Υλικολογισμικό έναντι λογισμικού: Ομοιότητες και διαφορές

Το υλικολογισμικό και το λογισμικό είναι δύο όροι που ταιριάζουν σε σύγχρονα ενσωματωμένα συστήματα και υπολογιστές.

Ο κόσμος μεταμορφώνεται σε έναν ψηφιακό κόσμο όπου η περισσότερη δουλειά γίνεται μέσω υπολογιστών. Λογισμικό και υλικό είναι οι πιο συνηθισμένοι όροι που χρησιμοποιούνται όταν μιλάμε για υπολογιστές.

Πολλά στοιχεία αφιερώνονται στην κατασκευή συσκευών σύγχρονης τεχνολογίας. Υπάρχουν διάφορα είδη λογισμικού και υλικού και μπορεί να συναντήσετε υλικολογισμικό.

Στην ηλεκτρονική βιομηχανία, το υλικολογισμικό και το λογισμικό είναι εξίσου δημοφιλή. Η διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των όρων μπορεί να είναι δύσκολη καθώς μερικές φορές μπορεί να έχουν τον ίδιο σκοπό.

Για παράδειγμα, για μη αυτόματη εγκατάσταση μιας ενημέρωσης λειτουργικού συστήματος Android, θα μπορούσε να αναφέρεται στο Υλικολογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ αναβοσβήνει η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος στο τηλέφωνό σας Android, το λογισμικό είναι κατασκευασμένο για υλικό ή υλικολογισμικό για συγκεκριμένη συσκευή.

Αν αυτό φαίνεται μπερδεμένο, επιτρέψτε μου να γίνω αναλυτικός σε αυτό το θέμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω τις διαφορές, τις ομοιότητες και ορισμένες περιπτώσεις χρήσης λογισμικού και υλικολογισμικού.

Ορίστε!

Τι είναι το υλικολογισμικό;

Στον κόσμο των υπολογιστών, το υλικολογισμικό χρησιμοποιείται ως μια συγκεκριμένη κατηγορία λογισμικού υπολογιστή που προσφέρει έλεγχο χαμηλού επιπέδου για συγκεκριμένο υλικό οποιασδήποτε συσκευής. Το υλικολογισμικό περιέχει βασικές λειτουργίες της συσκευής και παρέχει υπηρεσίες αφαίρεσης υλικού σε λογισμικό υψηλότερου επιπέδου, για παράδειγμα, λειτουργικά συστήματα.

Για τις συσκευές που είναι λιγότερο περίπλοκες, το υλικολογισμικό λειτουργεί ως το πλήρες λειτουργικό σύστημα που εκτελεί τις λειτουργίες ελέγχου, οθονών και χειρισμού δεδομένων. Διατηρείται σε μη πτητικές συσκευές μνήμης, συμπεριλαμβανομένων των EPROM, EEPROM, μνήμης Flash και ROM.

Ένας Αμερικανός επιστήμονας Ascher Opler επινόησε τη φράση “Firmware” το 1967. Χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει ένα μικροπρόγραμμα μεταξύ λογισμικού και υλικού.

Κατά την ενημέρωση του υλικολογισμικού απαιτείται η φυσική αντικατάσταση του ROM ή ο επαναπρογραμματισμός του EPROM χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ορισμένες συσκευές μνήμης υλικολογισμικού δεν μπορούν να αλλάξουν μετά από μόνιμη εγκατάσταση.

Επιπλέον, ο ζωτικός λόγος πίσω από την ενημέρωση του υλικολογισμικού είναι η διόρθωση σφαλμάτων, η προσθήκη λειτουργιών στη συσκευή και πολλά άλλα. Μπορείτε απλά να σκεφτείτε το υλικολογισμικό ως το “λογισμικό για υλικό”. Αν και το λογισμικό είναι διαφορετικός όρος, είναι συνδεδεμένα αλλά δεν είναι εναλλάξιμα.

