Το Guerrilla Marketing εξηγείται σε 5 λεπτά ή λιγότερο [With Examples]

Εξασφαλίστε την προβολή της επωνυμίας σας σε ιούς με σχετικά χαμηλό κόστος, αλλά με υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας και καινοτομίας με το αντάρτικο μάρκετινγκ!

Η πιο κοινή μορφή μάρκετινγκ είναι να δημιουργείτε βίντεο της επωνυμίας σας και να τα προβάλλετε συχνά σε πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως τηλεόραση, Google Ads, διαφημίσεις Facebook, διαφημίσεις Twitter και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό είναι πολύ δαπανηρό και έχει μικτά αποτελέσματα.

Τι θα λέγατε να στοχεύσετε μια μικρή ομάδα με ασυνήθιστες εξασφαλίσεις μάρκετινγκ που προσελκύουν το κοινό και αργότερα, διαδίδουν το όνομα της επωνυμίας σας μέσω του μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα;

Ακούγεται ενδιαφέρον? Για αυτό, πρέπει να μάθετε αντάρτικο μάρκετινγκ και να το εφαρμόσετε στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή για να δείτε τη μέγιστη απόδοση επένδυσης (ROI).

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γρήγορα το αντάρτικο μάρκετινγκ, ώστε να μπορείτε να το εφαρμόσετε στα έργα μάρκετινγκ με τους όρους σας.

Τι είναι η Guerrilla Advertising;

Το αντάρτικο μάρκετινγκ αναφέρεται σε μια τακτική μάρκετινγκ που περιλαμβάνει απροσδόκητες αλληλεπιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις για προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών. Δεν είναι άλλη μια συμβατική στρατηγική μάρκετινγκ. Συνήθως έχει μικρότερο προϋπολογισμό και έμφαση στις προσωπικές αλληλεπιδράσεις.

Η αντάρτικη διαφήμιση εστιάζει στη διάδοση λέξεων για προϊόντα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία αντί να πραγματοποιεί εκτεταμένες εκστρατείες μέσων ενημέρωσης.

Το 1984, ο Jay Conrad Levinson χρησιμοποίησε τον όρο «αντάρτικο μάρκετινγκ» στο βιβλίο του Guerrilla Advertising. Αυτή η στρατηγική μάρκετινγκ έχει ομοιότητες με τον ανταρτοπόλεμο, όπου η μια πλευρά αιφνιδιάζει την άλλη.

Ομοίως, αυτή η μέθοδος διαφήμισης αιφνιδιάζει το κοινό και του αφήνει μια μόνιμη εντύπωση. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι να δημιουργήσετε μια αξέχαστη και πρωτότυπη καμπάνια, απαιτεί πολλή δημιουργικότητα από τους εμπόρους.

Καθώς ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το μάρκετινγκ έχει γίνει δημοφιλές στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ λόγω της δυνατότητάς του να γίνει viral.

Όπως γνωρίζετε, οι πελάτες σήμερα παραλείπουν τις παραδοσιακές προσεγγίσεις μάρκετινγκ, όπως οι διαφημίσεις που εμφανίζονται πριν από ένα βίντεο στο YouTube ή τα αναδυόμενα παράθυρα κατά την περιήγηση στον ιστότοπο.

Εδώ, το αντάρτικο μάρκετινγκ παίζει μεγάλο ρόλο στην προσέγγιση των ανθρώπων και στην προσέλκυση της προσοχής τους. Χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές στρατηγικές και στοιχεία έκπληξης, γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Τύποι Guerrilla Marketing

Οτιδήποτε μοναδικό που προσελκύει το κοινό και ωθεί το αρχικό κοινό-στόχο να κάνει μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα μπορεί να είναι αντάρτικο μάρκετινγκ.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τους τύπους από τους οποίους πρέπει να επιλέξετε. Ποιος ξέρει, ο τρόπος σας για το αντάρτικο μάρκετινγκ θα μπορούσε να γίνει τόσο επιτυχημένος που επωνυμίες όπως η Google και το Facebook προσπαθούν να σας αντιγράψουν!

