12 καλύτερα εργαλεία οικιακού αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα για το Smart House των ονείρων σας

Είστε λάτρης της τεχνολογίας και έχετε αναβαθμίσει το σπίτι σας σε έναν λειτουργικό χώρο φιλικό προς την τεχνολογία;

Ή ακόμα κι αν θέλετε να χτίσετε έναν φουτουριστικό χώρο διαβίωσης που να σας θυμίζει τους Jetsons, θα απολαύσετε μια χαρά.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξερευνήσουμε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία οικιακού αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ομαλή λειτουργία των έξυπνων συσκευών σας.

Τώρα, ποια είναι τα εργαλεία οικιακού αυτοματισμού, μπορείτε να ρωτήσετε. Σκεφτείτε αυτό, έχετε έναν έξυπνο ανεμιστήρα, έναν λαμπτήρα και μια κλειδαριά στο σπίτι σας. Όλες αυτές οι έξυπνες συσκευές διαθέτουν τη δική τους γκάμα εφαρμογών. Περισσότερες τέτοιες συσκευές σημαίνουν περισσότερες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας. Ακούγεται πολύς να χειριστώ αν με ρωτήσετε.

Λοιπόν, εδώ είναι όπου τα εργαλεία οικιακού αυτοματισμού έρχονται να σας σώσουν. Είναι λογισμικό που ενσωματώνει όλες αυτές τις συσκευές κάτω από μια στέγη, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε πολλές συσκευές από ένα μέρος.

Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν WiFi για να συνδεθούν με τα εργαλεία και μπορείτε να τα χειρίζεστε από μίλια μακριά.

Γιατί πρέπει να επιλέξετε ένα εργαλείο αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα

Υπάρχουν πολύ ξεκάθαροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα αντί για ένα κλειστού κώδικα (ιδιόκτητο λογισμικό).

Ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα προτιμάται ευρέως, καθώς σας επιτρέπει να προσαρμόσετε ολόκληρο το λογισμικό σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, καθώς σας δίνεται πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα.

Διαβάστε επίσης: Smart Home Gadgets για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας

Σας παρέχει επίσης άλλα πρόσθετα οφέλη, όπως:

 • Αποδοτική
 • Κοινόχρηστες υπηρεσίες συντήρησης
 • Δυνατότητα σχεδιασμού προσαρμοσμένης εμπειρίας
 • Ενδεχομένως καλύτερη ασφάλεια
 • Αυξημένη αποτελεσματικότητα

Βοηθός στο σπίτι

Τώρα που γνωρίζουμε τους λόγους μας, ας μεταβούμε στη λίστα που θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι σας.

Το Home Assistant, που εμφανίζεται στο The Verge, στο Product Hunt και σε άλλα μέσα, μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα εργαλείο αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα. Είναι συμβατό με Mac, Android, Linux, Windows, Odroid, Asus Tinkerboard, ακόμα και με Raspberry Pi.

Η διεπαφή είναι διαισθητική και συνεργάζεται με περισσότερες από 1.000 διαφορετικές εταιρείες έξυπνων οικιακών προϊόντων. Μπορείτε να βελτιώσετε την εμπειρία σας με τη βοήθεια επεκτάσεων όπως το πρόγραμμα αποκλεισμού DNS, το NodeRed ή το Spotify Connect.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το Home Assistant είναι ότι αποθηκεύει τα δεδομένα σας τοπικά και δεν χρησιμοποιεί διακομιστή cloud. Με τόσα πολλά πράγματα στο κατάστημα, συνιστώ ανεπιφύλακτα να ελέγξετε αυτό γιατί μπορεί να είναι το μόνο που ψάχνετε.

  Διορθώστε το Call of Duty Vanguard Dev Error 6032 στο Xbox

Φρεγάτα

Εάν η τρέχουσα κατάστασή σας είναι να παραμένετε παρανοϊκοί λόγω ενός τυχαίου συστήματος ασφαλείας κάμερας, πρέπει να βάλετε τα χέρια σας στη Φρεγάτα αυτή τη στιγμή.

