12 καλύτερα διαδικτυακά μαθήματα και βιβλία για Master CSS

Οι ιστότοποι θα έμοιαζαν βαρετοί χωρίς CSS, καθώς αυτή η γλώσσα στυλ είναι υπεύθυνη για το στυλ, το μέγεθος, το χρώμα και τη θέση του κειμένου σε μια ιστοσελίδα.

Τι είναι το CSS;

Τα Cascading Style Sheets, που συντομεύονται ως CSS, είναι μια γλώσσα που περιγράφει πώς πρέπει να εμφανίζονται τα στοιχεία HTML σε μια οθόνη ή χαρτί. Το CSS δημιουργήθηκε από την World Wide Web Consortium (W3C) το 1996.

Τα στοιχεία HTML δεν σχεδιάστηκαν για να έχουν ετικέτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας ιστοσελίδας και οι προγραμματιστές έπρεπε μόνο να γράψουν μια σήμανση για τη σελίδα. Η εισαγωγή ετικετών όπως όταν κυκλοφόρησε η HTML 3.2 εισήγαγε νέα προβλήματα στους προγραμματιστές.

Καθώς οι ιστοσελίδες έχουν έγχρωμο φόντο, διαφορετικές γραμματοσειρές και πολλά στυλ, η επανεγγραφή κώδικα έγινε ακριβή και επίπονη. Τα σχολεία του W3C εισήγαγαν το CSS για να λύσουν αυτές τις προκλήσεις και συνέχισε να εξελίσσεται με τα χρόνια.

Γιατί CSS;

#1. Το CSS είναι αποτελεσματικό

Το CSS μας σώζει από τον πόνο της προσθήκης ετικετών όπως γραμματοσειρά, στοίχιση στοιχείων, περίγραμμα, χρώμα, στυλ φόντου και μέγεθος σε κάθε ιστοσελίδα.

#2. Εξοικονόμηση χρόνου

Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την εμφάνιση ολόκληρης της ιστοσελίδας αλλάζοντας το εξωτερικό αρχείο CSS.

#3. Συμβατότητα πολλαπλών συσκευών

Οι σύγχρονοι χρήστες του Ιστού έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους σε gadget με διαφορετικά μεγέθη οθόνης, όπως υπολογιστές, tablet και smartphone. Το CSS διευκολύνει τη δημιουργία ιστοσελίδων που ανταποκρίνονται στα μεγέθη οθόνης.

#4. Εύκολη συντήρηση εφαρμογών

Οι σύγχρονες διαδικτυακές εφαρμογές συνεχώς εξελίσσονται. Το CSS διευκολύνει την αλλαγή μεμονωμένων στοιχείων ή ακόμα και ολόκληρου του ιστότοπου χωρίς αλλαγή της βάσης κώδικα.

Πώς χρησιμοποιείται το CSS με την HTML για τη δημιουργία ιστοσελίδων;

Η HTML είναι μια τυπική γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Από την άλλη πλευρά, το CSS περιγράφει πώς εμφανίζονται οι ιστοσελίδες (δημιουργημένες με χρήση HTML). Μια ιστοσελίδα που δημιουργείται με χρήση HTML και CSS θα έχει ιδανικά ένα αρχείο HTML με κείμενο, συνδέσμους εικόνας και ετικέτες HTML.

  30 Καλύτερο λογισμικό CAD για αρχάριους

Αυτό το αρχείο HTML μπορεί να έχει είτε ένα ξεχωριστό αρχείο CSS συνδεδεμένο με αυτό χρησιμοποιώντας μια ετικέτα συνδέσμου είτε να χρησιμοποιεί εσωτερικά ή ενσωματωμένα στυλ CSS. Ένα αρχείο HTML μπορεί να έχει μια επικεφαλίδα όπως

και μια παράγραφο που συμβολίζεται με

. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το CSS για να δώσετε εντολή στο πρόγραμμα περιήγησης να εμφανίσει όλο το περιεχόμενο της παραγράφου με έντονη γραφή ή ακόμη και να κάνει το περιεχόμενο της κεφαλίδας 50 pixel και πράσινο χρώμα.

Θα δείξουμε πώς λειτουργούν τα HTML και CSS στην επόμενη ενότητα.

