10 βασικές συμβουλές παραγωγικότητας για τον κώδικα του Visual Studio

Το Visual Studio Code είναι εύκολα το καλύτερο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου προγραμματισμού. Για πολλούς, αντικατέστησε το Sublime Text ως επεξεργαστή της επιλογής τους. Είναι μια εφαρμογή JavaScript που βασίζεται σε Ηλεκτρονικά, αλλά είναι αστραπιαία και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης όπως πολλές εφαρμογές JavaScript.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, το VS Code είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέσιμο στο GitHub. Ακολουθούν αρκετές βασικές συμβουλές για τον κώδικα του Visual Studio που πρέπει να μάθετε εάν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγικότητα και τη ροή εργασίας σας στο επόμενο επίπεδο.

1. Κατακτήστε την Παλέτα εντολών στο VS Code

Όπως το Sublime Text (και το TextMate πριν από αυτό), το VS Code έχει κάτι που ονομάζεται παλέτα εντολών. Αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε διάφορες εντολές απλώς πληκτρολογώντας τις αντί να χρειάζεται να περιηγηθείτε στα μενού χρησιμοποιώντας το ποντίκι σας.

Μπορείτε να εμφανίσετε την παλέτα εντολών με τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + Shift + P (ή Cmd + Shift + P). Απλώς αρχίστε να πληκτρολογείτε αυτό που θέλετε να κάνετε (π.χ. “κλείσιμο”) και οι επιλογές θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ορισμένες εντολές βρίσκονται σε κατηγορίες (π.χ. “Αρχείο”, “Git”, “Τερματικό” κ.λπ.), γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό τους.

2. Ορίστε έναν φάκελο εργασίας εργασίας

Εάν κάνετε κλικ στο Explorer στην πλαϊνή γραμμή πλοήγησης, θα δείτε να ανοίγει ένας νέος υποπίνακας. Αυτός ο υποπίνακας αποτελείται από δύο ενότητες (ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στο μενού με τις τρεις κουκκίδες και να επιλέξετε Open Editors για να το έχετε ως μία από τις επιλογές): Open Editors (δηλ. αρχεία και έγγραφα ανοιχτά αυτήν τη στιγμή) και No Folder Opened. Το τελευταίο είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.

  Πώς να μεταβείτε σε ξεκλείδωμα με κωδικό πρόσβασης στο iPhone X

Κάντε κλικ στο Άνοιγμα φακέλου (ή μπορείτε να πλοηγηθείτε στο Αρχείο > Άνοιγμα φακέλου στη γραμμή μενού) και επιλέξτε οποιονδήποτε φάκελο στο σύστημά σας. Αυτό θα φορτώσει αυτόν τον φάκελο στον Κώδικα VS ως το “τρέχον έργο εργασίας”, επιτρέποντάς σας εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τους υποφακέλους, ώστε να μην χρειάζεται να γυρίζετε συνέχεια εμπρός και πίσω στην Εξερεύνηση αρχείων.

3. Προβολή πολλών αρχείων ταυτόχρονα

Οι περισσότεροι σύγχρονοι επεξεργαστές κειμένου μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερα από ένα αρχεία ταυτόχρονα, επιτρέποντάς σας να κάνετε εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών αρχείων μέσω μιας διεπαφής που βασίζεται σε καρτέλες. Οι πιο προηγμένοι επεξεργαστές κειμένου μπορεί ακόμη και να υποστηρίζουν την επεξεργασία κειμένου δίπλα-δίπλα, και το VS Code υποστηρίζει επίσης (αν και μόνο οριζόντια).

Αλλά η επεξεργασία δίπλα-δίπλα είναι δύσκολη σε μικρότερες οθόνες, όπως φορητούς υπολογιστές ή παλαιότερες οθόνες, και εκεί είναι που λάμπει το VS Code.

Έχει κάτι που λέγεται δυναμικοί πίνακες, όπου εάν ένα από τα ανοιχτά πλαίσια εγγράφων είναι πολύ στενό, θα διευρυνθεί αυτόματα όταν κάνετε αυτό το έγγραφο ενεργό (δηλ. τοποθετήστε τον κέρσορα σε αυτό). Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε ανάλυση κοντά στα 720p, θα σας αρέσει αυτή η λειτουργία.