Οι κατασκευαστές των συσκευών συχνά κυκλοφορούν τακτικές ενημερώσεις για να διατηρήσουν το υλικό σε λειτουργία και συμβατό με τα νέα μέσα. Οι κατασκευαστές δρομολογητών δικτύου κυκλοφορούν επίσης ενημερώσεις υλικολογισμικού στις συσκευές σας για να βελτιώσουν την απόδοση του δικτύου. Το ίδιο ισχύει για τους κατασκευαστές smartphone, τους κατασκευαστές καμερών και πολλά άλλα. Απλώς πρέπει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για να πραγματοποιήσετε λήψη τέτοιων ενημερώσεων.

Όλο το υλικολογισμικό χωρίζεται σε τρεις κύριες κατηγορίες με βάση το επίπεδο ενοποίησης υλικού. Αυτοί είναι:

  • Το υλικολογισμικό χαμηλού επιπέδου θεωρείται εγγενές μέρος του υλικού της συσκευής. Το υλικολογισμικό χαμηλού επιπέδου αποθηκεύεται σε τσιπ μόνο για ανάγνωση και μη πτητικά, όπως η ROM. Επομένως, δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ή να αλλάξει. Οι συσκευές που περιλαμβάνουν υλικολογισμικό χαμηλού επιπέδου στο σύστημά τους έχουν προγραμματιζόμενη μνήμη μόνο μία φορά.
  • Υλικολογισμικό υψηλού επιπέδου: Το υλικολογισμικό υψηλού επιπέδου επιτρέπει ενημερώσεις, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο από το υλικολογισμικό χαμηλού επιπέδου. Βρίσκεται στα τσιπ μνήμης flash.
  • Υλικολογισμικό υποσυστήματος: Έρχεται ως μέρος του ενσωματωμένου συστήματος. Ένα παράδειγμα υλικολογισμικού υποσυστήματος είναι το υποσύστημα τροφοδοσίας διακομιστή. Το υποσύστημα τροφοδοσίας είναι το τμήμα του υλικού διακομιστή που λειτουργεί ημι-ανεξάρτητα από έναν διακομιστή.
  Διορθώστε το χειριστήριο PS4 που αναβοσβήνει λευκό

Παράδειγμα: BIOS ή ενοποιημένη επεκτάσιμη διεπαφή υλικολογισμικού, μονάδες USB, αισθητήρες, μικροί υπολογιστές, έξυπνες κάρτες κ.λπ.

Πώς λειτουργούν οι ενημερώσεις υλικολογισμικού;

Οι ενημερώσεις υλικολογισμικού προσφέρονται συχνά για την αποτροπή παραβιάσεων υλικολογισμικού, τη βελτίωση της ασφάλειας, τη διόρθωση σφαλμάτων, τη διάθεση νέων λειτουργιών και την αλληλεπίδραση με τα πιο πρόσφατα μέσα. Αποτελείται από κώδικες που λένε στο υλικό να συμπεριφέρεται με νέο και τροποποιημένο τρόπο.

Ορισμένες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο ελέγχουν τακτικά για νέο υλικολογισμικό και το πραγματοποιούν λήψη και εγκατάσταση. Ωστόσο, άλλοι απαιτούν από τους χρήστες να επισκεφθούν τον ιστότοπο για λήψη και εγκατάσταση των ενημερώσεων υλικολογισμικού. Η συχνότητα των ενημερώσεων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χρήση της συσκευής. Το υλικολογισμικό στις έξυπνες συσκευές ενδέχεται να μην απαιτεί συχνές ενημερώσεις.

Τα smartphone συνήθως αναβαθμίζουν το υλικολογισμικό μαζί με ενημερώσεις λογισμικού, έτσι ώστε το τηλέφωνο να συνεχίζει να λειτουργεί και οι χρήστες να μην χρειάζεται να ενημερώσουν τις εκδόσεις υλικολογισμικού. Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές καλούνται επίσης να παραμείνουν ενεργοποιημένες κατά την ενημέρωση του υλικολογισμικού.

Τι είναι το λογισμικό;

Λογισμικό είναι τα δεδομένα, τα προγράμματα ή οι οδηγίες που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση λειτουργιών υπολογιστή για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. Είναι ακριβώς ο αντίθετος όρος του υλικού που περιγράφει τις φυσικές πτυχές του συστήματος υπολογιστή. Είναι άυλο.

