Το Linux 5.0 “Shy Crocodile” φτάνει με την κρυπτογράφηση Adiantum της Google

Ο Λίνους Τόρβαλντς μόλις απελευθερώθηκε έκδοση 5.0 του πυρήνα Linux, με την κωδική ονομασία “Shy Crocodile”. Το Linux 5.0 περιλαμβάνει τη νέα τεχνολογία κρυπτογράφησης της Google, καθώς και υποστήριξη για οθόνες αφής AMD FreeSync, Raspberry Pi και άλλα καλούδια.

Το Linux 5.0 έφτασε στις 3 Μαρτίου 2019. Ως Linus εξήγησε τον Ιανουάριο στη λίστα αλληλογραφίας του πυρήνα του Linux (LKML), αυτή δεν είναι πραγματικά μια τεράστια έκδοση:

Η αλλαγή αρίθμησης δεν είναι ενδεικτική για κάτι ιδιαίτερο. Αν θέλετε να έχετε έναν επίσημο λόγο, είναι ότι μου τελείωσαν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών για να μετρήσω, οπότε το 4,21 έγινε 5,0…. Δεν υπάρχει κανένα σημαντικό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έκανε την αρίθμηση της κυκλοφορίας. Φυσικά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας, μερικοί άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να βρουν ένα χαρακτηριστικό που τους αρέσει τόσο πολύ που να πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει αιτία για την αύξηση του κύριου αριθμού.

  Πώς να προγραμματίσετε τον τερματισμό λειτουργίας στο Linux

Λοιπόν αγριέψτε. Φτιάξτε τον δικό σας λόγο γιατί είναι 5.0.

Έχετε αρκετούς λόγους για να διαλέξετε. OMG Ubuntu έχει μια καλή περίληψη από τα πιο ενδιαφέροντα:

Η κρυπτογράφηση σε επίπεδο συστήματος αρχείων (fscrypt) του Linux προσφέρει τώρα ενσωματωμένη υποστήριξη για το Adiantum, τη νέα τεχνολογία γρήγορης κρυπτογράφησης της Google για τηλέφωνα χαμηλού επιπέδου και ελαφριές συσκευές Internet of Things (IoT). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνολογία στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux με συστήματα αρχείων όπως το EXT4 και το F2FS (Flash-Friendly File System.)
Για τους παίκτες, το Linux 5.0 έχει τώρα ενσωματωμένη υποστήριξη για το AMD FreeSync, το οποίο παρέχει προσαρμοστικούς ρυθμούς ανανέωσης—με άλλα λόγια, επιτρέπει στον υπολογιστή να ελέγχει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης αμέσως. Αυτό απαιτεί υλικό AMD Radeon και οθόνη που υποστηρίζει FreeSync.
Το Raspberry Pi Foundation προσφέρει έναν επίσημο Οθόνη αφής 7 ιντσών. Αυτός ο τελευταίος πυρήνας Linux παρέχει ενσωματωμένη υποστήριξη για αυτό το υλικό, το οποίο θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους λάτρεις του Raspberry Pi.

  Τρόπος συμπίεσης ή αποσυμπίεσης αρχείων από το τερματικό Linux

Το Linux 5.0 προσφέρει επίσης υποστήριξη για άλλες νέες συσκευές υλικού, από GPU NVIDIA Turing έως τα πλήκτρα συντόμευσης σε φορητούς υπολογιστές Lenovo ThinkPad και Asus.

Εάν είστε χρήστης Linux, πιθανότατα δεν κάνετε λήψη και μεταγλώττιση του πυρήνα σας με μη αυτόματο τρόπο. Αντίθετα, θα λάβετε το Linux 5.0 όταν προσφέρεται από τη διανομή Linux σας. Για παράδειγμα, το Linux 5.0 πιθανότατα θα εμφανιστεί στην επόμενη έκδοση του Ubuntu, το Ubuntu 19.04 «Disco Dingo», το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 18 Απριλίου 2019.