4. Επεξεργαστείτε πολλές γραμμές ταυτόχρονα

Εάν χρειαστεί ποτέ να εισαγάγετε ή να διαγράψετε πολλές παρουσίες κειμένου σε ένα έγγραφο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε πολλούς δρομείς. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κρατώντας πατημένο το Alt (ή το Option σε Mac) και κάνοντας κλικ οπουδήποτε στο κείμενο. Κάθε κλικ δημιουργεί έναν νέο δρομέα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για πράγματα όπως το HTML, όπου μπορεί να θέλετε να προσθέσετε πολλές παρουσίες της ίδιας κλάσης ή να αλλάξετε τη μορφή πολλών υπερσυνδέσμων. Μάθετε το και αγαπήστε το.

5. Μεταβείτε στον Ορισμό

Όταν προγραμματίζετε ή γράφετε σενάρια, πολλές φορές, θα συναντήσετε μια μεταβλητή ή μια μέθοδο που δεν αναγνωρίζετε. Λοιπόν τι κάνεις? Θα μπορούσατε να αφιερώσετε αρκετά λεπτά αναζητώντας το σωστό αρχείο ή μπορείτε να επιλέξετε τη μεταβλητή/μέθοδο με τον κέρσορα σας και να πατήσετε F12 για να μεταβείτε αμέσως στον ορισμό της. Εναλλακτικά, επιλέξτε τη μέθοδο, τη συνάρτηση ή τη μεταβλητή σας και πατήστε Ctrl ή Cmd και, στη συνέχεια, κάντε κλικ σε αυτήν για να μεταβείτε στον ορισμό.

  Πώς να αφαιρέσετε το φόντο με το GIMP: Οδηγός βήμα προς βήμα

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση πληκτρολογίου Alt + F12 (ή Cmd + F12) για να κοιτάξετε απλά τον ορισμό, ο οποίος σας δείχνει τον ορισμό ακριβώς στη γραμμή όπου βρίσκεται ο δρομέας σας αντί να ανοίξετε το αρχείο προέλευσης.

Για να πάτε στην αντίθετη κατεύθυνση, μπορείτε να επιλέξετε μια καθορισμένη μεταβλητή/μέθοδο και να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση πληκτρολογίου Shift + F12 για να βρείτε όλες τις αναφορές σε αυτήν. Αυτό εμφανίζεται επίσης στη γραμμή του δρομέα σας.

Για να λειτουργήσουν αυτές οι δυνατότητες, πρέπει να ανοίξετε τον κατάλληλο φάκελο ως “τρέχον έργο εργασίας” (δείτε Συμβουλή #2).

6. Μετονομασία όλων των εμφανίσεων

Η αναδιαμόρφωση είναι μια απαραίτητη πτυχή της σύνταξης και της διατήρησης καθαρού κώδικα, αλλά μπορεί να είναι πολύ πονοκέφαλος—ειδικά όταν ανακατασκευάζετε μια μεγάλη ενότητα ή ένα κατά τα άλλα τεράστιο κομμάτι κώδικα. Έτσι, αντί να αναζητάτε δεκάδες αρχεία μόνο για να μετονομάσετε μια μεταβλητή ή μια μέθοδο, αφήστε το VS Code να το κάνει για εσάς.

Εάν επιλέξετε μια μεταβλητή/μέθοδο και πατήσετε F2, μπορείτε να επεξεργαστείτε το όνομα και θα αλλάξει κάθε παρουσία του ονόματος αυτής της μεταβλητής σε ολόκληρο το τρέχον έργο εργασίας.

Εάν θέλετε να αλλάξετε μόνο μέσα στο τρέχον αρχείο, χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl/Cmd + F2 και ο Κώδικας VS θα δημιουργήσει έναν δρομέα σε κάθε εμφάνιση σε όλο το τρέχον αρχείο.

7. Αναζήτηση σε πολλά αρχεία

Εάν εργάζεστε με αρχεία που δεν είναι πηγαίος κώδικας, οι παραπάνω λειτουργίες εύρεσης συμβόλων (στη συμβουλή #5) δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε όταν χρειάζεται να βρείτε μια πρόταση ή λέξη αλλά δεν ξέρετε σε ποιο αρχείο βρίσκεται; Επιστρέφετε στη βασική λειτουργία Εύρεση.