Γιατί; Εδώ είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους:

 • Σας βοηθά να παρακολουθείτε την κάμερά σας με τη βοήθεια τοπικά επεξεργασμένης τεχνητής νοημοσύνης
 • Μειώνει αποτελεσματικά τα ψευδώς θετικά
 • Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ειδοποιήσεις σας ανάλογα με τις ζώνες
 • Μείνετε σε καλό δρόμο με τη βοήθεια λεπτομερών αναφορών
 • Ενσωματώνεται καλά με το Home Assistant και άλλες έξυπνες συσκευές

Σε περίπτωση αμφιβολιών, μπορείτε να επιλέξετε να προβάλετε μια δυναμική αναφορά βίντεο σε πραγματικό χρόνο για να επιβεβαιώσετε την ασφάλεια.

openHAB

Μία από τις ισχυρότερες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε, το openHAB είναι ισχυρό και έχει μια τεράστια βάση χρηστών για τους σωστούς λόγους. Μπορείτε εύκολα να το ενσωματώσετε με περισσότερες από 2.000 έξυπνες συσκευές από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκεί έξω.

Το πρόγραμμα αυτοματοποίησής τους είναι σχεδιασμένο τόσο διαισθητικά που ακόμη και ένα άτομο με βασικές τεχνολογικές δεξιότητες μπορεί να το χειριστεί εύκολα. Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, μπορείτε να πάρετε τη βοήθεια της ισχυρής και τεράστιας κοινοτικής βάσης τους, η οποία είναι πάντα ενεργή και μοιράζεται διάφορες συμβουλές και κόλπα προς όφελός σας.

Calaos

Το Calaos είναι ένα εργαλείο που λειτουργεί στο GPLv3 (έργο ελεύθερου λογισμικού) και σας δίνει τον πλήρη έλεγχο του οικιακού αυτοματισμού.

Σας βοηθά να προετοιμάσετε την καλύτερη εμπειρία για το σπίτι σας με:

 • Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα είναι χαμηλά, τα παντζούρια είναι κλειστά και η χαλαρωτική μουσική είναι έτοιμη να σας καλωσορίσει στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα
 • Σας δίνει τον έλεγχο της μουσικής από οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού σας
 • Σας βοηθά να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε διάφορα σενάρια με ένα μόνο κλικ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προϋπάρχοντα εργαλεία ή απλά να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης Calaos για να διαμορφώσετε τις προηγμένες λειτουργίες. Μαζί με αυτό, έρχεται με εξαιρετική υποστήριξη υλικού, η οποία θα σας προσφέρει μια πραγματικά βολική εμπειρία διαβίωσης.

Domoticz

Για όσους είναι νέοι στον κόσμο της τεχνολογίας, το Domoticz είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς. Είναι φιλικό προς τους αρχάριους και σας δίνει τον απόλυτο έλεγχο στα χέρια σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό από τον επίσημο ιστότοπο τους και να ξεκινήσετε αμέσως.

Θα σας δοθούν οδηγίες βήμα προς βήμα σχετικά με τον τρόπο λήψης, εγκατάστασης και έναρξης χρήσης του απευθείας στον ιστότοπό τους. Υπάρχει επίσης μια ενότητα για τον πηγαίο κώδικα όπου μπορείτε να κάνετε λήψη, να τον τροποποιήσετε και να τον προσαρμόσετε ακριβώς όπως θέλετε.

  Πώς αλλάζετε τον λογαριασμό σας στο Hulu

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την συνεχώς ενεργή σελίδα της κοινότητας για να δείτε τι κάνουν οι άλλοι χρήστες.

Jeedom

Φέρτε την καινοτομία στον οικιακό σας αυτοματισμό με τη βοήθεια του Jeedom, ενός εργαλείου που σας προσφέρει πλήρη πρόσβαση με διαφάνεια και μακροζωία.

