Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα Xbox Series X|S

Έτσι, σκέφτεστε να αγοράσετε ένα Xbox. Θέλετε μια σειρά X ή S; Είναι η υπάρχουσα τηλεόρασή σας αρκετά καλή ή χρειάζεται αναβάθμιση; Και θα πρέπει να σηκώσετε την κονσόλα όρθια σαν κάποιο είδος μονόλιθου; Ας απαντήσουμε στις πιο πιεστικές ερωτήσεις Xbox Series X και S.

Πίνακας περιεχομένων

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της σειράς X και S;

Το Xbox Series X κοστίζει 499 $, ενώ το Series S διατίθεται στα 299 $. Πέρα από την τιμή, η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο κονσολών είναι η γραφική ισχύς. Έχουν παρόμοια CPU, αλλά η GPU της Series S έχει περίπου το ένα τρίτο της ακατέργαστης ισχύος της Series X.

Η Series X θέτει ως στόχο την ανάλυση 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps), ενώ η Series S αρκείται για πιο μέτρια ανάλυση 1440p, επίσης στα 60 fps. Στα χαρτιά, αυτή πρέπει να είναι η μόνη διαφορά. Ωστόσο, στην πράξη, έχουμε δει παιχνίδια όπως το Assassin’s Creed Valhalla να περιορίζουν επίσης χαρακτηριστικά όπως το ray tracing στην έκδοση Series S.

Η Series X διαθέτει SSD 1TB, ενώ η Series S έρχεται με μόνο 512GB. Η Series S είναι μια πλήρως ψηφιακή κονσόλα, που σημαίνει ότι δεν διαθέτει μονάδα δίσκου για μεταχειρισμένα ή παλαιότερα παιχνίδια ή Blu-ray.

Τι γίνεται με τη συμβατότητα προς τα πίσω;

Και οι δύο κονσόλες απολαμβάνουν την ίδια εξαιρετική συμβατότητα προς τα πίσω. Σχεδόν κάθε παιχνίδι Xbox One λειτουργεί τόσο στη σειρά X όσο και στη σειρά S. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι παιχνίδια που απαιτούν Kinect, το οποίο δεν υποστηρίζεται στις νέες κονσόλες.

Υπάρχει επίσης υποστήριξη για περισσότερα από 500 παιχνίδια Xbox 360, πολλά από τα οποία έλαβαν ενημερώσεις κώδικα τελευταίας γενιάς για να βελτιώσουν πράγματα όπως η ανάλυση και ο ρυθμός καρέ. Η Microsoft αποφάσισε μάλιστα να υποστηρίξει μια χούφτα πρωτότυπα παιχνίδια Xbox, όπως το Fuzion Frenzy και το BLACK.

Παλιότερα παιχνίδια φαίνονται ή τρέχουν καλύτερα;

Δεδομένου ότι τα Xbox Series X και S είναι πιο ισχυρά από το παλαιό υλικό, τα παιχνίδια θα πρέπει, γενικά, να τρέχουν καλύτερα σε αυτά. Παιχνίδια που αντιμετώπιζαν προβλήματα απόδοσης στο παρελθόν, όπως το Just Cause 3 (το οποίο μετά βίας διαχειριζόταν τα 20 fps όταν τα πράγματα ήταν ταραχώδη), τώρα τρέχουν με κλειδωμένα 30 fps στη Σειρά X.

Ορισμένα παιχνίδια διορθώνονται για να επωφεληθούν από το νέο υλικό. Αυτό υποδεικνύεται από μια ετικέτα “Optimized for Series X/S” στο Microsoft Store. Αυτό περιλαμβάνει τίτλους όπως το Forza Horizon 4, το οποίο τρέχει στα 60 fps σε εγγενή ανάλυση 4K και το Gears 5, το οποίο υποστηρίζει έως και 120 fps σε multiplayer.

