Χρησιμοποιήστε το Vimium για περιήγηση με το πληκτρολόγιο σε Chrome και Firefox

Το ποντίκι είναι μια εξαιρετική εφεύρεση, αλλά μην πουλάτε το πληκτρολόγιο απότομα—ακόμα και για περιήγηση στο web. Χάρη σε ένα πολύ αποτελεσματικό πρόσθετο προγράμματος περιήγησης που ονομάζεται Vimium, μπορείτε να περιηγηθείτε στον Ιστό χωρίς να αγγίξετε ποτέ το ποντίκι σας.

Φανταστείτε το εξής: είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ με τον φορητό υπολογιστή σας ακουμπισμένο στα πόδια σας, επομένως έχετε κολλήσει με το trackpad. Ωστόσο, η μετακίνηση εμπρός και πίσω μεταξύ του trackpad και του πληκτρολογίου ενώ είστε ξαπλωμένοι είναι λιγότερο από χρήσιμη.

Με το Vimium, μπορείτε να περιηγείστε άνετα χωρίς να κουνάτε τα χέρια σας και να ξαπλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ξεκινώντας με το Vimium

Το Vimium εμπνεύστηκε από τον κλασικό επεξεργαστή κειμένου Vim. Ένα αγαπημένο μεταξύ των κωδικοποιητών, το Vim πλοηγείται σε αρχεία κειμένου με τα πλήκτρα στην αρχική σειρά ενός πληκτρολογίου QWERTY. Το Vim (και ο προκάτοχός του, Vi) υποστηρίζει απλές εντολές πληκτρολογίου για μετακίνηση ανά γραμμή, λέξη ή πρόταση ή για αποκοπή και επικόλληση κειμένου, διαγραφή γραμμών και έναν τόνο άλλων λειτουργιών.

Το πρόσθετο του προγράμματος περιήγησης Vimium δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ο αρχικός του. Ωστόσο, δανείζεται την ιδέα του ελέγχου ενός προγράμματος από την αρχική σειρά για να είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Όποιος ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το Vim δεν θα έχει πρόβλημα να εγκλιματιστεί στο πρόσθετο του προγράμματος περιήγησης, καθώς χρησιμοποιεί παρόμοιες εντολές.

Το Vimium είναι διαθέσιμο για Χρώμιο και Firefox. Λειτουργεί επίσης με την Opera, τη νέα έκδοση των Edge, Brave και Vivaldi, τα οποία βασίζονται όλα στο Chromium—την έκδοση ανοιχτού κώδικα του Chrome.

  Πώς να ρυθμίσετε το Plex To Cast ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μέσω Chromecast [Guide]

Το Vimium δεν θα λειτουργεί με κάθε ιστότοπο, αλλά λειτουργεί με τους περισσότερους. Όταν δεν λειτουργεί σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, το εικονίδιο Vimium στο πρόγραμμα περιήγησης θα είναι γκριζαρισμένο, όπως φαίνεται παρακάτω. Όταν το Vimium λειτουργεί, το εικονίδιό του θα είναι μπλε.

Όταν το εικονίδιο Vimium είναι γκριζαρισμένο, είναι ανενεργό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του Vimium

Χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να κατεβάσετε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου. Μόλις το κάνετε, όμως, θα κάνει την πλοήγηση στον Ιστό πολύ πιο εύκολη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις συντομεύσεις του Vimium σε αυτό το σεμινάριο, επομένως θα επικεντρωθούμε σε αυτές που θα σας φανούν πιο χρήσιμες—ειδικά για άτομα που είναι καινούργια στο Vimium.

Ορισμένες συντομεύσεις Vimium απαιτούν πεζά γράμματα. Άλλα απαιτούν κεφαλαία, επομένως, για αυτά, πρέπει επίσης να πατήσετε Shift ενώ πληκτρολογείτε τα γράμματα. Δείξαμε τα γράμματα στις κατάλληλες θήκες τους.

Πρώτα, όμως, πρέπει να ξέρετε πώς να περιηγείστε σε μια ιστοσελίδα. Αυτές οι συντομεύσεις είναι πανομοιότυπες με αυτές του Vim. Για κύλιση προς τα κάτω, πατήστε j—μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύντομα πατήματα ή να κρατήσετε πατημένο το j για γρήγορη κύλιση. Για κύλιση προς τα επάνω, πατήστε k. Και πάλι, σύντομα χτυπήματα ή κρατώντας πατημένο το πλήκτρο θα σας δώσει ταχύτερη ή πιο αργή λειτουργία.

Εάν θέλετε να παρακάμψετε ένα μεγάλο τμήμα της σελίδας, πατήστε d. Για να ανεβείτε τον ίδιο χώρο, πατήστε u. Σύμφωνα με την ομάδα του Vimium, αυτές οι εντολές θα πρέπει να κάνουν κύλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω περίπου μισή σελίδα, αλλά από την εμπειρία μας, είναι περισσότερο σαν το ένα τρίτο ή λιγότερο.

Όταν το Vimium είναι ενεργό, το εικονίδιό του είναι μπλε.

