Φτιάξτε τα δικά σας παιχνίδια PS4: Ξεκινώντας με το “Dreams”

Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας παιχνίδια, έργα τέχνης και δημιουργικές κατασκευές στο PlayStation 4 με Όνειρα. Αυτή η προσβάσιμη δημιουργική παιδική χαρά από τους δημιουργούς του LittleBigPlanet δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να το δώσει, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων.

Τι είναι τα «Όνειρα»;

Το Dreams είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να αγοράσετε από το PlayStation Store (40 $, σε αυτό το γράψιμο), αλλά είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Από τον Βρετανό προγραμματιστή, Media Molecule (γνωστό για παιχνίδια όπως LittleBigPlanet και Ξεκολλάνε), Το Dreams είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο δημιουργικών εργαλείων για το PlayStation 4. Η ιδέα ίσως συνοψίστηκε καλύτερα από Τζον Μπιτς, ο ανώτερος κύριος σχεδιαστής του παιχνιδιού, ως “YouTube, αλλά για όλη την ψηφιακή ψυχαγωγία.”

Το έργο σχεδιάστηκε από την αρχή για να δώσει σε απροσδόκητους προγραμματιστές παιχνιδιών, καλλιτέχνες και περίεργους δημιουργικούς τα εργαλεία που χρειάζονται για να ζωντανέψουν τις ιδέες τους —ή τα Όνειρα— σε μια κονσόλα. Η Sony χρηματοδοτεί αθόρυβα το έργο για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας. Το παιχνίδι ανακοινώθηκε επίσημα στη σκηνή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του PlayStation E3 του 2015.

Αλλά το Dreams είναι κάτι περισσότερο από το να φτιάχνουμε πράγματα. Είναι επίσης ένα κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείτε να ζήσετε την ακατέργαστη δημιουργικότητα μιας παθιασμένης κοινότητας. Μπορείτε να αναπηδήσετε από δημιουργία σε δημιουργία και να χαθείτε στις τρύπες του ατελείωτου περιεχομένου, κάτι που κάνει τη σύγκριση του YouTube τόσο κατάλληλη.

Σε αντίθεση με το YouTube, ωστόσο, δεν περιορίζεστε σε μία μόνο μορφή μέσων. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Dreams για να δημιουργήσουν και να βιώσουν πλήρη παιχνίδια, διαδραστικά έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, τρισδιάστατα μοντέλα, σκηνικά, κινούμενα σχέδια, μουσική, σχέδια, το εντελώς αφηρημένο και οτιδήποτε ενδιάμεσα.

Για να αναφέρω τον Jamie Breeze, έναν δημιουργό περιεχομένου της κοινότητας Media Molecule, «Είναι τα πάντα».

#DreamsPS4 είναι έξω τώρα, και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι.

Αυτή είναι τόσο δική σας στιγμή όσο και δική μας. Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι. Ορίστε. ❤️ #MadeInDreams pic.twitter.com/HjJYbmcF9z

— Media Molecule (@mediamolecule) 14 Φεβρουαρίου 2020

Ενώ υπάρχουν πιο προηγμένα εργαλεία PC και Mac για δημιουργική έκφραση και ανάπτυξη παιχνιδιών, κανένα δεν είναι τόσο προσβάσιμο όσο το Dreams. Το έργο ξαναγράφει το βιβλίο από την άποψη του πόσο απλό και απλό είναι να δημιουργείς περιβάλλοντα, να ζωντανεύεις χαρακτήρες, να σμιλεύεις αντικείμενα και να εκφράζεις τον εαυτό σου σε παγκόσμια κλίμακα.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο iPhone X

DreamSurfing: Περιήγηση στο Dreamiverse

Υπάρχουν δύο όψεις στην εμπειρία των ονείρων. Το “DreamSurfing” είναι η εμπειρία των δημιουργιών όλων των άλλων και το “Dreamscaping” δημιουργεί κάτι δικό σας.

