10 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κάνετε root τα τηλέφωνα Android

Υπήρξε μια εποχή που δεν σας θεωρούσαν τεχνικό, εκτός και αν δεν είχατε root τη συσκευή σας Android και είχατε πολλές εφαρμογές αποκλειστικής χρήσης root σε αυτήν.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα και το rooting συσκευών γίνεται γρήγορα παρελθόν.

Ο όρος rooting στην προοπτική του τηλεφώνου Android αναφέρεται στη διαδικασία απόκτησης πρόσβασης root στο Λειτουργικό Σύστημα (OS) του Android. Για τους χρήστες της Apple, το jailbreaking είναι ένας παρόμοιος όρος που πάνω κάτω σημαίνει το ίδιο. Τι σημαίνει λοιπόν η επίτευξη πρόσβασης root και πώς μπορεί αυτό να οδηγήσει σε ορισμένες σοβαρές συνέπειες; Ας ανακαλύψουμε.

Τι σημαίνει rooting του τηλεφώνου σας;

Για λόγους ασφαλείας, οι κατασκευαστές smartphone επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση του λογισμικού. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορείτε να κατεβάσετε οποιαδήποτε εφαρμογή θέλετε ή να αντικαταστήσετε τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις των τηλεφώνων σας που χρειάζονται άδεια διαχειριστή. Ωστόσο, ριζώνοντας τη συσκευή σας Android, παρακάμπτετε αυτούς τους περιορισμούς λογισμικού και γίνεστε ο πραγματικός διαχειριστής της συσκευής σας. Φυσικά, μπορείτε τελικά να τροποποιήσετε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις συστήματος και εφαρμογές, αλλά είναι τόσο καλό όσο ακούγεται;

Για να ξέρετε σωστά γιατί δεν πρέπει να κάνετε root τα τηλέφωνα Android, ας δούμε πρώτα τα πλεονεκτήματά του και στη συνέχεια ας το συγκρίνουμε με τα μειονεκτήματα:

  • Μπορείτε να κάνετε λήψη οποιασδήποτε εφαρμογής Android από τον ιστό και το Android δεν θα σας εμποδίσει να την εγκαταστήσετε.
  • Μπορείτε να προσαρμόσετε πλήρως τη συσκευή σας Android. Για να σας δώσουμε μια προοπτική σχετικά με αυτό, μπορείτε ακόμη και να αλλάξετε την κινούμενη εικόνα εκκίνησης του συστήματός σας, εάν αυτό σας αρέσει.
  • Μπορείτε να εγκαταστήσετε τις προσαρμοσμένες ROM που διαθέτουν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις Android ακόμη και για τα παλαιότερα τηλέφωνα Android.
  • Λόγοι για να μην κάνετε root το τηλέφωνό σας Android.

    Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα πλεονεκτήματα ακούγονται διασκεδαστικά, αλλά είναι σημαντικό να δούμε αν αξίζει να κάνετε το επιπλέον μίλι για να κάνετε root τη συσκευή σας. Επιπλέον, το Android έχει επίσης κάνει πολύ δρόμο και ήδη λαμβάνετε πολλά από αυτά τα προνόμια χωρίς τα δικαιώματα root. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κάνετε root τη συσκευή σας Android.

    Η εγγύηση ακυρώθηκε

    Η εγγύηση του τηλεφώνου σας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που φροντίζει για την κατασκευή και άλλα ελαττώματα στη συσκευή σας. Δυστυχώς, καθώς η ριζοβολία περιλαμβάνει εκούσια ανάληψη ελέγχου ευαίσθητων αρχείων συστήματος που μπορούν εύκολα να καταστρέψουν το λογισμικό της συσκευής εάν δεν χειριστείτε προσεκτικά, οι κατασκευαστές συσκευών συνήθως αποθαρρύνουν την πρακτική της ριζοβολίας των συσκευών τους. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι κατασκευαστές συσκευών τερματίζουν τη συμφωνία εγγύησης μόλις κάνετε root το smartphone Android.

    Φυσικά, ορισμένοι κατασκευαστές όπως οι Poco, Google, One Plus και Poco επιτρέπουν στους χρήστες να ξεκλειδώσουν τον bootloader και το root της συσκευής τους. Ωστόσο, άλλοι κατασκευαστές όπως η Xiaomi, η Realme και η Huawei δεν υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές.