Μπορείτε επίσης να αναφερθείτε στο λογισμικό ως ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει σενάρια, προγράμματα και εφαρμογές που εκτελούνται σε οποιαδήποτε συσκευή. Έτσι, το λογισμικό είναι ένα μεταβλητό μέρος του υπολογιστή. Οι κύριες κατηγορίες λογισμικού είναι:

  • Λογισμικό εφαρμογής: Είναι το λογισμικό που ικανοποιεί συγκεκριμένες ανάγκες υπολογιστή ή εκτελεί ορισμένες βασικές εργασίες.
  • Λογισμικό συστήματος: Ο τύπος λογισμικού έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί το υλικό της συσκευής. Επιπλέον, παρέχει μια πλατφόρμα για την εκτέλεση των εφαρμογών.
  • Λογισμικό προγραμματισμού: Αυτό το λογισμικό παρέχει τα εργαλεία προγραμματισμού που χρειάζεται ένας προγραμματιστής λογισμικού. Αναφέρεται επίσης στον όρο ενδιάμεσο λογισμικό που μπαίνει μεταξύ λογισμικού συστήματος και λογισμικού εφαρμογών. Επιπλέον, θα λάβετε λογισμικό προγράμματος οδήγησης που χειρίζεται τις συσκευές και τα περιφερειακά του υπολογιστή σας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το λογισμικό πωλούνταν σε δισκέτες. Αργότερα, πουλήθηκε σε CD και DVD. Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού έχει αγοραστεί ή ληφθεί απευθείας μέσω του Διαδικτύου. Μπορείτε εύκολα να βρείτε διαφορετικά είδη λογισμικού από ιστότοπους προμηθευτών.

Ας δούμε μερικούς από τους τύπους σχεδίων λογισμικού παρακάτω:

  • Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αυτός ο σχεδιασμός λογισμικού είναι το κύριο θεμέλιο του λογισμικού, το οποίο προσδιορίζει τη δομή του συστήματος, τα κύρια στοιχεία και τις σχέσεις τους μεταξύ τους χρησιμοποιώντας εργαλεία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
  • Σχεδίαση υψηλού επιπέδου: Ορίζεται ως το δεύτερο επίπεδο σχεδιασμού λογισμικού που εστιάζει στην υλοποίηση του συστήματος, μαζί με τα στοιχεία, με τη μορφή λειτουργικών μονάδων που υποστηρίζονται από μια στοίβα λογισμικού. Επιπλέον, περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μονάδων και λειτουργιών του συστήματος και της ροής δεδομένων.
  • Λεπτομερές επίπεδο: Ορίζεται ως το τρίτο επίπεδο της διαδικασίας σχεδιασμού λογισμικού που εστιάζει στις λεπτομέρειες υλοποίησης για την καθορισμένη αρχιτεκτονική λογισμικού.

Η ποιότητα του λογισμικού μπορεί να μετρηθεί με ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως προσβασιμότητα, συμβατότητα, λειτουργικότητα, απόδοση, φορητότητα, δυνατότητα εγκατάστασης, τοπική προσαρμογή, αποτελεσματικότητα, δυνατότητα συντήρησης, ασφάλεια, χρηστικότητα, δυνατότητα δοκιμής, αξιοπιστία και άλλα.

Πώς λειτουργεί το λογισμικό;

Όλο το λογισμικό δίνει δεδομένα και οδηγίες στον υπολογιστή να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το λογισμικό εφαρμογών και συστήματος μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους.

  Δημιουργήστε παλέτες χρωμάτων στο iPhone σας και συγχρονίστε με το Mac σας

Λογισμικό εφαρμογής

Το λογισμικό εφαρμογής περιέχει πολλά προγράμματα που εκτελούν συγκεκριμένους ρόλους για τους τελικούς χρήστες, όπως η πλοήγηση σε ιστότοπους και η σύνταξη αναφορών. Εκτελεί εργασίες και για άλλες εφαρμογές. Αν και το λογισμικό εφαρμογών είναι λογισμικό, δεν μπορεί να τρέξει μόνο του. Απαιτεί τη λειτουργία του λειτουργικού συστήματος ενός υπολογιστή και άλλου υποστηρικτικού λογισμικού συστήματος.

