί να μην προσφέρει μια εμπειρία φιλική προς το απόρρητο, αλλά σας επιτρέπει να ελέγχετε κάθε πτυχή του smartphone σας, κάτι που είναι καλό.