Το Blockchain στην Εφοδιαστική Αλυσίδα για να βελτιστοποιήσει τις προμήθειες και τη διανομή

Η χρήση του blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα εισάγει αποτελεσματικότητα στην καταγραφή της ποιότητας, των τιμών, της τοποθεσίας, των ημερομηνιών, της πιστοποίησης και άλλων σχετικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM) είναι η σωτηρία των εταιρειών, καθώς περιλαμβάνει τα πάντα, από τον σχεδιασμό, τον έλεγχο, την εκτέλεση και τη διαχείριση του τρόπου ροής των πόρων προς και έξω από τον οργανισμό.

Πηγή: Mdpi.com

Δεδομένου ότι η SCM περιλαμβάνει επίσης το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο και τα δεδομένα μιας εταιρείας, απαιτεί αποτελεσματική διαχείριση πόρων για την προμήθεια πρώτων υλών, την παραγωγή, την αποθήκευση και άλλα συναφή υλικοτεχνικά στοιχεία.

Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία διαχείρισης αποθεμάτων περιλαμβάνει αποθεματοποίηση, επιστροφή ελαττωματικών προϊόντων και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με παραγγελίες.

Ενώ η νέα τεχνολογία συνεχίζει να μεταμορφώνει τις καθημερινές επιχειρηματικές διαδικασίες στο SCM, η ανάγκη για συστήματα ακριβούς παράδοσης και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο καθιστά τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας ένα πεδίο που επιθυμεί συνεχή τεχνολογική καινοτομία.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες τεχνικές πτυχές που αφορούν κινητές, ασύρματες και φορητές συσκευές οδηγούν το δρόμο στους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, αλλά η παραμονή με τις βέλτιστες πρακτικές και τις νέες δυνατότητες είναι μια ατέρμονη διαδικασία που γίνεται επίπονη εργασία για οργανισμούς που έχουν ήδη επενδύσει παλαιότερες τεχνολογίες.

Οι μεταβάσεις μπορεί να καταναλώνουν χρόνο και χρήμα, αλλά η μόχλευση των αναδυόμενων τεχνολογιών παραμένει το μεγαλύτερο μυστικό για να παραμείνει κανείς στη ζωή σε έναν τόσο ανταγωνιστικό τομέα.

Ένα δυναμικό σύστημα SCM θα πρέπει να παράγει αξία για τον οργανισμό. Ενώ το υπάρχον εξειδικευμένο λογισμικό εγγυάται μια λειτουργική αλυσίδα εφοδιασμού, η τεχνολογία blockchain είναι το νέο παιδί στο μπλοκ που περιλαμβάνει αποτελεσματική, απρόσκοπτη, σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ όλων των μερών με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Αυτό το άρθρο διερευνά πώς η ταχεία πρόοδος του blockchain μπορεί να οδηγήσει στην άμεση βελτίωση των συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η τεχνολογία Blockchain;

Γνωστό και ως τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT), το blockchain αναφέρεται σε ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο καθολικό. Αυτό το καθολικό διατηρεί αρχεία συναλλαγών σε μια ακολουθία μπλοκ.

Τα αρχεία διατηρούνται σε αντίγραφα που διανέμονται σε πολλαπλές μηχανές, που ονομάζονται κόμβοι, σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες.

Το καθολικό blockchain είναι αποκεντρωμένο, που σημαίνει ότι δεν εξαρτάται από μια ενιαία κεντρική αρχή για τη διασφάλιση της ακεραιότητάς του. Όλα τα αντίγραφα του καθολικού εντός του blockchain είναι η «αλήθεια» σχετικά με κάθε συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυο.

Οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης μιας συναλλαγής ή μιας καταχώρισης θα απαιτούσε την ταυτόχρονη χειραγώγηση όλων των αντιγράφων.

Δεδομένου ότι όλοι οι κόμβοι συνδέονται με το δίκτυο blockchain, όλες οι εκδόσεις του καθολικού τροποποιούνται κάθε φορά που πραγματοποιείται μια νέα συναλλαγή σε έναν κόμβο εντός του δικτύου.

