10 υπολογιστές με μία πλακέτα για τα επόμενα έργα αυτοματισμού σας

Εάν είστε μάστορας της τεχνολογίας και σας αρέσει να πειραματίζεστε με έργα αυτοματισμού, θα λατρέψετε αυτούς τους υπολογιστές με μία πλακέτα.

Οι υπολογιστές μιας πλακέτας (SBC) επηρεάστηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω έλλειψης εξαρτημάτων. Ωστόσο, όλα γίνονται κανονικά με τον καιρό και το 2023 έχει φέρει πολλές περισσότερες ευκαιρίες και ένα καλύτερο περιβάλλον.

Αυτή η αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί στον πληθωρισμό των τιμών των Υπολογιστών Μονής Πλάκας. Όπως γνωρίζουμε, τα SBC γίνονται πλέον προσιτές συσκευές για τους περισσότερους γενικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών κινηματογράφων, συσκευών gaming και άλλων.

Αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση χαμηλής κατανάλωσης σε σχέση με έναν κανονικό υπολογιστή, τότε βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Σήμερα σε αυτό το άρθρο, έχουμε παραθέσει μερικούς από τους καλύτερους υπολογιστές με μία πλακέτα στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για μελλοντικά έργα.

Τι είναι ένας υπολογιστής μίας πλακέτας;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένας υπολογιστής δεν είναι ένα απλό μηχάνημα. Είναι μια συλλογή από διάφορα μικρά στοιχεία όπως GPU, Επεξεργαστής, RAM κ.λπ., και όλα αυτά τα στοιχεία είναι καλά οργανωμένα σε μια θήκη.

Αλλά ένας υπολογιστής μονής πλακέτας ουσιαστικά σπάει όλους αυτούς τους κανόνες. Είναι ένα πλήρες σύστημα στο οποίο όλα τα ζωτικά στοιχεία, όπως ο μικροεπεξεργαστής, η μνήμη και όλα τα άλλα βασικά εξαρτήματα, είναι κατασκευασμένα ή οργανωμένα σε μια ενιαία πλακέτα κυκλώματος.

Τα SBC είναι πλήρως λειτουργικοί υπολογιστές με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως περιφερειακά, USB, σειριακές θύρες και άλλα ενσωματωμένα σε μία μόνο πλακέτα.

Οι SBC μπορεί να φαίνονται λιγότερο λειτουργικοί από τους κανονικούς υπολογιστές. Όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Τα SBC διατίθενται σε πολλές μορφές, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε κανονικές εργασίες, αλλά υιοθετούνται επίσης σε στρατιωτικές και αεροδιαστημικές εφαρμογές.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν υπολογιστή απλής πλακέτας διαφορετικό από έναν κανονικό υπολογιστή;

Καθώς έχετε εξοικειωθεί με το τι είναι ένας υπολογιστής μονής πλακέτας, είναι συνηθισμένο να αμφιβάλλετε τι τον κάνει διαφορετικό από τους κανονικούς ή παραδοσιακούς υπολογιστές. Λοιπόν, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο περίπλοκη.

Όπως αναφέρθηκε, οι υπολογιστές με μία πλακέτα είναι συστήματα που είναι κατασκευασμένα σε μία πλακέτα κυκλώματος. Αυτό δείχνει άμεσα ότι το SBC δεν χρειάζεται καμία πρόσθετη θήκη για την προσθήκη ή την αποθήκευση εξαρτημάτων όπως ανεμιστήρες θήκης, γεμάτα καλώδια κ.λπ.

Ωστόσο, αυτές οι κατασκευαστικές διαφορές αλλάζουν επίσης τη χρήση και τον σκοπό του συστήματος. Οι υπολογιστές μονής πλακέτας ενδέχεται να μην αποδίδουν όπως οι σύγχρονοι επιτραπέζιοι υπολογιστές. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται ευρέως και προτιμώνται έναντι των παραδοσιακών επιτραπέζιων υπολογιστών.