    Ως εκ τούτου, είναι ισχυρό το γιατί δεν πρέπει να κάνετε root το τηλέφωνό σας Android. Αυτός ο λόγος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν έχετε ένα νέο τηλέφωνο με μακρά εγγύηση μπροστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες κομητείες θεωρούν παράνομο και εμπορικά ανήθικο να μην αφήνουν τους χρήστες να κάνουν root τις συσκευές τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να περιμένετε να αποχαιρετήσετε τη συμφωνία εγγύησης εάν κάνετε root τη συσκευή σας.

      Πώς να βρείτε κρυφές εφαρμογές στο Android

    Τυχαία επανεκκίνηση και πάγωμα της συσκευής

    Αφού κάνετε root τη συσκευή σας, μπορεί να επανεκκινηθεί απότομα, ακόμη και όταν εκτελείτε τις πιο απλές εργασίες. Μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή ή αντιμετωπίζετε ένα σφάλμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το λειτουργικό σύστημα αντιμετωπίζει σφάλμα λόγω του προνομίου root.

    Οι κατασκευαστές κατασκευάζουν τα λογισμικά τους και όλες τις εφαρμογές συστήματος για μη ριζωμένες συσκευές. Δεν σκέφτονται πραγματικά πώς θα λειτουργούσε η συσκευή τους εάν οι χρήστες ξεκλειδώσουν τον bootloader. Η εκτέλεση των ίδιων εφαρμογών σε μια συσκευή με ρίζες ενδέχεται να εμφανίσει σφάλματα και η συσκευή μπορεί να παγώσει ή να επανεκκινηθεί ως μια προσπάθεια να απαλλαγεί από το σφάλμα.

    Η συχνότητα επανεκκίνησης και παγώματος αυτών των συσκευών εξαρτάται από το smartphone σας, τον κατασκευαστή του, το Soc του και τη μέθοδο rooting. Γενικά, αυτά τα σφάλματα συμβαίνουν περιστασιακά για τους περισσότερους χρήστες, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την εμπειρία σας στο smartphone. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να μην κάνετε root τα τηλέφωνα Android.

    Κακόβουλο λογισμικό

    Το Android διαθέτει πολλές δυνατότητες ασφαλείας που εκτελούνται στο παρασκήνιο για να διασφαλίσουν τη γενική ασφάλεια της συσκευής. Ως χρήστης, δεν μπορείτε ποτέ να παρακάμψετε αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας εκτός και αν δεν έχετε τα δικαιώματα root. Όταν κάνετε root τη συσκευή σας, ουσιαστικά δίνετε στον εαυτό σας και στις εφαρμογές που εγκαθιστάτε στη συσκευή την πρόσβαση ακόμη και για να καταργήσετε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

    Οι ίδιες εφαρμογές που δεν αποτελούν απειλή σε μια συσκευή χωρίς root μπορεί να γίνουν μία λόγω της απόλυτης ισχύος που τους προσφέρει. Επιπλέον, ακόμη και οι πιο απλές εφαρμογές στη συσκευή σας ενδέχεται να αρχίσουν να λειτουργούν ως λογισμικό υποκλοπής και να συλλέγουν πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, δεδομένα πατήματος πληκτρολογίου, τυχαίες εικόνες κάμερας, ήχο μικροφώνου και ενδεχομένως οτιδήποτε υπάρχει στη συσκευή σας.

    Επιπλέον, η προσαρμοσμένη ROM που μπορείτε να εγκαταστήσετε στη ριζωμένη συσκευή σας μπορεί να μην έχει πολλές δυνατότητες ασφαλείας των πιο πρόσφατων προσφορών λογισμικού από επωνυμίες όπως η Google, η Samsung, η OnePlus και άλλες. Για να μην αναφέρουμε, το κακόβουλο λογισμικό προσελκύει κακόβουλο λογισμικό και κάθε εφαρμογή που μπορεί να κατασκοπεύει τη συσκευή σας μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει άλλες πιο σοβαρές μορφές κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας και να κάνει την υπόθεση ακόμα χειρότερη.

    Ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού μπορούν να κρυπτογραφήσουν κάθε κομμάτι δεδομένων στη συσκευή σας και να ζητήσουν κάποια λύτρα για την αποκρυπτογράφηση του ίδιου. Αυτά τα συγκεκριμένα κακόβουλα προγράμματα είναι γνωστά ως ransomware και γίνονται αρκετά κοινά με τις νέες εξελίξεις. Δυστυχώς, οι ριζωμένες συσκευές προσφέρουν μια γρήγορη λωρίδα σε αυτά τα εξελιγμένα κακόβουλα προγράμματα και η συσκευή σας θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος για τέτοιες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

    Βρόχοι για μπότες

    Όταν το τηλέφωνό σας Android αρχίζει να επανεκκινείται συνεχώς χωρίς να φθάνει στην αρχική οθόνη της συσκευής, πιθανότατα θα κολλήσετε με την ατέρμονη διαδικασία που ονομάζεται βρόχος εκκίνησης. Οι βρόχοι εκκίνησης μπορούν να προκύψουν για πολλούς λόγους, όπως σφάλματα κατά την ριζοβολία της συσκευής σας, μια ελαττωματική προσαρμοσμένη ROM, μια διακοπτόμενη εγκατάσταση λογισμικού και πολλά άλλα.

    Οι βρόχοι εκκίνησης είναι ενοχλητικοί, καθώς δεν έχετε πολλές επιλογές για να τις βγάλετε χωρίς να συνδέσετε τη συσκευή σας σε υπολογιστή για να σκουπίσετε τα δεδομένα και να κάνετε μια νέα αρχή. Το χειρότερο μέρος είναι ότι οι βρόχοι εκκίνησης είναι εξαιρετικά ασυνήθιστοι, ειδικά στις διαδικασίες που σχετίζονται με τη ρίζα. Επιπλέον, οι βρόχοι εκκίνησης μπορεί μερικές φορές να σημαίνουν ακόμη και ότι η συσκευή σας έχει καταστραφεί και δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε πια χωρίς να περάσετε από πολλά χάκερ.

      Το Timehop ​​φέρνει την εφαρμογή Social Media & Photo Time Machine στο Android

    Ζητήματα που σχετίζονται με τις μπαταρίες

    Η ριζοβολία μπορεί να επιδεινώσει μαζικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας και υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πρώτον, οι κατασκευαστές συσκευών προσθέτουν διάφορες λειτουργίες διαχείρισης μπαταρίας που αναζητούν συνεχώς εφαρμογές που εξαντλούν την μπαταρία και τις σκοτώνουν εάν δεν εκτελούνται στο προσκήνιο.

    Επιπλέον, οι εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε αυτούς τους πόρους για τους οποίους έχουν τα δικαιώματα. Εάν δεν επιτρέψετε στην εφαρμογή της κάμεράς σας να έχει τα δεδομένα τοποθεσίας σας, δεν μπορεί να ζητήσει από τη συσκευή το ίδιο, γεγονός που εξοικονομεί μεγάλο μέρος της μπαταρίας σας. Εκτός από αυτό, το έξυπνο λογισμικό διαχείρισης πόρων είναι επίσης ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι μη ριζωμένες συσκευές με λογισμικό που παρέχεται από τον κατασκευαστή ξεπερνούν τις επιδόσεις των ομολόγων τους.

    Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πάει στραβά για συσκευές με root στο τμήμα μπαταριών:

    • Οι εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους πόρους της συσκευής, οι οποίοι εξαντλούν μαζικά την μπαταρία χωρίς λόγο.
    • Οι προσαρμοσμένες ROM συχνά δεν διαθέτουν το επίπεδο διαχείρισης μπαταρίας που παρέχει το λογισμικό που βασίζεται σε OEM.
    • Εκτός από τις εγκατεστημένες εφαρμογές, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να εισχωρήσει και να χρησιμοποιήσει τους πόρους της συσκευής σας προς όφελός του. Για να μην αναφέρουμε, το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας σημαντικός πόρος.

    Η ριζοβολία μπορεί να πληγώσει το τηλέφωνό σας.