Αυτές είναι οι εφαρμογές επιφάνειας εργασίας που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή του χρήστη για τη χρήση της μνήμης του υπολογιστή για την εκτέλεση ορισμένων εργασιών. Καταλαμβάνουν χώρο στον σκληρό δίσκο και δεν χρειάζονται σύνδεση στο διαδίκτυο για την εκτέλεση εργασιών.

Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές Ιστού χρειάζονται σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσουν. Δεν θα βασίζονται στο λογισμικό ή το υλικό του συστήματος για να λειτουργήσουν. Οι συσκευές που περιέχουν προγράμματα περιήγησης ιστού επιτρέπουν στους χρήστες να εκκινούν γρήγορα εφαρμογές Ιστού.

Λογισμικό συστήματος

Το λογισμικό συστήματος έχει κλείσει μια θέση μεταξύ λογισμικού εφαρμογής και υλικού υπολογιστή. Εκτελείται στο παρασκήνιο και χειρίζεται τις βασικές λειτουργίες του υπολογιστή σας. Αυτό συντονίζει το λογισμικό και το υλικό του συστήματος, ώστε να μπορείτε να εκτελείτε λογισμικό υψηλού επιπέδου για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών.

Το λογισμικό συστήματος ξεκινά να λειτουργεί όταν εκκινείται ένας υπολογιστής και εκτελείται συνεχώς όσο το σύστημα του υπολογιστή είναι ενεργοποιημένο. Είναι γραμμένο σε χαμηλού επιπέδου κώδικα μηχανής ή γλώσσα συναρμολόγησης. Έτσι, λειτουργεί ανεξάρτητα και επιτρέπει στο σύστημα του υπολογιστή να λειτουργεί καλά.

Firmware vs Software: Ομοιότητες

Οι όροι υλικολογισμικό και λογισμικό είναι όροι εναλλάξιμοι στο πλαίσιο των ενσωματωμένων συστημάτων. Στον κλάδο των ενσωματωμένων συστημάτων, έχει κάποιες ομοιότητες. Με άλλους τρόπους, θα διαπιστώσετε ότι το υλικολογισμικό είναι ένας τύπος που είναι γνωστός ως λογισμικό χαμηλού επιπέδου.

Μπορείτε ακόμη να δείτε λίστες θέσεων εργασίας που αναφέρουν “Ενσωματωμένος Μηχανικός Λογισμικού” ή “Μηχανικός Ενσωματωμένου Υλικολογισμικού” με την ίδια περιγραφή εργασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η πλευρά εφαρμογής του συστήματος αναπτύσσεται με την πλευρά του συστήματος.

Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε με τη σχεδίαση barebone (χωρίς λειτουργικό σύστημα), θα έχετε μόνο ορισμένα αρχεία ειδικά για τον προμηθευτή μικροελεγκτή (CPU που υποστηρίζει προγράμματα οδήγησης και κεφαλίδες) και μερικά προγράμματα οδήγησης τρίτων (για οθόνη και TCP/IP). Αυτά τα αρχεία μπορούν να χειριστούν την πλευρά υλικού του λογισμικού.

Με προγράμματα οδήγησης και κεφαλίδες, μπορείτε να γράψετε λογισμικό εφαρμογών. αργότερα, όλα τα αρχεία συνδυάζονται σε ένα δυαδικό αρχείο. Εάν είστε λειτουργικό σύστημα όπως το FreeRTOS ή το VxWorks, το RTOS αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση της μνήμης και την εναλλαγή περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, πρέπει να γράψετε λογισμικό εφαρμογής με τη βοήθεια προγραμμάτων οδήγησης Microcontroller, προγραμμάτων οδήγησης τρίτων κατασκευαστών και αρχείων RTOS.

Firmware vs Software: Differences

Ας εμβαθύνουμε σε μερικές διαφορές μεταξύ υλικολογισμικού και λογισμικού.

