10 καλύτερες εναλλακτικές μηχανές επιστροφής για το 2022

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς έμοιαζαν ορισμένες ιστοσελίδες τις παλαιότερες ημέρες του Διαδικτύου; Εδώ είναι μια κλεφτή ματιά στις εναλλακτικές μηχανές Wayback.

Εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο για την επιχείρησή σας, θα έχετε στο μυαλό σας έναν ιδανικό ιστότοπο. Μια ανασκόπηση του πλήρους ιστορικού και της εξέλιξης ενός τέτοιου ιστότοπου θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του ιστότοπού σας.

Ωστόσο, είναι δυνατό εάν έχετε πρόσβαση στη βήμα προς βήμα εξέλιξή του. Το Wayback Machine είναι η πλατφόρμα που παίζει ζωτικό ρόλο στο να σας προσφέρει τέτοιες ιστορικές πληροφορίες για οποιονδήποτε ιστότοπο.

Με το Wayback Machine, μπορείτε να εξερευνήσετε πώς έμοιαζαν οι κορυφαίοι ιστότοποι μια φορά κι έναν καιρό όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Μπορείτε να εξερευνήσετε σχέδια ιστοτόπων, στιγμιότυπα οθόνης παλιού σχεδιασμού, σχέδια ανάπτυξης κ.λπ. Έτσι, το Wayback Machine μπορεί να έχει μεγάλη σημασία όταν χρειάζεται να διαμορφώσετε επιτυχημένες στρατηγικές ανάπτυξης ιστού.

Ωστόσο, το Wayback Machine έχει τους δικούς του περιορισμούς. Αυτά περιλαμβάνουν την αργή επεξεργασία καθώς και την έλλειψη ανταπόκρισης σε ορισμένους ιστότοπους με δυνατότητα ανίχνευσης. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι περισσότερο διατεθειμένοι να βρουν την καλύτερη εναλλακτική λύση μηχανής Wayback.

Εάν είστε κι εσείς ένας από αυτούς, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει.

Αλλά προτού προχωρήσουμε στις εναλλακτικές μηχανές Wayback, ας κατανοήσουμε πρώτα πλήρως τη μηχανή Wayback και τον σκοπό της.

Τι είναι το Wayback Machine;

Το Wayback Machine είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη του ιστότοπου του Internet Archive. Είναι ένα ψηφιακό αρχείο του WWW (World Wide Web). Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Internet Archive με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ίδρυσε το Wayback Machine.

Το Wayback Machine χρησιμοποιεί λογισμικό ανίχνευσης ιστού για την αρχειοθέτηση ιστοσελίδων που μπορούν να δουν οι άνθρωποι ακόμη και μετά από χρόνια. Τη στιγμή της σύνταξης, διαθέτει περίπου 563 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, με έναν μεγάλο αριθμό να προστίθεται κάθε χρόνο.

Ποιος είναι ο σκοπός μιας μηχανής επιστροφής;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρήσεων του Wayback Machine. Μερικοί από τους σκοπούς που εξυπηρετεί περιλαμβάνουν τους εξής:

Αναλύοντας τους Ανταγωνιστές σας

Ως επιχείρηση, σίγουρα θα θέλατε να μάθετε πώς οι αντίπαλοί σας προχώρησαν με τον καιρό και πέτυχαν μια καλή ψηφιακή παρουσία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο βελτίωσαν τον ιστότοπο από το σημείο που βρίσκονταν αρχικά και ποιες αλλαγές εφάρμοσαν με την πάροδο του χρόνου. Το Wayback Engine μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε όλα αυτά τα πράγματα.

Εύρεση χαμένων δεδομένων ιστότοπου

Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που χάνετε κατά λάθος τα δεδομένα του ιστότοπού σας και αργότερα θέλετε να τα ανακτήσετε. Το Wayback Machine σάς δίνει πρόσβαση ακόμη και σε διαγραμμένο περιεχόμενο. Ακόμα κι αν θέλετε να ανακτήσετε ένα διαγραμμένο βίντεο YouTube, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σε αυτό.

Προβολή περιεχομένου ενός ιστότοπου Down

Μπορεί να θέλετε να δείτε το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας που αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Το Wayback Machine δεν έχει καμία επίδραση στο εάν μια ιστοσελίδα είναι απενεργοποιημένη αυτήν τη στιγμή. Μπορεί να σας δείξει πολλές εκδόσεις του down website χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Ας δούμε τώρα μερικές καλές εναλλακτικές λύσεις για το Wayback Machine.

Οπτικοποίηση

Οπτικοποίηση είναι ένα πολύ γνωστό λογισμικό ανίχνευσης αλλαγών ιστότοπου που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση αλλαγών σε οποιονδήποτε ιστότοπο και τη λήψη ειδοποίησης μέσω email όταν αλλάζει ένας ιστότοπος.

Χρησιμοποιείται από πάνω από δύο εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του 85% των εταιρειών του Fortune 500. Το Visualping είναι πολύ απλό στη χρήση και είναι δωρεάν για έως και 5 σελίδες την ημέρα.

