Το καλύτερο εργαλείο CI το 2022;

Ας συζητήσουμε αυτά τα δύο δημοφιλή εργαλεία συνεχούς ενοποίησης και τις διαφορές τους.

Η μέθοδος του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού έχει αλλάξει δραστικά την τελευταία δεκαετία.

Νωρίτερα, το μοντέλο του καταρράκτη ήταν ο τρόπος για να προχωρήσουμε, μετά ήρθε η ευέλικτη μεθοδολογία όπου η ανάπτυξη γινόταν επαναληπτικά και τώρα με τα DevOps, τόσο η ανάπτυξη όσο και οι λειτουργίες γίνονται επαναληπτικά και συνεχώς μέχρι να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί η πλήρης εφαρμογή.

Ο όρος CI/CD, που σημαίνει συνεχής ενσωμάτωση και συνεχής παράδοση, έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Είναι μια πρακτική DevOps που βοηθά στην ανάπτυξη και παράδοση της εφαρμογής πολύ πιο γρήγορα και με αξιόπιστο τρόπο. Είναι μια μεθοδολογία που αυτοματοποιεί όλα τα βήματα, ξεκινώντας από τις επιχειρηματικές απαιτήσεις έως την ανάπτυξη στην παραγωγή χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο CICD. Είναι πολύ καλύτερο και ασφαλέστερο από το να κάνετε τα πάντα με το χέρι.

Τώρα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία για CI/CD, επομένως μπορεί να προκαλέσει σύγχυση η επιλογή των σωστών εργαλείων.

Γιατί Τζένκινς;

Τζένκινς είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο συνεχούς ενοποίησης ανοιχτού κώδικα. Είναι το de-facto πρότυπο για τη λύση συνεχούς ολοκλήρωσης.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Jenkins σε μεγάλα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows ή το Linux, καθώς εκτελείται σε Java. Αρχικά δημιουργήθηκε ως εργαλείο αυτοματισμού κατασκευής για εφαρμογές Java. Από τότε, έχει εξελιχθεί πολύ και έχει περισσότερα από 1400 πρόσθετα για εύκολη ενσωμάτωση με άλλες πλατφόρμες και εργαλεία.

Το Jenkins είναι το βασικό εργαλείο για συνεχή ενσωμάτωση και συνεχή παράδοση στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Είναι απλό στην εγκατάσταση και παρέχει έναν πίνακα εργαλείων για τη διαχείριση έργου, στον οποίο μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση μέσω ενός προγράμματος περιήγησης.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το Jenkins για να δημιουργήσουν, να ενσωματώσουν, να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν αυτόματα τον κώδικά τους. Αρχικά, οι προγραμματιστές ελέγχουν τον κώδικά τους και, στη συνέχεια, ο Jenkins λαμβάνει τον αλλαγμένο πηγαίο κώδικα, ενεργοποιεί μια έκδοση και εκτελεί μια δοκιμή εάν απαιτείται. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή, θα λάβετε την έξοδο στον πίνακα εργαλείων Jenkins και μια ειδοποίηση μπορεί να σταλεί στον προγραμματιστή εάν έχει οριστεί.

Γιατί TeamCity;

TeamCity είναι ένας εμπορικός διακομιστής CI/CD που βασίζεται επίσης σε java. Είναι ένα εργαλείο αυτοματισμού και διαχείρισης κατασκευής που δημιουργήθηκε από την JetBrains.

  Πώς να εκπαιδεύσετε το Face ID για να είστε πιο ακριβείς

Το σλόγκαν του TeamCity είναι «Ισχυρή συνεχής ολοκλήρωση έξω από το κουτί», και αυτό το εργαλείο το δικαιολογεί. Προσφέρει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του Jenkins με λίγα επιπλέον. Το TeamCity μπορεί να ενσωματωθεί με το Docker για αυτόματη δημιουργία κοντέινερ μέσω docker-compose. Διαθέτει υποστήριξη ενσωμάτωσης για το εργαλείο Jira για την εύκολη παρακολούθηση προβλημάτων.

Το TeamCity υποστηρίζει το πλαίσιο .NET και μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε το TeamCity με πολλά IDE όπως το Eclipse, το Visual Studio κ.λπ. Με την ενσωμάτωση για τη δημιουργία αποθετηρίου τεχνουργημάτων, το TeamCity μπορεί να αποθηκεύσει τα τεχνουργήματα στο σύστημα αρχείων του διακομιστή TeamCity ή στον εξωτερικό χώρο αποθήκευσης.