FirmwareSoftwareΕίναι ένας τύπος λογισμικού που ελέγχει το υλικό και ενημερώνει τακτικά. Είναι ένα σύνολο οδηγιών για το σύστημα υπολογιστή. Το υλικολογισμικό είναι το λογισμικό χαμηλού επιπέδου που τοποθετείται μεταξύ του λειτουργικού συστήματος και του υλικού. Το λογισμικό βρίσκεται πάνω από το λειτουργικό σύστημα και δεν αλληλεπιδρά άμεσα με το υλικό. Περιλαμβάνει χαμηλό επίπεδο υλικολογισμικό, υλικολογισμικό υψηλού επιπέδου και υλικολογισμικό υποσυστήματος. Περιλαμβάνει λογισμικό εφαρμογών, συστήματος, προγραμματισμού, ενδιάμεσων λογισμικών και προγραμμάτων οδήγησης. Το μέγεθός του είναι μικρό. Το μέγεθός του μπορεί να είναι τεράστιο, αν και εικονικά. Προορίζεται να μην τροποποιηθεί. Μπορεί να προσαρμοσμένο ή τροποποιημένο ανάλογα με τις προτιμήσεις ή τις ανάγκες των χρηστών, Προγραμματίζεται μόνο μία φορά. Μπορείτε να εγκαταστήσετε και να απεγκαταστήσετε το λογισμικό όσες φορές θέλετε. Θα λάβετε υλικολογισμικό στον αποθηκευτικό χώρο flash του υλικού. Αποθηκεύεται στη δευτερεύουσα συσκευή αποθήκευσης του συστήματος υπολογιστή. Χρησιμοποιείται γλώσσα προγραμματισμού χαμηλού επιπέδου κατά την ανάπτυξη. Κατά την ανάπτυξη χρησιμοποιείται γλώσσα προγραμματισμού υψηλού και χαμηλού επιπέδου. Λειτουργεί απευθείας σε τσιπ μνήμης που είναι μη πτητική δευτερεύουσα μνήμη όπως το EEPROMS και το flash. Αντιγράφεται από αφαιρούμενα μέσα, όπως DVD, USB, κ.λπ., και εγκαθίσταται στις συσκευές αποθήκευσης όπως SSD ή σκληρούς δίσκους. Παραδείγματα είναι το υλικολογισμικό UEFI και BIOS που παρέχουν οι κατασκευαστές μητρικών πλακών υπολογιστών. Επίσης, το υλικολογισμικό OpenSource Router όπως το OpenWrt και το DD-WRT. Τα παραδείγματα είναι λειτουργικά συστήματα όπως Linux, Android, Windows κ.λπ., και εφαρμογές όπως προγράμματα περιήγησης, εφαρμογές, παιχνίδια, MS Office κ.λπ.

  Πώς να ελέγξετε το Xbox One σας με τον Βοηθό Google

Firmware vs Software: Use Cases

Χρήση περιπτώσεων υλικολογισμικού

Θα λάβετε υλικολογισμικό στο φάσμα του υπολογιστικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πολύπλοκων συσκευών. Μερικές πραγματικές χρήσεις του υλικολογισμικού είναι οι εξής:

