10 μειονεκτήματα στην αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων αντί για έντυπα αντίγραφα

Τα ebook έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Συχνά είναι φθηνότερα από τα φυσικά αντίστοιχά τους και μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε αριθμό από αυτά οπουδήποτε. Υπάρχουν όμως μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ρίξετε ένα σωρό χρήματα για την κατασκευή μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης.

1. Τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών βιβλίων πωλούν άδειες χρήσης, όχι βιβλία

Το Kindle της Amazon είναι μακράν ο πιο δημοφιλής ηλεκτρονικός αναγνώστης και η ψηφιακή βιτρίνα της Amazon είναι ο μεγαλύτερος πωλητής ηλεκτρονικών βιβλίων. Αλλά η Amazon στην πραγματικότητα δεν πουλάει βιβλία. Αντίθετα, η εταιρεία πουλάει άδειες για την ανάγνωση μιας ψηφιακής έκδοσης ενός βιβλίου σε μια εγκεκριμένη συσκευή ή σε μια εγκεκριμένη εφαρμογή.

Η εταιρεία μπορεί να ανακαλέσει αυτήν την άδεια, που σημαίνει ότι μπορεί να διαγράψει ένα βιβλίο από τη συσκευή σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Η Amazon έχει κάνει τα νέα για αυτό στο παρελθόν, μεταξύ άλλων Οι Νιου Γιορκ Ταιμς.

Η Amazon δεν είναι η μόνη σε αυτό το θέμα. Οι Barnes & Noble, Kobo, Apple και Google ακολουθούν το ίδιο μοντέλο. Εκτός εάν ένας πωλητής λιανικής πουλά ρητά ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς DRM, αγοράζετε απλώς μια άδεια.

2. Τα βιβλία σας δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως διακόσμηση

Τα βιβλία σας χρησιμεύουν ως διακόσμηση, δίνοντας σε συγκεκριμένα δωμάτια ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ένα γραφείο στο σπίτι με μια λάμπα και έναν τοίχο από βιβλία μοιάζει σαν μια ζεστή βιβλιοθήκη. Χωρίς βιβλία, το ίδιο δωμάτιο μπορεί απλώς να μοιάζει σαν δωμάτιο με γραφείο.

  13 Εκτυπωτές ετικετών αποστολής για τη νέα σας πύλη ηλεκτρονικού εμπορίου

Τα ψηφιακά βιβλία μπορεί να σχηματίζουν ένα όμορφο πλέγμα στην οθόνη σας, αλλά κανείς δεν το βλέπει συνήθως αυτό εκτός από εσάς. Και αν διαβάζετε στο τηλέφωνό σας, ένα πλέγμα ηλεκτρονικών βιβλίων δεν είναι τόσο διαφορετικό από ένα πλέγμα εφαρμογών, ένα πλέγμα τηλεοπτικών εκπομπών, ένα πλέγμα παιχνιδιών ή ένα πλέγμα από podcast.

3. Τα ψηφιακά βιβλία δεν είναι τόσο εύκολο να μοιραστούν

Εάν ζείτε με άλλους ανθρώπους, τα βιβλία στο ράφι σας δεν είναι μόνο για τα μάτια σας. Ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας έχουν εύκολη πρόσβαση στα ίδια βιβλία. Με τα ebook, η άδειά σας ενδέχεται να μην σας επιτρέπει να μοιράζεστε ένα βιβλίο με άλλους.

Και αν συμβεί αυτό, η δυνατότητα έρχεται συνήθως με περιορισμούς και σχεδόν σίγουρα απαιτεί από το άλλο άτομο να δημιουργήσει έναν λογαριασμό, όπως συμβαίνει όταν μοιράζεστε βιβλία Kindle με μέλη της οικογένειας.

Τα μέλη της οικογένειας δεν είναι τα μόνα που μπορεί να θέλουν να δουν τα βιβλία σας. Οι συγκάτοικοι ή οι φίλοι μπορεί να ζητήσουν να δανειστούν από τη συλλογή σας και μπορείτε να δανειστείτε από τη δική τους σε αντάλλαγμα. Οι φίλοι σας μπορεί να είναι πιο ικανοί να κατεβάσουν την απαραίτητη εφαρμογή για να διαβάσουν ένα ebook, αλλά πολλοί δεν θα θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία.