Dreamsurfing μέσα

Το Dreams διευκολύνει την εύρεση αυτού που αναζητάτε χάρη σε μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη περιεχομένου κοινότητας. Μπορείτε να μεταβείτε στη λειτουργία “DreamSurfing” από το κύριο μενού για να δείτε δημοφιλές περιεχόμενο και επιλεγμένες προθήκες από το Media Molecule. Ψάξτε στο εργαλείο αναζήτησης με τις αφθονίες ετικετών και κατηγοριών, εάν θέλετε να βρείτε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Αν βρείτε κάτι που αγαπάτε, μπορείτε να του δώσετε ένα μπράβο και να ακολουθήσετε τη δημιουργία για να το παρακολουθήσετε να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε επίσης να δείτε τη συγγραφέα για να δείτε άλλες δημιουργίες της ή να την ακολουθήσετε για να παρακολουθείτε τα μελλοντικά της έργα. Εάν νιώθετε περιπετειώδεις, μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε και να προτείνετε μια συνεργασία.

Για να σηματοδοτήσει την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού στις 14 Φεβρουαρίου 2020, η Media Molecule κυκλοφόρησε το πιο φιλόδοξο έργο Dreams μέχρι σήμερα, που ονομάζεται Art’s Dream. Η εμπειρία περίπου δύο ωρών έχει σχεδιαστεί για να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα και να παρουσιάσει τους πολλούς τύπους παιχνιδιών και έργων που μπορείτε να ζωντανέψετε με το Dreams.

Παρόλο που η επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού ήταν τόσο πρόσφατη, η κοινότητα αυξάνεται από τα μέσα του 2019 όταν άνοιξε το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ήδη τόσο πολύ περιεχόμενο διαθέσιμο για προβολή, remix ή χρήση σε άλλα έργα.

Dreamscaping: Φτιάξτε ό,τι θέλετε

Όταν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τα εργαλεία μόνοι σας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη δημιουργία σε λειτουργία “Dreamscaping”. Πριν ξεκινήσετε, ερωτηθείτε εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια “Σκηνή”, “Στοιχείο”, “Όνειρο” ή “Συλλογή”.

Οι σκηνές και τα στοιχεία μπορεί να είναι περιβάλλοντα, αντικείμενα, στηρίγματα, χαρακτήρες, μουσική, τέχνη και ούτω καθεξής. Τα όνειρα είναι μια σειρά από αλληλένδετες σκηνές όπως θα βλέπατε σε ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι ή ταινία. Οι συλλογές είναι στοιχεία που έχουν ομαδοποιηθεί από όλο το Dreamiverse.

Ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης δίπλα στο σχήμα ενός ατόμου

Η σκέψη να δημιουργήσετε τη δική σας σκηνή από την αρχή μπορεί να είναι τρομακτική. Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε δημοσιεύεται στο Dreamiverse για να συμπληρώσετε τη σκηνή σας.

Ας υποθέσουμε ότι δημιουργείτε μια σκηνή κρεβατοκάμαρας. Έχετε σχεδιάσει την ταπετσαρία και έχετε σμιλέψει ένα γραφείο από την αρχή, αλλά, τώρα, θέλετε ένα φωτιστικό γραφείου. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε “λάμπα” στο εργαλείο αναζήτησης για να βρείτε αυτό που σας αρέσει, να το επιλέξετε και, στη συνέχεια, να το αποθέσετε στη σκηνή σας. Δεν είστε ευχαριστημένοι με το χρώμα; Μπορείτε να προσαρμόσετε το αντικείμενο και να το ξαναβάψετε, να ορίσετε διαφορετικό φινίρισμα ή να τροποποιήσετε το γλυπτό ώστε να ταιριάζει με την όρασή σας.

  Τι σημαίνει «IANAL» και πώς το χρησιμοποιείτε;

ο

Όταν δημοσιεύετε τη δημιουργία σας στο Dreamiverse, θα πιστωθείτε για τη δουλειά σας, όπως και οποιοσδήποτε από τις δημιουργίες που χρησιμοποιήσατε. Μπορείτε να δείτε την πλήρη «γενεαλογία» για οποιαδήποτε δημιουργία Dreams, η οποία δείχνει πόσο εκτενώς χρησιμοποιούνται και αναμιγνύονται ορισμένα στοιχεία από την κοινότητα.

