10 διαχειριστές παραθύρων Linux για χρήση όλου του χώρου στην οθόνη που έχετε

Με την αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος, οι υπολογιστές έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλαπλών εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές μπορούν να χειριστούν άνετα περισσότερες από μία εργασίες ταυτόχρονα, όπως η εκτέλεση πολλών εφαρμογών.

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες είναι ότι σπάνια εκτελείτε μία μόνο εφαρμογή τη φορά. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι πολλά παράθυρα εφαρμογών θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Δεδομένου ότι η κατάσταση οθόνης ενός υπολογιστή δεν είναι άπειρη, προκύπτει το πρόβλημα του τρόπου τοποθέτησης όλων των ανοιχτών παραθύρων στην οθόνη σας. Από προεπιλογή, τα παράθυρα εφαρμογών στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο με τη σειρά που τα ανοίγετε. Ωστόσο, η εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών σε μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι εύκολη και αν πρέπει να το κάνετε συχνά, μπορεί εύκολα να γίνει πολύ άβολο.

Τι θα γινόταν αν υπήρχε ένας τρόπος να τοποθετήσετε εύκολα και αποτελεσματικά όλα τα ανοιχτά παράθυρα στην οθόνη σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο οθόνης και να επιτρέψετε την εύκολη πλοήγηση και παρακολούθηση ανοιχτών εφαρμογών;

Ευτυχώς για τους χρήστες Linux, ο διαχειριστής παραθύρων Linux κάνει ακριβώς αυτό. Το Linux window manager είναι λογισμικό συστήματος που σας επιτρέπει να ελέγχετε και να διαχειρίζεστε την εμφάνιση και την τοποθέτηση των παραθύρων της εφαρμογής στην οθόνη του υπολογιστή σας ή σε μια εξωτερική οθόνη.

Εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής μεγέθους των παραθύρων, σας επιτρέπει να προσδιορίσετε το μέγεθος, τη γραμμή τίτλου και το περίγραμμα των παραθύρων.

Παρέχοντάς σας απόλυτο έλεγχο σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης των παραθύρων και τον τρόπο εμφάνισης τους, μπορείτε να προσαρμόσετε την οθόνη σας ώστε να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά τον χώρο της οθόνης σας και να κάνετε την εμπειρία πολλαπλών εργασιών χωρίς άγχος.

Σκοπός του Linux Window Manager

Ενώ μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των παραθύρων σας και να αλλάξετε τη θέση τους στο Linux χωρίς να χρειάζεστε διαχειριστή παραθύρων, ο διαχειριστής παραθύρων Linux συνοδεύεται από λειτουργίες που μπορούν να βελτιώσουν την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών, να αυξήσουν την παραγωγικότητά σας και να βελτιώσουν την εμπειρία χρήστη σας στο Linux.

Κυρίως, ο διαχειριστής παραθύρων Linux είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της συμπεριφοράς, της εμφάνισης και της τοποθέτησης των παραθύρων της εφαρμογής σε μια οθόνη.

Αυτό το κάνει χειριζόμενος τη σχεδίαση περιγραμμάτων, γραμμών τίτλου και κουμπιών στα παράθυρα και παρέχοντας στους χρήστες συντομεύσεις πληκτρολογίου για αλλαγή μεγέθους, μετακίνηση, ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση και κλείσιμο παραθύρων.

Επιτρέπει επίσης την αυτοματοποίηση ορισμένων από αυτές τις λειτουργίες και ορισμένες διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως κινούμενα σχέδια, διαφάνειες, παράθυρα με καρτέλες και απλά μενού για την εκκίνηση διαφορετικών προγραμμάτων ή την προσαρμογή του ίδιου του διαχειριστή παραθύρων.

Εάν θέλετε να προσαρμόσετε πλήρως τον τρόπο εμφάνισης, συμπεριφοράς και τοποθέτησης των παραθύρων εφαρμογών και να χρησιμοποιήσετε καλύτερα την οθόνη σας, τότε το εργαλείο διαχείρισης παραθύρων Linux είναι το εργαλείο σας.