Τα δίκτυα blockchain είναι συνήθως χρήσιμων μεγεθών, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη δυνατότητα χειραγώγησης. Μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά του blockchain που το καθιστούν κατάλληλο για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Συναίνεση: Όλοι οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού αποδέχονται ως αυθεντικές οποιεσδήποτε συναλλαγές, είτε πρόκειται για αποθήκευση, μεταφορά, αποθήκευση ή διανομή, πραγματοποιούνται εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Προέλευση: Οι οντότητες της αλυσίδας θα γνωρίζουν από πού προέρχεται κάθε περιουσιακό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένου του ποιος το χειρίστηκε στο παρελθόν και πότε. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι οτιδήποτε, από πνευματικά δικαιώματα μέχρι μηχανές, κοσμήματα, σιτάρι, σιδηρομετάλλευμα κ.λπ.

Αμετάβλητο: Οι εγγραφές μέσα στο κατανεμημένο καθολικό ενός blockchain δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να παραποιήσει οποιοδήποτε μέρος των δεδομένων απογραφής της εφοδιαστικής αλυσίδας, συναλλαγές πληρωμής, ημερομηνίες και ώρα διανομής ή συνθήκες αποθήκευσης κ.λπ.

  Πώς να καταλάβετε εάν ο υπολογιστής σας παρακολουθείται στην εργασία

Τελικότητα: Όλα τα αντίγραφα του κοινόχρηστου καθολικού έχουν την ίδια έκδοση εγγραφών και συναλλαγών: αυτή η οριστικότητα που λειτουργεί καλά για δίκτυα κρυπτονομισμάτων λειτουργεί επίσης με δίκτυα αλυσίδας εφοδιασμού blockchain.

Κατανόηση της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αναφέρεται στις διαδικασίες που εμπλέκονται στο χειρισμό ολόκληρης της ροής αγαθών και υπηρεσιών, από τα ακατέργαστα εξαρτήματα και μέχρι το τελικό προϊόν που παραδίδεται στον καταναλωτή.

Οι εταιρείες έχουν ένα δίκτυο προμηθευτών που λειτουργούν ως κρίκοι στην αλυσίδα που μεταφέρει τα προϊόντα από εκείνα που προμηθεύουν τις πρώτες ύλες σε εκείνα που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

Σχεδιασμός: Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση όλων των πόρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ζήτησης για αγαθά ή υπηρεσίες μιας εταιρείας, εκτός από τον προσδιορισμό μετρήσεων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πηγή: Επιλογή προμηθευτών και καθιέρωση διαδικασιών παρακολούθησης και διαχείρισης σχέσεων. Περιλαμβάνουν την παραγγελία, τη λήψη, τη διαχείριση αποθέματος και την εξουσιοδότηση πληρωμών.

Κατασκευή: Παράδοση πρώτων υλών, κατασκευή του πραγματικού προϊόντος, δοκιμή ποιότητας, συσκευασία για αποστολή και προγραμματισμός παράδοσης.

Παράδοση και Logistics: Συντονισμός παραγγελιών πελατών, προγραμματισμός παραδόσεων, αποστολή φορτίων, τιμολόγηση πελατών και λήψη πληρωμών.

Επιστροφή: Η διαδικασία περιλαμβάνει την επιστροφή ελαττωματικών, ανεπιθύμητων ή υπερβολικών προϊόντων.

Προβλήματα που επηρεάζουν τις παραδοσιακές αλυσίδες εφοδιασμού

Ορισμένες κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κανονικές διαδικασίες SCM περιλαμβάνουν: οι παραδοσιακές αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι αρκετά ευέλικτες καθώς δεν προβλέπουν τις γρήγορες αλλαγές στην αγορά, καθιστώντας τις δαπανηρές, με ένταση δεδομένων και αναποτελεσματικές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, χαρακτηρίζονται από υπερβολική γραφειοκρατία και αντικρουόμενα αρχεία, που προκαλούν καθυστερήσεις λόγω των διαδικασιών μη αυτόματης συμφωνίας.

#1. Τεράστια ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου επειδή τα βρίσκουν ευέλικτα, βολικά και οικονομικά. Η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικά προϊόντα απαιτεί παρόμοια απάντηση για την εκπλήρωση και την αποστολή.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές και αποστολείς είναι μειονεκτούντες, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, προκαλώντας στενώσεις όπως καθυστερήσεις ρεκόρ σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού.