  Πώς να μετατρέψετε φωτογραφίες από HEIC σε JPG

Μια δυνατότητα που ονομάζεται “Auto-HDR” είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή σχεδόν σε όλους τους παλαιότερους τίτλους που δεν υποστηρίζουν ρητά HDR. Η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει τη μηχανική εκμάθηση για να εφαρμόσει αυτόματα μια νέα στρώση χρώματος HDR σε σχεδόν κάθε συμβατό παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων του Xbox 360 και των πρωτότυπων τίτλων του Xbox.

Ποιες αναλύσεις και ρυθμοί καρέ υποστηρίζονται;

Το Xbox Series X υποστηρίζει έξοδο 4K (2160p), 1440p, 1080p και 720p στα 60 ή 120Hz. Το Xbox Series S υποστηρίζει 1440p, 1080p και 720p στα 60 ή 120Hz. Ωστόσο, μπορείτε να εκτελέσετε τον πίνακα εργαλείων Series S σε ανάλυση 4K εάν είναι συνδεδεμένος σε συμβατή οθόνη.

Για να ενεργοποιήσετε τα 120 Hz στη σειρά X ή S, θα χρειαστείτε μια τηλεόραση με πάνελ που ανανεώνεται στα 120 Hz. Για να αποκτήσετε Xbox Series X 120Hz σε ανάλυση 4K, θα χρειαστείτε επίσης μια τηλεόραση με τουλάχιστον μία θύρα HDMI 2.1.

Ο αριθμός των παιχνιδιών που θα επωφεληθούν πραγματικά από τα πλήρη 4K/120 fps μένει να φανεί.

Τι γίνεται με το FreeSync και τους μεταβλητούς ρυθμούς ανανέωσης;

Ορισμένες τηλεοράσεις και οθόνες έχουν «μεταβλητούς» ρυθμούς ανανέωσης, πράγμα που, στην περίπτωση των Σειρών X και S, σημαίνει ότι μειώνουν τον ρυθμό ανανέωσης ώστε να ταιριάζουν με το ρυθμό καρέ της κονσόλας. Αυτό αποτρέπει το αντιαισθητικό σκίσιμο της οθόνης και διατηρεί το παιχνίδι ομαλό, ακόμη και όταν ο ρυθμός καρέ πέφτει.

Και οι δύο κονσόλες της σειράς Xbox υποστηρίζουν HDMI VRR και AMD FreeSync, ώστε να έχετε την επιλογή της τεχνολογίας μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Το HDMI VRR θα λειτουργεί μέσω HDMI 2.0 έως το μέγιστο των 60 Hz, υπό την προϋπόθεση ότι το υποστηρίζει η τηλεόρασή σας.

Το FreeSync είναι σε μεγάλο βαθμό περιττό σε τηλεοράσεις που υποστηρίζουν ήδη HDMI VRR, αλλά είναι μια καλή εναλλακτική εάν χρησιμοποιείτε οθόνη.

Τι είναι το Γρήγορο βιογραφικό;

Το Quick Resume είναι μια λειτουργία και στις δύο κονσόλες που σας επιτρέπει να συνεχίσετε ένα παιχνίδι ακριβώς από εκεί που το σταματήσατε, ακόμα και αφού το σταματήσετε. Για να γίνει αυτό, δημιουργεί μια κατάσταση αποθήκευσης απορρίπτοντας οτιδήποτε υπάρχει στη μνήμη RAM στο SSD.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διακόψετε ένα παιχνίδι σε οποιοδήποτε σημείο και να επιστρέψετε αργότερα ακριβώς στο σημείο που ήσασταν, ακόμα κι αν περάσατε στα μισά του επιπέδου.

Το πόσα παιχνίδια μπορεί να αποθηκεύσει το Quick Resume ταυτόχρονα εξαρτάται από τους τίτλους που παίζετε. Πέντε ή έξι φαίνεται να είναι το όριο όταν συμπεριλάβετε μερικούς παλαιότερους τίτλους από το Xbox 360 και το αρχικό Xbox.