Το Ctrl/Cmd + F σάς επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση μέσα στο τρέχον αρχείο, ενώ το Ctrl + Shift + F (ή Shift + Cmd + F) σάς επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση σε όλα τα αρχεία σε ολόκληρο το τρέχον έργο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποφακέλων αναδρομικά.

  10 τρόποι για να διορθώσετε τη μη φόρτιση του Powerbeats Pro

8. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή εντολών στο VS Code

Το VS Code συνοδεύεται από ενσωματωμένο τερματικό. Στα Windows, αυτό το τερματικό εμφανίζεται ως Γραμμή εντολών. Σε Mac και Linux, εμφανίζεται ως προτροπή Bash. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το τερματικό ξεκινά στον κατάλογο του τρέχοντος έργου εργασίας, εάν υπάρχει, ή στον αρχικό σας φάκελο διαφορετικά.

Υποστηρίζει επίσης τη δυνατότητα να υπάρχουν πολλαπλά, ξεχωριστά τερματικά. Απλώς κάντε κλικ στο κουμπί Συν (+) στην επάνω δεξιά γωνία για να δημιουργήσετε περισσότερες παρουσίες τερματικού ή κάντε κλικ στον Κάδο απορριμμάτων για να κλείσετε το τρέχον τερματικό. Το αναπτυσσόμενο μενού διευκολύνει την εναλλαγή μεταξύ τους (και δεν σπαταλά τόσο χώρο στην οθόνη όσο μια διεπαφή που βασίζεται σε καρτέλες).

9. Εγκαταστήστε ένα νέο θέμα στο VS Code

Όπως θα περίμενε κανείς, το VS Code σάς επιτρέπει να θέσετε θέμα τη σύνταξη επισήμανσης του κειμένου και του πηγαίου κώδικα. Δυστυχώς, δεν επιτρέπει τη δημιουργία θεμάτων της ίδιας της διεπαφής, αλλά η επισήμανση σύνταξης είναι το σημαντικό κομμάτι. Ένα καλό θέμα μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητά σας περισσότερο από όσο νομίζετε.

Μπορείτε να βρείτε νέα θέματα στο VS Code Marketplace (είναι δωρεάν), ή μπορείτε να τα αναζητήσετε απευθείας στο VS Code. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας με τα καλύτερα θέματα VS Code σε περίπτωση που χρειάζεστε συστάσεις.

10. Εγκαταστήστε τις επεκτάσεις τρίτων στον Κώδικα VS

Το τελευταίο βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να τονιστεί είναι η επεκτασιμότητα του VS Code μέσω επεκτάσεων τρίτων. Όπως και με τα θέματα, μπορείτε να τα βρείτε στο VS Code Marketplace (ναι, είναι και αυτά δωρεάν), ή μπορείτε να τα αναζητήσετε στο VS Code. Αποκτήστε πρόσβαση στον πίνακα “Επεκτάσεις” με τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + Shift + X (ή Shift + Cmd + X).

Οι επεκτάσεις είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητάς σας. Θα βρείτε όλα τα είδη εργαλείων εδώ, όπως linters, προγράμματα εντοπισμού σφαλμάτων, αποσπάσματα, βελτιώσεις ποιότητας ζωής στον ίδιο τον Κώδικα VS, εργαλεία κατασκευής, ακόμη και ορισμένες επεκτάσεις που χρησιμοποιούν ChatGPT για ευκολότερο προγραμματισμό στον κώδικα VS.

Το Visual Studio Code είναι το καλύτερο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου

Όσο και αν φαίνεται να το λατρεύουν πολλοί, το VS Code δεν είναι τέλειο για κανέναν — τίποτα δεν είναι ποτέ — και μπορεί να μην είναι αυτό που ψάχνετε. Θυμηθείτε ότι το VS Code είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, όχι ένα πλήρες IDE.

Ωστόσο, θα πρέπει να το δοκιμάσετε και να μπείτε με ανοιχτό μυαλό. Πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά του μπορεί να σας εκπλήξουν—με την καλή έννοια!