Μερικές από τις πολλές δυνατότητες αυτού του εργαλείου περιλαμβάνουν:

 • Υποστήριξη πολλαπλών πρωτοκόλλων, όπως ZigBee, Modbus, EnOcean και άλλα
 • Συμβατότητα πρόσθετων
 • Εμπιστευτική και αυτόνομη υποστήριξη
 • Διάφορες επιλογές εξατομίκευσης

Έρχεται επίσης με ισχυρές πύλες οικιακού αυτοματισμού με τη μορφή δύο μοντέλων – Jeedom Altas και Jeedom Altas Pro. Έχουν μια εξαιρετική ομάδα υποστήριξης στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε όταν χρειαστεί να επιλύσετε τα ερωτήματά σας.

ioBroker

Το ioBroker είναι ένα δωρεάν εργαλείο που λειτουργεί στην πλατφόρμα IoT. Έρχεται με ολοκληρωμένη υποστήριξη οικιακού αυτοματισμού με περισσότερες από 500 πιθανές ενσωματώσεις. Μπορείτε να προσαρμόσετε ή απλά να χρησιμοποιήσετε τις υπάρχουσες γραφικές διεπαφές τους που είναι οπτικά εντυπωσιακές.

Το ioBroker λειτουργεί καλύτερα με λειτουργικά συστήματα Windows, Mac, OSX, Raspberry Pi και ARM.

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για θερμοστάτη, φώτα ή κλείστρο, να είστε βέβαιοι ότι αυτό το λογισμικό είναι συμβατό σχεδόν με τα πάντα κάτω από την οροφή.

Σας παρέχει έγκαιρες αναφορές για έλεγχο μέσω του οικιακού σας χάρτη που είναι διαθέσιμος στη διεπαφή λογισμικού, ώστε να μπορείτε να είστε πάντα ενημερωμένοι για τα έξυπνα προϊόντα σας.

Smarthomatic

Ένα αξιοσημείωτο σύστημα οικιακού αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα, το Smarthomatic είναι απλό αλλά γεμάτο με όλα τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστείτε. Ακολουθεί μια καθαρή και «εύχρηστη» διεπαφή χωρίς πολλά φανταχτερά στοιχεία, ώστε να μην δυσκολεύεστε να πλοηγηθείτε.

Αυτό το εργαλείο είναι κρυπτογραφημένο AES, διασφαλίζοντας ασφαλείς επικοινωνίες και προστασία από πιθανούς εισβολείς.

Η Smarthomatic κάνει το επιπλέον μίλι για να σας ειδοποιήσει όταν το φυτό χρειάζεται νερό. Ρυθμίζει επίσης την υγρασία του αέρα, απενεργοποιεί τις εστίες όταν ξεχαστούν και βοηθά σε άλλες εργασίες χωρίς να χρειάζεται να κάνετε πολλά.

Κόμβος-ΚΟΚΚΙΝΟ

Σε σύγκριση με άλλα εργαλεία αυτοματισμού, το Node-RED είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα χαμηλού προγραμματισμού που θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον χώρο διαβίωσής σας. Διαθέτει πρόγραμμα επεξεργασίας που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης που διευκολύνει τη σύνδεση των ροών με ένα μόνο κλικ.

Το Node-RED είναι χτισμένο στο Node.js, το οποίο είναι ένα μοντέλο που δεν αποκλείει και βασίζεται πλήρως σε συμβάντα. Μπορείτε επίσης εύκολα να εισάγετε και να εξάγετε κωδικούς με δική σας ευκολία. Επιπλέον, αυτό το λογισμικό λειτουργεί τοπικά καθώς και στο cloud.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε κωδικούς, πρότυπα και λειτουργίες για επαναχρησιμοποίηση.

