10 διαχειριστές αρχείων για Linux για τη διαχείριση των αρχείων σας

Ένας διαχειριστής αρχείων στο Linux σάς επιτρέπει να περιηγηθείτε στο σύστημα αρχείων σας, να διασχίσετε καταλόγους, να αναζητήσετε αρχεία και να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενο του σκληρού σας δίσκου.

Είναι μια εφαρμογή GUI (στις περισσότερες περιπτώσεις) και έχει πρωταρχικό σκοπό να διευκολύνει την περιήγηση στα αρχεία και τους φακέλους σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί διαχειριστές αρχείων για Linux και τα περισσότερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας διαθέτουν έναν κορυφαίο διαχειριστή αρχείων που δημιουργήθηκε από την ίδια ομάδα ανάπτυξης.

Ακριβώς επειδή χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας δεν σημαίνει ότι είστε συνδεδεμένοι με έναν διαχειριστή αρχείων. Το Linux έχει να κάνει με την ελευθερία και τις επιλογές, επομένως είναι εύκολο να εγκαταστήσετε έναν διαφορετικό διαχειριστή αρχείων εάν δεν σας αρέσει ο τρέχων. Μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε πολλούς διαχειριστές αρχείων και να χρησιμοποιήσετε όποιον προτιμάτε για ένα δεδομένο σενάριο.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξερευνήσουμε τους καλύτερους διαχειριστές αρχείων που είναι διαθέσιμοι για Linux. Όλα διαφέρουν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να βρείτε ένα πιο κατάλληλο για εσάς από το άλλο. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας παρακάτω για να βρείτε το τέλειο για το σύστημά σας Linux.

Δελφίνι

Το Dolphin είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το KDE Plasma και μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές τόσο για έμπειρους χρήστες Linux όσο και για νεοφερμένους.

Μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Dolphin περιλαμβάνουν:

  • Φιλική προς τον χρήστη διεπαφή: Εύκολο στη χρήση για χρήστες Linux όλων των επιπέδων
  • Προσαρμογή: Εύκολη αλλαγή της διάταξης, του μεγέθους εικονιδίου, της γραμμής εργαλείων κ.λπ.
  • Απλότητα: Δεν καταλαμβάνει πάρα πολλούς πόρους. χωρίς φανταχτερή ή περιττή αισθητική
  • Προηγμένες λειτουργίες: Διαθέτει διαιρεμένα παράθυρα οθόνης, καρτέλες και πρόσθετα διαθέσιμα

Διαθέτει ένα διαισθητικό περιβάλλον εργασίας χρήστη, επομένως δεν χρειάζεται καθόλου χρόνος για να το συνηθίσετε. Κάτω από την κουκούλα, διαθέτει πολλά έξυπνα χαρακτηριστικά που θα φανούν βολικά για προχωρημένους χρήστες.

Thunar

Το Thunar είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το Xfce. Το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Xfce είναι ήδη γνωστό ως ένα εξαιρετικά ελαφρύ GUI και η ναυαρχίδα του διαχειριστή αρχείων ακολουθεί το παράδειγμα ως μια ελαφριά και γρήγορη επιλογή για τους χρήστες.

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Thunar:

  • Ελαφρύ και γρήγορο: Ιδανικό για παλαιότερα συστήματα ή κυνηγόσκυλα ταχύτητας
  • Απλότητα: Πολύ απλή διεπαφή
  • Προσαρμογή: Πτυχές όπως το μέγεθος του εικονιδίου και η λειτουργία προβολής μπορούν εύκολα να αλλάξουν
  • Ενσωμάτωση εργαλείων: Πολλά άλλα εργαλεία Xfce ενσωματώνονται με το Thunar, όπως το εργαλείο μαζικής μετονομασίας
  Πώς να απενεργοποιήσετε το SWAP στο Linux

Nemo

Ο Nemo είναι ο διαχειριστής αρχείων για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Cinnamon από τους ίδιους προγραμματιστές με το Linux Mint. Ενσωματώνεται εξαιρετικά καλά με το Cinnamon και είναι κατασκευασμένο με γνώμονα την απλότητα, όπως και η υπόλοιπη διανομή Linux Mint.

Τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Nemo είναι:

  • Προηγμένες λειτουργίες: Το Nemo υποστηρίζει καρτέλες, διαίρεση προβολής, ομαδικές λειτουργίες αρχείων και πολλά άλλα
  • Ενσωμάτωση εργαλείων: Το Nemo ενσωματώνεται καλά με άλλες εφαρμογές Cinnamon, επεκτείνοντας τη λειτουργικότητά του
  • Αποτελεσματικό και γρήγορο: Χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους

Ναυτίλος

Ο Nautilus είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του GNOME, αλλά συνήθως αναφέρεται απλώς ως “Αρχεία” στα μενού που αντιμετωπίζουν οι χρήστες. Είναι συχνά ο πρώτος διαχειριστής αρχείων που αντιμετωπίζουν οι νέοι χρήστες και ορισμένοι επιλέγουν να τον ακολουθήσουν για χρόνια ή να αποφοιτήσουν σε πιο προηγμένους διαχειριστές αρχείων αργότερα.

