Όταν το WhatsApp παραβιαστεί, δείτε τι πρέπει να κάνετε

Το WhatsApp είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτό που το έκανε τόσο διάσημο ήταν ότι ήταν η πρώτη εφαρμογή για κινητά που πρόσφερε δωρεάν ανταλλαγή μηνυμάτων. Έχει επισκιάσει ακόμη και τα SMS, καθώς ο χρήστης δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για τον αριθμό χαρακτήρων.

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι χρήστες είναι το όνομα χρήστη. Το WhatsApp δεν το χρειάζεται. Συνδέεται με τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, επομένως θα εμφανίζεστε στους άλλους χρήστες με το ίδιο όνομα που σας έχουν εκχωρήσει στη λίστα επαφών τους.

Δυστυχώς, οι χάκερ μπορούν να διεισδύσουν στον λογαριασμό σας στο WhatsApp. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας και να τον ασφαλίσετε για να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα. Αυτό το άρθρο θα σας διδάξει τι να κάνετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιαστεί και θα σας βοηθήσει να τον προστατεύσετε στο μέλλον.

Πώς να καταλάβετε εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί

Ένας από τους βασικούς δείκτες ότι ο λογαριασμός σας WhatsApp έχει παραβιαστεί είναι να βλέπετε επαφές που δεν είναι δικές σας. Το WhatsApp είναι τόσο διαισθητικό που προσθέτει τις επαφές σας όταν συνδέεστε σε μια νέα συσκευή. Ένα άλλο σημάδι είναι, φυσικά, τα μηνύματα που δεν στείλατε. Αν ανοίξετε το WhatsApp και δείτε ύποπτα μηνύματα, πιθανότατα κάποιος χρησιμοποιεί τον λογαριασμό σας.

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι ενός παραβιασμένου λογαριασμού WhatsApp είναι οι περίεργες επικοινωνίες από την εταιρεία. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με μια αλλαγή στο λογαριασμό σας. Εάν έχετε λάβει κάτι τέτοιο, είναι καλή ιδέα να αναλάβετε δράση τώρα.

  Πώς να προσθέσετε μια επαφή στο WhatsApp

Τέλος, η ίδια η εταιρεία μπορεί να έχει δεχτεί χακάρισμα. Αυτή η κατάσταση είναι συνήθως μια επίθεση ευρείας κλίμακας που θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα των χρηστών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καλός τρόπος για να εντοπίσετε αυτό το είδος δραστηριότητας. Ωστόσο, το WhatsApp θα σας στείλει ειδοποιήσεις ότι ο λογαριασμός σας μπορεί να έχει παραβιαστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ύποπτη δραστηριότητα στο Snapchat.

Τι να κάνετε εάν ο λογαριασμός σας στο WhatsApp παραβιαστεί

Τώρα που ανακαλύψατε τρόπους για να καταλάβετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιάστηκε, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να αναλάβετε δράση. Θυμηθείτε, θα θέλετε να ενεργήσετε γρήγορα για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και να ανακτήσετε τον έλεγχο του λογαριασμού σας.

1. Ειδοποιήστε τις Επαφές σας

Μία από τις πιο πρόσφατες απάτες που έχουμε δει το 2021 είναι οι χάκερ που ζητούν έναν κωδικό επαλήθευσης ενώ προσποιούνται ότι είναι η επαφή σας. Λόγω της φύσης των λειτουργιών ασφαλείας του WhatsApp, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας αριθμός τηλεφώνου και ένας κωδικός επαλήθευσης για να συνδεθείτε.

Όταν κάποιος παραβιάσει τον λογαριασμό σας WhatsApp, μπορεί πλέον να στείλει μηνύματα στις επαφές σας δηλώνοντας ότι η εταιρεία έστειλε τον κωδικό επαλήθευσης και να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του. Γι’ αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που θα θέλετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας, ενημερώνοντάς τους ότι έχετε χάσει την πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Αυτή η ενέργεια αποτρέπει την περαιτέρω εκμετάλλευση του λογαριασμού σας και άλλων.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα θέλετε να ενημερώσετε τις επαφές σας ότι δεν έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας στο WhatsApp είναι ότι μπορεί να ψαρέψουν για τα προσωπικά σας στοιχεία. Από τον τραπεζικό σας αριθμό μέχρι τη διεύθυνση email σας, οι χάκερ θα προσπαθήσουν έξυπνα να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία.

2. Μην αποσυνδεθείτε και συνδεθείτε ξανά εάν λαμβάνετε κωδικούς επαλήθευσης

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο, μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χάκερ είναι κωδικοί επαλήθευσης για να σας κλειδώσουν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση. Αυτή η ενέργεια λειτουργεί επειδή το WhatsApp επιτρέπει μόνο την αποστολή τόσο πολλών κωδικών επαλήθευσης κάθε φορά. Όταν ο χάκερ χρησιμοποιήσει όλες τις προσπάθειές σας, θα πρέπει να περιμένετε 12 ώρες για να λάβετε άλλη μία. Ωστόσο, ο χάκερ είναι πιο προετοιμασμένος από εσάς, επομένως θα λάβει τους κωδικούς και θα συνδεθεί στον λογαριασμό σας. Ουσιαστικά σας κλειδώνουν έξω.

  Διαβάστε νέα μηνύματα WhatsApp από ένα αιωρούμενο γραφικό στοιχείο [Android]

Εάν λαμβάνετε πολλά μηνύματα WhatsApp με κωδικούς επαλήθευσης, είναι καλύτερο να τα αγνοήσετε. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τον λογαριασμό σας WhatsApp όπως θα κάνατε συνήθως.

