10 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε CRT αντί για LED για Retro Gamers ή κάτι

Τι θα λέγατε να σας είπα ότι μια παλιά οθόνη CRT από την παιδική σας ηλικία πουλάει διπλάσια και τριπλάσια τιμή από τη νέα OLED που αγοράσατε για το σαλόνι σας;

Τα CRT όπως αυτά δεν είναι μοναδικά ή συλλεκτικά, αλλά μάλλον κανονικά πριν από μερικά χρόνια. Τα CRT παρέχουν την πιο αυθεντική εμπειρία για τους ρετρό παίκτες που θέλουν να παίξουν τα αγαπημένα τους ρετρό παιχνίδια.

Καθώς η τεχνολογία αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές μας αλλάζει, η τεχνολογία των οθονών έχει επίσης υποστεί αρκετές αλλαγές. Από τότε που οι οθόνες άλλαξαν από S-Video σε DVI και τώρα HDMI, τα LED με εισόδους HDMI έχουν γίνει το νέο πρότυπο για τις τηλεοράσεις.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί ίσως εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη CRT έναντι μιας οθόνης LED, δεδομένων των πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι οθόνες CRT και γιατί οι ρετρό παίκτες τις αγοράζουν για αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Ποιοι είναι οι Retro Gamers;

Η πλειοψηφία των ρετρό παικτών έπαιξαν βιντεοπαιχνίδια σε CRT ως παιδιά. Έχοντας περάσει ώρες μπροστά στην τηλεόραση παίζοντας παιχνίδια που τους αρέσουν, εκτιμούν την καθηλωτική εμπειρία που προσφέρουν αυτά τα συστήματα. Όταν πρόκειται για ρετρό παιχνίδια, οι οθόνες CRT είναι ο καλύτερος τρόπος για τους παίκτες να βιώσουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Τα τελευταία χρόνια, οι οθόνες CRT έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα, κυρίως επειδή προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία παιχνιδιού που είναι δύσκολο να βρει κανείς αλλού. Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες παράγουν τώρα υψηλής ποιότητας οθόνες CRT σχεδιασμένες ειδικά για ρετρό παίκτες, οι οποίες είναι προσιτές ακόμα και για όσους έχουν χαμηλό προϋπολογισμό.

Γιατί οι οθόνες CRT είναι απαραίτητες για τους παίκτες;

Εάν ασχολείστε σοβαρά με το gaming και θέλετε η εμπειρία σας στο ρετρό παιχνίδι να είναι όσο καλύτερη γίνεται, τότε οι οθόνες CRT είναι ο καλύτερος τρόπος. Σε σύγκριση με τις επίπεδες οθόνες, οι οθόνες CRT προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εικόνας και πιο καθηλωτική εμπειρία παιχνιδιού. Η αντίθεση και ο κορεσμός των χρωμάτων των επίπεδων οθονών τείνουν να είναι χαμηλότερες από εκείνες των οθονών CRT.

Η αναπαραγωγή παιχνιδιών σε οθόνες επίπεδης οθόνης τα κάνει να φαίνονται λιγότερο ζωντανά και ζωντανά. Επιπλέον, οι επίπεδες οθόνες τείνουν να έχουν πιο αργούς χρόνους απόκρισης και η αναπαραγωγή της εικόνας τους είναι λιγότερο ακριβής από αυτή των οθονών CRT. Όταν πρόκειται να παίξετε ρετρό βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή σας, μια οθόνη CRT είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Χαρακτηριστικά που δίνουν στις οθόνες CRT ένα πλεονέκτημα έναντι των οθονών LED

Σήμερα, οι οθόνες LED είναι ο κανόνας, αλλά οι οθόνες CRT έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που στερούνται οι οθόνες LED. Εδώ είναι μερικά από αυτά, μαζί με μια σύντομη περιγραφή

Καλύτερη ποιότητα εικόνας

Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι οι οθόνες LED είναι καλύτερες και πιο φωτεινές από τις παλιές οθόνες CRT, αλλά είναι αλήθεια αυτό; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Display Technology, οι οθόνες CRT παρήγαγαν καλύτερη ποιότητα εικόνας από τα νεότερα μοντέλα.

Ενώ η ακρίβεια των χρωμάτων βελτιώθηκε ελαφρώς σε πιο πρόσφατα μοντέλα, οι περισσότερες από τις νέες οθόνες είχαν χαμηλότερη ανάλυση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ποικιλία δοκιμών για να συγκρίνουν διαφορετικούς τύπους οθονών. Για μια εξαιρετική οθόνη με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, μια παλιά οθόνη CRT μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος.