Να τι κάνει το Nautilus μια καλή επιλογή:

  • Σταθερό και αξιόπιστο: Το Nautilus υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και εξακολουθεί να ενημερώνεται συχνά
  • Ενσωμάτωση GNOME: Μέρος ενός εξαιρετικά δημοφιλούς περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας
  • Κομψή διεπαφή: Το Nautilus φαίνεται μοντέρνο και έχει ελάχιστη διεπαφή

Το Nautilus είναι η “ασφαλής” επιλογή εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποιον διαχειριστή αρχείων θα χρησιμοποιήσετε.

Κατακτητής

Ο Konqueror, όπως και το Dolphin, προέρχεται από τους προγραμματιστές του KDE Plasma. Λειτουργεί και ως διαχειριστής αρχείων και ως πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Αυτό μπορεί να είναι βολικό γιατί δεν θα χρειαστείτε πάντα ένα πρόγραμμα περιήγησης και ένα πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων να είναι ανοιχτά ταυτόχρονα – μπορείτε να κάνετε περιήγηση αρχείων και περιήγηση στον ιστό από αυτήν την εφαρμογή.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά του Konqueror:

  • Ευελιξία: Και διαχειριστής αρχείων και πρόγραμμα περιήγησης ιστού
  • Ενσωμάτωση KDE: Ο Konqueror ενσωματώνεται με άλλα κοινά εργαλεία του KDE
  • Προηγμένες λειτουργίες: Μπορεί να χρησιμοποιήσει προσαρμοσμένα πρόσθετα και να προσαρμοστεί ατελείωτα

Διοικητής των Μεσονυκτίων

Το Midnight Commander είναι ένας διαχειριστής αρχείων που βασίζεται σε τερματικό. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον χρήστη τερματικού που θέλει να αποφεύγει τη χρήση του GUI όποτε είναι δυνατόν ή για χρήστες που έχουν πρόσβαση μόνο σε ένα τερματικό αλλά θέλουν να κάνουν την περιήγηση αρχείων πιο βολική από τη συνεχή χρήση των εντολών cd και ls.

  Πώς να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε τον διακομιστή πολυμέσων Plex σε Linux

Μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Midnight Commander περιλαμβάνουν:

  • Βασισμένο σε τερματικό: Το Midnight Commander χρησιμοποιεί ncurses για να σας παρουσιάσει μια διεπαφή με δυνατότητα περιήγησης στο τερματικό
  • Ευκολία: Μετά την καμπύλη εκμάθησης, το Midnight Commander είναι πιο γρήγορο στη χρήση από μια παραδοσιακή εφαρμογή διαχείρισης αρχείων
  • Ελαφρύ: Μικρή εγκατάσταση, μικροσκοπικό αποτύπωμα και δεν καταναλώνει πολλούς πόρους συστήματος

Caja

Το Caja είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας MATE. Είναι ένας παραδοσιακός διαχειριστής αρχείων που παρέχει μια διαισθητική εμπειρία. Αυτό είναι λογικό, καθώς αυτή ήταν η αρχική πρόθεση των προγραμματιστών του MATE όταν διέλυσαν το GNOME πριν από χρόνια για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο παραδοσιακή μεταφορά επιφάνειας εργασίας και εμπειρία χρήστη.

Ορισμένες δυνατότητες του διαχειριστή αρχείων Caja:

  • Απλότητα: Παραδοσιακή εμφάνιση και αίσθηση παρόμοια με τις παλιές εκδόσεις του GNOME
  • Απλή: Απομακρύνεται από το δρόμο σας παρουσιάζοντας μόνο τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες
  • Βασικές λειτουργίες: Εκτός των επεκτάσεων, το Caja δεν διαθέτει πολλές προηγμένες λειτουργίες, το οποίο είναι ιδανικό για νέους χρήστες ή για ελαφριά περιήγηση αρχείων

nnn

Το nnn (ή n³) είναι ένας διαχειριστής αρχείων που βασίζεται σε τερματικό για Linux. Είναι μια εξαιρετικά μικρή εγκατάσταση που δεν δεσμεύει σχεδόν κανέναν πόρο του συστήματος και παρέχει μια πολύ εύκολη ροή εργασίας μόλις μάθετε όλες τις διαφορετικές συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Εδώ είναι τι κάνει το nnn έναν εξαιρετικό διαχειριστή αρχείων:

  • Ελαφρύ: Χρησιμοποιεί μόνο 3,5 MB μνήμης συστήματος και είναι μια πολύ μικρή εγκατάσταση
  • Πλούσιο σε χαρακτηριστικά: Μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει ένας διαχειριστής αρχείων που βασίζεται σε GUI
  • Επεκτάσιμη λειτουργικότητα: Το nnn έχει ένα μεγάλο αποθετήριο πρόσθετων για να διαλέξετε

Το nnn είναι σίγουρα μόνο για προχωρημένους χρήστες, καθώς οι νεοφερμένοι πιθανότατα θα το βρουν μπερδεμένο και δύσκολο στη χρήση. Για όσους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το nnn, μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικό.