  Πώς να λαμβάνετε ειδοποιήσεις γεμάτη μπαταρία στο Chrome

Τέλος, εάν θέλετε να μεταβείτε στην αρχή μιας σελίδας, πατήστε το g δύο φορές. Για να μεταβείτε στο κάτω μέρος μιας σελίδας, πατήστε Shift+g. Η τελευταία εντολή είναι μια τεράστια βοήθεια εάν προσπαθείτε να φτάσετε στο κάτω μέρος μιας ιστοσελίδας που έχει σχεδιαστεί για ατελείωτη κύλιση. Θα φτάσετε εκεί πολύ πιο γρήγορα και χωρίς επαναλαμβανόμενο τραυματισμό από καταπόνηση από το στριφογυρισμό του τροχού κύλισης του ποντικιού.

Μπορείτε επίσης να πατήσετε f για να ανοίξετε έναν σύνδεσμο στην τρέχουσα σελίδα ή Shift+f για να ανοίξετε έναν σύνδεσμο σε μια νέα καρτέλα. Αφού πατήσετε f ή Shift+f, κάθε σύνδεσμος στη σελίδα (όπως φαίνεται παρακάτω) επισημαίνεται ως DE, F, SE και ούτω καθεξής. Πληκτρολογήστε την ετικέτα του συνδέσμου που θέλετε να τον ανοίξετε.

Σύνδεσμοι με ετικέτα στο Vimium.

Το άνοιγμα συνδέσμων μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, ειδικά σε σελίδες μηχανών αναζήτησης, όπου κάθε καταχώρηση μπορεί να έχει τρεις ή περισσότερους συνδέσμους. Περάστε λίγο χρόνο με το Vimium και θα το καταφέρετε.

Τώρα που καταλαβαίνετε τα βασικά της πλοήγησης σε μια σελίδα, ήρθε η ώρα να πλοηγηθείτε μεταξύ των καρτελών. Υπάρχουν τέσσερις συντομεύσεις πληκτρολογίου που θα σας φανούν χρήσιμες για αυτό. Για να μεταβείτε στην επόμενη καρτέλα στα δεξιά, πατήστε Shift+k. Για να μετακινηθείτε αριστερά, πατήστε Shift+j.

Μπορείτε επίσης να πάτε προς τα πίσω ή προς τα εμπρός στο ιστορικό μιας καρτέλας, όπως ακριβώς θα κάνατε κάνοντας κλικ στα κουμπιά πίσω ή προς τα εμπρός με το ποντίκι. Πατήστε Shift+h για να πάτε προς τα πίσω ή Shift+l για να προχωρήσετε.

Μερικές άλλες συντομεύσεις που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε είναι t να ανοίξετε μια νέα καρτέλα, x για να κλείσετε μια καρτέλα και Shift+x για να επαναφέρετε την πιο πρόσφατα κλειστή καρτέλα ή το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.

  Γιατί το Chrome λέει ότι "Διαχειρίζεται ο οργανισμός σας;"

Το Vimium μπορεί επίσης να ανοίξει σελιδοδείκτες, να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε μια σελίδα για μια λέξη ή φράση, να φορτώσει ξανά μια σελίδα, να ανοίξει την πηγή HTML μιας ιστοσελίδας, να πραγματοποιήσει κύλιση αριστερά ή δεξιά σε μια σελίδα που δεν ταιριάζει στην οθόνη, να αντιγράψει τη διεύθυνση URL ενός συνδέσμου και ένα σύνολο πολύ περισσότερο.

Για μια πλήρη λίστα εντολών, ρίξτε μια ματιά του Vimium GitHub αποθήκη. Κατά σύμβαση, το Vimium περιγράφει τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του χρησιμοποιώντας πεζά και κεφαλαία γράμματα. Ας υποθέσουμε ότι τα κεφαλαία γράμματα απαιτούν να πατήσετε επίσης Shift.

Αντιμετώπιση προβλημάτων Vimium

Μόλις κατεβάσετε τις συντομεύσεις, το Vimium είναι πολύ εύκολο στη χρήση, αλλά υπάρχουν μερικά προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε. Η πρώτη από αυτές είναι μια νέα καρτέλα. Εάν επιστρέψετε στο ιστορικό σε μια οθόνη νέας καρτέλας, δεν θα μπορείτε να μετακινηθείτε προς τα εμπρός, καθώς το Vimium δεν λειτουργεί με κενές καρτέλες.

Πρέπει είτε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι ή το trackpad για να μεταβείτε μία σελίδα μπροστά στο ιστορικό είτε να πατήσετε Ctrl+L για να πληκτρολογήσετε μια νέα διεύθυνση URL στη γραμμή διευθύνσεων.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι να κολλήσετε σε ένα πλαίσιο κειμένου ή στη γραμμή διευθύνσεων όπου πατάτε τα πλήκτρα σας θα ερμηνευτεί ως κείμενο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πατήσετε το Tab για να διαφύγετε από την ενότητα εισαγωγής κειμένου ή να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι ή το trackpad για να αφαιρέσετε κλικ.

Συνολικά, το Vimium είναι ένας φανταστικός τρόπος περιήγησης. Οπλισμένοι με αυτές τις βασικές συντομεύσεις, θα περιηγηθείτε στον ιστό σε χρόνο μηδέν!