Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Nintendo Switch Modding

Το Nintendo Switch είναι ένα προσεγμένο κομμάτι υλικού, αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσε να κάνει περισσότερα; Μερικοί άνθρωποι τροποποιούν και εγκαθιστούν προσαρμοσμένο υλικολογισμικό στις κονσόλες Switch για να εγκαταστήσουν το λογισμικό homebrew. Δεν το προτείνουμε, αλλά θα εξηγήσουμε τη διαδικασία.

Προτού βιαστείτε να χακάρετε το Switch σας, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά εάν αξίζουν οι κίνδυνοι.

Γιατί προτείνουμε ενάντια στο Modding

Και πάλι, συνιστούμε να μην τροποποιήσετε την κονσόλα Nintendo Switch. Ακολουθούν ορισμένα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν το κάνετε:

Θα μπορούσατε να τούβλα το Nintendo Switch σας, καθιστώντας το άχρηστο.
Η Nintendo ενδέχεται να απαγορεύσει τον διαδικτυακό σας λογαριασμό, αφαιρώντας την πρόσβαση σε όλες τις νόμιμες αγορές σας.
Η Nintendo θα μπορούσε να απαγορεύσει τη σύνδεση της κονσόλας Nintendo Switch σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Εάν εξακολουθείτε να σας ενδιαφέρει να μάθετε για τη διαδικασία τροποποίησης ενός Nintendo Switch για την εκτέλεση του λογισμικού homebrew, δείτε πώς το κάνουν οι άνθρωποι.

Γιατί να χακάρετε τον διακόπτη σας;

Η διαδικασία εγκατάστασης προσαρμοσμένου υλικολογισμικού σε μια κονσόλα, που συχνά αναφέρεται ως hacking ή modding, μοιάζει πολύ με την εκτέλεση jailbreak σε ένα iPhone. Ο απώτερος στόχος είναι να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένο υλικολογισμικό στη συσκευή που καταργεί τους περιορισμούς του αρχικού κατασκευαστή.

Στην περίπτωση της Apple, αυτό σας επιτρέπει να τροποποιήσετε και να τροποποιήσετε το λειτουργικό σύστημα iOS, να εγκαταστήσετε λογισμικό από άγνωστες πηγές και να ψάξετε σε μέρη του συστήματος που δεν έπρεπε ποτέ να δείτε. Το ίδιο ισχύει και με το Nintendo Switch. Εκτελείτε μια προσαρμοσμένη έκδοση του υλικολογισμικού της Nintendo. Αυτό σημαίνει, θεωρητικά, θα πρέπει να διατηρεί συμβατότητα με παιχνίδια και λογισμικό πρώτου κατασκευαστή, ενώ σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε λογισμικό από πηγές άλλες από το eShop ή από κασέτα.

Το “Homebrew” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το λογισμικό που συνεισφέρουν οι χρήστες. Αυτό το λογισμικό σάς επιτρέπει να κάνετε πράγματα που η Nintendo δεν ενέκρινε ποτέ. Το πιο προφανές από αυτά είναι η εγκατάσταση λογισμικού από αδίστακτες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πειρατικών παιχνιδιών.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε εξομοιωτές σε έναν τροποποιημένο διακόπτη και να παίξετε όλα τα κλασικά παιχνίδια από πρώιμες οικιακές κονσόλες, συσκευές χειρός και ντουλάπια arcade. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα με πιο σύγχρονες, απαιτητικές πλατφόρμες (όπως το Dreamcast). Ωστόσο, οι παλαιότερες πλατφόρμες, όπως το SNES και το Nintendo DS, λειτουργούν καλά. Υπάρχει ακόμη και μια αξιόπιστη θύρα Switch του PCSX, ένας πρωτότυπος εξομοιωτής PlayStation.

Οι Switch modders έχουν μεταφέρει ολόκληρα λειτουργικά συστήματα στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου του Ubuntu Linux, μιας έκδοσης του Linux που ονομάζεται “Lakka”, η οποία εστιάζει στην εξομοίωση και μιας έκδοσης του Android.

Η σκηνή του homebrew μετέφερε κυριολεκτικά τον Mario 64 στο διακόπτη. Αυτό είναι τρελό. pic.twitter.com/P8iuGh3g5p

— Tylagaunt (@Tylagaunt) 8 Μαΐου 2020

Δεδομένου ότι η τροποποίηση μιας κονσόλας που βρίσκεται ακόμα υπό ενεργό ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι, πολλές εφαρμογές homebrew επικεντρώνονται στην προστασία του Switch από το μακρύ χέρι της Nintendo. Αυτό περιλαμβάνει εφαρμογές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την επαναφορά των αποθηκευμένων δεδομένων, τον αποκλεισμό των αυτόματων ενημερώσεων, την ασφαλή ενημέρωση της κονσόλας σας και τη διευκόλυνση της εκτέλεσης του ίδιου jailbreak στο μέλλον.

