12 Ελεύθερο λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ανοιχτού κώδικα για να διατηρείτε τα δεδομένα σας ασφαλή

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας γιατί προστατεύει τα δεδομένα σας και σας βοηθά να αποφύγετε την απώλεια δεδομένων.

Πολλοί οργανισμοί χρησιμοποιούν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων τους από απειλές και απώλειες ασφαλείας.

Επιπλέον, η εγκατάσταση λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε έναν οργανισμό έχει γίνει πολύ πιο εύκολη καθώς έχει γίνει πιο φιλικό προς το χρήστη.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των εταιρικών δεδομένων και θα σας παρέχουμε επίσης μια λίστα με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή.

Σημασία της Ασφάλειας Δεδομένων

Η σημασία της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων συχνά παραβλέπεται από τους οργανισμούς.

Φανταστείτε τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της επιχείρησης εάν υπάρξει τυχαία πυρκαγιά στο δωμάτιο του διακομιστή σας ή ο διακομιστής ιστού σας διακοπεί. Μπορεί να χάσετε όλες τις σημαντικές πληροφορίες και τα δεδομένα του οργανισμού.

Σκεφτείτε μια επίθεση phishing στην επιχείρησή σας. Έχετε στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων;

Αναμφίβολα, τα δεδομένα είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα του οργανισμού σας. Εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα δεδομένα σας, μπορεί να χάσετε τα πάντα.

Πώς λειτουργεί το λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας;

Πιθανότατα έχετε ακούσει ιστορίες τρόμου απώλειας δεδομένων.

Τι γίνεται αν ο σκληρός σας δίσκος αποτύχει ή διαγράψετε κατά λάθος ένα email; Τι θα συμβεί αν οι χάκερ επιτεθούν στον ιστότοπό σας; Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Επομένως, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας είναι απαραίτητη και εύκολη με το σωστό λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud.

Το ηλεκτρονικό λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι ένα πρόγραμμα που αποθηκεύει τα δεδομένα και τα έγγραφά σας σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία που ονομάζεται διαδικτυακός διακομιστής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Τα δεδομένα και τα έγγραφα αποθηκεύονται πρώτα στον σκληρό δίσκο του συστήματός σας από το λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Στη συνέχεια, το ηλεκτρονικό λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα μεταφέρει τα δεδομένα στον ηλεκτρονικό διακομιστή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Έτσι, εάν ο υπολογιστής σας διακοπεί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα δεδομένα σας επειδή βρίσκονται σε απομακρυσμένη τοποθεσία.

Σήμερα, καθώς το cloud computing γίνεται πιο δημοφιλές, η ανάγκη για backup δεδομένων αυξάνεται. Μπορείτε εύκολα να βρείτε τα δεδομένα ή τα έγγραφα που χρειάζεστε στον διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας.

Οφέλη

#1. Ασφάλεια δεδομένων

Ένας από τους βασικούς λόγους για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας είναι να προστατεύσετε τα δεδομένα του οργανισμού σας, να χτίσετε ένα σταθερό τείχος ενάντια στις παραβιάσεις δεδομένων και να αντισταθείτε σθεναρά στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

#2. Καλύτερη προσβασιμότητα δεδομένων

Σε περίπτωση απώλειας δεδομένων, μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα από τα αντίγραφα ασφαλείας που υπάρχουν.

#3. Επεκτασιμότητα

Καθώς η επιχείρησή σας μεγαλώνει, τα δεδομένα σας επίσης συσσωρεύονται. Προκειμένου να ταιριάξετε με την επέκταση της επιχείρησής σας, πρέπει να έχετε μια σταθερή στρατηγική για την αποθήκευση των δεδομένων που συλλέγετε κάθε μέρα.

#4. Ανάκτηση δεδομένων

Η ανάκτηση χαμένων δεδομένων είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Ένα προληπτικό μέτρο είναι η αποθήκευση δεδομένων έτσι ώστε σε περίπτωση απώλειας δεδομένων, να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά από αρχεία με υποστήριξη.

  Τι είναι ο κώδικας Konami και πώς τον χρησιμοποιείτε;

#5. Βελτιωμένη διαχείριση πληροφοριών

Η καλή διαχείριση δεδομένων μπορεί να σώσει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της εταιρείας σας και να μειώσει το χρόνο επαναφοράς δεδομένων σε περίπτωση τυχαίας απώλειας. Επιπλέον, τα διαδοχικά αποθηκευμένα δεδομένα βοηθούν επίσης στην κατανόηση και την ανάλυση των δεδομένων με καλύτερο τρόπο που είναι ζωτικής σημασίας για επιχειρηματικές αποφάσεις.

