Το Antivirus σας κατασκοπεύει πραγματικά;

Η Avast συλλέγει τα ιστορικά περιήγησης των χρηστών της και πουλά τα δεδομένα σε τρίτους, σύμφωνα με κοινή έρευνα της PCMag και Μητρική πλακέτα. Αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα συλλογής δεδομένων δωρεάν λογισμικού προστασίας από ιούς. Σε τελική ανάλυση, αυτό το δωρεάν antivirus πρέπει να βγάλει χρήματα με κάποιο τρόπο.

Ενημέρωση: Στις 30 Ιανουαρίου 2020, Avast ανακοινώθηκε θα κλείσει τη λειτουργία της στη θυγατρική της Jumpshot, η οποία πούλησε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης των χρηστών της σε εμπόρους.

Η Avast συλλέγει και πουλά το ιστορικό περιήγησής σας

Χρησιμοποιείτε το antivirus της Avast; Από προεπιλογή, η Avast συλλέγει τη δραστηριότητα περιήγησής σας στον ιστό και την προσφέρει σε επαγγελματίες του μάρκετινγκ μέσω μιας θυγατρικής που ονομάζεται Jumpshot. Οι εταιρείες που πληρώνουν Avast μπορούν να δουν τα πλήρη δεδομένα “clickstream” για να δουν τι κάνουν οι χρήστες της Avast στο διαδίκτυο. Δείτε πώς το θέτει ο Michael Kan στο PCMag:

Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι τόσο αναλυτικά που οι πελάτες μπορούν να δουν τα μεμονωμένα κλικ που κάνουν οι χρήστες στις περιόδους λειτουργίας περιήγησής τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μέχρι το χιλιοστό του δευτερολέπτου. Και ενώ τα δεδομένα που συλλέγονται δεν συνδέονται ποτέ με το όνομα, το email ή τη διεύθυνση IP ενός ατόμου, το ιστορικό κάθε χρήστη εκχωρείται σε ένα αναγνωριστικό που ονομάζεται αναγνωριστικό συσκευής, το οποίο θα παραμείνει εκτός εάν ο χρήστης απεγκαταστήσει το προϊόν προστασίας από ιούς Avast.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη γραμμή αφής στο MacBook Pro σας

Η Avast λέει ότι αυτά τα δεδομένα είναι “ανώνυμα”, αλλά το PCMag και η Motherboard μπόρεσαν να τα συνδέσουν με άτομα. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ποιος χρήστης της Amazon αγόρασε ένα συγκεκριμένο προϊόν σε ένα συγκεκριμένο δευτερόλεπτο σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορείτε να αναγνωρίσετε το άτομο που έχει “ανωνυμοποιηθεί” και στη συνέχεια να ανατρέξετε στο ιστορικό περιήγησής του.

Η Avast συγκεντρώνει τα δεδομένα μέσω του Antivirus της επιφάνειας εργασίας της

Εάν έχετε εγκαταστήσει το Avast με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, το ιστορικό περιήγησής σας πωλείται σε εμπόρους μέσω του Jumpshot. Αυτά τα δεδομένα δεν συλλέγονται μέσω της επέκτασης προγράμματος περιήγησης της Avast. Αντίθετα, συλλέγεται μέσω της κύριας εφαρμογής προστασίας από ιούς Avast για υπολογιστές.

Όταν εγκαταστήσετε το Avast, θα δείτε ένα μήνυμα που θα σας ρωτά εάν θέλετε να κάνετε κοινή χρήση δεδομένων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν κλικ στο “Συμφωνώ” πιθανότατα δεν κατάλαβαν όλα όσα συμφώνησαν.

Εάν έχετε εγκαταστήσει το Avast, μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή Avast και να μεταβείτε στο μενού > Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσωπικό απόρρητο για να ελέγξετε ποια δεδομένα συλλέγονται και κοινοποιούνται. Απενεργοποιήστε τις επιλογές κοινής χρήσης δεδομένων εδώ.

Συνιστούμε απλώς να απεγκαταστήσετε το Avast. Αλλά, εάν θέλετε να το αφήσετε εγκατεστημένο και να απενεργοποιήσετε τη συλλογή δεδομένων, εδώ θα το κάνετε.

Οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης είναι μόνο μέρος του προβλήματος

Το λογισμικό προστασίας από ιούς συχνά ομαδοποιεί επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης που συλλέγουν λεπτομερή δεδομένα για σκοπούς μάρκετινγκ. Τον Οκτώβριο του 2019, ο δημιουργός του Adblock Plus Wladimir Palant καταλογογραφημένος τον τρόπο με τον οποίο πολλές επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης Avast συγκεντρώνουν και μεταδίδουν δεδομένα σχετικά με το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης των χρηστών. Μια επέκταση προγράμματος περιήγησης AVG έκανε το ίδιο πράγμα, επίσης – αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Avast αγόρασε το AVG πριν από μερικά χρόνια.