#2. Κεντρικό απόθεμα

Οι παραδοσιακές αλυσίδες εφοδιασμού εξαρτώνται από κεντρικά αποθέματα που μοιάζουν με τους παλιούς διακομιστές Διαδικτύου που θα έχαναν εύκολα δεδομένα κάθε φορά που ο διακομιστής έκλεινε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση με τέτοια αποθέματα είναι ότι είναι εύκολο να χειραγωγηθούν, οδηγώντας στον κίνδυνο απάτης οπουδήποτε κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού.

#3. Περιορισμένη ή ανεπαρκής ορατότητα

Οι εταιρείες B2B και B2C συχνά εξαρτώνται από πολλές πλατφόρμες και συνεργάτες για να τις βοηθήσουν στην επίτευξη, την εκπλήρωση, την αποστολή και την παράδοση παραγγελιών. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη συνεργασία με την κατασκευή, το εμπόριο, τους συνεργάτες λιανικής και με πολλούς μεταφορείς εμπορευμάτων και δεμάτων.

Προσθέστε σε αυτό ένα σύστημα προγραμματισμού πόρων της επιχείρησης και θα έχετε μια κατάσταση όπου πρέπει να αντιμετωπίσουν δεδομένα από πολλές πηγές. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία λήψης έγκαιρων αποφάσεων σε διαφορετικά επίπεδα αποθέματος με βάση τις απαιτήσεις των πελατών.

#4. Piecemeal Logistics

Η εξάρτηση από πολλούς τρίτους παρόχους εφοδιαστικής για την εκπλήρωση διαφορετικών ρόλων οδηγεί συχνά σε μια διακεκομμένη αλυσίδα εφοδιασμού που χρειάζεται περισσότερη γνώση για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Η προσπάθεια σύνδεσης ξεχωριστών εξαρτημάτων όπως η διαχείριση αποθήκης, τα συστήματα διαχείρισης παραγγελιών ή οι συνεργάτες λιανικής δυσκολεύει τα άλλα μέρη να γνωρίζουν τι συμβαίνει οπουδήποτε αλλού.

Πώς το Blockchain στην Εφοδιαστική Αλυσίδα παρέχει μια λύση στο SCM

Η τεχνολογία Blockchain προσφέρει αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, τα δύο συστατικά που απαιτούνται για την παροχή ακεραιότητας και αξιοπιστίας στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το Blockchain κάνει τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο αποτελεσματικές, επιτρέποντας στις εταιρείες να αποκλείουν τρίτα μέρη από την ολοκλήρωση συναλλαγών και τις απευθείας συναλλαγές μεταξύ τους χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια.

Η τεχνολογία προωθεί την αυξημένη ενοποίηση των logistics και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συνεργασία δεδομένων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) με blockchain για να βοηθήσουν στην αυτόματη ανίχνευση στοιχείων.

Η χρήση ολοκληρωμένων λύσεων πληρωμής θα μειώσει σημαντικά το χρόνο μεταξύ της παραγγελίας και της διεκπεραίωσης της πληρωμής, διασφαλίζοντας τη σωστή και έγκαιρη διακίνηση των ολοκληρωμένων προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη συμμόρφωση, μειωμένα πρόστιμα και νομικά τέλη και εξάλειψη της απάτης και της παραχάραξης.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε χάρτες εσωτερικών χώρων στους Χάρτες Google

Οφέλη του Blockchain στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

Η τεχνολογία Blockchain έχει γίνει αποδιοργανωτική στους περισσότερους κλάδους λόγω της δυνατότητάς της να κάνει τις διαδικασίες αποτελεσματικές, ασφαλείς και εξορθολογισμένες. Μπορεί να γίνει αποφασιστικής σημασίας για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου οι μονάδες που μετακινούνται από την πηγή στον τελικό χρήστη πρέπει να περάσουν από πολλούς συνεργάτες.

Το Blockchain συλλέγει και προστατεύει δεδομένα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα εφοδιασμού, επιτρέποντας στους συνεργάτες να μοιράζονται και να συγχρονίζουν σημαντικές πληροφορίες, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να παραδοθούν με τη μέγιστη χωρητικότητα.