Πού χρησιμοποιούνται υπολογιστές με μία πλακέτα;

Όταν κοιτάτε το SBC, μπορεί να φαίνεται σαν ένα σύστημα με απλή υποδομή και λιγότερη αξιοπιστία σε σύγκριση με τους σύγχρονους επιτραπέζιους υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, οι υπολογιστές προσαρμόζονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις των χρηστών και όχι τη συνολική απόδοση. Κατά συνέπεια, το SBC ταιριάζει σημαντικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

  Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης του τηλεφωνητή σας; Δείτε πώς να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης

Η απλότητα του SBC είναι ένας από τους μεγαλύτερους βασικούς του παράγοντες που το καθιστά πιο βολικό και υιοθετημένο σε διάφορους κλάδους. Λόγω της απλής και αμετάβλητης δομής του, το SBC εμφανίζει συνήθως λιγότερα σφάλματα και διενέξεις από τους παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων κατοικιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ιατρικών, εμπορικών, εκπαιδευτικών και στρατιωτικών εφαρμογών.

Αν ψάχνετε για ένα καλό SBC, τότε βρίσκεστε στο τέλειο μέρος. Εδώ είναι μερικοί από τους καλύτερους υπολογιστές με μία πλακέτα στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για να κάνετε την εργασία σας πιο εύκολη.

Khadas VIM4 SBC

Το Khadas VIM4 είναι μια από τις τελευταίες προσθήκες στη δημοφιλή σειρά Khadas VIM. Αυτή η προσθήκη σε αυτήν τη σειρά είναι ευρέως γνωστή ως η καλύτερη εναλλακτική λύση για το Raspberry Pi 4. Το μέγεθος και των δύο SBC είναι πολύ παρόμοιο, αλλά το Khadas VIM 4 έχει έναν πολύ πιο ισχυρό επεξεργαστή συγκριτικά.

Έρχομαι στα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Η Khadas βελτιώνει συνεχώς την εμπειρία χρήστη προσθέτοντας ξεχωριστές λειτουργίες στα SBC της.

Αυτή η τέταρτη έκδοση της σειράς VIM περιελάμβανε τα πιο πρόσφατα τσιπ και εξαιρετικές δυνατότητες όπως CPU τεσσάρων ή έξι πυρήνων Amlogic A311D2, λογισμικό OOWOW, είσοδο HDMI, διπλά μικρόφωνα, επιλογές συνδεσιμότητας, όπως θύρες USB C και USB-A, Wi-Fi κ.λπ. .

Επεξεργαστής – 2,2 GHz τετραπύρηνος ARM Cortex-A73 και 2,0 GHz τετραπύρηνος Cortex-A53

GPU – Mali G52MP8

Μνήμη – 8 GB

Συνδεσιμότητα – Bluetooth 5.1, μονάδα Wi-Fi 6

Orange Pi 3 LTS

Αν ψάχνετε για ένα φιλικό προς τον προϋπολογισμό και καλό λειτουργικό SBC, τότε το Orange Pi 3 μπορεί να σας βοηθήσει. Το Orange Pi 3 είναι μια καλύτερη έκδοση SBC από το μοντέλο Raspberry Pi 3, επειδή διαθέτει ταχύτερη και πιο αποτελεσματική CPU και GPU.

Λόγω της κορυφαίας απόδοσής του, το Orange Pi 3 είναι ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται ευρέως σε tablet, υπολογιστές άκρων, υπολογιστικό νέφος κ.λπ. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του SBC περιλαμβάνουν υποστήριξη για Gigabit Ethernet, διαχείριση ενέργειας, συμβατές λειτουργίες pin και άλλα.

Το Orange Pi 3 είναι ένα από τα πιο προτεινόμενα SBC για εμπορικούς σκοπούς. Μπορείτε να αγοράσετε αυτήν την πλακέτα κυκλώματος φιλική προς τον προϋπολογισμό εάν είστε φοιτητής και θέλετε ένα SBC που να καλύπτει όλες τις ανάγκες σας.