Για καλύτερη κατηγοριοποίηση, χωρίσαμε τη λίστα μας σε κατηγορίες δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Ας ξεκινήσουμε με τη λίστα με το δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Εφεδρικό AOMEI

Η AOMEI Backupper είναι μια ασφαλιστική εταιρεία δεδομένων που παρέχει δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για υπολογιστές και διακομιστές που βασίζονται σε λειτουργικό σύστημα Windows.

Διαθέτει μια διαισθητική και απλή στην κατανόηση διεπαφή ενσωματωμένη με ισχυρές δυνατότητες όπως δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, αποκατάσταση και κλωνοποίηση. Το καλύτερο μέρος είναι ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγα κλικ χωρίς να απαιτούνται τεχνικές γνώσεις.

Επιπλέον, διαθέτει όλα τα εργαλεία για να συνδυάσει πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, διαφορικό αντίγραφο ασφαλείας, προσαρμοσμένα διαμερίσματα και πλήρη αντίγραφα ασφαλείας δίσκων. Έχετε επίσης πολλές επιλογές για την επιλογή αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας, όπως εξωτερική μονάδα δίσκου, μονάδα flash, NAS, κοινή χρήση δικτύου και σύννεφο.

Paragon Backup & Recovery

Το Paragon είναι ένα εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης που διατίθεται δωρεάν εάν επιλέξετε την έκδοση της κοινότητας του. Σας βοηθά να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αρχείων και ακόμη και ολοκληρωμένων δίσκων. Μπορείτε να ορίσετε τις προσαρμοσμένες παραμέτρους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, όπως τον τύπο αντιγράφων ασφαλείας, τη συχνότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και τη συχνότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας προγραμματισμού.

Έρχεται με μηχανισμό ανάκτησης WinPE που σημαίνει ότι θα μπορείτε να εκκινήσετε το σύστημα από ένα USB stick για να επαναφέρετε ολόκληρο το σύστημά σας. Οι υποστηριζόμενοι τύποι αποθήκευσης περιλαμβάνουν AFD, μονάδες δίσκου μεγέθους τομέα χωρίς 512 B, SSD, HDD και κάθε είδους κοινή συσκευή οπτικού δίσκου.

Για προηγμένες εμπορικές λειτουργίες, όπως υποστήριξη διακομιστή Windows, αντιγραφή δίσκων και ειδοποιήσεις, μπορείτε να ανατρέξετε στη διαχείριση σκληρού δίσκου για την επαγγελματική έκδοση.

FBackup

Το Fbackup είναι ένα δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας συμβατό με το λειτουργικό σύστημα Windows. Το λογισμικό διατίθεται ελεύθερα για προσωπική και εμπορική χρήση. Είναι ένα λογισμικό με δυνατότητα λήψης που σας επιτρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας μόλις το εγκαταστήσετε και πατήσετε το κουμπί δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σε αρχεία zip και να τα αποθηκεύσετε οπουδήποτε, όπως και άλλα αρχεία αρχείου zip. Το λογισμικό παρέχει επίσης μια διάταξη για την προστασία των δεδομένων σας με κωδικό πρόσβασης, καθιστώντας τα ιδιωτικά προσβάσιμα μόνο σε εσάς.

Το FBackup υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων και των φακέλων σας σε αποθηκευτικό χώρο cloud, όπως οι λογαριασμοί Google Drive και Dropbox. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας στο cloud στο FBackup και να αποθηκεύσετε προορισμούς αποθήκευσης.

EaseUS

Το EaseUS είναι ένα δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για Windows που προστατεύει τα δεδομένα σας δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας δίσκων και αντιγράφων ασφαλείας διαμερισμάτων και τα αποθηκεύει σε τοπικούς δίσκους, σκληρούς δίσκους και στο cloud.

Όχι μόνο παρέχει βασικές δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αλλά προσφέρει επίσης προηγμένες δυνατότητες, όπως σταδιακά και διαφορικά αντίγραφα ασφαλείας, προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας και κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας.

Το EaseUs είναι εξοπλισμένο με δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud και προσφέρει 250 GB δωρεάν αποθήκευσης στο cloud για πρόσβαση στα αρχεία σας χωρίς περιορισμούς δεδομένων.