Με το να γίνεται το μοναδικό σημείο πρόσβασης και κοινής χρήσης όλων των πληροφοριών, το blockchain εξορθολογίζει τις διαδικασίες επικοινωνίας με τρόπο που δεν έχει βιώσει η αλυσίδα εφοδιασμού και οι βιομηχανίες προμηθειών.

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη του blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα:

#1. Αυξημένη Ασφάλεια

Η τεχνολογία Blockchain κλείνει τα κενά και εξαλείφει την πιθανότητα οποιοσδήποτε παίκτης εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας να παρακάμψει τους καθορισμένους κανονισμούς.

Μερικά απτά παραδείγματα περιλαμβάνουν την αδυναμία παραβίασης δεδομένων, όπως η δημιουργία προϊόντων φαντασμάτων ή υπαλλήλων. Το Blockchain το επέτρεψε δημιουργώντας μια διαφανή διαδρομή ελέγχου που είναι ανοιχτή σε όλους τους συμμετέχοντες για κάθε ενέργεια που δεν μπορεί να χειραγωγηθεί.

Η ασφάλεια στην οποία βασίζεται η τεχνολογία blockchain καθιστά αδύνατο για κανέναν να πλαστογραφήσει μια καταχώριση, καθώς ένας χάκερ πρέπει να αλλάξει ταυτόχρονα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αντίγραφα, μια πρακτικά αδύνατη ενέργεια.

#2. Βιωσιμότητα

Το Blockchain αυξάνει τη βιωσιμότητα βοηθώντας τους διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας να κλείσουν κάθε μορφή ανήθικων ή παράνομων πρακτικών.

Το κατανεμημένο καθολικό διευκολύνει την απαράμιλλη ιχνηλασιμότητα, η οποία συμβάλλει στη μείωση κάθε μορφής συντομεύσεων, αβάσιμων πρακτικών και παρανομιών εντός της αλυσίδας.

#3. Αντικειμενικότητα

Η χρήση του blockchain διασφαλίζει ότι οι διαχειριστές λαμβάνουν τις αποφάσεις τους χρησιμοποιώντας αντικειμενικά και επαληθεύσιμα δεδομένα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες οποιασδήποτε μορφής εισροής που βασίζεται σε ακραίες ή μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τη μεγιστοποίηση των κερδών.

#4. Ακρίβεια

Όλα τα δεδομένα εντός του blockchain της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των συμμετεχόντων, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι εντός του δικτύου έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση στις τρέχουσες πληροφορίες.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ακρίβειας καθώς κανένα μέρος δεν χρειάζεται να στείλει email στο άλλο για να ρωτήσει για τη θέση ενός αντικειμένου στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μόλις εισαχθούν τα δεδομένα, είναι αξιόπιστα από όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς κρυπτογραφούνται και επομένως δεν μπορούν να τροποποιηθούν.

#5. Αποδοτικότητα

Το αμετάβλητο των εγγραφών εντός του blockchain σημαίνει ότι τα αρχεία μας είναι αξιόπιστα. Κάθε διαδικασία από την κατασκευή, την αποθήκευση, την προμήθεια, τη διανομή και τη λιανική πώληση μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στο blockchain για να δημιουργήσει ένα μόνιμο αρχείο κοινής χρήσης για κάθε συναλλαγή μεταξύ τους.

Κατά συνέπεια, τα δεδομένα είναι προσβάσιμα σε κάθε παράγοντα της εφοδιαστικής αλυσίδας και μειώνει την ανάγκη για γραφειοκρατία, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα σε όλο το δίκτυο.

#6. Διαφάνεια και Ιχνηλασιμότητα

Το Blockchain αυξάνει την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια για όλες τις διαδικασίες εντός αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού μέσω του ψηφιακά ανιχνεύσιμου αρχείου του. Γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός οποιουδήποτε προϊόντος καθώς διασχίζει την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οποιοσδήποτε συμμετέχων μπορεί να εντοπίσει πού συμβαίνει οποιοδήποτε περιστατικό στην πορεία.

