Το 5G E δεν είναι πραγματικό 5G. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Η AT&T πρόκειται να χαρακτηρίσει μεγάλο μέρος του υπάρχοντος δικτύου κινητής τηλεφωνίας της ως «5G Evolution» ή «5G E». Το λογότυπο “4G” του τηλεφώνου σας μπορεί να μετατραπεί σε λογότυπο “5G E” μετά από ενημέρωση, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Ενημέρωση: Όταν ξεκινήσει το πραγματικό 5G, η AT&T θα το ονομάσει “5G+“. Αυτό είναι πραγματικά παράλογο.

Τα αποτελέσματα είναι: Το 5G E της AT&T είναι κακό

Δεδομένου ότι αυτό το κομμάτι δημοσιεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, η AT&T προχώρησε και κυκλοφόρησε το δίκτυό της που έχει ανανεωθεί. Όπως είχαμε προβλέψει, το 5G E δεν είναι καλό. Μια μελέτη από OpenSignal που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2019 διαπίστωσε ότι το 5G E της AT&T ήταν στην πραγματικότητα πιο αργό από την υπηρεσία 4G LTE από την Verizon και την T-Mobile, αν και είναι αρκετά κοντά.

Το Twitter είναι τώρα γεμάτο από tweets που δείχνουν το 5G E να λειτουργεί με χαμηλότερες ταχύτητες από τα ανταγωνιστικά δίκτυα 4G LTE στον πραγματικό κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι πραγματικό 5G. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι ακριβώς το ίδιο 4G LTE που προσφέρουν άλλοι πάροχοι.

Αγαπητέ AT&T: Η ενημέρωση των γραμμών κατάστασης των ατόμων ώστε να λένε “5GE” είναι κακή και ξέρετε ότι είναι κακό.

Δεν είναι μόνο κανονικό LTE… αλλά μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα όπως αυτό θα μειώσουν το τι είναι στην πραγματικότητα το 5G των κανονικών ανθρώπων. pic.twitter.com/eumqzUZaxK

— Marques Brownlee (@MKBHD) 2 Απριλίου 2019

Τι ακριβώς είναι το 5G Evolution;

Η AT&T αρχικά ανακοίνωσε “5G Evolution” πίσω στο 2017. Δεν είναι τεχνικό πρότυπο και δεν σημαίνει τίποτα. Είναι απλώς το branding για το μάρκετινγκ του υπάρχοντος δικτύου 4G της AT&T.

  Αλλάξτε την προεπιλεγμένη θέση για την αποθήκευση στιγμιότυπων οθόνης στα Windows 10

Συγκεκριμένα, η AT&T λέει ότι το δίκτυό της 5G E περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως “συσσώρευση παρόχου, 4×4 MIMO, [and] 256 QAM.” Σύμφωνα με την AT&T, αυτές οι τεχνικές αναβαθμίσεις προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων. Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά αυτά είναι απλώς πρόσθετα χαρακτηριστικά πέρα ​​από το 4G LTE. Άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τα προσφέρουν επίσης, αλλά συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τα δίκτυά τους ως “4G LTE”.

Με άλλα λόγια, η κίνηση της AT&T είναι παραπλανητική. Η AT&T έχει προσθέσει μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν το δίκτυό της πιο γρήγορο από το απλό 4G LTE, αλλά δεν είναι πουθενά κοντά στο 5G. Η AT&T λέει ότι αυτό ανοίγει το δρόμο για την «εξέλιξή της στο 5G», εξ ου και το όνομα.

Η AT&T πρόκειται να κάνει το επόμενο βήμα και να κυκλοφορήσει ενημερώσεις λογισμικού για ορισμένα από τα τηλέφωνά της Android, όπως επιβεβαίωσε FierceWireless στις 21 Δεκεμβρίου 2018. Πολλά τηλέφωνα Android στο δίκτυο AT&T θα ισχυριστούν ξαφνικά ότι είναι συνδεδεμένα σε δίκτυο “5G E” αντί σε δίκτυο “LTE”. Το χείλος το αποκαλεί “ψεύτικο λογότυπο 5G”.

Όλα είναι απλώς μάρκετινγκ. Το “5G E” δεν σημαίνει ότι το δίκτυο της AT&T είναι ταχύτερο από το δίκτυο LTE άλλου παρόχου, το οποίο μπορεί να προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες. Είναι απλώς η επωνυμία που κάνει την AT&T να φαίνεται ότι προηγείται από άλλους παρόχους.

Πώς διαφέρει το 5G E από το πραγματικό 5G

Το 5G E δεν είναι καθόλου 5G — είναι 4G LTE. Σίγουρα, είναι 4G LTE με ορισμένες επιπλέον δυνατότητες που το κάνουν πιο γρήγορο, αλλά πολλοί πάροχοι έχουν κυκλοφορήσει αυτές τις δυνατότητες και εξακολουθούν να αποκαλούν τα δίκτυά τους απλά δίκτυα 4G LTE. Το “5G E” δεν έχει νόημα.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία του Google Chrome στα Windows 10

Το πραγματικό 5G είναι το πραγματικό ασύρματο πρότυπο πέμπτης γενιάς στο οποίο εργάζεται η βιομηχανία αυτή τη στιγμή. Απαιτεί νέα ραδιόφωνα υλικού που υποστηρίζουν 5G και δεν θα λειτουργήσει με υπάρχοντα τηλέφωνα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το τρέχον τηλέφωνό σας να λάβει ενημέρωση λογισμικού για υποστήριξη 5G.