  Πώς να επαναφέρετε το Check Engine Light στο Polaris Ranger 1000

Επιπλέον, μπορείτε να εκτελέσετε εργασίες διαχείρισης όπως η διαγραφή, η συγχώνευση, ο διαχωρισμός και η συμπίεση των αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Για να μην αναφέρουμε, μπορείτε να κωδικοποιήσετε όλα τα δεδομένα σας με ένα απλό κλικ.

Iperius Backup

Το Iperius Backup είναι ένα δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που σας επιτρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας σε μια συσκευή μαζικής αποθήκευσης όπως NAS, μονάδες RDX, υπολογιστές συνδεδεμένους στο δίκτυο και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους USB. Αν και η δωρεάν έκδοση είναι επαρκής για προσωπική χρήση, είναι επίσης διαθέσιμη σε εμπορικές εκδόσεις.

Το εργαλείο προσφέρει λειτουργίες για την αποστολή και τον προγραμματισμό email. Από προεπιλογή, έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για συμπίεση zip, σταδιακή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, εκτέλεση εξωτερικών σεναρίων και έλεγχο ταυτότητας δικτύου.

Μπορείτε να βασιστείτε στη βασική έκδοση για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, εκτός από το ότι δεν παρέχεται υποστήριξη για τη δωρεάν έκδοση.

Το MiniTool ShadowMaker διασφαλίζει την ασφάλεια των αρχείων, των φακέλων, των συστημάτων, των δίσκων και των διαμερισμάτων σας με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε εσωτερικούς/εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, μονάδες USB και κοινόχρηστους φακέλους.

Είναι ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που εξοικονομεί χώρο στον σκληρό σας δίσκο, προσφέροντας επιλογές αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Είναι δωρεάν λογισμικό με δυνατότητα λήψης και προσφέρει λειτουργίες για την επαναφορά ενός συστήματος, τον αυτοματισμό του συγχρονισμού αρχείων και μια ασφαλή λύση κλωνοποίησης δίσκου. Αυτό αφαιρεί το βάρος της επανεγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι τη συνολική απόδοση του συστήματός σας.

Το MiniTool διαθέτει επίσης μια δυνατότητα ασφαλείας εικόνας όπου κρυπτογραφεί όλες τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας. Επομένως, θα χρειαστεί να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσετε πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες εικόνες.

Veeam

Το Veeam είναι ένα δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης για Windows, VMWare, Linux και NAS. Προσφέρει πολλές βασικές δυνατότητες για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την επαναφορά των αρχείων από το αντίγραφο ασφαλείας σας. Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε αντίγραφα με δυνατότητα εκκίνησης για μετεγκατάσταση και ανάκτηση καταστροφών.

Η δωρεάν έκδοση του Veeam προσφέρει δωρεάν AWS-native backup που σας βοηθά να αποθηκεύσετε έως και 10 περιπτώσεις Amazon EC2 κάνοντας μια οικονομικά αποδοτική λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε 10 Azure VM ή δωρεάν αντίγραφα ασφαλείας εγγενών από την Google που προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις σας χωρίς να σας κοστίζουν επιπλέον χρήματα.

Τώρα που καλύψαμε το δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ήρθε η ώρα να ελέγξουμε τη λίστα με τις επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ανοιχτού κώδικα.

Μπακούλα

Το Bacula είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ανοιχτού κώδικα για συστήματα υπολογιστών σε επίπεδο επιχείρησης. Σας επιτρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας, να επαναφέρετε και να επαληθεύετε δεδομένα σε ετερογενή δίκτυα. Μπορεί να ρυθμιστεί σε προγράμματα-πελάτες αντιγράφων ασφαλείας Windows, Linux, Unix και MacOS.

Αυτή η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα διαθέτει άδεια χρήσης σύμφωνα με την έκδοση 3 της AGPL. Έχει σχεδιαστεί με συνδυασμό αξιοπιστίας και λειτουργικότητας για να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων, των MSP και των περιβαλλόντων cloud.

Μερικά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του αντιγράφου ασφαλείας Bacula είναι η άμεση ανάκτηση, οι πολλαπλοί προορισμοί δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο cloud, ο πίνακας ελέγχου διαχείρισης, η επαλήθευση ανάκτησης και οι επιλογές διατήρησης.

Bareos

Το Bareos είναι μια λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ανοιχτού κώδικα με άδεια χρήσης AGLPv3. Ως έργο ανοιχτού κώδικα, είστε βέβαιοι ότι θα παραμείνει ελεύθερο και ανεξάρτητο χωρίς περιορισμούς χρήσης.