Η ιχνηλασιμότητα και η ιχνηλασιμότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε περιστατικά ασφάλειας φαρμάκων ή τροφίμων και το blockchain θα μπορούσε να τα αποτρέψει από το να συμβούν εξαρχής.

Αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία προάγει την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των προϊόντων καθώς μπορούν να εξεταστούν από το πρώτο βήμα της αλυσίδας μέχρι το τελικό προϊόν.

#7. Καταναλωτική Εμπιστοσύνη

Δεδομένου ότι το blockchain επιτρέπει στις εταιρείες να επαληθεύουν τα πάντα, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν, μπορούν να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα τους δεν παραβιάζουν καμία οδηγία ή παραβιάζονται στην πορεία, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία της επιχείρησης από τυχόν ζημιές στη φήμη.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει πολιτική συμμόρφωση, καθώς πολλοί περιφερειακοί πολιτικοί φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχίζουν ήδη να δημιουργούν και να αναπτύσσουν συμμόρφωση blockchain σε όλη την επικράτεια για να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις εντός της επικράτειάς τους.

#8. Οικονομική ασφάλεια

Το blockchain μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε όλα τα μέρη να έχουν περισσότερο έλεγχο, καθιστώντας την αλυσίδα εφοδιασμού πιο δυναμική και ισχυρή. Κάθε συμμετέχων μπορεί να παρακολουθεί κάθε πληρωμή που πραγματοποιείται εντός του blockchain.

  Πώς να αναβαθμίσετε το VMware Workstation Pro v15.5.7 σε v16;

Ως αποτέλεσμα, ο προμηθευτής θα αισθανθεί ότι υποστηρίζεται κατά τη διαδικασία αγοράς και θα αναγκαστεί να περιμένει περισσότερο από όσο χρειάζεται για να λάβει την πληρωμή.

Μερικές προκλήσεις για το Blockchain στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

Ακριβώς επειδή είναι διαθέσιμη καλή τεχνολογία δεν σημαίνει ότι όλοι τη χρησιμοποιούν ήδη. Ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υιοθέτηση του blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Έλλειψη ομοιομορφίας: Αν και λίγοι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες όπως τα τσιπ RFID, άλλοι παίκτες στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας εγγραφές που βασίζονται σε χαρτί στα πιο ολοκληρωμένα σημεία, πράγμα που σημαίνει ότι η πλήρης υιοθέτηση πρέπει να βελτιωθεί ακόμη.

Άγνοια: Πολλοί υπάρχοντες ηγέτες στο SCM δεν καταλαβαίνουν ακόμη το blockchain. Άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι απλώς μια μόδα και εξακολουθούν να περιμένουν να περάσει, παρόλο που άλλοι συνεχίζουν να εξαργυρώνουν τη «διαφημιστική εκστρατεία».

Κόστος ευκαιρίας: Όσο και αν υπάρχουν πολλά ενδιαφερόμενα μέρη, ορισμένα διστάζουν να επενδύσουν το χρόνο και τα χρήματά τους σε μια τεχνολογία που εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Αυτοί πιστεύουν ότι η επένδυση σε μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία είναι πολύ επικίνδυνη – τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει τελικά παγκόσμια αποδοχή.

Νομικά εμπόδια: Υπάρχουν ακόμη πρακτικές και νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το blockchain σε πολλές δικαιοδοσίες. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει να προσλάβουν ειδικούς για να εκπαιδεύσουν τα νομικά τους τμήματα σχετικά με το blockchain και τον τρόπο λειτουργίας του.

Παιχνίδι αναμονής: Για τους περισσότερους άλλους, είναι απλώς ένα παιχνίδι αναμονής για το λογισμικό και τα πρότυπά του μέχρι να πειστούν.

Πώς να εφαρμόσετε το Blockchain στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

Αν δεν διαχειρίζεστε μια μικρή επιχείρηση με απλά logistics, μπορεί να χρειαστείτε blockchain στο SCM. Εάν συμβαίνει αυτό, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την απλή διαδικασία μας για την υλοποίηση.