Επεξεργαστής – Quad 64-bit 1,8 GHz ARM Cortex-A53

GPU – Mali T720

Μνήμη RAM – 2 GB

Συνδεσιμότητα – Bluetooth, Wi-Fi

ZimaBoard 832

Εάν ελπίζετε να βρείτε έναν διακομιστή ενιαίου πίνακα για τη δημιουργικότητά σας, τότε το καλύψαμε για εσάς. Το ZimaBoard είναι ένας οικονομικός διακομιστής μονής πλακέτας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για geeks, DIYers κ.λπ. Το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτού του πίνακα είναι η επεκτασιμότητα του.

Το ZimaBoard είναι ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζει επίσης Linux, Windows, Android και πολλά άλλα. Αυτή η πλακέτα πολλαπλών εργασιών έχει τόσο την επεκτασιμότητα ενός x86 SBC όσο και τη λειτουργική ισχύ ενός microserver.

Με αυτές τις γραμμές, θα ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον πίνακα για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών διακομιστών cloud, δρομολογητών λογισμικού και οτιδήποτε άλλο. Αυτό το σύστημα χαμηλής τιμής και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας μπορεί εύκολα να κάνει όλη τη δουλειά σας.

  Πώς να πείτε ποιο Apple Watch έχετε

Επεξεργαστής – Intel Celeron Processor “Apollo Lake”

GPU – Intel® HD Graphics 500

Μνήμη – 8 GB

Συνδεσιμότητα – Wi-Fi, 2x USB

Tinker Board S

Αυτό το SBC είναι για όσους αναζητούν αξιόπιστους και σταθερούς υπολογιστές με μία πλακέτα με προϋπολογισμό κάτω από $150. Το Tinker Board S είναι ένα ανθεκτικό SBC για λάτρεις και κατασκευαστές DIY.

Όταν λέμε ανθεκτικό, αυτό περιλαμβάνει τη συνολική του απόδοση. Μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό το SBC για τις καθημερινές σας εργασίες, όπως παιχνίδια, αναπαραγωγή πολυμέσων υψηλής ποιότητας, σταθεροποίηση εικόνας και πολλά άλλα.

Οι προγραμματιστές αυτής της πλακέτας έχουν εξασφαλίσει την παροχή ανώτερης εμπειρίας χρήστη για αρχάριους, καθώς έχουν προσθέσει μια έγχρωμη κεφαλίδα GPIO, κάνοντας τις κεφαλίδες καρφιτσών εύκολα αναγνωρίσιμες. Αυτό το SBC περιλαμβάνει επίσης μια ψύκτρα, η οποία βελτιώνει την απόδοση και την ταχύτητά του.

Επεξεργαστής – Rockchip Quad-Core RK3288

GPU – ARM Mali T764

Μνήμη – 2 GB

Συνδεσιμότητα – Bluetooth, Wi-Fi

Libre Computer Board Project

Όλοι δεν προτιμούν πολύπλοκα συστήματα. Μερικοί άνθρωποι απλώς αναζητούν μια βασική ρύθμιση για την ομαλή εκτέλεση απλών εργασιών. Εάν είστε ένα από αυτά τα άτομα, τότε το Libre Computer Board είναι ιδανικό για εσάς, καθώς είναι απλό και φιλικό προς τον προϋπολογισμό.

Η πλακέτα υπολογιστή της Libre θεωρείται μία από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για το RPi 3, καθώς έχει τον ίδιο παράγοντα μορφής για επαναχρησιμοποίηση με τις υπάρχουσες θήκες σας.

Η πλακέτα υπολογιστή της Libre αποδίδει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά από ένα μοντέλο Pi 3 B ενώ καταναλώνει τη μισή ισχύ. Αυτό είναι ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζει λειτουργικά συστήματα Linux και Android.