Η Microsoft έχει επίσης τη συνήθεια να απενεργοποιεί αυτήν τη δυνατότητα σε ορισμένα παιχνίδια κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα συμβατότητας, επομένως μπορεί να είναι λίγο ασυνεπής. Ας ελπίσουμε ότι το Quick Resume θα γίνει πιο σταθερό καθώς ωριμάζουν οι Series X και S.

Μπορείτε να αγοράσετε περισσότερο χώρο αποθήκευσης;

Αφού ρυθμίσετε το Xbox Series X, θα έχετε χρησιμοποιήσιμο χώρο περίπου 800 GB, καθώς ένα μέρος από αυτό χρησιμοποιείται από το σύστημα για λειτουργίες όπως το Quick Resume. Σε ένα Xbox Series X, ο χρησιμοποιήσιμος χώρος μετά την αρχική εγκατάσταση είναι περίπου 360 GB.

  Πώς να ορίσετε όρια εφαρμογών και παιχνιδιών στο Xbox One

Ευτυχώς, μπορείτε να αγοράσετε περισσότερο χώρο αποθήκευσης! Το επίσημο Κάρτα επέκτασης Seagate Xbox Series X|S (219 $) προσθέτει άλλο ένα terabyte αποθηκευτικού χώρου. Αυτή η κάρτα θα εγκαταστήσει και θα εκτελέσει τα πάντα, από εγγενείς τίτλους Xbox Series X και S μέχρι πρωτότυπα παιχνίδια Xbox.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική μονάδα USB 3.0 ή μεταγενέστερη, συμπεριλαμβανομένων σκληρών δίσκων στερεάς κατάστασης ή μηχανικών. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν θα τρέξει έναν εγγενή τίτλο Xbox Series X ή S—χρειάζονται την πρωτογενή ταχύτητα του SSD της Microsoft. Ωστόσο, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για αρχειοθέτηση ή αναπαραγωγή παλαιότερων τίτλων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά σας χειριστήρια;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα αξεσουάρ Xbox One στις Series X και S, εκτός από το Kinect και μερικά παλαιότερα ακουστικά. Μπορείτε ακόμη να παίξετε νέες εκδόσεις Series X και S με το παλιό σας χειριστήριο Xbox One ή Elite. Τα επίσημα αδειοδοτημένα χειριστήρια πτήσης Xbox One, οι κινητήριοι τροχοί και τα πεντάλ και τα μπαστούνια μάχης λειτουργούν επίσης.

Ορισμένα παλαιότερα ακουστικά Xbox One χρησιμοποιούν μια οπτική σύνδεση που δεν υπάρχει στο Xbox Series X ή S, επομένως ενδέχεται να μην λειτουργούν. Εάν διαθέτετε ένα από αυτά, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για ενημέρωση σχετικά με τη συμβατότητά του.

Χρειάζεστε τηλεόραση 4K ή HDR;

Δεν χρειάζεστε τηλεόραση 4K για να χρησιμοποιήσετε τη σειρά X ή S. Και οι δύο υποστηρίζουν πρόσθετες αναλύσεις 1440p και 1080p. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μια σειρά X σε HD αν σκοπεύετε να κάνετε αναβάθμιση σε τηλεόραση 4K αργότερα.

Το HDR χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις Σειρές X και S, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε όλες τις δυνατότητες HDR στο μενού Ρυθμίσεις.

Προς το παρόν, οι Σειρές X και S χρησιμοποιούν HDR10, αλλά το Dolby Vision για gaming θα φτάσει κάποια στιγμή το 2021. Αν και δεν χρειάζεστε το Dolby Vision, αν αγοράζετε μια νέα τηλεόραση ούτως ή άλλως, ίσως να θέλετε να το δώσετε προτεραιότητα. άλλες μορφές HDR.

