Το Wi-Fi 5 GHz δεν είναι πάντα καλύτερο από το Wi-Fi 2,4 GHz

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη σύνδεσή σας Wi-Fi; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε 2,4 GHz αντί 5 GHz. Σίγουρα, το Wi-Fi 5 GHz είναι νεότερο, ταχύτερο και λιγότερο συμφορημένο—αλλά έχει μια αδυναμία. Τα 2,4 GHz είναι καλύτερα στο να καλύπτουν μεγάλες περιοχές και να διεισδύουν μέσα από στερεά αντικείμενα.

5 GHz έναντι 2,4 GHz: Ποια είναι η διαφορά;

Το Wi-Fi μπορεί να λειτουργεί σε δύο διαφορετικές «ζώνες» ραδιοσυχνοτήτων: 5 GHz και 2,4 GHz. Το Wi-Fi των 5 GHz έγινε mainstream με το 802.11n—τώρα γνωστό ως Wi-Fi 4—το οποίο παρουσιάστηκε το 2009. Πριν από αυτό, το Wi-Fi ήταν σε μεγάλο βαθμό 2,4 GHz.

Αυτή ήταν μια μεγάλη αναβάθμιση! Τα 5 GHz χρησιμοποιούν μικρότερα ραδιοκύματα και αυτό παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες. Το WiGig το προχωρά περαιτέρω και λειτουργεί στη ζώνη των 60 GHz. Αυτό σημαίνει ακόμη μικρότερα ραδιοκύματα, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες σε πολύ μικρότερη απόσταση.

Υπάρχει επίσης πολύ λιγότερη συμφόρηση στα 5 GHz. Αυτό σημαίνει μια πιο σταθερή, αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση, ειδικά σε πυκνές περιοχές με πολλά δίκτυα και συσκευές. Τα παραδοσιακά ασύρματα τηλέφωνα και οι ασύρματες βρεφικές οθόνες λειτουργούν επίσης στα 2,4 GHz. Αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνουν μόνο σε Wi-Fi 2,4 GHz — όχι Wi-Fi 5 GHz.

Συνοπτικά, τα 5 GHz είναι πιο γρήγορα και παρέχουν πιο αξιόπιστη σύνδεση. Είναι η νεότερη τεχνολογία και είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε συνεχώς 5 GHz και να διαγράφετε Wi-Fi 2,4 GHz. Όμως, τα μικρότερα ραδιοκύματα του Wi-Fi 5 GHz σημαίνουν ότι μπορεί να καλύψει λιγότερη απόσταση και δεν είναι τόσο καλό όσο διεισδύει μέσα από στερεά αντικείμενα όσο το Wi-Fi 2,4 GHz. Με άλλα λόγια, τα 2,4 GHz μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή και είναι καλύτερα να περνάνε μέσα από τοίχους.

  Πώς να λάβετε ειδοποίηση στάσης λεωφορείου ή τρένου στο iPhone σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο με έναν δρομολογητή

Οι σύγχρονοι δρομολογητές είναι γενικά δρομολογητές διπλής ζώνης και μπορούν ταυτόχρονα να λειτουργούν ξεχωριστά δίκτυα Wi-Fi στις συχνότητες 5 GHz και 2,4 GHz. Μερικοί είναι «δρομολογητές τριών ζωνών» που μπορούν να παρέχουν σήμα 2,4 GHz μαζί με δύο ξεχωριστά σήματα 5 GHz για λιγότερη συμφόρηση μεταξύ συσκευών Wi-Fi που λειτουργούν στα 5 GHz.

Αυτή δεν είναι απλώς μια δυνατότητα συμβατότητας για παλιές συσκευές που υποστηρίζουν μόνο Wi-Fi 2,4 GHz. Υπάρχουν φορές που θα θέλετε Wi-Fi 2,4 GHz ακόμα και με μια σύγχρονη συσκευή που υποστηρίζει 5 GHz.

Οι δρομολογητές μπορούν να διαμορφωθούν με έναν από τους δύο τρόπους: Μπορούν να αποκρύψουν τη διαφορά μεταξύ των δικτύων 2,4 GHz και 5 GHz ή να την εκθέσουν. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα ονομάσετε τα δύο ξεχωριστά δίκτυα Wi-Fi.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ονομάσετε και τα δύο δίκτυα “MyWiFi” και να τους δώσετε την ίδια φράση πρόσβασης. Θεωρητικά, οι συσκευές σας θα επέλεγαν αυτόματα το καλύτερο δίκτυο ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί πάντα σωστά και μπορεί να καταλήξετε με συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυο 2,4 GHz όταν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν 5 GHz ή το αντίστροφο.

Έτσι, αντ’ αυτού, θα μπορούσατε να ονομάσετε ένα δίκτυο “MyWiFi – 2,4 GHz” και το άλλο “MyWiFi – 5 GHz”. Τα ονόματα δεν χρειάζεται να σχετίζονται μεταξύ τους ή να περιλαμβάνουν τη συχνότητα – μπορείτε να ονομάσετε ένα “Φυστικοβούτυρο” και ένα “Ζελέ”, αν θέλετε. Με δύο διαφορετικά ονόματα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των δικτύων στη συσκευή. Μπορείτε ακόμα να τους δώσετε την ίδια φράση πρόσβασης για να διευκολύνετε, φυσικά, τα πράγματα.

  Δείτε τις συνήθεις εργάσιμες ώρες κατά τον προγραμματισμό συναντήσεων σε ζώνες ώρας

Όταν το Wi-Fi 2,4 GHz είναι καλύτερο

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το Wi-Fi σας και είστε συνδεδεμένοι σε Wi-Fi 5 GHz, είναι πάντα καλή ιδέα να συνδεθείτε στα 2,4 GHz και να δείτε τι συμβαίνει.

