Το καλύτερο κανάλι WiFi 5 Ghz για τον δρομολογητή σας [December 2020]

Για τους περισσότερους ανθρώπους, όλα τα WiFi μπορεί να φαίνονται ίδια. Εφόσον ο δρομολογητής σας είναι σωστά συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ένα δίκτυο είναι ένα δίκτυο, που σας επιτρέπει να κάνετε ροή Netflix, να ελέγχετε το Facebook, να στέλνετε email και οτιδήποτε άλλο έχετε δημιουργήσει τη διαδικτυακή σας ζωή. Όσοι γνωρίζουν, ωστόσο, γνωρίζουν ότι πολλή τεχνολογία πηγαίνει στη δικτύωση και ανάλογα με τον τρόπο διαμόρφωσης του υλικού και του λογισμικού του σήματος WiFi, μπορείτε να βελτιώσετε την εμπειρία σας με μεγαλύτερες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις.

Οι ζώνες WiFi κάνουν σημαντική διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου σας. Η ζώνη WiFi 5 GHz – η οποία, για να είμαστε απολύτως σαφείς, είναι πολύ διαφορετική από την ανάπτυξη του δικτύου 5G που προωθεί ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας – είναι εξαιρετικά καλύτερη από τη ζώνη 2,4 GHz που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο δρομολογητής σας. Είναι πιο γρήγορο, μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερα δεδομένα σε μικρότερο χρονικό διάστημα και έχει περισσότερα διαθέσιμα κανάλια. Αυτό καθιστά τη λεπτομέρεια του δρομολογητή σας όχι απλώς δυνατότητα, αλλά απαραίτητη.

Η επιλογή του κατάλληλου καναλιού για εσάς δεν είναι τόσο απλή όσο η απλή επιλογή της προεπιλεγμένης επιλογής. Πολλή προσοχή πηγαίνει στην επιλογή του σωστού καναλιού για δίκτυα 5 GHz και αν είστε έτοιμοι να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς, έχετε καταλήξει στον σωστό οδηγό.

Κανάλια στα 5 GHz

Ενώ το παλιό δίκτυο 2,4 GHz έχει μόνο τρία διαθέσιμα κανάλια, το πιο σύγχρονο δίκτυο 5 GHz έχει πολύ περισσότερα από 20 κανάλια. Τα κανάλια στα 5 GHz χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες που προορίζονται για διαφορετικούς τύπους χρηστών. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή κάθε εύρους προτού μεταβούμε στη διαδικασία επιλογής και τις εκτιμήσεις.

  Τι είναι η ανίχνευση επαφών και πώς μπορεί να καταπολεμήσει τις πανδημίες;

UNII-1

Ξεκινώντας από το κάτω μέρος, τα χαμηλότερα τέσσερα κανάλια στα 5 GHz αναφέρονται συλλογικά ως απαγόρευση UNII-1. Τα κανάλια 36, 40, 44 και 48 αποτελούν το ρόστερ. Αυτή η ζώνη καλύπτει συχνότητες από 5.150 MHz έως 5.250 MHz. Η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών τρέχει σε ένα από αυτά τα τέσσερα κανάλια. Προορίζονται για γενική οικιακή χρήση και μπορείτε να έχετε ελεύθερη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Ενώ αυτά τα κανάλια είναι συχνά η πιο δημοφιλής επιλογή για τους χρήστες, οδηγώντας έτσι σε κάποια συμφόρηση, υπάρχει ένας λόγος για αυτό. Αυτά είναι μακράν τα καλύτερα κανάλια για χρήση στο σπίτι σας και υπάρχουν τρόποι για να μετριαστείτε οι κίνδυνοι συμφόρησης δικτύου. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης για να κρατήσετε μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και σκεφτείτε να αποσυνδέσετε συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε.

UNII-2

Η ενότητα UNII-2 περιέχει επίσης τέσσερα κανάλια – 52, 56, 60 και 64. Καταλαμβάνουν εύρη ζώνης από 5.250 MHz έως 5.350 MHz. Αυτή η σειρά αναφέρεται επίσης ως UNII-2A. Το εύρος UNII-2B βρίσκεται μεταξύ 5.350 MHz και 5.470 MHz. Το εκτεταμένο εύρος UNII-2C/UNII-2 βρίσκεται μεταξύ 5.470 MHz και 5.725 MHz. Αυτό το εύρος περιλαμβάνει κανάλια από 100 έως 140. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εύρος, η συσκευή σας πρέπει να είναι εξοπλισμένη με Δυναμική Επιλογή Συχνότητας (DFS) και Έλεγχο Ισχύος Μετάδοσης (TPC). Αυτά διασφαλίζουν ότι δεν παρεμβαίνει σε μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ και στρατιωτικές συσκευές.

UNII-3

Το εύρος UNII-3 ή UNII- Upper κυμαίνεται από 5.725 MHz έως 5.850 MHz. Περιέχει τα ακόλουθα κανάλια: 149, 153, 157, 161 και 165. Λόγω των επικαλύψεων με τις συχνότητες που ορίζονται στη ζώνη ISM (βιομηχανική, επιστημονική και ιατρική), αναφέρεται συχνά ως UNII-3/ISM εύρος. Θα χρειαστεί να έχετε SPF και TPC στη συσκευή σας εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα κανάλια σε αυτό το εύρος.