Υπάρχει καλώδιο HDMI 2.1 στο κουτί;

Το Xbox Series X συνοδεύεται από καλώδιο συμβατό με HDMI 2.1 στη συσκευασία, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε έως και 4K στα 120 fps σε εγγενές χρώμα, 10 bit. Η Series S συνοδεύεται από ένα κανονικό καλώδιο HDMI 2.0 επειδή δεν χρειάζεται το πρόσθετο εύρος ζώνης.

Εάν θέλετε ένα καλώδιο αντικατάστασης για το Series X σας, απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα HDMI Ultra High-Speed ​​που είναι πιστοποιημένο από τον Διαχειριστή αδειών HDMI.

Μπορείτε να παίξετε παιχνίδια εξ αποστάσεως;

Η απομακρυσμένη αναπαραγωγή είναι δυνατή μεταξύ της κονσόλας Xbox και ενός smartphone μέσω σύνδεσης τοπικού δικτύου μέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν ως προς τον λανθάνοντα χρόνο.

Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε ένα συμβατό smartphone, την εφαρμογή Xbox για iOS ή Androidκαι έναν ελεγκτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χειριστήρια Xbox τρέχουσας ή τελευταίας γενιάς για τοπική αναπαραγωγή.

Η Microsoft διαθέτει επίσης μια υπηρεσία ροής cloud για την οποία δεν απαιτείται Xbox για την αναπαραγωγή παιχνιδιών που φιλοξενούνται στο cloud. Αυτή η υπηρεσία (παλαιότερα γνωστή ως Xcloud) βρίσκεται επί του παρόντος σε έκδοση beta και απαιτεί α Game Pass Ultimate συνδρομή (14,99 $ ανά μήνα).

Το Saves συγχρονίζεται μεταξύ κονσολών ή απομακρυσμένης αναπαραγωγής;

Η Microsoft χρησιμοποιεί πλέον αποθήκευση cloud για όλες τις γενιές παιχνιδιών Xbox που παίζονται στις κονσόλες Series X και S. Αυτό σημαίνει ότι οι αποθηκεύσεις σας θα συγχρονιστούν μεταξύ των κονσολών και οποιασδήποτε άλλης συσκευής χρησιμοποιείτε για αναπαραγωγή.

  Πώς να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης του iPhone σας

Μπορείτε να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης και βίντεο;

Το χειριστήριο Series X και S διαθέτει ένα αποκλειστικό κουμπί Share για λήψη στιγμιότυπων οθόνης και βίντεο. Μπορείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας του κουμπιού Κοινή χρήση ή να το αντιστοιχίσετε σε άλλο κουμπί εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερο χειριστήριο.

Από προεπιλογή, με το πάτημα του κουμπιού μία φορά τραβάτε ένα στιγμιότυπο οθόνης, πατώντας παρατεταμένα αποθηκεύεται ένα βίντεο και με διπλό πάτημά του εμφανίζεται η συλλογή λήψης.

Ένα αυτοκίνητο και οδηγός μέσα

Αφού τραβήξετε το στιγμιότυπο οθόνης ή το βίντεό σας, η Microsoft το ανεβάζει στο cloud. Στη συνέχεια, μπορείτε να το ανακτήσετε μέσω της εφαρμογής Xbox για iOS ή Android, όπου μπορείτε επίσης να το μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με τους φίλους σας.

Μπορείτε να τακτοποιήσετε τις κονσόλες κάθετα ή οριζόντια;

Τα Xbox Series X και S μπορούν και τα δύο να τοποθετηθούν είτε κάθετα είτε οριζόντια. Στην περίπτωση της Series X, ωστόσο, φροντίστε απλώς να αφήσετε αρκετό χώρο ώστε να εισέρχεται καθαρός αέρας και να εξάγει ζεστό αέρα. Η Microsoft συνιστά να αφήσετε περίπου 1,5 ίντσες (4 cm) χώρου στο άκρο της εξάτμισης.

Για τη Σειρά S, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν καλύπτετε τη μαύρη γρίλια ανεμιστήρα σε κανέναν προσανατολισμό.