Διαφορά μεταξύ Desktop Environment και Window Manager

Χωρίς περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, ο μόνος τρόπος αλληλεπίδρασης με το λειτουργικό σύστημα Linux θα ήταν μέσω εντολών που εισάγονται στο τερματικό. Με απλά λόγια, το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας (DE) είναι λογισμικό που τρέχει πάνω από λειτουργικά συστήματα και περιέχει στοιχεία που συνθέτουν τη γραφική διεπαφή χρήστη ενός λειτουργικού συστήματος.

Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν όλα όσα βλέπετε να εμφανίζονται σε μια οθόνη, όπως παράθυρα, εικονίδια, δείκτες, γραμμές εργαλείων, ταπετσαρία και γραφικά στοιχεία επιφάνειας εργασίας, μεταξύ άλλων.

Το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας καθορίζει επίσης τη διεπαφή σύνδεσης και αποσύνδεσης, τη διαχείριση αρχείων, τον προεπιλεγμένο επεξεργαστή κειμένου και το πρόγραμμα προβολής εικόνων που θα χρησιμοποιηθεί από ένα λειτουργικό σύστημα. Μερικά από τα δημοφιλή περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που είναι διαθέσιμα περιλαμβάνουν το GNOME, το οποίο χρησιμοποιείται στο Ubuntu, το Debian και το Fedora, το Xfce που χρησιμοποιείται στο Manjaro Linux, το KDE που χρησιμοποιείται από το OpenSUSE και το Pantheon που χρησιμοποιείται στο Arch Linux.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός προφίλ Thunderbird στο Linux

Ο διαχειριστής παραθύρων, από την άλλη πλευρά, είναι λογισμικό που σας επιτρέπει να ελέγχετε και να διαχειρίζεστε την εμφάνιση και την τοποθέτηση των παραθύρων της εφαρμογής στην οθόνη του υπολογιστή σας ή σε μια εξωτερική οθόνη. Συνήθως, ο διαχειριστής παραθύρων είναι ένα στοιχείο ενός περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας, αλλά μπορείτε να το εγκαταστήσετε μόνο του χωρίς να εγκαταστήσετε ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Λειτουργίες που πρέπει να αναζητήσετε κατά την επιλογή ενός διαχειριστή παραθύρων

Μερικές από τις δυνατότητες που πρέπει να προσέξετε για λίγο επιλέγοντας έναν διαχειριστή παραθύρων Linux περιλαμβάνουν:

  • Χρήση πόρων – με περιορισμένους πόρους υπολογιστή, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν διαχειριστή παραθύρων που δεν θα επιβαρύνει τον πόρο του υπολογιστή σας. Διαφορετικοί διαχειριστές παραθύρων χρησιμοποιούν διαφορετικές ποσότητες πόρων υπολογιστή για εκτέλεση. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε έναν διαχειριστή παραθύρων που να είναι ελαφρύς για να ελαχιστοποιεί τις καθυστερήσεις.
  • Τύπος διαχείρισης παραθύρων – οι διαχειριστές παραθύρων μπορεί να είναι διαχειριστές παραθύρων στοίβαξης, παράθεσης ή δυναμικής διαχείρισης παραθύρων. Στοίβαξη διαχείρισης παραθύρων στοιβάζονται τα παράθυρα το ένα πάνω στο άλλο σαν χαρτιά σε ένα γραφείο, ενώ οι διαχειριστές παραθύρων με πλακάκια τακτοποιούν τα παράθυρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των παραθύρων. Οι δυναμικοί διαχειριστές παραθύρων επιτρέπουν την εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών στοίβαξης ή παράθεσης
  • Διεπαφή χρήστη – ορισμένοι διαχειριστές παραθύρων προσφέρουν μια μινιμαλιστική αίσθηση και εξαλείφουν τις διακοσμήσεις όπως οι γραμμές περιγράμματος και τίτλου, ενώ άλλοι διαχειριστές παραθύρων προσφέρουν αυτές τις διακοσμήσεις. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, επιλέξτε έναν διαχειριστή παραθύρων που έχει την εμφάνιση και την αίσθηση όπως θέλετε.
  • Τεκμηρίωση και υποστήριξη κοινότητας – η χρήση ενός διαχειριστή παραθύρων μπορεί, μερικές φορές, να είναι δύσκολη. Επομένως, βοηθάει εάν ο διαχειριστής παραθύρων διαθέτει εξαιρετική τεκμηρίωση και μια ενεργή κοινότητα στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε σε περίπτωση που έχετε κολλήσει ή έχετε προβλήματα με τη διαχείριση παραθύρων.