Επεξεργαστής – Quad-Core 64-bit ARMv8 Cortex-A53

GPU – Mali-450MP

Μνήμη – 2 GB

Συνδεσιμότητα – HDMI, GPIO

Raspberry Pi 4 Model B

Το Raspberry Pi είναι μια από τις πιο γνωστές σειρές υπολογιστών με μία πλακέτα και εδώ μιλάμε για το πιο πρόσφατο Raspberry Pi 4 Model B. Αυτός είναι εν μέρει ένας high-end υπολογιστής με μία πλακέτα με εξαιρετική ταχύτητα επεξεργαστή, μνήμη, απόδοση πολυμέσων και περισσότερο.

Το σύστημα Raspberry Pi 4 Model B προσφέρει απόδοση επιφάνειας εργασίας παρόμοια με τα βασικά συστήματα PC x86. Το Raspberry Pi 4 Model B είναι ένα βήμα μπροστά από το προηγούμενο μοντέλο Raspberry Pi 3 Model B, με παρόμοια κατανάλωση ενέργειας. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι γίνεσαι καλύτερος αλλά με το ίδιο κόστος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου περιλαμβάνουν μνήμη 8 GB, εκπληκτική έξοδο βίντεο, υποδοχή εισόδου ισχύος κ.λπ. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσθετα Raspberry Pi 5 για καλύτερη απόδοση και εμπειρία.

Επεξεργαστής – Quad-Core CortexA72,

GPU – Broadcom VideoCore VI

Μνήμη – 8 GB

Συνδεσιμότητα – Bluetooth, Wi-Fi

Orange Pi 5

Αυτό το SBC είναι και πάλι από την Orange, με καλύτερη έκδοση και συμβατότητα για να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Το Orange Pi 5 είναι μια πλακέτα ανοιχτού κώδικα που αναφέρεται σε πολλές διεπαφές.

Αυτό το SBC υποδηλώνεται επίσης ως Mini PC, καθώς λειτουργεί πολύ καλά με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων Orange Pi, Android 12, Debian11 και άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Αυτές οι γραμμές θα σας είχαν ήδη υπαινιχθεί για τη συμβατότητά του. Αυτή η πλακέτα μικροελεγκτή χρησιμοποιείται ευρέως σε tablet, υπολογιστές άκρων, τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστικό νέφος κ.λπ.

  17 τρόποι για να διορθώσετε το Netflix που δεν λειτουργεί σε Virgin Media

Το Orange Pi 5 σάς προσφέρει άφθονες διεπαφές όπως έξοδο HDMI, διεπαφή GPIO κ.λπ., για ακόμα πιο ευέλικτη εμπειρία. Εάν θέλετε την τελευταία έκδοση του SBC σε προσιτή τιμή, τότε μπορείτε να εξετάσετε το Orange Pi 5.

Επεξεργαστής – Οκταπύρηνος επεξεργαστής 64 bit

GPU – ARM Mali-G610

Μνήμη RAM – 16 GB

Συνδεσιμότητα – USB, Ethernet, HDMI

Προγραμματιστής NVIDIA Jetson Nano

Αυτό είναι ένα βολικό SBC που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση σύγχρονων φόρτων εργασίας AI σε ελάχιστη τιμή και ισχύ. Οι προγραμματιστές NVIDIA Jetson Nano είναι ένα καταπληκτικό SBC για προγραμματιστές, μαθητές και κατασκευαστές, καθώς σας επιτρέπει να εκτελείτε πλαίσια και μοντέλα AI με καλή ταχύτητα επεξεργασίας.

Αυτό το σύγχρονο SBC είναι ένα εξαιρετικό μέσο που επιτρέπει στους προγραμματιστές να συνδεθούν με σύγχρονα πλαίσια και εφαρμογές Al. Από την εκμάθηση τεχνητής νοημοσύνης μέχρι την κατασκευή ενός αυτόνομου bot, μιας έξυπνης οικιακής συσκευής κ.λπ., το Jetson Nano μπορεί να σας βοηθήσει με όλες τις ανάγκες σας.