Ωστόσο, εδώ είναι μερικές δημοφιλείς συνταγές μάρκετινγκ ανταρτών που μπορούν να σας εμπνεύσουν:

#1. Επιβεβαιώσεις επί πληρωμή ή Astroturfing

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια μικρή ομάδα καταναλωτών, ας πούμε 100, και να τους πληρώσετε για να σταθούν σε μια ουρά μπροστά από το κατάστημά σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους ζητήσετε να αφήσουν ανθισμένες και καλές κριτικές για το προϊόν σας σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου όπου πουλάτε αντικείμενα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το FaceTime Handoff σε iPhone, iPad και Mac

Αυτό θα επηρεάσει τους πραγματικούς καταναλωτές να αλληλεπιδράσουν με το κατάστημα ή την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου σας και να αγοράσουν προϊόντα.

Σύμφωνα με το Japan Today, η McDonald’s πλήρωσε 1.000 καταναλωτές για να σταθούν σε μια ουρά την ημέρα κυκλοφορίας του νέου τους προϊόντος Quarter Pounder στην Οσάκα.

Αν και η τακτική δεν ακούγεται πολύ ηθική, είναι εντάξει εφόσον δεν πουλάτε προϊόντα/υπηρεσίες κατώτερης ποιότητας.

#2. Εκδηλώσεις Ενέδρας

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις και να αρχίσετε να διερευνάτε ή να προωθείτε τις επωνυμίες σας με εθιμοτυπία και μέτρο. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι δεν καθυστερείτε την εκδήλωση. Είναι καλό να δημιουργήσετε μια ομάδα δύο εμπόρων και να μιλήσουν διακριτικά με τους παρευρισκόμενους σε μια εκδήλωση.

Στο τέλος, μπορείτε να κανονίσετε μια micro event εντός της μεγάλης εκδήλωσης στην οποία παρευρίσκεστε για να προωθήσετε την επωνυμία σας στους συμμετέχοντες. Εάν μπορείτε να συζητήσετε το σχέδιό σας με τους διοργανωτές της εκδήλωσης προτού διακόψετε την εκδήλωση, θα ήταν πολύ πιο βολικό.

Η Google διεξήγαγε μια εκστρατεία μάρκετινγκ πεδίου στο Ώστιν του Τέξας, για να προωθήσει την εφαρμογή Google Photos. Ήταν δώρο cupcakes αν τραβούσατε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας την εφαρμογή και τη μοιραστείτε με το φορτηγό αυτόματης πώλησης cupcake.

Η Zappos, μια κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, κατέρριψε την εκδήλωση με το hashtag #PayWithACupcake και ένα περίπτερο μάρκετινγκ. Ζήτησε από το ίδιο κοινό να πληρώσει για καλύτερα καλούδια με cupcakes που έλαβαν από την Google. Ο όμιλος MullenLowe βρισκόταν πίσω από αυτήν την άκρως ιογενή ιδέα αντάρτικου μάρκετινγκ.

#3. Βιωματικό Μάρκετινγκ

Μπορείτε να οργανώσετε μικρές βιωματικές καμπάνιες μάρκετινγκ για να επηρεάσετε μερικές ομάδες πελατών με τη στρατηγική μάρκετινγκ σας, όπως να τις κάνετε μέρος της επιτυχίας της επιχείρησής σας. Αργότερα, αυτή η ομάδα θα διαδώσει την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας στα κοινωνικά της δίκτυα.

Σύμφωνα με το WhyXM, η Coca-Cola το έκανε αυτό κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018. Ο κολοσσός της παραγωγής αναψυκτικών διοργάνωσε μια μονοήμερη εκδήλωση στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Ήταν μια εκδήλωση επαυξημένης πραγματικότητας (AR) όπου οι περαστικοί μπορούσαν να παίξουν με τον Ελβετό αστέρα του ποδοσφαίρου Xherdan Shaqiri. Η εικονική έκδοση του Ελβετού παίκτη Xherdan Shaqiri ήταν στο παιχνίδι και οι άνθρωποι μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τον παίκτη μέσω τεχνολογίας μικτής πραγματικότητας.

#4. Buzz Marketing

Σε αυτό το είδος αντάρτικου μάρκετινγκ, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν μια δωρεάν προώθηση επωνυμίας από διασημότητες και VIP influencers που δοκίμασαν ένα προϊόν από τη μάρκα και ήταν ευχαριστημένες.

Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι η ανάρτηση του Έλον Μασκ στο Twitter ότι το κοινό μπορεί να αγοράσει εμπορεύματα Tesla με Dogecoin—ένα είδος κρυπτονομίσματος. Επίσης, τα εμπορεύματα της SpaceX θα είναι διαθέσιμα προς πώληση έναντι του Dogecoin. Μετά από αυτό το tweet, η τιμή του Dogecoin εκτινάχθηκε στα ύψη για μερικές ώρες.

#5. Stealth Marketing

Το μάρκετινγκ σας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την επωνυμία σας με διακριτικό τρόπο, ώστε το κοινό να μην αισθάνεται ότι προωθείτε κάτι.

Το stealth marketing στοχεύει στη δημιουργία ενθουσιασμού, ενδιαφέροντος και ευαισθητοποίησης γύρω από μια επωνυμία. Μπορεί να μην έχετε τεράστια έσοδα αμέσως, αλλά θα επηρεάσει θετικά το κέρδος μακροπρόθεσμα.

Στην ταινία Back To The Future II, ο Marty McFly φορώντας ειδικά κατασκευασμένα και φουτουριστικά παπούτσια Nike που δένουν μόνοι τους είναι ένα δημοφιλές παράδειγμα αντάρτικου μάρκετινγκ.

  Samsung Galaxy S20: Πώς να επεξεργαστείτε και να απενεργοποιήσετε τα πάνελ Edge

#6. Μάρκετινγκ βάσης

Εδώ, η επωνυμία σας συνδέεται με μια μικρή ομάδα πελατών που μπορούν να επωφεληθούν πολύ από τα προϊόντα/υπηρεσίες σας.

Για παράδειγμα, πουλάτε αξεσουάρ μπάσκετ για να συνεργαστείτε με τοπικούς συλλόγους μπάσκετ. Συνεισφέρετε λίγο στο αθλητικό τους ταμείο και μπορείτε να προβάλλετε την επωνυμία σας κατά τη διάρκεια τοπικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Η μάρκα αθλητικών ποτών Nooma το έκανε αυτό με τους ντόπιους αθλητές. Η μάρκα γνώρισε τεράστια επιτυχία στη συνέχεια.

#7. Street Marketing

Μπορείτε να τοποθετήσετε αντικείμενα που δημιουργούν αναγνωρισιμότητα επωνυμίας σε μη συμβατικά μέρη σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων, εμπορικά κέντρα, σταυροδρόμια κ.λπ. Θα προσελκύσει μια περίεργη ομάδα κοινού.

Αυτή η ομάδα είναι επίσης γνώστης της τεχνολογίας και ιδιαίτερα ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα λάβετε δωρεάν μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα εάν το αντικείμενο μάρκετινγκ είναι αρκετά δημιουργικό ώστε να αγγίζει συναισθηματικά το κοινό.

Μια διαφήμιση της Toblerone που εμφανίζει το σοκολατένιο περιτύλιγμά της κοντά σε σχάρες ποδηλάτων είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού του είδους μάρκετινγκ ανταρτών.

#8. Indoor Guerilla Marketing

Εδώ πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλειστά μέρη όπως εμπορικά κέντρα, μουσεία, πανεπιστημιουπόλεις, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς μετρό, ράγες μετρό κ.λπ., για να γοητεύσετε δημιουργικά το κοινό.

Η μάρκα FRONTLINE για προϊόντα προστασίας από ψύλλους και τσιμπούρια για κατοικίδια τοποθέτησε μια γιγάντια αφίσα στο πάτωμα του εμπορικού κέντρου που απεικονίζει έναν σκύλο Golden Retriever που φαγούρα περιβάλλεται από ψύλλους.

Περιττό να πούμε ότι οι τεχνικές αντάρτικου μάρκετινγκ απολαμβάνουν τεράστια δημοτικότητα στο μάρκετινγκ. Αν αναρωτιέστε γιατί, εδώ είναι μερικοί λόγοι πίσω από αυτό.