  • Προσωπικός υπολογιστής: Το υλικολογισμικό ενός υπολογιστή είναι ενσωματωμένο σε ένα μικρό τσιπ μνήμης. Τα περιφερειακά υπολογιστών, όπως κάρτες γραφικών, γραφικά κ.λπ., περιέχουν επίσης υλικολογισμικό.
  • Οικιακές συσκευές: Τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν υλικολογισμικό. Επιτρέπει στο μηχάνημα να επικοινωνεί με έναν υπολογιστή που διαμορφώνει τις ρυθμίσεις και τα στοιχεία ελέγχου.
  • Συσκευές αποθήκευσης: Οι σκληροί δίσκοι, οι φορητές συσκευές αποθήκευσης και οι μονάδες USB περιέχουν υλικολογισμικό που επιτρέπει στις συσκευές να λειτουργούν με το σύστημα του υπολογιστή.
  • Έξυπνες κάρτες: Οι έξυπνες κάρτες περιέχουν επίσης υλικολογισμικό για την ενσωμάτωση οδηγιών στο τσιπ για να προσφέρουν βασικές λειτουργίες, κρυπτογράφηση και έλεγχο ταυτότητας.
  • Αυτοκίνητο: Τα οχήματα περιέχουν αισθητήρες, μικρούς υπολογιστές και ενσωματωμένα συστήματα με υλικολογισμικό που τα βοηθά να εκτελούν τις εργασίες τους.
  • Κινητές συσκευές: Φορητοί υπολογιστές, tablet, smartphone και άλλες κινητές συσκευές περιέχουν υλικολογισμικό που επιτρέπει στο υλικό να λειτουργεί με πολλαπλό λογισμικό.

Χρήση περιπτώσεων λογισμικού

Υποθέτω ότι σχεδόν κάθε χρήστης μέχρι σήμερα γνωρίζει λογισμικό. Ό,τι εγκαθιστούν και κατεβάζουν στον υπολογιστή τους ή σε άλλες συσκευές έχουν τη μορφή λογισμικού. Έχει ήδη προστεθεί στη ρουτίνα όλων η χρήση οποιουδήποτε λογισμικού. Έχει πολλές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά το λογισμικό εφαρμογών, τα παραδείγματα είναι:

  • Λογισμικό επεξεργασίας κειμένου: MS Word, Notepad και Wordpad
  • Λογισμικό υπολογιστικών φύλλων: Microsoft Excel, Apple Numbers, κ.λπ.
  • Λογισμικό βάσης δεδομένων: MS Access και Oracle, κ.λπ.
  • Λογισμικό προσομοίωσης: Επιστημονικοί προσομοιωτές και προσομοιωτές πτήσης
  • Λογισμικό επιχειρήσεων: Σύστημα διαχείρισης σχέσεων πελατών (CRM)
  • Λογισμικό πολυμέσων: Media player και Real player
  • Εκπαιδευτικό λογισμικό: Encarta, BritannicaMathematical, Google Earth, NASA World Wind
  • Λογισμικό παρουσίασης: Keynotes και Microsoft Powerpoint
  • Λογισμικό εργαζομένων πληροφοριών: Εργαλεία διαχείρισης πόρων, εργαλεία τεκμηρίωσης κ.λπ.
  • Σουίτες εφαρμογών: Microsoft Office, OpenOffice, κ.λπ.
  • Λογισμικό πρόσβασης περιεχομένου: προγράμματα περιήγησης στο Web, πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσω προγραμμάτων αναπαραγωγής πολυμέσων και πολλά άλλα

Όσον αφορά τη μηχανική συστημάτων, τα παραδείγματα είναι:

  • Λειτουργικά συστήματα όπως Windows, macOS και Linux
  • Προγράμματα οδήγησης συσκευών
  • Υλικολογισμικό
  • BIOS και UEFI
  • Μεταφραστής γλώσσας προγραμματισμού
  • Βοηθητικά προγράμματα

συμπέρασμα

Το υλικολογισμικό χρησιμοποιείται γενικά για τη μικροκωδικοποίηση του ενσωματωμένου συστήματος στο μεγαλύτερο μέρος του υλικού, ενώ το λογισμικό αναφέρεται σε προγράμματα υψηλού επιπέδου. Η αντικατάσταση του υλικολογισμικού είναι δύσκολη, αλλά στην περίπτωση του λογισμικού, δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ μεγάλη ταλαιπωρία.

Ωστόσο, το υλικολογισμικό είναι λογισμικό συστήματος που ελέγχει το υλικό μιας συσκευής. Το λογισμικό, στο σύνολό του, είναι ένα σύνολο οδηγιών που επιτρέπουν στον υπολογιστή σας ή σε άλλες συσκευές να εκτελούν εργασίες. Ελπίζω ότι οι βασικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ υλικολογισμικού και λογισμικού είναι εμφανείς μέχρι τώρα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε για το Internet of Things (IoT).