Με τη δωρεάν έκδοση TeamCity της άδειας χρήσης διακομιστή Professional, μπορείτε να δημιουργήσετε 100 builds και 3 build agents με μηδενικό κόστος.

Jenkins εναντίον TeamCity

Ανοιχτού κώδικα έναντι εμπορικού

Η πιο βασική διαφορά είναι ότι το Jenkins είναι ένα εργαλείο συνεχούς ενοποίησης ανοιχτού κώδικα και το TeamCity είναι ένα εμπορικό εργαλείο. Το έργο Jenkins κυκλοφορεί με άδεια MIT και υποστηρίζεται από προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Το TeamCity αναπτύσσεται και συντηρείται από τη μητρική του εταιρεία JetBrains.

Διεπαφή

Η διεπαφή του TeamCity είναι υπέροχη και η διεπαφή βοηθά στην προσέλκυση πολλών αρχαρίων που ξεκινούν με συνεχή ενοποίηση και αναζητούν ένα εργαλείο CI. Στη διεπαφή TeamCity, μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες, να σχολιάσετε και να καρφιτσώσετε τη δημιουργία για να τις οργανώσετε με καλύτερο τρόπο.

Η διεπαφή του Jenkins είναι παλιάς σχολής. Δεν είναι πολύ ελκυστικό να το δεις και έχει τεράστιο εύρος βελτίωσης από την άποψη του UI.

Αποκλειστικά χαρακτηριστικά

Παρόλο που το Jenkins δεν διαθέτει πολλές ενσωματωμένες δυνατότητες, το τεράστιο οικοσύστημά του με πρόσθετα παρέχει πολλές δυνατότητες που άλλα εργαλεία CI δεν μπορούν να προσφέρουν. Με τέτοιες δυνατότητες προσθήκης, το Jenkins χρησιμοποιείται για τη δημιουργία δομών και την ανάλυση του κώδικα, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του κώδικα.

Από την άλλη πλευρά, εκτός από ορισμένες κανονικές λειτουργίες του εργαλείου CI, το TeamCity διαθέτει πολλαπλές λειτουργίες εκτός συσκευασίας. Υποστηρίζει πολλαπλές πλατφόρμες όπως Java, Ruby, .NET κ.λπ. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε εικόνες docker μέσω του TeamCity. Με την υποστήριξη Bugzilla και Jira, μπορείτε να εκτελέσετε την παρακολούθηση προβλημάτων με ευκολία. Και, το ιστορικό αλλαγών κατασκευής και αποτυχίας αποθηκεύεται για να διατηρούνται οι προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία, η εκτέλεση προηγούμενων εκδόσεων και οι αναφορές ιστορικού δοκιμών.

  Πώς να αποκλείσετε κάποιον στο Strava

Εγκατάσταση

Για να εγκαταστήσετε το Jenkins στο σύστημά σας, πρέπει να έχετε Java σε αυτό. Η εγκατάσταση του Jenkins είναι απλή όταν και οι δύο είναι ήδη εκεί στο σύστημα. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε στο Jenkins στη διεπαφή ιστού του.

Η εγκατάσταση του TeamCity είναι επίσης πολύ εύκολη. Πρέπει να κάνετε λήψη του διακομιστή TeamCity και να μεταβείτε στην τεκμηρίωση και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται.

Ενσωματώσεις

Δεν πιστεύω ότι κανένα εργαλείο CI είναι κοντά στον ανταγωνισμό του Jenkins όταν μιλάμε για δυνατότητες ενοποίησης. Η δημοτικότητα του Jenkins υπάρχει στην αγορά επειδή παρέχει ενοποίηση με εκατοντάδες δωρεάν πρόσθετα.

Σε σύγκριση με το Jenkins, το TeamCity μπορεί να ενσωματωθεί με πολύ μικρότερες προσθήκες. Ωστόσο, προσφέρει λίγες αποκλειστικές ενσωματώσεις, κάτι που αθροίζει τις “εκτός συσκευασίας” του. Υποστηρίζει το πλαίσιο .NET και ενσωματώνεται με τις υπηρεσίες ομάδας του Visual Studio, παρέχοντας ενσωμάτωση cloud με παρόχους cloud όπως AWS, Azure, GCP, VMware.