Για να ξεκινήσετε την παρακολούθηση ενός ιστότοπου για αλλαγές, πρέπει απλώς να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL της σελίδας που θέλετε να παρακολουθήσετε, να επιλέξετε την περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει και να επιλέξετε πόσο συχνά θέλετε να ελέγχεται η σελίδα. Προσφέρει ορισμένες προηγμένες ρυθμίσεις για τον αποκλεισμό ορισμένων στοιχείων ή την εισαγωγή διαπιστευτηρίων σύνδεσης, μεταξύ άλλων.

Το Visualping μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένοι από τους περιορισμούς του Wayback Machine, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει κάθε είδους ιστότοπους, όπως ενημερώσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή σελίδες που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης. Επίσης, αρχειοθετεί τα αντίγραφα, ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις διαφορετικές εκδόσεις.

Αρχείο Διαδικτύου

Αρχείο Διαδικτύου είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες διαδικτυακές βιβλιοθήκες αποτελεσμάτων ιστού που κυμαίνονται από ηλεκτρονικά βιβλία, λογισμικό, ταινίες, μουσική και άλλα. Διατηρεί το ιστορικό περισσότερων από 690 δισεκατομμυρίων ιστοσελίδων στις οποίες ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Όλα τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα δωρεάν για τους χρήστες του. Η πλατφόρμα λειτουργεί μέσω δωρεών.

Το Internet Archive ξεκίνησε το ταξίδι του το 1996 αρχειοθετώντας τον Ιστό. Τώρα έχουν πάνω από 25+ χρόνια ιστορίας ιστοσελίδων και αρχείων στα οποία είναι δυνατή η πρόσβαση μέσω του Wayback Machine.

Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει έναν δωρεάν λογαριασμό με το Internet Archive και να αποθηκεύσει αντίγραφα εργασίας στην ειδική συλλογή του.

Καταψύκτης σελίδων

Το Pagefreezer είναι μία από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Wayback Machine που βασίζεται στην αποθήκευση cloud. Είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και αρχειοθέτησης ιστού που χρησιμοποιείται από πολλές επιχειρήσεις για την προστασία του περιεχομένου τους. Αυτό που το διαφοροποιεί από το Wayback Machine είναι ότι μπορείτε να χειριστείτε όλες τις υπηρεσίες του με έναν μόνο λογαριασμό. Δουλεύοντας με Καταψύκτης σελίδων είναι αρκετά εύκολο καθώς αποθηκεύει όλα τα αρχεία σε ένα μέρος.

Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε το Pagefreezer, καθώς η διαδικασία αρχειοθέτησής του είναι αυτόματη. Μια τέτοια αυτόματη διαδικασία διασφαλίζει την ασφάλεια του περιεχομένου. Διαφορετικοί κλάδοι όπως το λιανικό εμπόριο, η κυβέρνηση, τα οικονομικά, οι τηλεπικοινωνίες, η εκπαίδευση κ.λπ., χρησιμοποιούν αυτήν την πλατφόρμα. Έρχεται με μηνιαίο πρόγραμμα συνδρομής 99 $.

Perma.cc

Perma.cc είναι μια εφαρμογή αφιερωμένη στην αρχειοθέτηση Ιστού. Κατασκευάζεται και συντηρείται από τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Με αυτήν την εφαρμογή, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνιμες εγγραφές του ιστότοπού σας. Μόλις δημιουργήσετε τους συνδέσμους, μπορείτε να τους διαγράψετε εντός 24 ωρών από τη δημιουργία. Σε περίπτωση αποτυχίας διατήρησης, μπορείτε να ανεβάσετε αρχεία PDF ή εικόνες.

Είναι μια από τις πιο εύκολες και απλές πλατφόρμες αρχειοθέτησης που αρχικά επιτρέπει στους νέους χρήστες να δημιουργήσουν δέκα συνδέσμους. Οι νέοι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν αυτούς τους συνδέσμους σε δοκιμαστική βάση. Μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος και θέλετε να συνεχίσετε να προσθέτετε συνδέσμους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συνδρομή επί πληρωμή.

Αρχείο.σήμερα

Αρχείο.σήμερα είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα αρχειοθέτησης που υποστηρίζει ακόμη και βαριές ιστοσελίδες. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ανακτούν πληροφορίες ακόμη και από τις προηγούμενες εκδόσεις των ιστοσελίδων.

Το Archive.today συνήθως διατηρεί αρχεία δύο αντιγράφων ενός μόνο ιστότοπου. Το ένα αντίγραφο αφορά τις ζωντανές λειτουργίες με συνδέσμους και διευθύνσεις URL που παρατίθενται και το δεύτερο είναι μια στατική εικόνα. Μπορείτε εύκολα να τραβήξετε στιγμιότυπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργότερα όποτε χρειαστεί.