Αυτή η βασική ιδέα της δημιουργίας και της κοινής χρήσης είναι θεμελιώδης για την εμπειρία των Dreams.

Ένα Toybox με απίθανα εργαλεία

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από μικρά όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά να δημιουργείτε Σκηνές ή Στοιχεία στα όνειρα. Τα δημιουργικά εργαλεία χωρίζονται σε λειτουργίες, όπως το “Sculpt”, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργείτε αντικείμενα με πρωτόγονα σχήματα, όπως τετράγωνα, σφαίρες, κώνους και άλλα.

Μια έκθεση γλυπτών ενός ρομπότ μέσα

Η γλυπτική στα όνειρα απαιτεί κάποια ακρίβεια, επιδεξιότητα και υπομονή. Μπορεί να είναι απογοητευτικό στην αρχή, αλλά αν το επιμείνετε, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε καλύτερα τα εργαλεία και τα βοηθήματα. Υπάρχουν επίσης οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πράγματα όπως να δημιουργήσετε μια τέλεια εικόνα καθρέφτη, να ευθυγραμμίσετε σωστά τα σχήματα ή να τοποθετήσετε στοιχεία.

Στη συνέχεια, υπάρχει η ανάμειξη, η οποία σας επιτρέπει να συνδυάσετε δύο σχήματα για να δημιουργήσετε κάτι εντελώς νέο. Με απαλό μείγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε γρήγορα κυλιόμενους λόφους με οργανική εμφάνιση, μια οδοντωτή πέτρα ή θαμνώδη δέντρα ρίχνοντας μερικά πρωτόγονα σχήματα το ένα πάνω στο άλλο. Στη συνέχεια, μπορείτε να κλωνοποιήσετε τους βράχους ή τους λόφους σας για να φτιάξετε τη Σκηνή σας γρήγορα.

Όλα τα αντικείμενα στο Dreams είναι φτιαγμένα από κηλίδες, που είναι σαν πινελιές. Όσο πιο «σφιχτές» είναι αυτές οι πινελιές, τόσο πιο επίπεδα και γεωμετρικά θα δείχνουν τα σχήματά σας. Μπορείτε να χαλαρώσετε τις κηλίδες για να επιτύχετε μια πιο απαλή, στρογγυλεμένη εμφάνιση. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε χαλαρές κηλίδες που μοιάζουν με λεπίδες γρασιδιού, να τις κάνετε να «σηκωθούν» με το εργαλείο «Impasto» και, στη συνέχεια, να εφαρμόσετε ένα εφέ κυματισμού για να προσομοιώσετε το γρασίδι με ένα αεράκι.

Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά σε λίγα δευτερόλεπτα μόλις μάθετε πού βρίσκονται τα εργαλεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές κηλίδες και εφέ για να επιτύχετε διαφορετικά αποτελέσματα, όπως κύματα στο νερό, φουσκωτό καπνό ή σύννεφα με υφή. Θέλετε να δώσετε στη σκηνή σας μια όψη ζωγραφισμένη στο χέρι; Ανοίξτε το ρυθμιστικό με το χέρι σε ένα στοιχείο και δείτε το να ζωντανεύει.

ο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βασικά καρέ ή τη συσκευή εγγραφής ενεργειών για να κάνετε κίνηση στη σκηνή σας. Εάν ρίξετε τη συσκευή εγγραφής στη σκηνή σας, καταγράφει οτιδήποτε κάνετε, από τη μετακίνηση της κάμερας ή τη χρήση του ρυθμιστικού Glow μέχρι την προσομοίωση ενός φωτός που αναβοσβήνει.

  Πώς να μετατρέψετε φωτογραφίες HEIC σε JPG σε iPhone και iPad

Υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία και βοηθήματα για να τα καλύψουμε όλα. Σας συνιστούμε να εστιάσετε σε μερικά τη φορά. Ωστόσο, το μόνο πράγμα που ενώνει τα πάντα είναι το πόσο διαισθητικό είναι όταν το χρησιμοποιείτε.