Η επιλογή ενός διαχειριστή παραθύρων είναι πολύ υποκειμενική. Επομένως, αναζητήστε έναν διαχειριστή παραθύρων που κάνει την οθόνη σας να φαίνεται και να αισθάνεται όπως θέλετε.

XMonad

Το XMonad είναι ένας προσαρμόσιμος, πλούσιος σε δυνατότητες διαχείρισης παραθύρων πλακιδίων γραμμένος σε Haskell. Με το Xmonad, τα ανοιχτά παράθυρα είναι διατεταγμένα ώστε να τοποθετούν αυτόματα πλακάκια στην οθόνη χωρίς να επικαλύπτονται ή να αφήνουν κενά. Έχει μια μινιμαλιστική πινελιά σε αυτό και, από προεπιλογή, δεν σχεδιάζει διακοσμητικά παραθύρων, όπως γραμμή κατάστασης ή βάσεις εικονιδίων.

Το XMonad έρχεται με τρεις αλγόριθμους τοποθέτησης πλακιδίων, δηλαδή ψηλό, πλατύ και πλήρη οθόνη, αν και οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν περισσότερους αλγόριθμους παράθεσης ως επεκτάσεις. Τόσο σε ψηλή όσο και σε ευρεία λειτουργία, όλα τα ανοιχτά παράθυρα έχουν πλακάκια για να ταιριάζουν στην οθόνη χωρίς να αφήνουν κενά. Σε πλήρη οθόνη, ωστόσο, μόνο το εστιασμένο παράθυρο είναι ορατό και γεμίζει την οθόνη.

Το Xmonad υποστηρίζει πολλαπλές φυσικές οθόνες που επιτρέπουν την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών χώρων εργασίας. Επιπλέον, όλες οι λειτουργίες του είναι προσβάσιμες από το πληκτρολόγιο και δεν είναι απαραίτητο το ποντίκι. Εκτός από την εξαιρετική τεκμηρίωσή του, που επιτρέπει ακόμη και στους νέους χρήστες να το χρησιμοποιούν χωρίς δυσκολίες, το Xmonad υποστηρίζει αιωρούμενα παράθυρα, καρτέλες και διακοσμημένα παράθυρα

bspwm

Το Bspwm είναι ένας διαχειριστής παραθύρων που βασίζεται σε δυαδικό διαχωρισμό χώρου. Αυτό σημαίνει ότι τα παράθυρα αναπαρίστανται ως φύλλα ενός δυαδικού δέντρου. Το Bspwm έρχεται με λειτουργία αυτόματης εισαγωγής και χειροκίνητη λειτουργία εισαγωγής.

Στην αυτόματη εισαγωγή, οι χρήστες δεν καθορίζουν τον τρόπο εισαγωγής των παραθύρων στην οθόνη. Αντίθετα, η λειτουργία εισαγωγής bspwm καθορίζει αυτό. Στη χειροκίνητη λειτουργία, οι χρήστες μπορούν να καθορίσουν την περιοχή όπου θα εμφανίζεται το επόμενο παράθυρο.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή Linux από ένα iPad

Διαθέτει επίσης διαφορετικές λειτουργίες εισαγωγής, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροποποιήσετε τον τρόπο εμφάνισης των παραθύρων και τον τρόπο χρήσης της κατάστασης οθόνης.