  Πώς να κρατάτε χειρόγραφες σημειώσεις στο iPad σας χρησιμοποιώντας το Apple Pencil

UNII-4

Η υψηλότερη περιοχή ονομάζεται UNII-4 ή DSRC/ITS. Το DSCR σημαίνει αποκλειστική υπηρεσία επικοινωνίας μικρής εμβέλειας. Το κανάλι 165 είναι το χαμηλότερο σε αυτήν την περιοχή. Τα κανάλια σε αυτό το εύρος προορίζονται για αδειοδοτημένους ραδιοερασιτέχνες και DSRC. Δεν συνιστάται η χρήση αυτών των καναλιών ακόμα κι αν η συσκευή σας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου;

Έχοντας πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των καναλιών εύρους ζώνης 5 GHz, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το καλύτερο. Ενώ τα κανάλια UNII-1 θεωρούνται τα καλύτερα για τους περισσότερους καταναλωτές, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κλειδώσετε το κανάλι σας. Από το μέγεθος του σπιτιού σας μέχρι τις παρεμβολές των γύρω κεραιών, ορίστε τι πρέπει να λάβετε υπόψη.

Παρέμβαση

Η μακράν η πιο κοινή αιτία αργού διαδικτύου και παγωμένων σελίδων προκαλείται από παρεμβολές. Υπάρχουν δύο τύποι παρεμβολών – παρεμβολές που προέρχονται από άλλες συσκευές Wi-Fi και παρεμβολές που προέρχονται από άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούν Wi-Fi. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε συσκευές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σήμα WiFi, παρόλο που οι συσκευές δεν χρησιμοποιούν το σήμα WiFi.

Τα κανάλια UNII-2 και UNII-2 Extended έχουν τις χαμηλότερες ποσότητες παρεμβολών από όλα. Αυτά είναι κανάλια από το 52 έως το 140. Ωστόσο, για αυτά, θα χρειαστείτε TCP και DFS. Στη συνέχεια, οι συσκευές που χρησιμοποιούν τα κανάλια UNII-1 ως επί το πλείστον δεν είναι σε θέση να παράγουν σήματα που μπορούν να κάνουν ισχυρές παρεμβολές. Ως εκ τούτου, κατατάσσονται χαμηλά στον πίνακα παρεμβολών.

Τα κανάλια στην περιοχή UNII-3 τείνουν να έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα παρεμβολών. Όπως και με τα κανάλια UNII-2, θα χρειαστείτε TCP και DFS για να τα χρησιμοποιήσετε.

  Λάβετε έμπνευση χρησιμοποιώντας πρότυπα που δημιουργούνται αυτόματα για δύσκολο να γράψετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Κυκλοφορία καναλιών

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξετάσετε πόση επισκεψιμότητα υπάρχει σε ένα κανάλι πριν συνδεθείτε. Εάν δεν υπάρχουν πολλοί χρήστες, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, εάν η παρεμβολή είναι ισχυρή, θα είστε καλύτερα σε ένα πολυσύχναστο κανάλι με ασθενή παρεμβολή. Γι’ αυτό η σειρά UNII-1 τείνει να είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε πολυσύχναστες γειτονιές, ίσως θέλετε να εξετάσετε κάθε διαθέσιμο κανάλι και να μεταβείτε σε αυτό με τη λιγότερη επισκεψιμότητα. Εάν η κατάσταση είναι εξαιρετικά κακή, ίσως θελήσετε να συντονιστείτε με τους γείτονές σας.

Τοποθεσία

Ανάλογα με το πού ζείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε τους νόμους και τους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση καναλιών 5 GHz. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, τα κανάλια UNII-1 συνιστώνται για γενική χρήση. Στις ΗΠΑ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανάλια από τα φάσματα UNII-2 και UNII-3, αλλά ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί. Επειδή η σειρά UNII-3 επιτρέπει ισχυρότερες συσκευές, είναι πιο πιθανό να λάβετε ισχυρές παρεμβολές εάν επιλέξετε ένα κανάλι UNII-3.

DFS

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, θα χρειαστείτε Δυναμική Επιλογή Συχνότητας εάν θέλετε να συνδέσετε ένα κανάλι UNII-2 ή UNII-2E. Το DFS ακούει ραντάρ και θα σας επιτρέψει να συνδέσετε το κανάλι μόνο εάν δεν υπάρχουν ραντάρ σε αυτό. Συνήθως, ο χρόνος σάρωσης είναι 30 δευτερόλεπτα.

Ποια είναι η ετυμηγορία;

Όταν αναζητάτε το καλύτερο κανάλι 5 GHz για τη συσκευή σας, θα πρέπει να επιλέξετε ένα κανάλι που έχει χαμηλές παρεμβολές και χαμηλή επισκεψιμότητα. Εάν πηγαίνετε οπουδήποτε πάνω από το εύρος UNII-1, συνιστάται να έχετε DFS και TCP στη συσκευή σας. Και πάλι, αν δεν χρειάζεστε ταχύτερα από 450 έως 600 Mbps που προσφέρει τα 2,4 GHz, ίσως να μην αξίζει τον κόπο να μεταβείτε στα 5 GHz.

Έχετε αλλάξει το Wi-Fi σας από 2,4 GHz σε 5 GHz; Παρατήρησες διαφορά; Πείτε μας για τις εμπειρίες σας στα σχόλια παρακάτω!