Δασοφύλακας

Το Ranger είναι ένας διαχειριστής αρχείων που βασίζεται σε κονσόλα στο Linux, όχι για αρχάριους. Οι χρήστες του Vim θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους χρησιμοποιώντας το, καθώς πολλές από τις συντομεύσεις πληκτρολογίου βασίζονται σε αυτές του Vim. Είναι γραμμένο σε Python και έχει μερικές ωραίες δυνατότητες, όπως το άνοιγμα εγγράφων PDF.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα του εικονιδίου Delft στο Linux

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Ranger:

  • Συντομεύσεις Vim: Εύκολες στη χρήση για χρήστες Vim αφού οι συντομεύσεις είναι οι ίδιες
  • Βασισμένο σε τερματικό: Ελαφρύς και τερματικός διαχειριστής αρχείων με διεπαφή ncurses
  • Ευκολία: Διαθέτει ενσωματωμένες λειτουργίες όπως το άνοιγμα αρχείων PDF, torrent και άλλων τύπων αρχείων

Deepin File Manager

Ο διαχειριστής αρχείων Deepin συνοδεύεται από προεπιλογή με τη διανομή Deepin Linux. Έχει μια καθαρή και μοντέρνα διεπαφή για εύκολη περιήγηση αρχείων και θυμίζει άλλους σύγχρονους διαχειριστές αρχείων που καλύπτονται παραπάνω. Είναι σχετικά νέο και δύσκολο να εγκατασταθεί σε ορισμένα συστήματα, καθώς δεν έχει ακόμη αρκετή υποστήριξη για να μετατραπεί σε επίσημα αποθετήρια λογισμικού.

Τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Deepin File Manager είναι:

  • Διασύνδεση: Διαθέτει κομψή και μοντέρνα διεπαφή με όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε
  • Ενσωματωμένα εργαλεία: Συνοδεύεται από εργαλεία όπως πρόγραμμα προβολής εικόνων και πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής
  • Απλότητα: Είναι εύκολο στη χρήση και έχει μια ελάχιστη διεπαφή με άλλες λειτουργίες κρυμμένες πίσω από τα μενού

Σημείωση του συγγραφέα

Είναι δύσκολο να κάνετε λάθος όταν επιλέγετε έναν διαχειριστή αρχείων από αυτήν τη λίστα, καθώς όλοι θα σας παρέχουν τις πιο βασικές λειτουργίες που χρειάζεστε κατά την εξέταση των αρχείων του συστήματός σας. Από προσωπική εμπειρία, το Dolphin αποτελεί τον καλύτερο ολοκληρωμένο διαχειριστή αρχείων και το Thunar είναι το δεύτερο που μπορεί να είναι προτιμότερο για ορισμένους χρήστες λόγω των επιπλέον δυνατοτήτων του.

Όσον αφορά τους διαχειριστές αρχείων που βασίζονται σε τερματικά, το nnn είναι ένα από τα πιο απλά στη χρήση και δεν καταλαμβάνει ουσιαστικά κανέναν πόρο του συστήματος, επομένως το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ακόμα κι έτσι, πολλοί χρήστες μπορεί να διαπιστώσουν ότι ένας από τους άλλους διαχειριστές αρχείων φαίνεται απλώς καλύτερος ή έχει μια βολική λειτουργία χωρίς την οποία δεν μπορούν να ζήσουν, επομένως δεν πρέπει ποτέ να αποκλείσετε κανένα από αυτά εντελώς.

Η ομορφιά του Linux είναι ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε όλους αυτούς τους διαχειριστές αρχείων και να χρησιμοποιήσετε τον καθένα για να αποφασίσετε ποιος είναι ο καλύτερος. Όταν τελειώσετε με τους πειραματισμούς, απλώς αφαιρέστε αυτά που δεν σας άρεσαν. Οι διαχειριστές αρχείων συμβαδίζουν με το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας σας, επομένως μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι καλύτερο να παραμείνετε με τον προεπιλεγμένο διαχειριστή αρχείων του περιβάλλοντός σας.

Εάν φιλοδοξείτε να γίνετε sysadmin Linux, σκεφτείτε αυτές τις πιστοποιήσεις Linux και τους πόρους εκμάθησης.