Πρώτα απ ‘όλα, εάν μπορείτε να εκτελέσετε την τακτική σωστά, συνεπάγεται χαμηλό κόστος. Οι εταιρείες χρειάζονται χρόνο, δημιουργικότητα και ενέργεια για να κάνουν επιτυχημένη την εκστρατεία μάρκετινγκ.

Όταν γίνει σωστά, μπορεί να τραβήξει την προσοχή του κοινού, ώστε να μην μπορούν παρά να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε γιατί οι μικρές εταιρείες με περιορισμένους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ προτιμούν αυτή τη στρατηγική.

Με το αντάρτικο μάρκετινγκ, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με τους πελάτες τους μέσω μιας συναισθηματικής έλξης. Καθώς αυτή η τακτική ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, κολλάει στο μυαλό του κοινού. Βοηθά επίσης στην ανάκληση επωνυμίας και εν τέλει ενισχύει τις πωλήσεις και την απόδοση επένδυσης.

Με τις τακτικές του αντάρτικου μάρκετινγκ, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, θα μπορούν να προσεγγίσουν άτομα εκτός από το κοινό-στόχο τους.

Πλεονεκτήματα του Guerrilla Marketing 👍

  • Αυτή η τακτική μάρκετινγκ είναι συνήθως χαμηλού κόστους. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες με περιορισμούς προϋπολογισμού μπορούν να το κάνουν χωρίς δυσκολίες.
  • Εάν η καμπάνια είναι αξέχαστη, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κοινό και να προσεγγίσει περισσότερους καταναλωτές από ό,τι θα περίμενες.
  • Εκδηλώσεις με δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες μπορούν να γίνουν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και αυτά μπορούν να προβληθούν στα κύρια μέσα ενημέρωσης.
  • Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εκδηλώσεις για να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες, όπως το πώς νιώθουν οι πελάτες για την επωνυμία ή τα χαρακτηριστικά που μπορεί να θέλουν σε ένα προϊόν.
  • Μερικές φορές, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία με τοποθεσίες εκδηλώσεων ή άλλες επωνυμίες.

Μειονεκτήματα του Guerrilla Marketing 👎

  • Δεδομένου ότι αυτά τα γεγονότα μάρκετινγκ λαμβάνουν χώρα σε μια πραγματική τοποθεσία, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αποτυχίας. Εάν τα γεγονότα δεν μπορούν να συμβούν λόγω πολιτικής αναταραχής ή κακοκαιρίας, θα σας κοστίσει χρήματα χωρίς κανένα όφελος.
  • Η επιλογή ενός αμφιλεγόμενου θέματος για το αντάρτικο μάρκετινγκ μπορεί να προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα και αντιδράσεις από το κοινό.
  • Εάν τα μηνύματα είναι πολύ άμεσο, οι τοπικές αρχές ενδέχεται να παρέμβουν στην καμπάνια σας ή να καταλήξουν να σας επιβάλουν πρόστιμο.
  • Όταν το μάρκετινγκ περιλαμβάνει ενέδρα ή κινηματογράφηση σε ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν, μπορεί να τους φέρει σε δύσκολη θέση ή να τους τρομάξει.
  Πώς να ενσωματώσετε ένα σχέδιο Google στα Έγγραφα Google

Είναι το Guerrilla Marketing κατάλληλο για την επωνυμία σας;

Ενώ η αντάρτικη διαφήμιση έχει όλες τις δυνατότητες να αφήσει μια μόνιμη εντύπωση στους χρήστες, πρέπει να το κάνετε σωστά. Επίσης, όπως κάθε άλλη τεχνική μάρκετινγκ, δεν είναι κατάλληλη για κάθε επιχείρηση. Πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια για να δείτε εάν η επωνυμία σας θα είναι σε θέση να το τραβήξει σωστά:

  • Η ομάδα σας πρέπει να έχει μια αντισυμβατική αλλά διασκεδαστική ιδέα για να εκπλήξει το κοινό.
  • Το πρόγραμμα θα πρέπει να μπορεί να κάνει το κοινό να συμμετέχει.
  • Η ιδέα του αντάρτικου μάρκετινγκ πρέπει να συμπίπτει με το εμπορικό σήμα σας και το μήνυμα που θέλετε να στείλετε.
  • Θα πρέπει να έχετε KPI για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων που προέρχονται από τη διαφημιστική καμπάνια.
  • Συγκρίνετε τους πιθανούς κινδύνους και την αναμενόμενη απόδοση επένδυσης από μια αντάρτικη εκστρατεία.