  Οι 6 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές τηλεδιάσκεψης

Η ποιότητα εικόνας μιας παλαιότερης οθόνης είναι συνήθως καλύτερη από αυτή μιας νεότερης οθόνης LED για διάφορους λόγους. Αρχικά, οι οθόνες CRT χρησιμοποιούν εξαρτήματα καλύτερης ποιότητας και ακριβότερα από τις νέες οθόνες LED.

Οι οθόνες CRT έχουν επίσης μεγαλύτερες οθόνες και υψηλότερες αναλύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εμφανίζουν περισσότερες λεπτομέρειες και εικόνες με λιγότερα pixelation. Τέλος, οι σχεδιαστές μπορούν να δημιουργήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις ρυθμίσεις γραφικών και εμφάνισης για οθόνες CRT χρησιμοποιώντας Windows ή Mac OS.

Μεγαλύτερες γωνίες θέασης

Παρά το γεγονός ότι οι οθόνες CRT υπάρχουν εδώ και γενιές, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις οθόνες υπολογιστών σήμερα. Γιατί αυτό? Ο λόγος είναι ότι έχουν μεγαλύτερη γωνία θέασης και καλύτερα χρώματα.

Λόγω του συστήματος οπίσθιου φωτισμού τους, οι οθόνες CRT έχουν συνήθως μεγαλύτερη γωνία θέασης από τις οθόνες LCD. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές οθόνες, οι οποίες έχουν συνήθως γωνία θέασης περίπου 135 μοιρών, αυτή η οθόνη διαθέτει πολύ ευρύτερη προβολή.

Οι οθόνες CRT, γνωστές και ως οθόνες καθοδικού σωλήνα, έχουν ευρεία γωνία θέασης επειδή μια δέσμη ηλεκτρονίων αναπηδά από την επιφάνεια της οθόνης για να δημιουργήσει τις εικόνες. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να δείτε την εικόνα από οποιαδήποτε γωνία χωρίς παραμόρφωση.

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στη δημοτικότητα των οθονών ευρείας γωνίας. Μπορείτε να εργάζεστε σε πολλά έργα ταυτόχρονα όταν χρησιμοποιείτε μια ευρυγώνια οθόνη, η οποία καθιστά καλύτερα την αναπαραγωγή ρετρό παιχνιδιών για πολλούς παίκτες.

Πιο ανθεκτικές οθόνες

Σε έναν κόσμο όπου οι οθόνες LED γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι οι οθόνες CRT είναι πολύ πιο ανθεκτικές από τις αντίστοιχες LED. Οι οθόνες CRT υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές – ακόμη και σε περίπτωση βαριάς φθοράς.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι οθόνες CRT είναι τόσο ανθεκτικές είναι επειδή χρησιμοποιούν βαρύτερα γυάλινα πάνελ που είναι παχύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες οθόνες LED. Αυτό το επιπλέον πάχος σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα σπασμένων ή ραγισμένων σανίδων, ακόμη και όταν η οθόνη υπόκειται σε μεγάλη πίεση και πίεση.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι οθόνες CRT μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές σε ζημιές από τις οθόνες LED υψηλής τεχνολογίας. Συνολικά, οι οθόνες CRT είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από τις περισσότερες οθόνες LED, παρέχοντας στους χρήστες μια πιο στιβαρή και αξιόπιστη εμπειρία. Ένα CRT μπορεί να είναι τέλειο αν ψάχνετε για μια οθόνη που θα αντέχει σε μεγάλη φθορά.

Πρόσθετες προσαρμόσιμες ρυθμίσεις

Στους υπολογιστές, η λειτουργία οθόνης είναι ένα σύνολο επιλογών για μια συσκευή προβολής. Οι μέθοδοι επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν διαφορετικές ρυθμίσεις για το βάθος χρώματος, την ανάλυση, τον ρυθμό ανανέωσης και άλλες λειτουργίες. Μια λειτουργία οθόνης μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς της οθόνης σχετικά με διάφορες εργασίες ή λογισμικό.

Οι διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη. Για παράδειγμα, ο τρόπος υψηλής ανάλυσης μπορεί να ωφελήσει ευκρινείς εικόνες και λεπτό κείμενο, ενώ η λειτουργία κανονικής ανάλυσης μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για γενική χρήση. Διαφορετικές μέθοδοι μπορούν επίσης να βελτιώσουν την άνεση ή τη χρηστικότητα.

Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε ένα έργο που απαιτεί από εσάς να κοιτάζετε επίμονα την οθόνη για μεγάλες περιόδους, η χρήση μιας λειτουργίας υψηλής ανάλυσης μπορεί να μειώσει την καταπόνηση των ματιών.

  Πώς να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας, συν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει

Πολλοί από εμάς έχουμε μια τέλεια εικόνα των οθονών του υπολογιστή μας λόγω της μεγάλης γκάμα λειτουργιών οθόνης CRT. Ωστόσο, οι οθόνες LED έχουν πολύ μικρότερη ποικιλία λειτουργιών και δεν έχουν πολλές δυνατότητες προσαρμογής.