Εξάλλου, εκτός κι αν συμμετέχετε και οι δύο σε ένα από τα κοινωνικά δίκτυα για τους λάτρεις του βιβλίου, πιθανότατα δεν έχετε ιδέα ποια ηλεκτρονικά βιβλία διαθέτουν καν οι φίλοι σας.

4. Οι περισπασμοί μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την ανάγνωση

Τα τηλέφωνα, τα tablet και οι υπολογιστές είναι όλα συσκευές γενικής χρήσης. Μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα μαζί τους. Και όταν διαβάζετε, μπορείτε ακόμα να κάνετε τα πάντα με αυτά. Οι ειδοποιήσεις από άλλες εφαρμογές ενδέχεται να σας αποσπάσουν την προσοχή ενώ διαβάζετε στη συσκευή σας.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε έναν ειδικό e-reader e-ink, μπορεί να είναι δύσκολο να βυθιστείτε σε ένα βιβλίο όταν μπορείτε να μεταβείτε σε οποιοδήποτε άλλο βιβλίο στη βιβλιοθήκη σας άφοβα. Η τυραννία της επιλογής μπορεί να παραλύει όταν κουβαλάς μαζί σου ανά πάσα στιγμή εκατοντάδες βιβλία.

  12 Καλύτερο λογισμικό διαχείρισης υποθέσεων για δικηγόρους

5. Δεν μπορείτε (πιθανότατα) να υποστηρίξετε το τοπικό σας βιβλιοπωλείο

Πολλοί από εμάς που είμαστε παθιασμένοι αναγνώστες έχουμε ένα μέρος από το οποίο αγοράζουμε βιβλία από το οποίο είμαστε επίσης παθιασμένοι. Όσοι από εμάς ζούμε εντός της εμβέλειας ενός τοπικού βιβλιοπωλείου συχνά διαπιστώνουμε ότι προσφέρουν μια γοητεία που τα μεγάλα καταστήματα και οι διαδικτυακές βιτρίνες δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα αναπαράγουν.

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορείτε να υποστηρίξετε το τοπικό βιβλιοπωλείο σας όταν αγοράζετε ένα ebook. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορεί να είναι ευκολότερο να ελέγξετε τα ηλεκτρονικά βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη σας. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαν τη φυσική κίνηση που να τονίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι μια βιβλιοθήκη για την κοινότητά της.

6. Βοηθάτε τη Big Tech να γίνει μεγαλύτερη

Δεν αποχαιρετάμε μόνο τα μικρά παιδιά. Όταν μεταβαίνουμε στην ψηφιακή τεχνολογία, συνήθως αρχίζουμε να αγοράζουμε όλα τα βιβλία μας από έναν μόνο εταιρικό κολοσσό, είτε είναι αυτός της Amazon είτε της Google. Η εταιρεία που έχει ήδη επεμβατικές γνώσεις σε τόσες πολλές πτυχές της ζωής σας μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερα για εσάς. Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να επεκτείνουν περαιτέρω την εμβέλειά τους.

Στη σφαίρα των ηλεκτρονικών βιβλίων, ένας τεράστιος λιανοπωλητής όπως η Barnes & Noble μπορεί να αισθάνεται σαν το μικρότερο αουτσάιντερ που χρειάζεται υποστήριξη. Είναι απλά μικρό ψάρι σε σύγκριση με μια εταιρεία στο μέγεθος της Amazon.

7. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν έχουν τη μαγεία ενός φυσικού χώρου

Τα φυσικά βιβλιοπωλεία, όπως οι βιβλιοθήκες, μπορεί να είναι μαγικά μέρη. Μπορείτε να περπατήσετε κάτω από σειρές από επιμελημένα ράφια, έκπληκτοι από αυτό που σας πηδάει. Και αν δείτε κάτι που σας αρέσει, ή τουλάχιστον είστε περίεργοι, μπορείτε να ξεκινήσετε να το διαβάζετε από εκεί και πέρα. Είναι μια εμπειρία που η κύλιση στις μικρογραφίες δεν αρχίζει καν να αναπαράγει.