Τύποι CSS

#1. Εξωτερικό CSS

Για να ταξινομηθεί το CSS ως εξωτερικό, θα πρέπει να υπάρχει ένα αρχείο HTML και ένα ξεχωριστό αρχείο CSS με επέκταση .css. Για παράδειγμα, style.css. Το αρχείο CSS συνδέεται με το αρχείο/έγγραφο HTML χρησιμοποιώντας μια ετικέτα συνδέσμου.

Παράδειγμα εξωτερικού αρχείου CSS:

.main {

    text-align:center;   

}

.GF {

    color:red;

    font-size:50px;

    font-weight:bold;

}

#TP {

    color:blueviolet

    font-style:bold;

    font-size:20px;

}

Το αρχείο CSS μπορεί να συνδεθεί με το ακόλουθο έγγραφο HTML:

<!DOCTYPE html>

<html>

    <head>

        <link rel="stylesheet" href="https://wilku.top/12-best-online-courses-and-books-to-master-css/style.css"/>

    </head>

    <body>

        <div class = "main">

            <div class ="GF">Geek Flare!!!! </div>

            <div id ="TP">

               Your favourite tech portal

            </div>

        </div>

    </body>

</html>

Η ετικέτα συνδέσμου συνδέει το εξωτερικό φύλλο στυλ με το έγγραφο HTML, ενώ το χαρακτηριστικό href καθορίζει τη θέση του εξωτερικού φύλλου στυλ.

Η τελική ιστοσελίδα θα εμφανιστεί ως εξής:

Το εξωτερικό CSS είναι η πιο συνιστώμενη προσέγγιση, καθώς διευκολύνει τη δημιουργία επαναχρησιμοποιήσιμων στοιχείων και την πραγματοποίηση καθολικών αλλαγών στη βάση κώδικα.

#2. Εσωτερικό CSS

Το εσωτερικό CSS είναι ιδανικό όταν έχετε ένα έγγραφο HTML που θέλετε να διαμορφώσετε με μοναδικό στυλ. Το σύνολο κανόνων στυλ είναι γραμμένο στο έγγραφο HTML στην ενότητα κεφαλίδας.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα εσωτερικού CSS:

<!DOCTYPE html>

<html>

    <head>

        <title>Internal CSS Example</title>

        <style>

            .main {

                text-align:center; 

            }

            .GF {

                color:Red;

                font-size:70px;

            }

            .custom {

                font-style:bold;

                font-size:20px;

            }

        </style>

    </head>

    <body>

        <div class = "main">

            <div class ="GF">Internal CSS Demonstration</div>

            <div class ="custom">

                The Results

            </div>

        </div>

    </body>

</html>

Η αποδοθείσα ιστοσελίδα θα εμφανιστεί ως εξής:

Το εσωτερικό CSS δεν είναι ιδανικό στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς κάνει τον κώδικα σε ένα έγγραφο HTML τόσο μεγάλο, επηρεάζοντας την ταχύτητα φόρτωσης.

#3. Ενσωματωμένο CSS

Το ενσωματωμένο CSS περιέχει το στυλ CSS μέσα στο σώμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαμορφώσετε μια παράγραφο, μια επικεφαλίδα ή ακόμα και ένα div χρησιμοποιώντας ενσωματωμένο CSS.

<!DOCTYPE html>

<html>

    <head>

        <title>Inline CSS</title>

    </head>

    <body>

        <p style = "color:red; font-size:50px;

                font-style:bold; text-align:center;">

            Inline CSS Demonstration

        </p>

    </body>

</html>

Το παραστατικό έγγραφο θα εμφανιστεί ως εξής:

Το ενσωματωμένο CSS δεν είναι ιδανικό εάν θέλετε να κλιμακώσετε την εφαρμογή Ιστού σας, καθώς η προσθήκη μιας ιδιότητας CSS σε κάθε ετικέτα HTML απαιτεί χρόνο.

Εξερευνήστε μερικά από τα καλύτερα διαδικτυακά μαθήματα και βιβλία για να κατακτήσετε το CSS.

Δημιουργήστε Responsive Websites με HTML και CSS

Αυτό το μάθημα κατασκευής ανταποκρινόμενων ιστοτόπων πραγματικού κόσμου διδάσκει πώς να δημιουργήσετε ανταποκρινόμενους ιστότοπους χρησιμοποιώντας HTML5 και CSS3. Δεν χρειάζεστε καμία προηγούμενη γνώση στην ανάπτυξη Ιστού για να μάθετε αυτό το μάθημα που διερευνά έννοιες όπως το μοντέλο πλαισίου, την επίλυση διενέξεων επιλογέα, σχήματα τοποθέτησης και κληρονομικότητα.