Μεγάλη αναλογία αντίθεσης

Οι λόγοι αντίθεσης είναι μεγάλη υπόθεση όταν πρόκειται για οθόνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται, αλλά οι λόγοι αντίθεσης είναι απαραίτητοι για το πόσο άνετα νιώθετε χρησιμοποιώντας μια οθόνη. Όταν κοιτάτε μια οθόνη, τα μάτια σας πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας και χρώματα.

Εάν το επίπεδο φωτεινότητας ή το χρώμα είναι πολύ φωτεινό ή πολύ σκούρο, τα μάτια σας θα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Οι αναλογίες αντίθεσης βοηθούν να γίνουν τα πάντα πιο εύκολα ορατά, κάνοντας τα χρώματα και τα επίπεδα φωτεινότητας πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα στην οθόνη.

Οι οθόνες χρησιμοποιούν δύο τύπους αναλογιών αντίθεσης: στατικές και δυναμικές. Οι σταθερές αναλογίες αντίθεσης είναι οι προεπιλογές στις περισσότερες οθόνες και παραμένουν οι ίδιες σε ολόκληρο τον κύκλο της οθόνης.

Οι δυναμικές αναλογίες αντίθεσης αλλάζουν με κάθε κύκλο οθόνης, γεγονός που τις κάνει πιο ενεργές και συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας προβολής. Όσο υψηλότερος είναι ο λόγος δυναμικής αντίθεσης, τόσο το καλύτερο. Λάβετε υπόψη ότι δεν έχουν όλες οι οθόνες και οι δύο τύποι αναλογιών αντίθεσης, επομένως φροντίστε να ελέγξετε πριν αγοράσετε.

Οι οθόνες CRT έχουν καλύτερη αναλογία αντίθεσης από τις αντίστοιχες LED. Αυτό οφείλεται στον τρόπο κατασκευής τους. Ωστόσο, αυτή η διαφορά δεν είναι τόσο αισθητή όσο παλιά, επειδή αυτές τις μέρες, οι τηλεοράσεις HD και οι οθόνες πλάσματος έχουν πολύ υψηλούς λόγους αντίθεσης που καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ τους και των οθονών CRT.

Περισσότερη καθηλωτική εμπειρία

Όταν πρόκειται για τεχνολογία, υπάρχουν πάντα δύο όψεις σε μια ιστορία. Από τη μία πλευρά, έχετε τους υποστηρικτές των οθονών LED που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν μια πιο καθηλωτική εμπειρία από τις οθόνες CRT. Αυτοί οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι οι οθόνες LED παράγουν βαθύτερα μαύρα και φωτεινότερα χρώματα, κάνοντας τις ταινίες και τα παιχνίδια να φαίνονται καλύτερα.

Από την άλλη πλευρά του επιχειρήματος, έχετε άτομα που ορκίζονται στις οθόνες CRT επειδή λένε ότι προσφέρουν μια καθηλωτική εμπειρία που είναι ανώτερη από οποιονδήποτε άλλο τύπο οθόνης εκεί έξω. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι οθόνες CRT δίνουν μια γνήσια κινηματογραφική αίσθηση όταν παρακολουθείτε ταινίες ή παίζετε βιντεοπαιχνίδια, παρέχοντας μια συνολική πιο ευημερούσα και ρεαλιστική εμπειρία.

Πιστεύουν επίσης ότι οι οθόνες LED μερικές φορές μπορεί να φαίνονται πολύ pixelated για ορισμένους χρήστες, ενώ οι οθόνες CRT προσφέρουν ένα επίπεδο ευκρίνειας και ευκρίνειας που δεν μπορεί να ταιριάξει οποιοσδήποτε άλλος τύπος οθόνης.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι οθόνες CRT είναι πιο καθηλωτικές από τις οθόνες LED επειδή η εικόνα σε μια οθόνη CRT δημιουργείται με μεγάλη ποσότητα φωτός που εκπέμπεται απευθείας στην οθόνη.

Αυτό κάνει την εικόνα να είναι πιο ζωντανή και πολύχρωμη από ό,τι σε μια οθόνη LED, η οποία χρησιμοποιεί μικρότερα σωματίδια φωτός για να δημιουργήσει μια εικόνα. Οι οθόνες CRT έχουν επίσης μια πιο ρεαλιστική εικόνα επειδή χρησιμοποιούν μια επίστρωση φωσφόρου που κάνει τα χρώματα διαφορετικά από τα LED.