Το Archive.today χρησιμοποιεί τις μηχανές αναζήτησης Google και Yandex. Υπονοεί ότι κάθε φορά που μια μηχανή αναζήτησης σταματά να λειτουργεί, η δεύτερη λειτουργεί αυτόματα για αυτήν. Αυτή η πλατφόρμα είναι εντελώς δωρεάν για χρήση.

Στίλιο

Στίλιο καταγράφει τις ιστοσελίδες τραβώντας στιγμιότυπα οθόνης σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να είναι σε καθημερινή, ωριαία βάση ή ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και αποθηκεύει τα στιγμιότυπα οθόνης σε μορφές αρχείων PNG, διασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενο είναι απολύτως καθαρό. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επεξεργασίας του στιγμιότυπου οθόνης στις διαστάσεις της επιλογής του καθενός.

Το Stillio καταγράφει τις πληροφορίες οποιουδήποτε ιστότοπου από καιρό σε καιρό. Επομένως, μόλις συνδεθείτε σε αυτό, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές και τις σχετικές πληροφορίες στον πίνακα εργαλείων σας. Προσφέρει δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών και μετά από αυτό, έχει πακέτα συνδρομής που ξεκινούν από 29 $ το μήνα.

MirrorWeb

MirrorWeb είναι μια καλή επιλογή για τις ανάγκες σας σε ψηφιακή αρχειοθέτηση. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει αρχεία κατ’ απαίτηση για ιστότοπους, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνία πελατών κ.λπ. Ισχυρίζεται ότι προσφέρει αξιόπιστη, ισχυρή και ασφαλή αποθήκευση δεδομένων που είναι ευκολότερο να ανακτηθούν όποτε απαιτείται.

Χρησιμοποιώντας το MirrorWeb, μπορείτε να προγραμματίσετε τη λήψη του ιστότοπού σας, της πλατφόρμας επικοινωνίας ή της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων. Μπορεί να καταγράψει το περιεχόμενο βαριών εφαρμογών που βασίζονται σε JavaScript ή εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί με χρήση Angular, React κ.λπ. Η 24/7 υποστήριξή του προσφέρει ήσυχο το μυαλό ότι η ομάδα του θα σας βοηθήσει όποτε κολλήσετε.

CachedView

CachedView είναι ένας τρισδιάστατος ιστότοπος αρχειοθέτησης που θεωρείται μια εξαιρετική εναλλακτική λύση του Wayback Machine. Χρησιμοποιεί πολλαπλές πηγές για την αρχειοθέτηση ιστοσελίδων. Το πρόγραμμα σάς δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην προσωρινή μνήμη Google.

Ο φάκελος Google Web Cache εμφανίζει όλα τα αρχεία που αρχειοθετεί. Το CachedView συνδυάζει τη δύναμη τριών τεχνολογιών που είναι το διαδικτυακό αρχείο, το περιεχόμενο κοραλλιών και το Google Cache, σε μια ενιαία πλατφόρμα. Είναι εντελώς δωρεάν στη χρήση.

ChangeTower

ChangeTower είναι βασικά μια πλατφόρμα αρχειοθέτησης και εντοπισμού αλλαγών ιστότοπου. Παρακολουθεί τις αλλαγές σε έναν ιστότοπο και στέλνει ειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις σχετικά με αυτόν. Μπορείτε να επιλέξετε μια διεύθυνση URL που θέλετε να παρακολουθείτε. Αυτή η διεύθυνση URL έχει οριστεί για αρχειοθέτηση. Οι ανιχνευτές ChageTower λαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης του ιστότοπου σε τακτά χρονικά διαστήματα και καταγράφουν στιγμιότυπα οθόνης σελίδας και πηγαίο κώδικα.

Μπορείτε επίσης να ορίσετε τα κριτήρια ειδοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Σας ειδοποιεί επίσης για τυχόν απειλές ασφαλείας.

Αναμνηστικό Ταξίδι στο Χρόνο

Το Time Travel είναι ένα είδος αναβαθμισμένου προϊόντος αρχείου διαδικτύου που χρησιμοποιεί το archive.today API για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας. Προσφέρει το ενθύμιο πολλών διαδικτυακών αρχείων, τα οποία αναθεωρούνται σε τακτική βάση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο web της επιλογής σας και να το παρουσιάσετε στο archive.today.

Αναμνηστικό Ταξίδι στο Χρόνο πραγματοποιεί αναζήτηση σε ολόκληρο το σετ διακομιστή για να εξερευνήσει ιστοσελίδες. Τα στοιχεία που αποκαλύπτει για μια ιστοσελίδα είναι ανάλογα με την ώρα του αιτήματος. Οι υπηρεσίες αρχειοθέτησής του είναι διαθέσιμες δωρεάν.

συμπέρασμα

Όλες οι παραπάνω εναλλακτικές λύσεις Wayback Machine έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και περιορισμούς. Μπορείτε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη πλατφόρμα για εσάς με βάση τις απαιτήσεις σας.

  Διορθώστε το σφάλμα «Άγνωστος ή Μη έγκυρος δείκτης» κατά το άνοιγμα μιας εικόνας στο Photoshop