10 πιθανές διορθώσεις που πρέπει να δοκιμάσετε

Η οθόνη του iPhone σας αντιδρά χωρίς τη δική σας συμβολή, όπου οι εφαρμογές ανοίγουν και κάνουν ενέργειες από μόνες τους χωρίς να αγγίξετε τίποτα; Ακολουθούν ορισμένες γρήγορες επιδιορθώσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος «αφής φαντασμάτων» στο iPhone σας.

Ποια iPhone επηρεάζονται από το Ghost Touch;

Τα προβλήματα αφής φαντασμάτων επηρεάζουν συχνότερα το iPhone X. Τον Νοέμβριο του 2018, η Apple παραδέχτηκε ότι είχε εντοπίσει ορισμένα προβλήματα που επηρεάζουν την οθόνη αφής του iPhone X. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρέχει δωρεάν επισκευές σε πελάτες που επηρεάζονται.

Ωστόσο, οι αναφορές και οι καταγγελίες στο διαδίκτυο έδειξαν ότι το πρόβλημα αφής ghost iPhone συμβαίνει και σε νεότερα μοντέλα. Τα επηρεαζόμενα iPhone δεν περιλαμβάνουν μόνο τα μοντέλα iPhone 11, 12 και 13, αλλά και παλαιότερα μοντέλα όπως τα iPhone 8, 7, 6 και 5. Με άλλα λόγια, το ghost touch είναι κάτι που μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να επηρεάσει οποιοδήποτε iPhone.

Όποιο μοντέλο κι αν έχετε, δείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε το άγγιγμα ghost στο iPhone σας.

1. Καθαρίστε την οθόνη αφής

Kamerafreun.de/Shutterstock

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά ο καθαρισμός της οθόνης αφής του iPhone σας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική άμυνα ενάντια στο άγγιγμα φαντασμάτων. Κάνοντας αυτό θα καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα ή σκόνη που κάνουν το iPhone σας να νομίζει ότι αγγίζετε την οθόνη.

Για να καθαρίσετε την οθόνη του iPhone σας, πρώτα απενεργοποιήστε την και αποσυνδέστε τυχόν καλώδια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρείτε ένα μαλακό και καθαρό πανί, όπως ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι για τον καθαρισμό των γυαλιών. Θα πρέπει να βρέξετε ελαφρά αυτό το πανί με νερό. Τέλος, ξεκινήστε να καθαρίζετε την οθόνη αφής σκουπίζοντας απαλά αλλά σταθερά από τη μια άκρη στην άλλη.

Καθώς σκουπίζετε την οθόνη, βεβαιωθείτε ότι δεν εισέρχεται υγρασία σε κανένα άνοιγμα.

Η Apple συνιστά αποφεύγοντας τα καθαριστικά τζαμιών ή οικιακής χρήσης, καθώς και καθαριστικά που περιέχουν λειαντικά ή υπεροξείδιο του υδρογόνου, καθώς αυτά θα μπορούσαν να διαβρώσουν την ανθεκτική στο λάδι επίστρωση που βάζει η Apple στην οθόνη του iPhone σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Massive Plugin Native Instruments

2. Βγάλτε το προστατευτικό οθόνης

Τα προστατευτικά οθόνης είναι λεπτά στρώματα από γυαλί ή πλαστικό που μπορείτε να στερεώσετε στην οθόνη αφής του iPhone για να το προστατεύσετε από γρατσουνιές ή ρωγμές. Αν και είναι συχνά χρήσιμα, μπορεί να διαταράξουν τον τρόπο λειτουργίας της οθόνης αφής, εάν είναι κακής ποιότητας.

Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το προστατευτικό οθόνης για να δείτε εάν διορθώνει προβλήματα αφής φαντασμάτων. Αφαιρέστε το προστατευτικό οθόνης του iPhone σας πολύ προσεκτικά και αργά. Ξεκινήστε από μια γωνία και μετά ξεκολλήστε σταδιακά το προστατευτικό από την οθόνη του iPhone.

Εάν το προστατευτικό έχει ραγίσει ή έχει καταστραφεί καθόλου, ίσως είναι ασφαλέστερο να μεταφέρετε το τηλέφωνό σας σε ένα κατάλληλα εξειδικευμένο συνεργείο επισκευής (ή στην Apple) για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κοπείτε πάνω στο ραγισμένο γυαλί.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή του προστατευτικού οθόνης. Ο κατασκευαστής μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση να προτείνει την καλύτερη μέθοδο για την αφαίρεση του προστατευτικού και μπορεί να είναι σε θέση να σας επιστρέψει τα χρήματα εάν το προστατευτικό οθόνης προκάλεσε προβλήματα αφής φαντασμάτων στο iPhone σας.