Hacked WhatsApp FAQ

Μπορεί ένας χάκερ να δει τα μηνύματά μου;

Όχι. Σύμφωνα με το WhatsApp, όλα τα μηνύματα αποθηκεύονται στη συσκευή σας και όχι σε μια υπηρεσία cloud. Εάν κάποιος αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό σας, δεν θα δει καμία από τις προηγούμενες συνομιλίες σας.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο λογαριασμός μου στο WhatsApp έχει παραβιαστεί;

Πρώτα, ελέγξτε εάν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας έχει μειωθεί σημαντικά. Αν ναι, αυτό μπορεί να είναι σημάδι.

Δείτε αν ο όγκος των δεδομένων Διαδικτύου που καταναλώνει το τηλέφωνό σας έχει αυξηθεί χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο. Αν ναι, υπάρχει πιθανότητα να σας έχουν χακάρει.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη, η θερμοκρασία του τηλεφώνου σας αυξάνεται εάν βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ωστόσο, εάν δεν χρησιμοποιείτε μεγάλες εφαρμογές με μεγάλους πόρους, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, και το τηλέφωνό σας θερμαίνεται ανεξάρτητα, θα πρέπει να θεωρήσετε το spyware ως τον πιθανό ύποπτο.

Τι άλλο μπορώ να κάνω εάν ο λογαριασμός μου στο WhatsApp παραβιαστεί;

Εκτός από την ειδοποίηση των φίλων και της οικογένειας για το hack και την παραμονή συνδεδεμένη στο WhatsApp κατά τη λήψη κωδικών ενεργοποίησης, είναι καλή ιδέα να απενεργοποιήσετε το WhatsApp Web.

Υπάρχει μια επιλογή με την ένδειξη “Αποσύνδεση από όλους τους υπολογιστές” που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Η λειτουργία έχει επίσης μια λίστα με τις συσκευές στις οποίες χρησιμοποιήσατε τελευταία φορά τον λογαριασμό σας, ώστε να μπορείτε να δείτε αν δεν αναγνωρίζετε κανέναν. Το μόνο πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο είναι ότι βασίζεται στον διακομιστή στον οποίο είστε συνδεδεμένοι και ότι τα VPN στέλνουν επίσης λάθος πληροφορίες τοποθεσίας. Ανεξάρτητα από αυτό, οι λεπτομέρειες τοποθεσίας μπορεί να είναι ένα σίγουρο σημάδι ενός μη εξουσιοδοτημένου χρήστη στον λογαριασμό σας, κυρίως όταν επαληθεύετε πού έχετε συνδεθεί με βάση αυτά που στέλνει η συσκευή σας με τον τρόπο των πληροφοριών.

  Πώς να απενεργοποιήσετε την αυτόματη λήψη αρχείων στο Whatsapp

Τα ντουλάπια εφαρμογών είναι ένα πρόσθετο ζήτημα, που σας βοηθούν να κλειδώσετε οποιαδήποτε εφαρμογή στο smartphone σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερ θα πρέπει να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό σας πριν το επιτεθούν περαιτέρω. Υπάρχουν επίσης ντουλάπια που προορίζονται ειδικά για το WhatsApp.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δοκιμάστε να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα στις ρυθμίσεις λογαριασμού για ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μέλλον

Ανεξάρτητα από τις ιστορίες τρόμου για το hacking, μπορείτε να αποτρέψετε πολλές επιθέσεις χάκερ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δίνουμε εν αγνοία μας πρόσβαση στις συσκευές μας σε χάκερ όταν ανοίγουμε ένα μολυσμένο μήνυμα ή κάποιο άλλο τμήμα περιεχομένου που αποστέλλεται από ύποπτη πηγή.

Εάν λάβετε ποτέ ένα μήνυμα από έναν άγνωστο αριθμό ή έναν ύποπτο σύνδεσμο, φροντίστε να αποφύγετε να το ανοίξετε. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις εφαρμογών. Θα πρέπει να αποκλείσετε όλες τις εγκαταστάσεις από άγνωστες πηγές. Το Play Store έχει μια επιλογή που σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό.

Τα δημόσια και μη ασφαλή δίκτυα είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να χρησιμοποιείτε με προσοχή. Τα δίκτυα σε δημόσιους χώρους είναι συχνά ανοιχτά και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο χακαρίσματος.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, είναι καλύτερο να κλειδώσετε το WhatsApp στο τηλέφωνό σας με ένα ντουλάπι εφαρμογών ή απλώς να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας WhatsApp.

Ενημερώστε τους άλλους

Εάν ανακαλύψετε ότι σας έχουν παραβιάσει πριν σας ρωτήσει κάποιος για περίεργη δραστηριότητα από τον λογαριασμό σας, φροντίστε να του το πείτε και να το δημοσιεύσετε σε όσα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα μπορείτε. Επίσης, μην ξεχάσετε να αναφέρετε το πρόβλημα στο WhatsApp, καθώς πιθανότατα θα σας βοηθήσουν να προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν είστε ο κύριος στόχος αυτών των επιθέσεων, τουλάχιστον αν δεν δίνετε πάρα πολλές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθήστε να μοιράζεστε λιγότερο και απλώς εστιάστε στην κοινωνική πτυχή αυτών των εφαρμογών. Επίσης, μην ξεχνάτε να προβείτε σε προληπτικά μέτρα, όπως το κλείδωμα του WhatsApp, μόνο και μόνο για λόγους ασφάλειας.