  Πώς να δημιουργήσετε μια δημοσκόπηση ιστορίας Instagram

Google και Mozilla κατεστραμμένο, καταργώντας τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης από το Chrome Web Store και τον ιστότοπο Mozilla Addons έως ότου η Avast κάνει κάποιες αλλαγές. Είναι πλέον διαθέσιμα για λήψη ξανά. Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς πόσο περιορισμένη ήταν η συλλογή δεδομένων, αλλά η Avast είναι επίσης πιο «διαφανής» στην πολιτική απορρήτου της.

Ενώ η Google και η Mozilla μπορούν να καταπολεμήσουν το τι μπορούν να κάνουν οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης μιας εταιρείας προστασίας από ιούς, κανείς δεν εμποδίζει μια εταιρεία όπως η Avast να συλλέγει δεδομένα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της για υπολογιστές. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο η Avast συμμετέχει σε μια τέτοια χονδρική συλλογή δεδομένων μέσω της εφαρμογής της για υπολογιστές.

Συνιστούμε να μην εγκαταστήσετε τις επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης του προγράμματος προστασίας από ιούς, αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε προβλήματα απορρήτου απλώς αποφεύγοντας τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης.

Το δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς πρέπει να πληρωθεί με κάποιο τρόπο

Το δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς πρέπει να έχει κέρδος με κάποιο τρόπο, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Avast έχουν στραφεί στη συλλογή και τη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα των πελατών τους.

Στο παρελθόν, η Avast ενσωμάτωσε ακόμη και μια λειτουργία «αγορών» που πρόσθεσε διαφημίσεις σε άλλες ιστοσελίδες καθώς περιηγείστε. Η Avast δεν το κάνει πλέον αυτό, αλλά η συλλογή δεδομένων δεν φαίνεται να είναι εντελώς άχρηστη.

  Πώς να κάνετε remix φωτογραφιών στο Instagram

Όπως είχαμε επισημάνει το 2015, το δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς δεν είναι πια «δωρεάν». Πολλές εταιρείες προστασίας από ιούς έχουν στραφεί στην αλλαγή της προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησής σας, στην αλλαγή της αρχικής σελίδας του προγράμματος περιήγησής σας και στην ενσωμάτωση επιπλέον «προσφορών» λογισμικού στα προγράμματα εγκατάστασης τους. Σήμερα, πολλές άλλες εφαρμογές προστασίας από ιούς είναι πιθανό να παρακολουθούν την περιήγησή σας και, πιθανώς, να πωλούν αυτά τα δεδομένα.

Ποιο λογισμικό προστασίας από ιούς δεν σας παρακολουθεί;

Δεν σας παρακολουθούν απαραίτητα όλα τα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς. Δεν έχουμε εξετάσει όλα τα προγράμματα προστασίας από ιούς. Ορισμένοι ενδέχεται να παρέχουν μια δωρεάν δοκιμή που δεν συλλέγει και δεν πουλά δεδομένα, αλλά επιχειρεί να σας πουλήσει το επί πληρωμή προϊόν προστασίας από ιούς της εταιρείας.

Για παράδειγμα, ο Wladimir Palant, ο οποίος εξέθεσε τη συλλογή δεδομένων στις επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης Avast και AVG, είπε ως απάντηση σε ένα σχόλιο ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη Το δωρεάν antivirus της Kaspersky κατασκοπεύει τους χρήστες του. Ωστόσο, το 2019, η Kaspersky ήταν στο παρελθόν εισάγοντας ένα μοναδικό αναγνωριστικό στην επισκεψιμότητα περιήγησης στον ιστό που θα επέτρεπε την αναγνώριση των χρηστών του στο διαδίκτυο.

Συνιστούμε το Windows Defender της Microsoft, το οποίο είναι ενσωματωμένο στα Windows 10. Το πρόγραμμα προστασίας από ιούς της Microsoft δεν έχει μια ατζέντα πέρα ​​από τη διατήρηση του κακόβουλου λογισμικού από τον υπολογιστή σας. Δεν παρακολουθεί την περιήγησή σας στον Ιστό. Δεν προσπαθεί να σας πουλήσει επιπλέον λογισμικό, αν και η Microsoft προσφέρει πιο προηγμένο συμβάσεις λογισμικού ασφαλείας για τις επιχειρήσεις.

Επίσης μας αρέσει και προτείνουμε Malwarebytes, το οποίο διαπιστώσαμε ότι κάνει καλή δουλειά στον εντοπισμό και την αφαίρεση ανεπιθύμητου λογισμικού. Η δωρεάν έκδοση του Malwarebytes δεν μπορεί να εκτελεστεί στο παρασκήνιο. Προσφέρει μόνο χειροκίνητες σαρώσεις. Το Malwarebytes βγάζει τα χρήματά του από τις συνδρομές Premium αντί να παρακολουθεί τους χρήστες του.