Βήμα 1: Προσδιορισμός Περίπτωσης Χρήσης

Αποφασίστε ποιους στόχους σκοπεύετε να επιτύχετε χρησιμοποιώντας το blockchain, περιγράφοντας τι από τις υπάρχουσες διεργασίες σας SCM πρέπει να βελτιωθεί από το blockchain.

Βήμα 2: Ανάπτυξη Αρχιτεκτονικής

Στη συνέχεια, πρέπει να προσδιορίσετε τα χαρακτηριστικά του blockchain που θα εφαρμόσετε για να μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας. Αυτό θα περιλαμβάνει το απόρρητο δεδομένων, τον μηχανισμό συναίνεσης, τις μεθόδους ελέγχου ταυτότητας, τις εισόδους/εξόδους δεδομένων και τα DApps που θα αναπτύξετε.

Βήμα 3: Δημιουργία της Εφαρμογής

Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ενός προγραμματιστή και την εφαρμογή του blockchain. Σκεφτείτε να προσλάβετε μια εταιρεία ανάπτυξης για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να ενσωματώσετε την τεχνολογία στο σύστημα διαχείρισης της αλυσίδας πωλήσεών σας.

Βήμα 4: Ανάπτυξη

Μόλις ολοκληρώσετε το έργο από την ομάδα ανάπτυξης, πρέπει να εκτελέσετε ένα πιλοτικό έργο, ώστε να μπορείτε να νιώσετε πώς εκτελείται και τι πρέπει να βελτιωθεί πριν από την πλήρη εφαρμογή.

Βιομηχανίες όπου το Blockchain στην Εφοδιαστική Αλυσίδα θα είναι Λύση

Η πρωτοβουλία Walmart Food Traceability Initiative προσφέρει το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το blockchain. Το γιγάντιο σούπερ μάρκετ μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί προϊόντα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ χρησιμοποιώντας τις λύσεις blockchain της IBM.

Το blockchain της Walmart στο SCM καλύπτει όλες τις νομισματικές, εμπορευματικές, τεκμηριωτικές, τελωνειακές και ενημερωτικές πτυχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εκτός από τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την παρακολούθηση της προέλευσης όλων των προϊόντων, έχει μειώσει τους εφιάλτες και το κόστος της υλικοτεχνικής υποστήριξης ενώ έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των πελατών.

Άλλες βιομηχανίες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το blockchain στην εφαρμογή της εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνουν τα κοσμήματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την κατασκευή.

Το μέλλον του Blockchain στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

Καθώς ο κόσμος αλλάζει και οι βιομηχανίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με αστραπιαίους ρυθμούς, γίνεται πιο εμφανές ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να γίνουν αρκετά ευέλικτες ώστε να αναδιαμορφώσουν τη σκέψη τους και την αγορά τους προληπτικά.

Η ικανότητα του Blockchain να φέρει επανάσταση στις αλυσίδες εφοδιασμού εισάγοντας μια καλύτερη ροή πληροφοριών και μειώνοντας τη σπατάλη, την απάτη και την κακοδιαχείριση γίνεται βασικό γρανάζι στο μέλλον.

Για τους κατασκευαστές των οποίων οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν επιβράδυνση ή οι καταναλωτές τους αποδοκιμάζουν αυξημένες τιμές λόγω logistics, το blockchain προσφέρει μια έτοιμη λύση.

Δεδομένου ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα προϊόντα των οποίων φτάνουν στον καταναλωτή ασφαλέστερα, γρηγορότερα και οικονομικά, το blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιχειρηματική ενασχόληση με καταναλωτικά προϊόντα και άλλα βιομηχανικά υλικά.

Τελικός Λόγος

Ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο ερώτημά του για το αν θα αγκαλιάσει την τεχνολογία blockchain. Η τεχνολογία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες προκλήσεις SCM.

Ωστόσο, όσο περισσότερες εταιρείες αγκαλιάζουν το blockchain, τόσο πιο ακριβής θα γίνεται η διαδρομή για όλους τους άλλους που κάθονται στο φράχτη. Κάθε εταιρεία πρέπει να εξετάσει εάν διαθέτει διαδικασίες που η τεχνολογία θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά και εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη εφαρμογής.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε καλούς πόρους για να μάθετε blockchain και να πιστοποιηθείτε.