Ενώ η AT&T λέει ότι το 5G E είναι έως και δύο φορές πιο γρήγορο από την παλιά τεχνολογία 4G LTE, το 5G υπόσχεται θεωρητικές ταχύτητες έως και εκατό φορές πιο γρήγορες. Υπόσχεται επίσης μια τεράστια μείωση της καθυστέρησης, μειώνοντας τη μέγιστη καθυστέρηση από 20ms στο 4G LTE σήμερα σε 4ms στο 5G. Το 5G χρησιμοποιεί μια εντελώς νέα ζώνη ραδιοφάσματος και οι εταιρείες πειραματίζονται με την ανάπτυξη οικιακής υπηρεσίας Διαδικτύου μέσω 5G. Το 5G είναι συναρπαστικό και μοιάζει με ένα τεράστιο άλμα.

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει για το 5G E. Είναι απλώς ένα ελαφρώς βελτιωμένο 4G LTE και μόνο η AT&T έχει το θράσος να το ονομάσει κάτι διαφορετικό από το “4G LTE”.

Οι μεταφορείς λάσπωσαν και το 4G Waters

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Τότε που το 4G ήταν το καυτό νέο πράγμα, οι φορείς κινητής τηλεφωνίας αποκαλούσαν όλα τα είδη δικτύων “4G” παρόλο που ήταν απλώς 3G.

Το 2012, πριν βγει το πραγματικό 4G LTE, η AT&T είχε δίκτυο 3G. Η AT&T κυκλοφόρησε μια τεχνολογία που ονομάζεται HSPA+ που βελτίωσε τις ταχύτητες 3G και η AT&T επωνυμία αυτό το ταχύτερο δίκτυο 3G “4G”. Η AT&T πήρε τους πάντες—συμπεριλαμβανομένων μήλο—να ονομάσει το δίκτυό του 3G HSPA+ «4G».

Εάν χρησιμοποιούσατε iPhone τότε και ήσασταν στο δίκτυο της AT&T, είδατε το λογότυπο “3G” να μετατρέπεται σε “4G” κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αλλά τίποτα δεν άλλαξε εκτός από τους όρους μάρκετινγκ της AT&T. Αυτό συμβαίνει ξανά με τη μετατροπή από «4G» σε «5G E».

  Το Stringify κλείνει μετά από πέντε χρόνια

Οι άλλοι μεταφορείς δεν ήταν αθώοι τότε. Τ κινητό ονόμασε το δίκτυό της 3G HSPA+ «4G» το 2010 και Τρέχω ονόμασε το παλιό του δίκτυο WiMax 4G πριν μεταβεί σε 4G LTE.

Σήμερα, ο καθένας χρησιμοποιεί τον όρο «4G LTE» για να αναφερθεί σε πραγματικά δίκτυα 4G που δεν είναι μόνο αυτά τα παλιά δίκτυα 3G που έχουν μετονομαστεί.

Γιατί η AT&T το κάνει τόσο συγκεχυμένο

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η AT&T θέλουν να το κάνουν αυτό μπερδεμένο. Υπάρχει πολλή δικαιολογημένη διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με το 5G, επομένως η AT&T θέλει να κάνει το δίκτυό της να φαίνεται καλύτερο επικολλώντας ένα λογότυπο “5G E” σε αυτό — ακόμα κι αν δεν είναι πραγματικό 5G.

Όλοι θέλουν να είναι πρώτοι που λένε ότι έχουν δίκτυο 5G. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να επαναπροσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι το 5G.

Όπως και με το 4G, η κατάσταση γίνεται γρήγορα χάος για άλλη μια φορά. Οι ομάδες βιομηχανικών προτύπων ορίζουν συγκεκριμένες τεχνολογίες που θεωρούνται “5G” ή “4G”, αλλά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν οποιονδήποτε όρο θέλουν για την εμπορία των δικτύων τους. Η AT&T κρύβεται πίσω από τη δικαιολογία ότι λέει «5G E», όχι «5G».

Φυσικά, η AT&T θα έλεγε ότι κάνουμε λάθος. Η AT&T θα έλεγε ότι έχει βελτιώσει το δίκτυό της 4G LTE και ότι θέλει να τονίσει πόσο πιο γρήγορο είναι τώρα το δίκτυο. Η AT&T θα έλεγε επίσης ότι η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος της «εξέλιξης» του δικτύου της στο 5G, εξ ου και το όνομα. Αλλά δεν το αγοράζουμε.

Ευτυχώς, κανένας άλλος πάροχος κινητής τηλεφωνίας δεν αντιγράφει το παραπλανητικό μάρκετινγκ της AT&T γύρω από το 5G—προς το παρόν.

Πίστωση εικόνας: AT&T μέσω FierceWireless, Αδριάνος/Shutterstock.com, Τζόναθαν Βάις/Shutterstock.com.