  Διορθώστε ότι η παράμετρος είναι λανθασμένη

Ως εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το Bareos αποθηκεύει τα δεδομένα που υποστηρίζονται σε σκληρούς δίσκους, βιβλιοθήκες κασετών και χώρο αποθήκευσης cloud. Όλες οι υπηρεσίες είναι δικτυωμένες και πιστοποιημένες με κρυπτογράφηση TLS/SSL. Σημαίνει ότι δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας χρησιμοποιώντας μια ασφαλή μέθοδο μετάδοσης και τα ίδια τα δεδομένα είναι επίσης κρυπτογραφημένα.

Ένα από τα καλά πράγματα για το Bareos είναι ότι προσφέρει επαγγελματική υποστήριξη, εκπαίδευση και συντήρηση για την εγκατάστασή σας με ονομαστική χρέωση.

UrBackup

Με το UrBackup, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εύχρηστο σύστημα αντιγράφων ασφαλείας πελάτη/διακομιστή ανοιχτού κώδικα, το οποίο συνδυάζει αντίγραφα ασφαλείας εικόνων και αρχείων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δεδομένων και η γρήγορη επαναφορά. Τα αντίγραφα ασφαλείας δημιουργούνται ενώ το σύστημα εκτελείται χωρίς να διακόπτονται οι τρέχουσες διαδικασίες, καθιστώντας τη διαδικασία ταχύτερη.

Ο διακομιστής UrBackup είναι επί του παρόντος διαθέσιμος για Windows, GNU/Linux, FreeBSD και πολλά λειτουργικά συστήματα NAS που βασίζονται σε Linux. Το λογισμικό συνοδεύεται από μια εύκολη στη διαμόρφωση διεπαφή ιστού που εμφανίζει την κατάσταση των δραστηριοτήτων και στατιστικών στοιχείων που εκτελούνται από τους πελάτες. Επίσης, δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας ενώ τον χρησιμοποιείτε χωρίς να επηρεάζει την ταχύτητα του συστήματός σας.

Το UrBackup παρέχεται με άδεια χρήσης AGPLv3+. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να αναδιανείμετε το λογισμικό αρκεί να τηρείτε τους όρους χρήσης ανοιχτού κώδικα.

Διπλότυπα

Το Duplicati 2.0 είναι ένα δωρεάν λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που λειτουργεί με τυπικά πρωτόκολλα όπως FTP, SSH και WebDAV. Υποστηρίζει πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive, το Google Drive, το Amazon S3, το Mega, το Backblaze και πολλά άλλα.

Για την προστασία του απορρήτου σας, το Duplicati χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση AES-256. Με σταδιακά αντίγραφα ασφαλείας και κατάργηση διπλότυπων δεδομένων, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αρχείων και φακέλων με ισχυρή κρυπτογράφηση AES-256 εξοικονομώντας παράλληλα χώρο.

Το Duplicati διαθέτει άδεια χρήσης βάσει της LGPL και δεδομένου ότι είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς. Έχει σχεδιαστεί για ηλεκτρονικά αντίγραφα ασφαλείας από την αρχή και η διεπαφή ιστού λειτουργεί με όλα τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης. Επιπλέον, λειτουργεί αποτελεσματικά σε Windows, Linux και MacOS.

FreeFileSync

Το FreeFileSync δημιουργεί και διαχειρίζεται αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών αρχείων σας συγκρίνοντας και συγχρονίζοντας φακέλους. Ο συγχρονισμός είναι γρήγορος και μπορεί να αυτοματοποιηθεί δημιουργώντας ομαδικές εργασίες, ώστε να μπορείτε πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας σε μια δεύτερη τοποθεσία χωρίς να χρησιμοποιείτε υπηρεσία cloud.

Αντί να αντιγράφει κάθε αρχείο κάθε φορά, το FreeFileSync καθορίζει τις διαφορές μεταξύ των φακέλων προέλευσης και προορισμού και μεταφέρει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες. Τα Windows, το macOS και το Linux υποστηρίζονται από το FreeFileSync.

Τελικές Λέξεις

Τα δεδομένα θεωρούνται βασικό στοιχείο στη σημερινή επιχείρηση και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και η ασφάλεια δεδομένων είναι ακόμη πιο σημαντική. Αν και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας premium, υπάρχουν πολλά δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που μπορείτε να ξεκινήσετε.

Η πρόθεσή μας με αυτό το άρθρο ήταν να παραθέσουμε το κορυφαίο λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ώστε να μπορείτε να βρείτε ένα που λειτουργεί καλά για την επιχείρησή σας και την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε τον λεπτομερή οδηγό σχετικά με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο cloud έναντι της τοπικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.