Αυτό το SBC έχει περισσότερες δυνατότητες, όπως κεφαλίδα επέκτασης 40 ακίδων, υποδοχή κάρτας microSD, υποδοχές κάμερας MIPI CSI-2 κ.λπ.

Επεξεργαστής – Τετραπύρηνος επεξεργαστής ARM Cortex-A57 MPCore

GPU – Αρχιτεκτονική NVIDIA Maxwell

Μνήμη – 4 GB

Συνδεσιμότητα – Gigabit Ethernet

Διοικητικό Συμβούλιο ELEGOO

Η ELEGOO φροντίζει τους χρήστες από το 2011 παρέχοντας το καλύτερο υλικό ανοιχτού κώδικα ερευνώντας, αναπτύσσοντας και μάρκετινγκ για τους χρήστες.

Το ELEGOO UNO R3 είναι ένα από αυτά τα καταπληκτικά προϊόντα. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του SBC είναι ότι αυτή η πλακέτα είναι πολύ πιο γρήγορη από πριν, καθώς έχουν αντικαταστήσει το τσιπ ATMega8U2 με 16U2. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να απολαύσετε ταχύτερους ρυθμούς μεταφοράς και περισσότερη μνήμη από πριν.

Αυτός ο μικροελεγκτής είναι ενσωματωμένος στην AMD CPU και υποστηρίζει τα Windows 10 ως όρους του λειτουργικού συστήματος. Επιπλέον, το ELEGOO R3 θεωρείται το καλύτερο για προγραμματιστές, καθώς σας επιτρέπει να ανεβάσετε νέο κώδικα χωρίς να χρησιμοποιήσετε εξωτερικό προγραμματιστή υλικού.

Επεξεργαστής – ATmega328 P 16 MHz

GPU – AGP

Μνήμη RAM – 32 KB, 2 KB SRAM και 1 KB EEPROM.

Συνδεσιμότητα – Bluetooth

Raspberry Pi 4 Model B

Το Raspberry Pi 4 Model B είναι η προέκδοση του Raspberry Pi 5 Model B. Θα παρατηρήσετε πολλές διαφορές μεταξύ των δύο. Αλλά υπάρχει μια πολύ μικρή διαφορά στην τιμή. Το Raspberry Pi 4 Model B θεωρείται το ανασχεδιασμένο και νέο μοντέλο στην οικογένεια ή τη σειρά του Pi.

Το Raspberry Pi 4 Model B διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή, γρήγορη δικτύωση, διαφορετικές επιλογές στη μνήμη RAM και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη επένδυση εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε, να φτιάξετε ή να εκτυπώσετε Octo.

Θα νομίζατε ότι έχουμε αναφέρει δύο φορές το Raspberry Pi 4 Model B, αλλά μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε μια μικρή διαφορά στην τιμή και τα χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο.

Επεξεργαστής – ARM Cortex-A72

GPU – Broadcom VideoCore VI

Μνήμη RAM – 8 GB

Συνδεσιμότητα – Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet

Τυλίγοντας

Οι υπολογιστές μιας πλακέτας γίνονται όλο και πιο ακριβοί μέρα με τη μέρα. Αξίζουν όμως να επενδύσουν; Ναι, οι υπολογιστές με μία πλακέτα επιλέγονται ευρέως λόγω του χαμηλού κόστους, του ελάχιστου μεγέθους και του ευρέος φάσματος ικανοτήτων τους. Έτσι, αναμφίβολα μπορείτε να επενδύσετε σε αυτά.

Αυτό το άρθρο ήταν αποκλειστικά για όσους σκέφτονται να αγοράσουν ένα SBC για να εργαστούν σε μικρές εργασίες ή να πειραματιστούν με έργα αυτοματισμού.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικά από τα καλύτερα έξυπνα βύσματα για το έξυπνο σπίτι σας.