  Πώς να δημιουργήσετε μια στοίβα γραφικών στοιχείων στην αρχική οθόνη του iPhone σας

Ο άλλος λόγος που μπορεί να σκεφτείτε να τροποποιήσετε το διακόπτη σας είναι πολύ διασκεδάστε! Αν σας κάνει να ξεχωρίσετε τα πράγματα και να δείτε πώς λειτουργούν, αυτό μπορεί να είναι για εσάς. Ίσως σας αρέσει η πρόκληση ή σας ενδιαφέρει να φτιάξετε τις δικές σας εφαρμογές homebrew.

Μια προειδοποίηση

Η τροποποίηση του Nintendo Switch δεν είναι για όλους. Η πλειοψηφία των κατόχων Switch που θέλουν απλώς να παίξουν μερικά παιχνίδια θα πρέπει να αποφύγουν να το κάνουν εντελώς. Όποιος δεν καταλαβαίνει τι κάνει θα πρέπει επίσης να το σκεφτεί δύο φορές. Αν δεν έχετε καλό λόγο να κάνετε jailbreak, μην ασχοληθείτε.

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος με αυτόν τον τρόπο να καταστήσετε τούβλο τον διακόπτη σας. Εάν έχετε μόνο μία κονσόλα, δεν αξίζει τον κίνδυνο. Εάν έχετε έναν δεύτερο που δεν θα σας πειράζει να χάσετε, τότε τουλάχιστον θα εξακολουθείτε να έχετε τον «κύριο» διακόπτη σας, εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Nintendo δεν αγαπά τους ανθρώπους που εγκαθιστούν το homebrew στις κονσόλες τους. Όχι μόνο σας επιτρέπει να κάνετε πειρατικά παιχνίδια, αλλά καθιστά επίσης δυνατή την τροποποίηση αρχείων παιχνιδιών για ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τροποποιήσετε τα αρχεία αποθήκευσης για να «διορθώσετε» πίνακες υψηλής βαθμολογίας ή να εγκαταστήσετε λογισμικό όπως εξομοιωτές (τα οποία η Nintendo αγωνίζεται εδώ και χρόνια). Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να εγκαταστήσετε κακόβουλο λογισμικό, καθώς το homebrew δεν έχει ελεγχθεί από τη Nintendo.

Εάν η Nintendo εντοπίσει προσαρμοσμένο υλικολογισμικό στο τροποποιημένο Switch, ενδέχεται να αποκλειστείτε οριστικά από τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Αυτό έχει σκληρές συνέπειες. Δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη παιχνιδιών (νόμιμα αγορασμένων) στο eShop. Επίσης, δεν θα μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε το Nintendo Switch Online. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκλειστείτε από τις κοινότητες αντιστοίχισης και τις διαδικτυακές κοινότητες σε παιχνίδια όπως το Mario Maker 2.

Η Nintendo έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη εφαρμόζουν απαγορεύσεις υλικού (μαύρη λίστα μιας κονσόλας), καθώς και απαγορεύσεις σε επίπεδο λογαριασμού για διάφορες παραβάσεις. Η απαγόρευση σε επίπεδο λογαριασμού σημαίνει ότι μπορείτε να “ξεκινήσετε από την αρχή” και να ανοίξετε έναν νέο λογαριασμό στην ίδια κονσόλα, αλλά θα χάσετε όλες τις αγορές σας και τυχόν σχετικές υπηρεσίες. Η απαγόρευση υλικού σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ ξανά να συνδέσετε αυτήν την κονσόλα Nintendo Switch σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ακόμα κι αν έχετε ένα δεύτερο Switch που είστε έτοιμοι να θυσιαστείτε, είναι καλή ιδέα να το καθαρίσετε από οποιαδήποτε αναφορά στον κύριο λογαριασμό σας στη Nintendo προτού βουτήξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας στη σκηνή του homebrew.

Είναι ο διακόπτης σας συμβατός;

Δεν μπορούν να παραβιαστούν όλες οι κονσόλες Switch. Τον Απρίλιο του 2018, ανακαλύφθηκε μια ευπάθεια στο προσαρμοσμένο chipset Tegra X2 που χρησιμοποιεί η Nintendo. Το θέμα ήταν αναγνώρισε από την NVIDIA, η οποία προμηθεύει τα τσιπ:

  Πώς να αλλάξετε την αναλογία διαστάσεων στο iMovie

“Ένα άτομο με φυσική πρόσβαση σε παλαιότερους επεξεργαστές που βασίζονται στο Tegra θα μπορούσε να συνδεθεί στη θύρα USB της συσκευής, να παρακάμψει την ασφαλή εκκίνηση και να εκτελέσει μη επαληθευμένο κώδικα.”