Είναι επίσης το ιδανικό μάθημα εάν θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε καταιγισμό ιδεών, να σχεδιάζετε, να σχεδιάζετε, να κωδικοποιείτε, να δοκιμάζετε και να βελτιστοποιείτε έναν επαγγελματικό ιστότοπο.

Προηγμένο CSS και Sass

Το μάθημα για προχωρημένους CSS και Sass σας εισάγει στον τρόπο λειτουργίας του CSS στα παρασκήνια εξερευνώντας θέματα όπως ο καταρράκτης, η ιδιαιτερότητα και η κληρονομικότητα.

Το μάθημα έχει πολλές σύγχρονες τεχνικές CSS για τη δημιουργία ισχυρών, ανταποκρινόμενων ιστοσελίδων. Το μάθημα εισάγει το Saas και τον τρόπο χρήσης του σε έργα κατά την αρχιτεκτονική CSS, καθολικές μεταβλητές και τη διαχείριση ερωτημάτων μέσων.

Είναι επίσης το ιδανικό μάθημα εάν θέλετε να μάθετε κινούμενα σχέδια CSS, καθώς αγγίζει τα @keyframes, τα κινούμενα σχέδια και τη μετάβαση.

Μάθετε CSS

Το Learn CSS by Codecademy διδάσκει πώς να χρησιμοποιείτε το CSS για να μετατρέψετε οπτικά την HTML σε εντυπωσιακούς ιστότοπους. Το μάθημα χωρίζεται σε 8 μαθήματα και έχει 6 έργα για να δοκιμάσετε την κατανόησή σας.

Τα κύρια πράγματα που θα μάθετε από αυτό το μάθημα είναι πώς να προσθέτετε στυλ σε στοιχεία HTML, να συνδέετε αρχεία HTML και CSS και να δημιουργείτε μοναδικές διατάξεις για ιστοσελίδες.

Δημιουργήστε την πρώτη σας ιστοσελίδα με HTML και CSS

Το μάθημα δημιουργίας της πρώτης σας ιστοσελίδας διδάσκει πώς να χρησιμοποιείτε HTML5 και CSS3 για τη δημιουργία ιστοσελίδων με απόκριση. Αυτό το δωρεάν μάθημα παρουσιάζεται σε 4 ενότητες και απαιτεί περίπου 10 ώρες για να ολοκληρωθεί. Δεν χρειάζεστε καμία προηγούμενη γνώση προγραμματισμού για να μάθετε αυτό το μάθημα.

Βασικά CSS

Το CSS Basics δημιουργείται από το W3Cx. Μερικά από τα πράγματα που θα μάθετε σε αυτό το μάθημα είναι: βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, θεμελιώδεις επιλογείς CSS και πώς να επιλέξετε ιδιότητες CSS. Το μάθημα χωρίζεται σε 5 ενότητες. χρειάζεστε περίπου 5 εβδομάδες για να το ολοκληρώσετε όταν μελετάτε 5-7 ώρες την εβδομάδα.

Εισαγωγή στο CSS3

Αυτό το μάθημα για το CSS3 εισάγει τα Cascading Style Sheets. Το μάθημα προετοιμάζεται από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και διδάσκει πώς να γράφετε κανόνες CSS, να καθιερώνετε καλές συνήθειες προγραμματισμού και να δοκιμάζετε κώδικα. Χρειάζεστε περίπου 12 ώρες για να ολοκληρώσετε αυτό το μάθημα που συνοδεύεται από ένα κοινόχρηστο πιστοποιητικό κατά την ολοκλήρωση.

Εισαγωγή στην HTML και CSS

Αυτό το εισαγωγικό μάθημα για την HTML και το CSS διδάσκει πώς να δημιουργείτε στυλ και καλά δομημένους ιστότοπους χρησιμοποιώντας HTML και CSS. Το μάθημα διδάσκει στους μαθητές πώς να δημιουργούν ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας μια δομή που μοιάζει με δέντρο και στη συνέχεια να τους διαμορφώνει χρησιμοποιώντας CSS.