Λιγότερο Ghosting ή διατήρηση εικόνας

Η δημιουργία φαντασμάτων και η διατήρηση είναι δύο κοινά προβλήματα με τις οθόνες LED. Με το ghosting, η εικόνα στην οθόνη θα αλλάζει συνεχώς, συνήθως εμφανίζεται σαν ένα άτομο ή ένα αντικείμενο να κινείται στην οθόνη.

Η διατήρηση αναφέρεται στο πρόβλημα της παραμονής της εικόνας στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την απενεργοποίηση της οθόνης. Και τα δύο ζητήματα μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικά και να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγικότητα.

  5000+ Αστεία ονόματα Kahoot

Τόσο η δημιουργία φαντασμάτων όσο και η διατήρηση της εικόνας μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως ακατάλληλη συναρμολόγηση και βαθμονόμηση, περιβάλλοντα με σκόνη και απαρχαιωμένο λογισμικό.

Οι χρήστες οθονών LED αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πολύ. Αλλά αν η οθόνη CRT έχει αυτό το πρόβλημα ή όχι είναι ακόμα ασαφές. Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με τη χρήση της οθόνης CRT και το εάν προκαλεί ή όχι δημιουργία φαντασμάτων και διατήρηση εικόνας.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ισχύει, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία είναι αβλαβής και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κάνετε τη δική σας έρευνα και πειραματισμό πριν αποφασίσετε εάν θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την οθόνη CRT ή όχι.

Καλύτερος χρόνος απόκρισης

Οι οθόνες CRT έχουν καλύτερο χρόνο απόκρισης από τις οθόνες LED, καθώς έχουν διάταξη μπροστά από το πίσω μέρος και όχι διάταξη δίπλα-δίπλα, όπως κάνουν οι περισσότερες οθόνες LED. Ως εκ τούτου, θα υπάρχει λιγότερη διαρροή χρώματος μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της οθόνης και η εικόνα θα εμφανίζεται πιο γρήγορα.

Επιπλέον, οι οθόνες CRT τείνουν να έχουν πιο ισχυρές κάρτες γραφικών από τις οθόνες LED, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προβάλλουν εικόνες πιο γρήγορα από τις οθόνες LED.

Συμβατότητα παλαιών υπολογιστών

Οι οθόνες CRT είναι η καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για παλαιότερους υπολογιστές, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από την CPU. Από την άλλη πλευρά, οι οθόνες LED απαιτούν περισσότερη ισχύ CPU, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν από ό,τι φαντάζεστε και μπορεί ακόμη και να παγώσουν τον υπολογιστή σας εάν καθυστερήσουν να επεξεργαστούν.

Λιγότερο επιρρεπές στο Burn-in της οθόνης

Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι οι οθόνες LED είναι το μέλλον της τεχνολογίας αν είναι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. Η ενεργειακή τους απόδοση, το ελαφρύ και η φορητότητά τους τα καθιστούν ιδανικά για μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων και συνθηκών. Ωστόσο, πριν αγοράσετε μια οθόνη LED, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένους κρυφούς κινδύνους.

Το πιο κοινό πρόβλημα με τις οθόνες LED είναι το κάψιμο της οθόνης, το οποίο προκαλείται από συνεχή χρήση για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, οι οθόνες CRT δεν έχουν αυτό το πρόβλημα καθώς η εικόνα εμφανίζεται σε μια περιστρεφόμενη οθόνη CRT, η οποία διασφαλίζει ότι η εικόνα θα εμφανίζεται σταθερή. Καθώς τα ρετρό παιχνίδια έχουν συνήθως πολλά στάσιμα τμήματα στα γραφικά τους, τα CRT γίνονται μια προφανής επιλογή για να παίζετε τέτοια παιχνίδια.

συμπέρασμα

Υπάρχει κάτι στις οθόνες CRT που τις κάνει ακαταμάχητες για παιχνίδια. Οι άνθρωποι αγαπούν τη νοσταλγία που σχετίζεται με αυτές τις οθόνες της παλιάς σχολής και είναι πρόθυμοι να μένουν με οθόνες που μοιάζουν σαν να βγήκαν κατευθείαν από μια στοά τη δεκαετία του 1980.

Ενώ οι οθόνες LED προσφέρουν τα δικά τους πλεονεκτήματα –δηλαδή, μια πιο σταθερή εικόνα σε όλη την οθόνη– για πολλούς ρετρό παίκτες, τίποτα δεν ξεπερνά τη ζωντάνια και το χρώμα μιας οθόνης CRT.

Ποιο να αγοράσετε; Η απάντηση εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εάν είστε παίκτης που θέλετε μια αυθεντική εμπειρία ρετρό παιχνιδιού, ένα CRT θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία σας. Ωστόσο, ένα τυπικό LED θα είχε πολύ πιο νόημα εάν είστε σύγχρονος παίκτης AAA.

Τώρα, μπορείτε να διαβάσετε για μερικά ωραία παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στο Apple Arcade.