Το exploit βασίζεται σε υλικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του Tegra X2 που θα χρησιμοποιηθούν στο Switch επιδιορθώθηκαν. Εάν έχετε ένα Nintendo Switch που κατασκευάστηκε μετά τον Απρίλιο του 2018, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορεί να τροποποιηθεί.

Για να μάθετε σίγουρα, μπορείτε να ελέγξετε τον σειριακό αριθμό στο κάτω άκρο της μονάδας κοντά στη θύρα φόρτισης. Στη συνέχεια, διασταυρώστε τον σειριακό αριθμό σας με αυτό το νήμα στο GBATemp για να δούμε αν μπορεί να τροποποιηθεί. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες: μη επιδιορθωμένη (εκμεταλλεύσιμη), επιδιορθωμένη (μη εκμεταλλεύσιμη) και πιθανώς επιδιορθωμένη.

Εάν το δικό σας εμπίπτει στην κατηγορία “πιθανώς διορθωμένο”, θα πρέπει να δοκιμάσετε το exploit και να δείτε αν λειτουργεί.

Το Nintendo Switch Lite και οι ελαφρώς ενημερωμένες κονσόλες “Mariko” (κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 2019) έχουν επίσης επιδιορθωθεί και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτό το exploit. Εάν έχετε έναν αυθεντικό μη επιδιορθωμένο διακόπτη, είστε τυχεροί! Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα exploit υλικού (που συνδέεται με το συγκεκριμένο τσιπ που χρησιμοποιείται στην κονσόλα), η Nintendo δεν μπορεί να το διορθώσει.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα Switch που μπορεί να χακαριστεί αν δεν το έχετε ήδη. Απλώς χρησιμοποιήστε το Σειριακό νήμα GBATemp να διασταυρώσετε τους σειριακούς αριθμούς με τις επιδιορθωμένες και μη επιδιορθωμένες σειρές προϊόντων. Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε την ευπάθεια μιας κονσόλας χωρίς να το βλάψει.

Εάν το Switch σας δεν μπορεί να επιδιορθωθεί αυτήν τη στιγμή, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Ωστόσο, παρακολουθήστε τη σκηνή – οι χάκερ έρχονται συνεχώς με νέα κατορθώματα. Αυτές περιλαμβάνουν τροποποιήσεις υλικού, όπως SX Core και SX Lite, για κονσόλες που δεν μπορούν να χακαριστούν με άλλες μεθόδους.

Hacking του διακόπτη σας

Για να χακάρετε το διακόπτη σας, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα στοιχεία:

Ένα μη επιδιορθωμένο Nintendo Switch που είναι ανοιχτό σε exploits
Μια κάρτα microSD 64 GB ή μεγαλύτερη (4 GB θα λειτουργήσει, αλλά τα 64 GB είναι ασφαλέστερα)
Ένα RCM jig ή άλλος τρόπος γείωσης του pin 10 στο δεξί JoyCon (περισσότερα για αυτό παρακάτω)
Ένα καλώδιο για τη σύνδεση του διακόπτη σας (USB-C) με τον υπολογιστή σας (USB-A ή USB-C) ή τη συσκευή Android, εάν τον χρησιμοποιείτε.

Το καλύτερο exploit για χρήση είναι γνωστό ως “fusee-gelee”, το οποίο λειτουργεί με όλες τις εκδόσεις του υλικολογισμικού Switch, υπό την προϋπόθεση ότι ο Switch σας είναι εκμεταλλεύσιμος. Τα άλλα exploit, Nereba και Caffeine, περιορίζονται σε συγκεκριμένες εκδόσεις υλικολογισμικού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πλήρες αναλυτική περιγραφή του τρόπου χακαρίσματος του Switch σας μέσω του Οδηγού NH Switch, με αναλυτικές οδηγίες για τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο, θα σας δώσουμε μια σύντομη επισκόπηση της διαδικασίας παρακάτω.