Αυτό το δωρεάν μάθημα είναι κατάλληλο για αρχάριους και χρησιμοποιεί ένα μοντέλο μάθησης με αυτορυθμισμό. Χρειάζεστε περίπου 3 εβδομάδες για να ολοκληρώσετε αυτό το μάθημα που διδάσκουν ειδικοί του κλάδου.

Εκμάθηση CSS

Το CSS Tutorial είναι ένα δωρεάν μάθημα για το W3schools. Το μάθημα χωρίζεται σε κεφάλαια για εύκολη κατανόηση. Κάθε κεφάλαιο δίνει παραδείγματα και ασκήσεις. Η πλατφόρμα διαθέτει ένα διαδικτυακό χώρο όπου μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές έννοιες μέσω του κουμπιού “Try it Yourself”.

CSS: Ο οριστικός οδηγός

Το βιβλίο CSS: The Definitive Guide είναι χρήσιμο εάν θέλετε να μάθετε τα βασικά του CSS, από τους Επιλογείς και την ιδιαιτερότητα, μέχρι τον καταρράκτη. Το βιβλίο επίσης flexbox, κόλπα τοποθέτησης και float με λεπτομέρεια.

Είναι επίσης το βιβλίο που μπορείτε να παραγγείλετε εάν θέλετε να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το CSS για την παραγωγή 2D και 3D μετασχηματισμών, μεταβάσεων και κινούμενων εικόνων. Ο οριστικός οδηγός είναι διαθέσιμος τόσο σε έκδοση Kindle όσο και σε χαρτόδετη έκδοση.

Responsive Web Design με HTML5 και CSS

Αυτό το βιβλίο σχετικά με το Responsive Web Design με HTML5 και CSS διδάσκει πώς να δημιουργήσετε ανταποκρινόμενους ιστότοπους με ασφάλεια στο μέλλον χρησιμοποιώντας HTML5 και CSS.

Αφού μάθετε τα κόλπα από αυτό το βιβλίο, οι ιστότοποι που δημιουργείτε θα τρέχουν άψογα σε επιτραπέζιους υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή εύκολης παρακολούθησης και διατίθεται σε χαρτόδετο και Kindle.

HTML και CSS: Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδων

Αυτό το βιβλίο για HTML και CSS είναι ιδανικό για όλους, είτε είστε χομπίστας, φοιτητής ή επαγγελματίας.

Ο συγγραφέας παραδίδει το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου μέσω γραφικών πληροφοριών και φωτογραφίας τρόπου ζωής για να διευκολύνει την κατανόηση διαφόρων εννοιών. Ο πόρος παρουσιάζεται σε μια μοναδική δομή, καθιστώντας εύκολη την περιήγηση σε όλα τα κεφάλαια.

Σύγχρονο CSS

Αυτό το βιβλίο για το Modern CSS: Master the Key Concepts of CSS for Modern Web Development διδάσκει το CSS μέσω παραδειγμάτων κώδικα, διαγραμμάτων και στιγμιότυπων οθόνης.

Το βιβλίο εισάγει χρώματα, επιλογείς, μοντέλα κουτιών, συνδυασμούς και ιδιαιτερότητα στα πρώτα του κεφάλαια. Στη συνέχεια, το βιβλίο εισάγει το στυλ του κειμένου, την τοποθέτηση, τις διαβαθμίσεις, τα περιγράμματα, τον δείκτη Z και τα περιβάλλοντα στοίβαξης. Μπορείτε επίσης να μάθετε προηγμένα θέματα όπως μεταβάσεις, κινούμενα σχέδια, μετασχηματισμοί, flexbox και πλέγματα CSS.

Τελικές Λέξεις

Ο ρόλος του CSS στους σύγχρονους ιστότοπους δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά. Εκτός από το να κάνει τις ιστοσελίδες ελκυστικές οπτικά, το CSS διευκολύνει την πλοήγηση σε διάφορες ιστοσελίδες.

Η εκμάθηση CSS μπορεί να είναι εύκολη εάν χρησιμοποιείτε τους πόρους που αναφέρονται παραπάνω. Ορισμένα από αυτά τα μαθήματα είναι δωρεάν, ενώ άλλα είναι επί πληρωμή.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε τα φύλλα εξαπάτησης CSS για προγραμματιστές και σχεδιαστές.