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε ξανά την οθόνη αφού αφαιρέσετε τυχόν προστατευτικά οθόνης.

3. Αφαιρέστε τη θήκη του iPhone σας

Ξεβιδώστε

Μια ελαφρώς στριμμένη οθόνη είναι μια άλλη πιθανή αιτία προβλημάτων αφής φαντασμάτων σε ένα iPhone. Εάν το iPhone σας έχει τέτοιο πρόβλημα με την οθόνη του, ίσως μπορέσετε να λύσετε το πρόβλημα αφαιρώντας οποιαδήποτε σκληρή θήκη που χρησιμοποιείτε. Μερικές φορές, μια σκληρή θήκη μπορεί να στρίψει την οθόνη και αυτές οι θήκες μπορεί επίσης να στρίψουν μετά από τυχαία πτώση.

Ως εκ τούτου, αξίζει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη σκληρή θήκη εάν το iPhone σας διαθέτει.

4. Διατηρήστε καλές συνήθειες φόρτισης

Pexels

Αναβάλλετε συχνά τη φόρτιση του iPhone σας έως ότου το ποσοστό της μπαταρίας πέσει σε μονοψήφιο; Ή μήπως αφήνετε συχνά την μπαταρία να τελειώνει και το iPhone σας δεν έχει άλλη επιλογή από το να σβήσει μόνο του;

Οι κακές συνήθειες φόρτισης μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα αφής φαντασμάτων στο iPhone. Επομένως, είναι καλύτερο να συνδέσετε το iPhone σας για φόρτιση προτού η μπαταρία πέσει κάτω από το 20 τοις εκατό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε τις συνήθειες φόρτισης smartphone που προτείνουμε.

  Όλοι οι τρόποι παρακολούθησης της τοποθεσίας σας σε ένα iPhone

5. Κρατήστε το iPhone σας μακριά από κρύες επιφάνειες

Αν και η Apple δηλώνει ότι ένα iPhone λειτουργεί καλά σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος μεταξύ μηδέν και 95 βαθμών Φαρενάιτ, είναι ακόμα καλύτερο να αποφύγετε να το αφήνετε σε κρύες επιφάνειες για παρατεταμένες περιόδους.

Για παράδειγμα, συνήθιζα να τοποθετώ το iPhone μου στο δάπεδο με πλακάκια δίπλα στο κρεβάτι μου όταν κοιμόμουν. Καθώς ο κλιματισμός γέμιζε το δωμάτιο όλη τη νύχτα, το δάπεδο με πλακάκια έγινε φυσικά πιο κρύο.

Χωρίς να το γνωρίζω, το έκανα αυτό για σχεδόν μια εβδομάδα και το iPhone μου άρχισε να έχει προβλήματα αφής φαντασμάτων. Μόλις άφησα το iPhone μου στο ξύλινο γραφείο μου, το πρόβλημα με το άγγιγμα φαντασμάτων σταμάτησε και το iPhone μου λειτούργησε ξανά κανονικά.

6. Επανεκκινήστε το iPhone σας

Είναι πάντα καλή ιδέα να επανεκκινείτε το iPhone σας όποτε αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει επίσης για ζητήματα αφής φαντασμάτων, καθώς είναι πιθανό η εκκαθάριση της βραχυπρόθεσμης μνήμης του iPhone σας με επανεκκίνηση να διορθώσει οποιοδήποτε σφάλμα που προκαλεί την αναπαραγωγή της οθόνης.

Παρόμοια με την επανεκκίνηση του iPhone σας, αλλά αισθητά πιο δραστική, θα μπορούσατε να επιβάλλετε επανεκκίνηση (ή μαλακή επαναφορά) του iPhone σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό εάν το πρόβλημα με το άγγιγμα φαντασμάτων του iPhone σας είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορείτε καν να το απενεργοποιήσετε σωστά.

7. Ενημερώστε το iOS

Εάν το άγγιγμα φαντασμάτων εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, θα πρέπει να ενημερώσετε το iPhone σας. Αυτό αξίζει να το κάνετε επειδή το άγγιγμα φάντασμα θα μπορούσε να προκληθεί από ένα σφάλμα λογισμικού που η Apple έχει διορθώσει σε μια πρόσφατη ενημέρωση.