    Μια σημαντική ανησυχία για την ριζοβολία της συσκευής σας είναι να εμφανιστεί κατά λάθος ένα σφάλμα και να καταστραφεί η συσκευή σας στη διαδικασία. Ο όρος bricking σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας γίνεται ένα ακριβό “τούβλο” και δεν είναι πλέον λειτουργικό ως smartphone.

    Με άλλα λόγια, η συσκευή σας χάνει όλη τη λειτουργικότητά της και δεν μπορεί καν να εκκινήσει στο λειτουργικό σύστημα. Ένας βρόχος εκκίνησης που μόλις αναφέραμε παραπάνω μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να υποδείξετε μια συσκευή με τούβλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συσκευή μπορεί να μην μπει καν στον βρόχο εκκίνησης και να αρνηθεί να ξεκινήσει.

    Το bricking είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι φαντάζεστε και είναι ένας νόμιμος λόγος για να μην κάνετε root συσκευές Android. Προσθέτοντας στην ήδη περίπλοκη διαδικασία rooting, οι πιο πρόσφατες εκδόσεις Android συχνά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το ξεκλείδωμα του bootloader της συσκευής και τη συνολική διαδικασία rooting.

    Εάν διαθέτετε συσκευή Android 8 ή μεταγενέστερη, το πιθανότερο είναι ότι η συσκευή σας είναι πολύ πιο επιρρεπής στο bricking από τις παλαιότερες αντίστοιχές της. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το rooting γίνεται παρελθόν, καθώς οι περισσότερες συσκευές στην αγορά διατίθενται προς το παρόν με τις πρόσφατες εκδόσεις του Android.

    Το Rooting δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ταλαιπωρία.

    Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή διαδικασία για την ριζοβολία συσκευών Android. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή της μεθόδου που ταιριάζει περισσότερο στο τηλέφωνό σας. Τα πάντα από τη συσκευή σας, τον κατασκευαστή της, το τρέχον λογισμικό της και πολλά άλλα αποφασίζουν πώς θα πρέπει να κάνετε root τη συσκευή σας. Για να μην αναφέρουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις, η καλύτερη ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι “αν πρέπει να κάνω root το τηλέφωνό μου”;

    Εάν δεν είστε σίγουροι για τη μέθοδο που θα ταίριαζε στη συσκευή σας, είναι προτιμότερο να αποφύγετε τη διαδικασία ριζοβολίας, καθώς η εσφαλμένη ριζοβολία μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Μπορεί να κολλήσετε σε ένα βρόχο εκκίνησης ή ακόμα χειρότερα, να το βάλετε εντελώς και να χάσετε όλα τα δεδομένα σας.

      Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις USB στο Android 6.0

    Επιπρόσθετα στη δυστυχία, οι OEM συνειδητοποιούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία rooting, καθιστώντας πιο δύσκολο το ξεκλείδωμα του bootloader της συσκευής. Ειλικρινά, μια πιο δύσκολη διαδικασία ριζοβολίας δεν είναι τόσο κακό. Σε τελική ανάλυση, έχει αποθαρρύνει πολλούς χρήστες από το να κάνουν root τις συσκευές τους και επίσης έχει σταματήσει πολλούς από το bricking των συσκευών τους.

    Πολλές εφαρμογές δεν εκτελούνται σε Rooted Devices.

    Λόγω των διαφόρων κινδύνων ασφαλείας που σχετίζονται με τις συσκευές με root, πολλές εφαρμογές αρνούνται να εργαστούν σε αυτές. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν γενικά εκείνες που λειτουργούν με ευαίσθητες πληροφορίες, όπως εφαρμογές πληρωμών και οικονομικών.

    Με την αυξανόμενη αποδοχή των ψηφιακών πληρωμών από διάφορους εμπόρους, είναι δύσκολο να διαχειριστείτε την ημέρα σας χωρίς να έχετε δίπλα σας έναν ψηφιακό τρόπο πληρωμής. Η ριζοβολία της συσκευής σας μπορεί να εμποδίσει την πρόσβασή σας στην αγαπημένη σας πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών ή στην αγαπημένη σας οικονομική εφαρμογή, κάτι που μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική εμπειρία χρήστη σας.