Καταπληκτικός διαχειριστής παραθύρων

Το Awesomewm είναι ένας διαχειριστής παραθύρων που απευθύνεται σε ισχυρούς χρήστες, προγραμματιστές, αλλά και καθημερινούς χρήστες που θέλουν τον πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος προβολής τους. Το Awesomewm έχει σχεδιαστεί ως διαχειριστής παραθύρων πλαισίου, ο οποίος του επιτρέπει να είναι επεκτάσιμος χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Lua και εξαιρετικά διαμορφώσιμος εκτός από το ότι είναι γρήγορο, μικρό και σταθερό.

Ορισμένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τη χρήση της σύγχρονης ασύγχρονης βιβλιοθήκης XCB, η οποία καθιστά το Awesomewm έναν διαχειριστή παραθύρων που υπόκειται λιγότερο σε λανθάνουσα κατάσταση σε σύγκριση με άλλους διαχειριστές παραθύρων.

Το Awesomewm μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς την ανάγκη ποντικιού και δεν κάνει διάκριση μεταξύ των στρωμάτων και έτσι διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν στρώσεις που επιπλέουν ή με πλακάκια.

Έρχεται επίσης με εξαιρετική τεκμηρίωση και πολλή υποστήριξη της κοινότητας για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε και να δείξετε διαφορετικούς τρόπους χρήσης του Awesomewm για τον έλεγχο του περιβάλλοντος της οθόνης σας.

Δυναμικός διαχειριστής παραθύρων

Το Dynamic Window Manger (dwm) είναι ένας γρήγορος, μικρός και απλός δυναμικός διαχειριστής παραθύρων που διαχειρίζεται ανοιχτά παράθυρα σε πλακάκια, μονόκλ ή αιωρούμενες διατάξεις. Επιτρέπει επίσης την προσθήκη ετικετών στα παράθυρα επιτρέποντας στους χρήστες να εμφανίζουν παράθυρα με συγκεκριμένες ετικέτες.

Όλα αυτά μπορούν να ελεγχθούν από τη μικρή κατάσταση που εμφανίζεται σε κάθε οθόνη κατά τη χρήση του dwm. Η γραμμή κατάστασης εμφανίζει τις διαθέσιμες ετικέτες, τον αριθμό των ορατών παραθύρων, τον τίτλο του εστιασμένου παραθύρου και τη διάταξη που χρησιμοποιείται.

Όταν χρησιμοποιείτε τη διάταξη με πλακάκια, η οθόνη σας θα έχει μια κύρια και μια στοίβαξη. Το παράθυρο στην εστίαση θα βρίσκεται στην κύρια περιοχή και τα υπόλοιπα παράθυρα θα βρίσκονται στην περιοχή στοίβαξης, σε αντίθεση με τη διάταξη μονόκλ, όπου όλα τα παράθυρα θα μεγιστοποιηθούν ώστε να ταιριάζουν στην οθόνη.

Σε μια αιωρούμενη διάταξη, οι χρήστες μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται και να αλλάζουν το μέγεθος όλων των ανοιχτών παραθύρων. Το Dwm, το οποίο ενέπνευσε τους διαχειριστές των Windows, όπως το Awesomewm, μπορεί να προσαρμοστεί επεξεργάζοντας τον κώδικά του γραμμένο σε C.

IceWM

Το IceWM, γραμμένο σε C++, είναι ένας εύχρηστος διαχειριστής παραθύρων με θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί με στόχο να είναι γρήγορος και απλός και να μην εμποδίζει τους χρήστες του. Επιτρέπει τη διαχείριση των εμφανιζόμενων παραθύρων χρησιμοποιώντας πληκτρολόγιο ή ποντίκι.

Το IceWM επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εικονίδια για τα παράθυρα που εμφανίζονται αυτήν τη στιγμή για να υποστηρίζουν τη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των παραθύρων χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου Alt + Tab. Αυτά τα εικονίδια εμφανίζονται στη γραμμή εργασιών, στο δίσκο συστήματος ή στην επιφάνεια εργασίας και μπορούν επίσης να κρυφτούν.