  Τρόπος εξαγωγής συνομιλίας MS Teams

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στις ψηφιακές αγορές; Σίγουρος. Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη στιγμιαία ευγνωμοσύνη. Αλλά υπάρχουν πολλά που χάνονται στη διαδικασία.

8. Δεν μπορείτε να μεταπωλήσετε ή να δωρίσετε ηλεκτρονικά βιβλία

Μόλις διαβάσετε ένα φυσικό βιβλίο, μπορείτε να το πουλήσετε για να το αγοράσετε για την επόμενη ανάγνωση. Ή μπορείτε να δωρίσετε το βιβλίο για να ελευθερώσετε χώρο στο ράφι. Τα ψηφιακά βιβλία δεν έχουν αυτή την επιλογή.

Όταν είστε έτοιμοι να αποχωριστείτε ένα βιβλίο, μπορείτε να το διαγράψετε. Σε αντίθεση με την πώληση ή τη δωρεά ενός βιβλίου, η διαγραφή ενός αρχείου δεν το μεταβιβάζει σε κάποιον άλλο. Δεν συμβάλλει σε μια κυκλική οικονομία.

9. Είναι πιο δύσκολο να ξαφρίσετε ηλεκτρονικά βιβλία ή να κρατήσετε σημειώσεις

Κατά κάποιο τρόπο, τα ηλεκτρονικά βιβλία διαβάζονται πιο εύκολα. Μπορείτε να αλλάξετε τη μορφοποίηση, κάνοντας το κείμενο μεγαλύτερο, ώστε να μην χρειάζεται να στραβοπατήσετε. Αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξεφυλλίσετε ένα βιβλίο όταν δεν μπορείτε να ξεφυλλίσετε γρήγορα τις σελίδες για να πάρετε την αίσθηση του τι βρίσκεται μπροστά σας.

Επιπλέον, ενώ τα περισσότερα λογισμικά ηλεκτρονικής ανάγνωσης σάς επιτρέπουν να κρατάτε σημειώσεις, για πολλούς ανθρώπους, απλώς δεν συγκρίνεται με το να σηκώνετε ένα στυλό ή ένα highlighter για να τονίσετε αποσπάσματα και να γράψετε στα περιθώρια.

10. Μπορείτε να διατηρήσετε περισσότερα από έντυπα βιβλία

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι απορροφούν και θυμούνται περισσότερα όταν διαβάζουν ένα έντυπο βιβλίο σε σχέση με ένα ψηφιακό. Μπορείτε να βρείτε μια τέτοια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Επιθεώρηση Εκπαιδευτικής Έρευνας, όπου αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μπορεί να θέλουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά για έναν ψηφιακό κόσμο παρέχοντάς τους έγκαιρη πρόσβαση σε iPad και Chromebook, αλλά αν δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν αυτά που διαβάζουν, τα ρυθμίζουμε πραγματικά για επιτυχία;

Αυτό δεν είναι λιγότερο σημαντικό για φοιτητές στο κολέγιο, ενήλικες στο χώρο εργασίας ή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη δια βίου μάθηση. Εάν θέλετε να θυμάστε αυτό που διαβάζετε (και πιθανότατα να το κάνετε), υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι το καλύτερο στοίχημά σας είναι να τηρήσετε την εκτύπωση.

Θα πρέπει να εγκαταλείψετε τα ηλεκτρονικά βιβλία;

Αναμφισβήτητα, αν επρόκειτο να διαλέξετε ένα, είναι λιγότερο κακό να απορρίπτετε τα ηλεκτρονικά βιβλία από το να καταργείτε τα φυσικά βιβλία. Και αν δεν έχετε αγοράσει ποτέ ξανά ένα ebook, δεν χάνετε πραγματικά πολλά. Εξάλλου, το πιο σημαντικό είναι αυτό που διαβάζεις.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά βιβλία που είναι διαθέσιμα μόνο ψηφιακά και μπορείτε να κερδίσετε εξαιρετικές ψηφιακές προσφορές από ιστότοπους που πωλούν πακέτα. Στο τέλος της ημέρας, υπάρχουν λόγοι για να διαβάσετε τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά βιβλία, αν το επιλέξετε.