    Είναι ενδιαφέρον ότι, εάν οι εφαρμογές που λειτουργούν με ευαίσθητα δεδομένα δεν εμπιστεύονται τη ριζωμένη συσκευή σας, θα πρέπει να την εμπιστευτείτε και να την κάνετε το καθημερινό σας πρόγραμμα οδήγησης;

    Ενημέρωση ζητημάτων

    Η ριζοβολία της συσκευής σας περιλαμβάνει πολλές ανταλλαγές και η μη λήψη επίσημων ενημερώσεων είναι μία από αυτές. Το smartphone σας λαμβάνει δύο τύπους επίσημων ενημερώσεων. ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και ενημερώσεις εκδόσεων Android. Οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας βελτιώνουν την ανοσία της συσκευής σας σε κακόβουλο λογισμικό και άλλα σκουπίδια.

    Επιπλέον, οι ενημερώσεις έκδοσης Android προσθέτουν καλύτερες δυνατότητες, όπως βελτιώσεις κάμερας, το πιο πρόσφατο λογισμικό και πολλά άλλα. Για να μην αναφέρουμε, ο κατασκευαστής του smartphone σας προσθέτει το κόστος της προώθησης αυτών των ενημερώσεων στην τιμή καταχώρισης του smartphone. Όταν αγοράζετε το smartphone σας, πληρώνετε ήδη για όλες τις μελλοντικές ενημερώσεις, αλλά το rooting της συσκευής σας δίνει τέλος σε μια βασική δυνατότητα για την οποία πληρώσατε.

    Η μη λήψη ενημερώσεων είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι ακούγεται. Το να μην λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και τα δικαιώματα root σε συνδυασμό είναι μια συνταγή για καταστροφή. Τέτοιες συσκευές μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι για επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και απόπειρες hacking. Επιπλέον, η απώλεια των πιο πρόσφατων δυνατοτήτων είναι ένας καλός λόγος για να μην κάνετε root το τηλέφωνό σας Android.

    Η συσκευή σας μπορεί να χάσει βασικές εφαρμογές και λειτουργίες

    Οι περισσότεροι χρήστες εγκαθιστούν μια προσαρμοσμένη ROM στις ριζικές συσκευές τους και οι κακώς κατασκευασμένες ROM μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ορισμένες προσαρμοσμένες ROM μπορούν να κάνουν τη συσκευή σας να χάσει τις πληροφορίες IMEI της. Το IMEI είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας τηλεφωνικών κλήσεων στο smartphone σας. Εάν η συσκευή σας χάσει τις πληροφορίες IMEI της, ενδέχεται να μην μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις ή να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

    Επιπλέον, οι περισσότερες προσαρμοσμένες ROM δεν διαθέτουν τη σουίτα εφαρμογών της Google. Η εγκατάσταση αυτών των εφαρμογών μπορεί να γίνει μεγάλη ταλαιπωρία εάν δεν είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση της προσαρμοσμένης ROM. Εάν θέλετε να αποφύγετε αυτήν την ταλαιπωρία, είναι καλύτερα να μην κάνετε root το τηλέφωνό σας Android.

    συμπέρασμα

    Η ριζοβολία του τηλεφώνου σας Android είχε κάποια σημαντικά οφέλη στο παρελθόν, αλλά στο τρέχον σενάριο, είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε. Το παραπάνω άρθρο αναφέρει μερικούς πολύ ισχυρούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κάνετε root το τηλέφωνό σας Android, οι οποίοι περιλαμβάνουν απειλές κακόβουλου λογισμικού, καμία ενημέρωση OTA, τη δυνατότητα να καταστραφεί το τηλέφωνό σας και πολλά άλλα.

    Κατά γενικό κανόνα, δεν πρέπει να κάνετε root το τηλέφωνό σας Android εκτός εάν είστε αρκετά τεχνικοί ώστε να αποσύρετε το smartphone σας από έναν βρόχο εκκίνησης και άλλα τέτοια σενάρια. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το root εάν το smartphone σας έχει ευαίσθητες πληροφορίες που δεν θέλετε να δουν οι χάκερ.

    Μπορείτε τώρα να δείτε μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές ασφαλείας για τηλέφωνα Android.