  9 Κρυπτογραφημένες υπηρεσίες email και εφαρμογές για καλύτερο απόρρητο

HomeGenie

Το HomeGenie είναι ένα προσαρμόσιμο, επεκτάσιμο και φορητό εργαλείο που λειτουργεί ως μαγικά σε Linux, Raspberry AI, Windows, Mac και οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή που βασίζεται σε ARMS.

Έχει χαρακτηριστικά που είναι πλούσια αλλά πολύ απλά. Περιλαμβάνουν:

 • Επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
 • Εκτεταμένες εκφράσεις crontab
 • Συμβατότητα πολλαπλών widget
 • Άμεση πρόσβαση σε GPIO, I2C, SPI καθώς και σε σειριακές θύρες
 • Υποστήριξη σημαντικών προγραμμάτων, όπως C#, JavaScript και Python

Αυτό το υπέροχο εργαλείο οικιακού αυτοματισμού μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα και μέσα σε λίγα λεπτά για να εγκατασταθεί και να λειτουργεί οπουδήποτε.

Homebridge

Ο έλεγχος των έξυπνων συσκευών είναι ομαλή σαν βούτυρο με το Homebridge. Έρχεται με ενσωμάτωση φωνής, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε τις συσκευές χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές μέσω του Siri.

Το λογισμικό είναι επίσης συμβατό με το Apple Watch σας, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας σημαντικός κατασκευαστής συμφωνιών.

Η διεπαφή είναι καθαρή και σας δίνει μια σαφή κατεύθυνση για το τι θέλετε να χειριστείτε στο ταμπλό.

Το Homebridge μπορεί να ενσωματωθεί με μια δέσμη προσθηκών και μπορείτε να τα αναζητήσετε απευθείας στον ιστότοπο.

Freedomotic

Το Freedomotic εκτελείται στο ανοιχτό πλαίσιο ανάπτυξης IoT. Είναι ανοιχτού κώδικα και εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη για τις μάζες, ακόμη και για άτομα χωρίς τεχνολογικές γνώσεις.

Είναι λογισμικό που δεν χρησιμοποιείται και αγαπιέται μόνο από ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις. Εάν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης, μπορεί να σας βοηθήσει με πράγματα όπως έξυπνα περιβάλλοντα λιανικής και μάρκετινγκ με επίγνωση του περιβάλλοντος.

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά χαρακτηριστικά αυτού του εργαλείου:

 • Επίμονο μοναδικό αναγνωριστικό για να αναγνωρίζετε εύκολα τα πράγματα γύρω σας
 • Πολλά πρόσθετα υποστηρίζουν για τη βελτίωση των δυνατοτήτων
 • Λειτουργία αυτόματης ανακάλυψης για εύρεση αντικειμένων σε περιβάλλον πραγματικού χρόνου
 • Παρακολουθεί και ενημερώνει οποιαδήποτε αλλαγή κατάστασης στο περιβάλλον
 • Υποστήριξη πολλών γλωσσών και πολλών χρηστών
 • Εξαιρετικά ασφαλές και κατασκευασμένο με γνώμονα την προτεραιότητα των χρηστών

Σας επιτρέπει να ρυθμίσετε και να δοκιμάσετε το λογισμικό εκ των προτέρων. Μπορείτε να κάνετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης και να δοκιμάσετε τις δυνατότητες για μια εμπειρία από πρώτο χέρι.

Τελικές Λέξεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οικιακός αυτοματισμός είναι μια εξαιρετική τεχνολογία με την οποία είμαστε ευλογημένοι, αλλά η διαχείρισή της μπορεί να αποδειχθεί τρομακτική. Με τη χρήση των παραπάνω εργαλείων, η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο απλή και λιγότερο περίπλοκη.

Επιπλέον, έχετε τον πλήρη έλεγχο πάνω τους, όλα χάρη στη φύση ανοιχτού κώδικα τους.

Στη συνέχεια, ελέγξτε αυτά τα προσωπικά ρομπότ που μπορείτε να αγοράσετε για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.