Συνήθως, θα βρείτε μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να κάνουν την καμπάνια δημοφιλή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από στόμα σε στόμα. Αλλά, ακόμα κι αν είστε μια μικρή τοπική επωνυμία, μπορείτε να οργανώσετε τέτοιες εκδηλώσεις για καλύτερη εξοικείωση και αξιοπιστία της επωνυμίας.

Παραδείγματα Πραγματικής Ζωής

FRONTLINE Δάπεδο σκύλου

Διαφήμιση πρώτης γραμμής από το Ads of the World

Ένας κατασκευαστής προϊόντων υγιεινής για σκύλους, η FRONTLINE, διεξήγαγε μια αντάρτικη εκστρατεία βάζοντας την εικόνα ενός σκύλου που φαγούρα στο αυτί του στο ισόγειο ενός εμπορικού κέντρου. Από τους επάνω ορόφους, οι άνθρωποι θα μοιάζουν με ψύλλους στον σκύλο.

Αυτό το μυθιστόρημα και η συναισθηματικά συνδεδεμένη διαφήμιση έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς οι φυγές μπορούν να επηρεάσουν το αγαπημένο σας κατοικίδιο και πρέπει να κάνετε κάτι γι ‘αυτό.

Πάγκοι Kitkat

Με δημιουργικές εισροές από τον Wunderman Thompson, η KitKat ζωγράφισε μερικούς πάγκους στο πάρκο έτσι ώστε να μοιάζουν με μισάνοιχτο πακέτο μπαρ KitKat.

Ενώ ήταν μια καμπάνια χαμηλού προϋπολογισμού, δεν χρειαζόταν να εγκαταστήσετε κάτι νέο. Μόνο βάφοντας παγκάκια με κόκκινο και λευκό για να μιμηθούν τα περιτυλίγματα KitKat, μετέτρεψε τους καφέ πάγκους σε μπάρες Kitkat.

Εκστρατεία IT Balloon Sewers

Μπαλόνι πληροφορικής από τη σελίδα της αστυνομίας του Lititz Borough στο Facebook

Πριν από την κυκλοφορία της ταινίας “IT” στην Αυστραλία, ο διανομέας της διεξήγαγε μια αντάρτικη εκστρατεία που περιελάμβανε το δέσιμο κόκκινων μπαλονιών ηλίου σε σχάρες αποχέτευσης. Στα κοντινά πεζοδρόμια αναγράφεται η λεζάντα προώθησης της ταινίας.

Ενώ οι περαστικοί δεν μπορούν να το διαβάσουν από μακριά, μπορούν να δουν το μπαλόνι, που τους κάνει να περιεργάζονται να έρθουν πιο κοντά και να ελέγξουν περί τίνος πρόκειται.

Samsung Galaxy Z Flip 4 θέσεων

Samsung Guerilla Marketing από το Reddit

Για την προώθηση του Galaxy X Flip 4, η Samsung πρόσθεσε παρόμοιες θέσεις σε στάση λεωφορείου στο Βέλγιο, που βρίσκεται στο Reddit.

Ενώ ένα κάθισμα ήταν ανοιχτό, ένα άλλο χρειαζόταν άτομα για να το ανοίξουν, όπως θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα τηλέφωνο Flip 4. Το μάρκετινγκ ενέπνευσε τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν και άφησε μια μόνιμη εντύπωση.

Τελικές Λέξεις

Το αντάρτικο μάρκετινγκ είναι μια αποτελεσματική τακτική μάρκετινγκ που μπορείτε να εφαρμόσετε για να τραβήξετε την προσοχή των πελατών. Εδώ, συζητήσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη στρατηγική και μερικά επιτυχημένα παραδείγματα.

Μπορείτε να εμπνευστείτε από αυτά και να τα συνδυάσετε με τη δημιουργικότητά σας για να δημιουργήσετε τη νέα σας αντάρτικη διαφήμιση.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε τις καμπάνιες viral marketing.