Τι είναι το Game Pass;

Το Game Pass είναι η συνδρομητική υπηρεσία παιχνιδιών που μπορείτε να φάτε όλα της Microsoft. Λειτουργεί λίγο σαν το Netflix ή το Spotify, αλλά για παιχνίδια. Διαθέτει όλους τους πρώτους τίτλους της Microsoft την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας τους. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός τίτλων τρίτων στην υπηρεσία που κυκλοφορούν μέσα και έξω.

Το Game Pass είναι διαθέσιμο σε λίγα επίπεδα, με την καλύτερη αξία να είναι το Game Pass Ultimate (14,99 $ ανά μήνα). Περιλαμβάνει τη βιβλιοθήκη Game Pass, το Xbox Live Gold, πρόσβαση στη ροή beta του cloud και (για απροσδιόριστο ακόμη χρονικό διάστημα) πρόσβαση στον πίσω κατάλογο της EA μέσω του EA Play.

Αν δεν θέλετε το απόλυτο, ωστόσο, μπορείτε να αποκτήσετε το Game Pass για Κονσόλες με 9,99 $ το μήνα. Ωστόσο, θα χρειαστείτε ακόμα μια συνδρομή Xbox Live Gold για να παίξετε online.

Μπορεί το Series X να παίζει Blu-ray με το Dolby Vision;

Το Xbox Series X διαθέτει Ultra HD Blu-ray player για ταινίες, αλλά το Series S δεν διαθέτει καθόλου μονάδα δίσκου. Δυστυχώς, η Series X δεν μπορεί επί του παρόντος να αναπαράγει δίσκους Dolby Vision στο Dolby Vision—είναι προεπιλογή HDR10.

Οι κονσόλες γίνονται ζεστές ή δυνατές;

Τόσο το Xbox Series X όσο και το S θα εξαφανίσουν λίγο τη ζέστη, αλλά η Microsoft έχει σχεδιάσει λύσεις για να το αντιμετωπίσει. Η Series X χρησιμοποιεί ένας θάλαμος ατμών και ένας μεγάλος ανεμιστήρας 130 mm για να διατηρείτε τα πράγματα δροσερά. Υπό φορτίο, η κονσόλα αισθάνεται ζεστή στο άγγιγμα στο άκρο της εξάτμισης, γεγονός που δείχνει ότι το σύστημα ψύξης κάνει τη δουλειά του.

Και οι δύο κονσόλες είναι σχεδόν αθόρυβες, ακόμη και υπό φορτίο. Σε ένα μέσο σαλόνι, ενώ παίζετε ένα παιχνίδι σε χαμηλή, αλλά ηχητική ένταση, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε κανέναν θόρυβο. Η εγκατάσταση ενός παιχνιδιού από έναν δίσκο είναι σχεδόν τόσο δυνατή όσο ποτέ η Series X.

Δύο κονσόλες, δύο πόντους τιμών, ένα οικοσύστημα

Είτε προτιμάτε το Series X είτε S, είτε απλώς εγγραφείτε στο Game Pass στον υπολογιστή σας με Windows, η Microsoft σας θέλει στο οικοσύστημά της. Με τον τρόπο που λειτουργούν πλέον τα παιχνίδια, οι αποθηκευτικές υπηρεσίες και οι συνδρομές σε όλες τις πλατφόρμες, είναι πιο εύκολο από ποτέ να παίζετε όπου κι αν βρίσκεστε και σε όποιο υλικό έχετε.

Δυσκολεύεστε να αποφασίσετε μεταξύ PS5 ή Xbox Series X ή S; Εάν ναι, φροντίστε να ελέγξετε τη σύγκριση των κονσολών Microsoft και Sony επόμενης γενιάς.

body #primary .entry-content ul#nextuplist {list-style-type: none;margin-left:0px;padding-left:0px;}
body #primary .entry-content ul#nextuplist li a {text-decoration:none;color:#1d55a9;}