Το IceWM προσφέρει υποστήριξη για πολλαπλές οθόνες παραθύρων και παρέχει τη δυνατότητα χρήσης του διαχειριστή ταπετσαριών, ο οποίος υποστηρίζει επίσης τη διαφάνεια. Το IceWm είναι ανοιχτού κώδικα και οι χρήστες μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξή του στη σελίδα του στο GitHub διαχωρίζοντας και βελτιώνοντας τη βάση κώδικα.

Herbstluftwm

Το Herbstluftwm είναι ένας δωρεάν και ανοιχτού κώδικα χειροκίνητος διαχειριστής παραθύρου πλακιδίων του οποίου ολόκληρο το αρχείο διαμόρφωσης είναι ένα σενάριο που εκτελείται κατά την εκκίνηση. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει την αλλαγή και την ενημέρωση των διαμορφώσεων του herbstluftwm, όπως οι εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι κανόνες παραθύρων και τα πλήκτρα, χωρίς την ανάγκη επανεκκίνησης του herbstluftwm. Αυτές οι αλλαγές ενημερώνονται ζωντανά.

Ο αλγόριθμός του για τοποθέτηση πλακιδίων λειτουργεί χωρίζοντας τα πλαίσια σε υποπλαίσια που μπορούν να χωριστούν περαιτέρω ή να γεμιστούν με παράθυρα. Αυτά τα παράθυρα, είτε με πλακάκια είτε αιωρούμενα, μπορούν να μετακινηθούν, να αλλάξουν μέγεθος ή να εστιαστούν χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο χωρίς να απαιτείται ποντίκι. Επιτρέπει επίσης την εμφάνιση δύο ή περισσότερων εικονικών επιτραπέζιων υπολογιστών ταυτόχρονα, εάν οι χρήστες έχουν μεγάλες οθόνες.

  Πώς να παίξετε το Max Payne στο Linux

i3

Το i3 είναι ένας δωρεάν και ανοιχτού κώδικα διαχείριση παραθύρων πλακιδίων για λειτουργικά συστήματα GNU/Linux και BSD. Το i3 κατασκευάζεται με γνώμονα τους ισχυρούς χρήστες και τους προγραμματιστές και έτσι ενσωματώνει λειτουργίες που στοχεύουν να κάνουν τη ζωή προχωρημένων χρηστών καλύτερη μέσω της χρήσης ενός πλούσιου σε χαρακτηριστικά, γρήγορου και ελαφρού διαχειριστή παραθύρων.

Το i3 χρησιμοποιεί μια δομή δεδομένων δέντρου που επιτρέπει πιο ευέλικτες διατάξεις που δεν περιορίζονται στην οργάνωση των παραθύρων σε στήλες. Χρησιμοποιεί επίσης τη βιβλιοθήκη XCB, η οποία προσφέρει ένα καθαρό API που επιτρέπει στο i3 να είναι γρήγορο και χωρίς καθυστέρηση.

Το i3 υποστηρίζει επίσης πολλαπλές οθόνες αναθέτοντας κάθε χώρο εργασίας στη δική του εικονική επιφάνεια εργασίας. Τηρεί επίσης την αρχή του μινιμαλισμού και αποφεύγει να φουσκώνει με φανταχτερά διακοσμητικά.

Spectrwm

Το Spectrwm είναι ένας ελαφρύς δυναμικός διαχειριστής παραθύρων πλακιδίων γραμμένος κυρίως χρησιμοποιώντας προγραμματισμό C και έχει κατασκευαστεί με γνώμονα τους χάκερ. Ωστόσο, το καλύτερο είναι ότι οι χρήστες μπορούν να το διαμορφώσουν χωρίς να χρειάζεται να μάθουν μια γλώσσα προγραμματισμού.

Το Spectrwm διαθέτει προσαρμόσιμη γραμμή κατάστασης, μενού γρήγορης εκκίνησης, περιοχές που ορίζονται από το χρήστη και προσαρμόσιμα χρώματα και περιγράμματα. Επιπλέον, επιτρέπει τη ρύθμιση του κενού πλακιδίου για να επιτρέψει ένα πραγματικό περίγραμμα ενός εικονοστοιχείου.

