Όχι, το 5G δεν προκαλεί κορονοϊό

Το COVID-19, πιο γνωστό ως Coronavirus, είναι α ασθένεια του αναπνευστικού που έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει εξαπλωθεί κήρυξε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αλλά αν αφιερώσετε περισσότερα από πέντε λεπτά στο διαδίκτυο, θα βρείτε κάποιον να φωνάζει ότι το 5G είναι η πραγματική αιτία των ασθενειών των ανθρώπων. Με απλά λόγια, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι στην πραγματικότητα ψευδείς.

Τι είναι το 5G και μπορεί να προκαλέσει ιό;

Το 5G αντιπροσωπεύει την πέμπτη γενιά της ασύρματης τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιούν τα smartphone και άλλες συσκευές για επικοινωνία και σύνδεση στο διαδίκτυο. Όπως συμβαίνει με το 4G LTE, το 3G και οτιδήποτε πριν από αυτό, το ασύρματο δίκτυο μεταδίδεται μέσω ραδιοκυμάτων, ένα μη επιβλαβές μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Οι περισσότεροι ισχυρισμοί που θα διαβάσετε στο διαδίκτυο προέρχονται από το γεγονός ότι τα ραδιοκύματα είναι τεχνικά ακτινοβολία. Αν και αυτή η λέξη τείνει να θεωρείται αρνητική, δεν είναι όλες οι ακτινοβολίες κακές. Καθώς το ραδιόφωνο δεν ιονίζει και δεν διεγείρει τα ηλεκτρόνια και δεν τα βγάζει από την τροχιά, το 5G δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA, να προκαλέσει καρκίνο ή να αναπτύξει κορωνοϊό. Κάθε μελέτη που ισχυρίζεται το αντίθετο έχει αποδειχθεί ψευδής και ανακριβής.

Ποιες είναι οι θεωρίες συνωμοσίας 5G Coronavirus;

Όπως αναφέρθηκε, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το 5G και άλλες νέες τεχνολογίες δεν είναι καινούριες. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν φαίνεται να θυμούνται ότι άλλοι online έκαναν τους ίδιους ισχυρισμούς σχετικά με το Wi-Fi, το 4G και άλλα ραδιοκύματα, όπως τώρα για το 5G.

  Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε όλα τα gadget σας

Μην ψάξετε πέρα ​​από τα περισσότερα νήματα σχολίων στο Facebook όπως αυτό που απεικονίζεται παρακάτω. Θα βρείτε πολλά που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι βρήκαν πληροφορίες στο διαδίκτυο που «αποδεικνύουν» ότι η αναπνευστική ασθένεια από την οποία πάσχουν πολλοί με κορωνοϊό προκαλείται από το 5G.

Σημείωση: Δεν έχουμε συνδέσει καμία από τις αναρτήσεις που περιλαμβάνουν τους ψευδείς ισχυρισμούς που γίνονται στις παρακάτω εικόνες. Δεν θέλουμε να βοηθήσουμε στη διάδοση των ψεύτικων μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται για να τρομάξουν τους ανθρώπους.

Η ροή μου στο FB σήμερα το πρωί. Αυτό δυστυχώς δεν είναι τρολάρισμα… pic.twitter.com/HlSVniJ7Ve

— Antoni Stojak (@AntoniStojak) 15 Μαρτίου 2020

Οι θεωρίες που περιλαμβάνουν πολλαπλούς χάρτες που ισχυρίζονται ότι δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης του 5G και της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι οι πιο εύκολο να διαψευστούν.

Στο παρακάτω παράδειγμα, η AT&T, η Verizon, η T-Mobile και άλλοι αποφάσισαν να αναπτύξουν το 5G σε μεγάλες πόλεις με μεγάλο πληθυσμό. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στους μεταφορείς να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες προτού μετακομίσουν στην ύπαιθρο όπου η κοινότητα είναι πιο διαδεδομένη.

Τι άλλο έχουν οι μεγάλες πόλεις; Διεθνή αεροδρόμια και μεγαλύτεροι πληθυσμοί ανά τετραγωνικό μίλι. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε στο εξωτερικό και πήρε το δρόμο του στην πολιτεία λόγω των ταξιδιωτών που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν. Μόλις ο ιός βρίσκεται στην πόλη, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί σε άλλους σε όλη την περιοχή κατά λάθος.

Και, τέλος, έχουμε αυτόν τον ισχυρισμό που κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στο Facebook και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν πολλά να αναλύσουμε εδώ, αλλά ας ξεκινήσουμε με τον ισχυρισμό ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε στην Κίνα, επειδή ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε πάνω από 100.000 πύργους 5G.

  Τρόπος κοινής χρήσης φακέλων iCloud Drive σε iPhone, iPad και Mac

Πρώτον, ναι, η Κίνα έχει κατασκευάσει πάνω από 100.000 πύργους 5G. Ακόμα κι αν αυτός ο μαγικός αριθμός είχε κάποια σχέση με την εξάπλωση των συμπτωμάτων που αισθάνονται χιλιάδες άνθρωποι, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη ότι η χώρα ήταν η πρώτη που έφτασε τις 100.000.