Για να ενημερώσετε το iPhone σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού. Πατήστε Ενημέρωση τώρα εάν είναι διαθέσιμη νεότερη έκδοση.

Εάν το άγγιγμα φαντασμάτων συμβαίνει μόνο όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή, θα πρέπει να ενημερώσετε και τη συγκεκριμένη εφαρμογή iPhone για να λάβετε τις πιο πρόσφατες διορθώσεις σφαλμάτων για αυτήν.

8. Εκτελέστε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Εάν οι επανεκκινήσεις και οι ενημερώσεις λογισμικού δεν σταματήσουν το πρόβλημα αφής ghost του iPhone σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο iPhone σας. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα λογισμικού που μπορεί να προκαλέσουν άγγιγμα φαντασμάτων.

  Η διάρκεια ζωής σας ξεκινά εδώ

Θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του iPhone σας πριν πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, επειδή θα σβήσει όλα τα δεδομένα σας.

Για να επαναφέρετε το iPhone σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Μεταφορά ή Επαναφορά > Διαγραφή όλου του περιεχομένου και των ρυθμίσεων. Αφού εκτελέσετε την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, θα πρέπει να περάσετε ξανά από τη διαδικασία εγκατάστασης. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε να επαναφέρετε το iPhone σας από ένα προηγούμενο αντίγραφο ασφαλείας.

9. Επανεγκαταστήστε το iOS χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ανάκτησης

Εάν μια απλή αναγκαστική επανεκκίνηση δεν λειτουργεί, σκεφτείτε να θέσετε το iPhone σας σε λειτουργία ανάκτησης και να εγκαταστήσετε ξανά το iOS. Μόλις μπει στη λειτουργία ανάκτησης, ο υπολογιστής σας θα εμφανίσει ένα μήνυμα που λέει “Υπάρχει πρόβλημα με το iPhone που απαιτεί ενημέρωση ή επαναφορά του”. Θα πρέπει να κάνετε κλικ στην Ενημέρωση (αν υπάρχει) ή στην Επαναφορά.

Η επαναφορά του iPhone σας από τη λειτουργία ανάκτησης θα σβήσει όλα τα δεδομένα σας. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του iPhone σας εκ των προτέρων, εάν είναι δυνατόν.

Εάν η λειτουργία ανάκτησης δεν βοηθά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία DFU στο iPhone σας. Αυτή είναι μια ακόμη βαθύτερη έκδοση της λειτουργίας ανάκτησης που επιλύει προβλήματα με το υλικολογισμικό.

10. Πάρτε το iPhone σας στην Apple

Εάν το iPhone σας εξακολουθεί να υποφέρει από προβλήματα αφής φαντασμάτων, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού στο πλησιέστερο Apple Store για επισκευή. Έχετε πλέον εξαντλήσει τις επιδιορθώσεις λογισμικού, επομένως πρέπει να είναι ένα πρόβλημα υλικού που προκαλεί άγγιγμα φαντασμάτων στο iPhone σας. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι ανέφεραν ότι η ακατάλληλη συναρμολόγηση της οθόνης ή η ακατάλληλη τοποθέτηση της οθόνης αφής μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

Δεν πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το iPhone σας και να προσπαθήσετε να το διορθώσετε μόνοι σας, εκτός εάν έχετε σημαντική εμπειρία. Είναι πολύ πιο ασφαλές να στραφείτε Υποστήριξη Apple, όπου μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού. Η προσπάθεια επισκευής DIY θα ακυρώσει επίσης οποιαδήποτε εγγύηση έχετε στο iPhone σας.

Εάν το iPhone σας χρειάζεται επισκευή υλικού για να διορθώσει το άγγιγμα ghost, βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει με την Apple ή με έναν εξουσιοδοτημένο πάροχο σέρβις της Apple. Ανταλλακτικά χαμηλής ποιότητας ή ανεπαρκείς επισκευές μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα με την οθόνη του iPhone σας.

Συνολικά, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε ελέγχοντας εάν το πρόβλημα αφής ghost έγκειται στο προστατευτικό οθόνης ή στη θήκη του τηλεφώνου σας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε εάν οι συνήθειες χρήσης σας προκαλούν κατά λάθος το πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να επανεκκινήσετε, να ενημερώσετε και, ως έσχατη λύση, να επαναφέρετε το iPhone σας προτού το μεταφέρετε σε ένα Apple Store ή σε εξουσιοδοτημένο πάροχο σέρβις της Apple για επισκευές.