Χρησιμοποιώντας το Spectrwm, οι χρήστες μπορούν να μεταβούν γρήγορα σε διαφορετικές διατάξεις, να διαμορφώσουν τις παραμέτρους των παραθύρων τους και να επανεκκινήσουν τη διαχείριση παραθύρων χωρίς να χάσουν την κατάσταση της οθόνης. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αλλάξουν το μέγεθος της κύριας περιοχής, να μετακινήσουν τα παράθυρα σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας και να πλοηγηθούν οπουδήποτε σε όλες τις οθόνες χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι.

Tmux

Για τους καθημερινούς χρήστες, το Tmux μπορεί να μην είναι ο ιδανικός διαχειριστής παραθύρων για χρήση, καθώς έχει σχεδιαστεί για να είναι χρήσιμος για προχωρημένους χρήστες που μπορεί να εκτελούν πολλές περιόδους σύνδεσης τερματικού ταυτόχρονα. Το Tmux μπορεί να εκτελεστεί σε λειτουργικά συστήματα OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, Linux, macOS και Solaris.

Το Tmux είναι ένας τερματικός πολυπλέκτης και έτσι επιτρέπει τη δημιουργία, την πρόσβαση και τον έλεγχο πολλαπλών περιόδων σύνδεσης τερματικού από μία οθόνη. Το Tmux υποστηρίζει συνδέσεις πλήκτρων που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν περισσότερα παράθυρα παραθύρων που είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιούν καλύτερα όλη τη διαθέσιμη κατάσταση οθόνης.

Το Tmux μπορεί ακόμη και να αποσπαστεί από μια οθόνη και να συνεχίσει να εκτελείται στο παρασκήνιο πριν επανασυνδεθεί αργότερα. Σε περίπτωση που θέλετε να εκτελέσετε πολλά παράθυρα τερματικού και να τα διαχειριστείτε από μια ενιαία διεπαφή, αυτό είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείτε.

Εξουσία

Το Sway είναι ένας διαχειριστής παραθύρων Linux που έρχεται γεμάτος με τόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες για να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη σας.

Μετακινήστε αυτόματα τα παράθυρα με πλακάκια καθώς τα ανοίγετε και επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν από κάθετη ή οριζόντια παράθεση σε παράθυρα με καρτέλες ή παράθυρα με στοίβα, όλα από το πληκτρολόγιο. Επιτρέπει επίσης το φτύσιμο των παραθύρων σε δοχεία που μπορούν να έχουν πολλά παράθυρα.

Το Sway υποστηρίζει επίσης εμφάνιση σε πολλαπλές οθόνες. ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία clamshell που επιτρέπει το κλείσιμο ενός φορητού υπολογιστή και τη χρήση εξωτερικών οθονών ως οθόνη επιλογής. Σε αντίθεση με άλλους διαχειριστές παραθύρων, το Sway χρησιμοποιεί το Wayland ως διακομιστή εμφάνισης.

Το Wayland διαφημίζεται ότι είναι πιο ασφαλές, εύκολο στη χρήση και πιο αποτελεσματικό. Το Sway έρχεται με πολλά διαφορετικά εξαρτήματα που το καθιστούν πλούσιο σε δυνατότητες διαχείρισης παραθύρων και ιδανική επιλογή εάν αναζητάτε έναν γρήγορο και στιβαρό διαχειριστή παραθύρων.

Σημείωση του συγγραφέα

Το Linux Window Managers είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όποιον εκτελεί πολλαπλές εργασίες σε λειτουργικό σύστημα Linux. Ενώ μπορείτε να χωρίσετε την οθόνη σας χειροκίνητα, ένας διαχειριστής παραθύρων μπορεί να το κάνει πολύ καλύτερα, πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Με επιλογές που κυμαίνονται από μινιμαλιστικούς διαχειριστές παραθύρων έως διαχειριστές παραθύρων με θέμα με όμορφες διακοσμήσεις παραθύρων και θέματα, υπάρχει κάτι για κάθε χρήστη Linux.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικά καλύτερα Linux VPN για ασφαλή και ασφαλή περιήγηση.