Δεύτερον, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχουν συνεισφέρει χρήματα στην έρευνα για τον κορωνοϊό με την ελπίδα να βρουν θεραπείες και πιθανώς ένα εμβόλιο. Το πού λαμβάνει αυτό το άτομο τις πληροφορίες του σχετικά με τον Γκέιτς που αναπτύσσει τον ιό ή ο παράξενος ισχυρισμός ότι το εμβόλιο θα περιλαμβάνει μικροτσίπ είναι ένα μυστήριο για όλους.

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ήδη πεθάνει από τον κορωνοϊό είναι όλοι ηθοποιοί θα πρέπει να αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ηθικού κώδικα για όποιον σκέφτεται να μοιραστεί αυτού του είδους τις ψευδείς πληροφορίες.

Ενημέρωση #1, 15 Μαρτίου 2020: Σαν να ήταν υπόδειξη, μια επαληθευμένη διασημότητα μπήκε στο Twitter και δημοσίευσε τη δική της θεωρία συνωμοσίας 5G. Σε αυτό, ισχυρίζονται ότι η τηλεπικοινωνιακή υποδομή επόμενης γενιάς κάνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Όπως και με άλλες viral δημοσιεύσεις, αυτό το tweet έχει κοινοποιηθεί από χιλιάδες άτομα και το Twitter δεν έχει ακόμη καταργήσει το επικίνδυνο μήνυμα.

Δυστυχώς, ένα από τα αποσπάσματα της Αναζήτησης Google για τα οποία η Hilson τράβηξε ένα στιγμιότυπο οθόνης περιλαμβάνει μια γραμμή από το “Πόσο ανησυχείς πρέπει να είσαι για τους κινδύνους για την υγεία του 5G;” άρθρο. Αντί να απαντήσει στην ερώτηση, το απόσπασμα παρείχε μια γραμμή από τη δημοσίευση που περιγράφει τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το γιατί κάποιοι φοβούνται το 5G αντί να απαντήσουν ότι η τεχνολογία δεν είναι επικίνδυνη. Εχουμε απευθυνθείτε στην Google και ζήτησε να διορθωθεί άμεσα.

  Πώς να ανακαλύψετε νέα μουσική στο Spotify

Ενημέρωση #2, 4 Απριλίου 2020: Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί των θεωρητικών συνωμοσίας σχετικά με το 5G που προκαλεί τον κορωνοϊό έχουν αρχίσει να μεταδίδουν φόβο στις κοινότητες. Όπως αναφέρεται από Ο κηδεμόνας, οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ερευνούν πιθανές εμπρηστικές επιθέσεις σε πύργους 5G.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει μία από τις τρεις τέτοιες μάσκες τηλεφώνου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν δεχθεί επίθεση. ο #5GCoronavirus Το hashtag έκτοτε άρχισε να γίνεται τάση στο Twitter.

Πύργος 5g στην Φωτιά ??? #Μπέρμιγχαμ #5GTOWERS #5GCoronavirus pic.twitter.com/875movXwPT

— Sam Ali (@S_Ali25) 2 Απριλίου 2020

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Εάν συναντήσετε παρόμοιες θεωρίες συνωμοσίας, θα πρέπει να αναφέρετε τις αναρτήσεις στο Facebook, το Twitter, το Instagram ή όποια άλλη πλατφόρμα βλέπετε τέτοιου είδους επικίνδυνα μηνύματα. Η συνεχιζόμενη διάδοση ψευδών και επιβλαβών πληροφοριών θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για την υγεία, να μην πιστεύουν τους γιατρούς τους εάν προσβληθούν από τον κορωνοϊό και πολλά άλλα.

Σε μια εποχή όπου οι ψεύτικες ειδήσεις μπορούν να εξαπλωθούν στο διαδίκτυο εν ριπή οφθαλμού, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα γεγονότα (ιδιαίτερα περίεργους ισχυρισμούς) που διαβάζετε στο διαδίκτυο.

Το 5G δεν σε αρρωσταίνει

Ο κορωνοϊός είναι ιός. Δεν αμφισβητείται αυτό. Γιατροί και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ερευνούν την ασθένεια από την πρώτη της εμφάνιση στην παγκόσμια σκηνή και αναζητούν εσπευσμένα θεραπείες και να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωσή της. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το 5G προκαλεί τα προβλήματα υγείας που αναφέρονται είναι ψευδής και τελικά επιβλαβής από μόνος του.

Θυμηθείτε, εάν θέλετε να βοηθήσετε στην προστασία της υγείας σας, της οικογένειάς σας και των ατόμων στην κοινότητά σας, πλύνε τα χέρια σου (και έξυπνες συσκευές) τακτικά, ξοδέψτε μερικά ώρα στο σπίτι με την οικογένειά σας και μην επισκέπτεστε πυκνοκατοικημένες περιοχές αν δεν απαιτείται. Επίσης, μην είσαι αυτό το άτομο.