Τα 5 GHz μπορεί να ακούγονται νεότερα και πιο γρήγορα—και είναι—αλλά είναι καλύτερα σε μικρότερους χώρους. Εάν θέλετε να καλύψετε έναν ανοιχτό χώρο, τα 2,4 GHz είναι καλύτερα. Επομένως, εάν θέλετε καλύτερο σήμα Wi-Fi σε εξωτερικούς χώρους, συνδεθείτε στα 2,4 GHz αντί στα 5 GHz. Ή, εάν το Wi-Fi σας πρέπει να ταξιδέψει μέσα από ορισμένα πυκνά αντικείμενα πριν φτάσει σε εσάς, τα 2,4 GHz θα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από αυτό από τα 5 GHz.

Το Wi-Fi 2,4 GHz θα πρέπει επίσης να λειτουργεί καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Με περισσότερα άτομα να αλλάζουν στα 5 GHz, η ζώνη των 2,4 GHz θα πρέπει να είναι λιγότερο συμφορημένη στην περιοχή σας. Και, καθώς οι συσκευές παρεμβολής όπως παλιά ασύρματα τηλέφωνα και ασύρματες οθόνες μωρών αποσύρονται για τα σύγχρονα smartphone και τις βρεφικές οθόνες Wi-Fi, θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη λιγότερες συσκευές που μπορούν να παρεμβαίνουν στα 2,4 GHz στο σπίτι σας.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε, φυσικά. Θα μπορούσατε να αποκτήσετε ένα διχτυωτό σύστημα Wi-Fi και να τοποθετήσετε σημεία πρόσβασης σε όλο το σπίτι σας. Ωστόσο, εάν το μόνο που θέλετε είναι ένα αξιόπιστο σήμα Wi-Fi, δοκιμάστε απλώς να συνδεθείτε σε Wi-Fi 2,4 GHz προτού επιδιώξετε να επεκτείνετε παντού το Wi-Fi των 5 GHz.

Το Wi-Fi 6 θα κάνει τα 2,4 GHz καλύτερα

Τα 2,4 GHz έχουν παραμεληθεί κάπως. Το 802.11n (Wi-Fi 4) υποστηρίζει 2,4 GHz και 5 GHz. Αλλά το 802.11ac (Wi-Fi 5) υποστηρίζει μόνο 5 GHz. Εάν διαθέτετε δρομολογητή διπλής ζώνης 802.11ac, τρέχει ένα δίκτυο 802.11ac 5 GHz και ένα δίκτυο 802.11n 2,4 GHz. Τα 5 GHz χρησιμοποιούν ένα πιο σύγχρονο πρότυπο Wi-Fi.

  Βρείτε τα καλύτερα hashtags ανά θέμα για τις φωτογραφίες σας στο Instagram [Paid]

Το Wi-Fi 6 θα διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Το πρότυπο Wi-Fi επόμενης γενιάς θα υποστηρίζει δίκτυο 2,4 GHz και 5 GHz, επομένως διάφορες βελτιώσεις που συνθέτουν ένα ταχύτερο, πιο αξιόπιστο σήμα θα φτάσουν και στο Wi-Fi των 2,4 GHz. Τα 2,4 GHz δεν είναι απλώς μια παλιά τεχνολογία που μένει πίσω.

Πώς να επιλέξετε μεταξύ 2,4 GHz και 5 GHz

Για να επιλέξετε μεταξύ 2,4 GHz και 5 GHz, μεταβείτε στη διεπαφή ιστού του δρομολογητή σας και βρείτε τις ρυθμίσεις ασύρματου δικτύου. Δώστε στο δίκτυο 2,4 GHz και 5 GHz ξεχωριστά SSID ή ονόματα. Μπορείτε να βάλετε “2,4 GHz” και “5 GHz” στα ονόματα για να είναι πιο εύκολο να θυμάστε. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ασύρματη φράση πρόσβασης για καθένα.

Ο δρομολογητής σας μπορεί να έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα και για τα δύο από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τους μόνοι σας—οι συσκευές σας θα επιλέξουν μεταξύ τους αυτόματα. Τα ξεχωριστά ονόματα σας δίνουν μια επιλογή.

Τώρα, μπορείτε απλά να επιλέξετε μεταξύ των δικτύων στη συσκευή σας. Μεταβείτε στο μενού σύνδεσης Wi-Fi της συσκευής σας και επιλέξτε το δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε.

Αφού εγγραφείτε σε κάθε δίκτυο μία φορά, η συσκευή σας θα θυμάται τη φράση πρόσβασης και μπορείτε εύκολα να συνδεθείτε σε ό,τι θέλετε απλώς επιλέγοντάς το στο μενού. Η εναλλαγή γίνεται εύκολη και γρήγορη.

Εάν το Wi-Fi 2,4 GHz δεν επιλύει τα προβλήματά σας και εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να αποκτήσετε μια σταθερή σύνδεση Wi-Fi σε όλο το σπίτι ή την επιχείρησή σας, σκεφτείτε ένα Διχτυωτό σύστημα Wi-Fi. Αυτό σας δίνει πολλαπλά σημεία πρόσβασης που μπορείτε να τοποθετήσετε σε όλο το σπίτι σας και κάνει εξαιρετική δουλειά στην επέκταση της αξιόπιστης κάλυψης. Και, σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό ασύρματο επαναλήπτη ή επέκταση, η διαδικασία ρύθμισης του πλέγματος Wi-Fi είναι πολύ πιο εύκολη.