Αυτό το exploit χρησιμοποιεί την εκμεταλλεύσιμη λειτουργία ανάκτησης (RCM) που περιλαμβάνεται στο Tegra X2. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν τη λειτουργία, κρατήστε πατημένα τα κουμπιά Αύξηση έντασης, Τροφοδοσία και Αρχική σελίδα. Αυτό δεν είναι το κουμπί Home στο JoyCon, αλλά μάλλον το “κρυφό” κουμπί Home του υλικού.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε το PS4 Save Data

με το jig απλά το γλιστράτε μέσα και το βγάζετε έξω, υπάρχει μέταλλο στο εσωτερικό του jig για να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των ακίδων που είναι ό,τι χρειάζεται για να μπείτε στο RCM pic.twitter.com/NyN7sgFMoi

— dUmbreon (@Norrls3942) 20 Δεκεμβρίου 2018

Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να γειώσετε τον πείρο 10 στη δεξιά ράγα JoyCon με ένα όργανο RCM. Υπάρχουν με διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε ένα RCM jig, και μερικά είναι πιο μόνιμα από άλλα. Εάν το κάνετε αυτό λανθασμένα, ενδέχεται να προκληθεί βλάβη ή μόνιμη βλάβη του διακόπτη σας.

Αφού εισαγάγετε το RCM, μπορείτε να κάνετε λήψη Εκάτη (ένα προσαρμοσμένο bootloader) στη ρίζα της κάρτας MicroSD και τοποθετήστε την στο Switch σας. Χρησιμοποιήστε τη συσκευή που προτιμάτε για να εγχύστε το ωφέλιμο φορτίο, χωρίστε την κάρτα MicroSD, και μετά κατεβάστε και αντιγράψτε το προσαρμοσμένο υλικολογισμικό σας.

Στη συνέχεια, θα το θέλετε δημιουργήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας NAND και πιάστε τα μοναδικά κλειδιά της κονσόλας σας. Αυτά μπορεί να σας φανούν χρήσιμα εάν κάτι πάει στραβά και πρέπει να επαναφέρετε το διακόπτη σας.

Τέλος, μπορείτε να εκκινήσετε σε RCM με το RCM jig σας, να εγχύσετε το ωφέλιμο φορτίο σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το Hekate για εκκινήστε το προσαρμοσμένο υλικολογισμικό της επιλογής σας.

Αν ακολουθήσετε το Οδηγός διακόπτη NH, καταλήγετε με το προσαρμοσμένο υλικολογισμικό Atmosphere. Θα δείτε ένα μενού Homebrew και πολλές προσαρμοσμένες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

hbappstore: Αυτό είναι ένα κατάστημα εφαρμογών homebrew, όπως το Cydia για iPhone με jailbroken.
Σημείο ελέγχου: Ένας διαχειριστής αποθήκευσης παιχνιδιού.
NX-Shell: Ένας εξερευνητής αρχείων.
NXThemeInstaller: Αυτή η εφαρμογή σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένα θέματα.
Atmosfera-updater: Αυτή η εφαρμογή διατηρεί ενημερωμένο το προσαρμοσμένο υλικολογισμικό σας.

Χρησιμοποιήστε το φάκελο “switch” στην κάρτα microSD για να μεταφέρετε τις εφαρμογές .NRO homebrew που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο Switch σας.

Θυμηθείτε, πρόκειται για ένα μη προσδεδεμένο jailbreak, που σημαίνει ότι η επανεκκίνηση του διακόπτη σας όπως θα κάνατε συνήθως θα τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση που δεν είχε παραβιαστεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνετε εκκίνηση στο RCM, να εισάγετε το ωφέλιμο φορτίο και, στη συνέχεια, να εκκινήσετε το προσαρμοσμένο υλικολογισμικό σας για να επιστρέψετε στη λειτουργία homebrew.

Προσεγγίστε με προσοχή

Το Nintendo Switch μπαίνει σε μια χρυσή εποχή. Τώρα βρισκόμαστε στη μέση αυτού που αναμένεται να είναι ο κύκλος ζωής της κονσόλας και το Switch εξακολουθεί να είναι σε έντονη ζήτηση.

Ενώ η Nintendo είχε μια εκρηκτική πρώτη τριετία, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές μεγάλες αποκλειστικότητες πρώτου μέρους στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένου του σίκουελ του Breath of the Wild, ενός νέου Metroid Prime και του πρόσφατα ανακοινωθέντος Paper Mario: The Origami King.

Για άλλη μια φορά, το να διακινδυνεύσετε το Switch σας σε μια τόσο σημαντική στιγμή του κύκλου ζωής της κονσόλας δεν φαίνεται να αξίζει τον κόπο, εκτός εάν έχετε μια ρεζέρβα για θυσία. Ακόμη και τότε, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε έναν φτηνό κλώνο Switch. Αν θέλετε απεγνωσμένα να τροποποιήσετε κάτι, τι θα λέγατε για το Switch dock;