Είναι ίσως η πιο προσιτή δημιουργική εργαλειοθήκη που δημιουργήθηκε ποτέ.

Πώς ελέγχετε τα όνειρα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο DualShock 4 για να παίξετε παιχνίδια και να δημιουργήσετε στοιχεία στο Dreams. Το προεπιλεγμένο σχήμα ελέγχου χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό χειριστηρίων κίνησης και αναλογικών μοχλών και λειτουργεί εκπληκτικά καλά. Τα χειριστήρια κίνησης παρέχουν μια καλή αίσθηση ακρίβειας ενώ δημιουργείτε, αν και μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε αν θέλετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα χειριστήρια Motion (παλαιότερα, Move) της Sony για να παίξετε Dreams. Για αυτήν τη ρύθμιση, ωστόσο, χρειάζεστε δύο από τα χειριστήρια και μια κάμερα PlayStation 4, όπως αυτή που συνοδεύει το PSVR.

Τα χειριστήρια κίνησης παρέχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας όταν γλυπτάτε αντικείμενα ή τοποθετείτε στοιχεία στη σκηνή σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε λεπτομερή γλυπτά στο Dreams με ένα DualShock 4, αλλά τα Motion Controllers μπορούν να επιταχύνουν πολύ τη διαδικασία.

Το Dreams δημιουργήθηκε έχοντας κατά νου το DualShock 4, επομένως δεν θα χάσετε εάν δεν έχετε χειριστήρια κίνησης. Για να αποκτήσετε ένα σετ και μια κάμερα, όμως, θα κοστίσει περίπου 200 $. Εάν θέλετε να γίνετε κύριος γλύπτης ή καλλιτέχνης, η επένδυση μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Ωστόσο, σας συνιστούμε να παίξετε πρώτα με το DualShock 4 πριν κάνετε μια τόσο ακριβή αγορά.

Πώς να ξεκινήσετε να δημιουργείτε με όνειρα

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε με το Dreams είναι να ακολουθήσετε τους οδηγούς στη λειτουργία “Dreamscaping”. Αυτά σας εισάγουν στις βασικές έννοιες μία κάθε φορά. Θα μάθετε επίσης πώς να ελέγχετε και να τοποθετείτε αντικείμενα σε μια σκηνή, πώς να δημιουργείτε νέα από την αρχή και πιο προηγμένα θέματα, όπως η εφαρμογή λογικής σε στοιχεία στα παιχνίδια σας.

Υπάρχουν master classes που σας δείχνουν πώς οι ταλαντούχοι δημιουργοί του Dreams εκμεταλλεύονται τα εργαλεία. Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλά μαθήματα γλυπτικής και time-lapses στο YouTube που θα σας διδάξουν κάθε είδους κόλπα.

Tutorials στο

Περιηγηθείτε στο Dreamiverse και εμπνευστείτε. Χρησιμοποιήστε το περιεχόμενο άλλων Dreamers στις δικές σας σκηνές και διαχωρίστε στοιχεία, ώστε να καταλάβετε τι τους κάνει να ξεχωρίζουν. Υπάρχει επίσης ένα Κοινότητα Reddit όπου μπορείτε να επιδείξετε τα σχέδιά σας ή να ζητήσετε βοήθεια.

Πάνω απ ‘όλα, μην τα παρατάτε μετά τις πρώτες σας προσπάθειες. Μερικοί άνθρωποι είναι φυσικά προικισμένοι, ενώ άλλοι έχουν ένα υπόβαθρο στην τρισδιάστατη μοντελοποίηση ή την ψηφιακή τέχνη.

Όμως το Dreams δημιουργήθηκε για όλους. Δεν χρειάζεται να είστε φυσικά ταλαντούχοι ή να έχετε επίσημη εκπαίδευση σε λογισμικό ή σχεδιασμό για να ξεκινήσετε. Οι δεξιότητές σας θα βελτιώνονται όσο περισσότερο παίζετε!