Ασφάλεια

Το καλό μέρος του ότι το TeamCity είναι εμπορικό είναι ότι το JetBrains το υποστηρίζει έτσι ώστε να καθορίζεται κατά προτεραιότητα για οποιοδήποτε εύρημα ασφαλείας. Το TeamCity παρέχει ενοποίηση με το Προσθήκη ασφαλείας Snyk, το οποίο μπορεί να εκτελέσει σάρωση ευπάθειας στο build pipeline. Σας βοηθά να εντοπίσετε και να αποκαταστήσετε όλους τους κινδύνους και τις απειλές που υπάρχουν στις κατασκευές σας.

Δεδομένου ότι το Jenkins είναι ανοιχτού κώδικα, ο μετριασμός του κινδύνου μπορεί να καθυστερήσει, καθώς όλα εξαρτώνται από την κοινότητα του προγραμματιστή.

Κοινότητα

Η κοινότητα του Jenkins είναι τεράστια από την TeamCity. Καθώς το Jenkins είναι ανοιχτού κώδικα, οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το έργο. Καθημερινά, νέοι προγραμματιστές συνεχίζουν να προσθέτουν τη συνεισφορά τους σε αυτό το έργο για να προσθέσουν νέες δυνατότητες και να το κάνουν καλύτερο εργαλείο.

Από την άλλη πλευρά, το TeamCity είναι ένα εμπορικό εργαλείο και συντηρείται από την ομάδα JetBrains. Έχει μια επαγγελματική κοινότητα υποστήριξης για την ανάπτυξη αυτού του εργαλείου.

Τιμολόγηση

Το Jenkins είναι ελεύθερο στη χρήση, καθώς είναι ανοιχτού κώδικα, και γι’ αυτό είναι προτιμότερη επιλογή για πολλούς οργανισμούς. Οι οργανισμοί εξοικονομούν ένα καλό ποσό μη δαπανώντας τίποτα σε ένα εργαλείο CI όπως το Jenkins.

  Το Quest Diagnostics παίρνει περιπάτους;

Το TeamCity δεν είναι δωρεάν στη χρήση. Έρχεται με δύο άδειες, οι οποίες είναι μια άδεια διακομιστή Professional και μια άδεια διακομιστή Enterprise. Σε μια επαγγελματική άδεια διακομιστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 100 διαμορφώσεις build και 3 build agents δωρεάν και μετά, 299$ για 1 επιπλέον build agent και 10 build διαμορφώσεις. Η άδεια εταιρικού διακομιστή TeamCity ξεκινά με 3 πράκτορες, οι οποίοι παρέχουν απεριόριστες διαμορφώσεις κατασκευής ξεκινώντας από 1.999$.

Συγκριτικός πίνακας

Τζένκινς
TeamCity
Γραμμένο σε
Ιάβα
Ιάβα
Προγραμματιστής
CloudBees, Kohsuke Kawaguchi, Δωρεάν και λογισμικό ανοιχτού κώδικα
JetBrains
Αδεια
Άδεια MIT
Ιδιόκτητο εμπορικό λογισμικό
Χαρακτηριστικά

  • Ανοιχτή πηγή
  • Πλούσιο σύνολο πρόσθετων
  • Εύκολη ρύθμιση
  • Υποστήριξη για την κατασκευή αγωγών
  • Πρόσθετο ροής εργασιών
  • Τόνοι ενσωματώσεων
  • Φιλοξενείται εσωτερικά
  • Δημιουργήστε, αναπτύξτε ή εκκινήστε οτιδήποτε ασύγχρονο
  • Εκδότης HTML
  • Κατασκευές γκαζιού
  • Ενσωματώσεις κλειδιών
  • Cloud Integration
  • Δημιουργία Ιστορίας
  • Κατασκευή Υποδομής
  • Παρακολούθηση ποιότητας κώδικα
  • Διαλειτουργικότητα VCS
  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • Διαχείριση χρηστών
  • Επεκτασιμότητα και Προσαρμογή
  • Προ-δοκιμασμένη Δέσμευση

Ευκολία στη χρήση
Ναί
Ναί
Διεπαφή χρήστη
Πολύ βασικό περιβάλλον εργασίας
Έχει μια ελκυστική και όμορφη διεπαφή
Κοινότητα
Εφόσον είναι ανοιχτού κώδικα, η κοινότητα είναι μεγαλύτερη
Μικρότερο σε σύγκριση με τον Τζένκινς
Τιμολόγηση
Ελεύθερος
Η άδεια Professional Server κοστίζει 299$ ανά build agent μετά από 3 δωρεάν πράκτορες build

ενώ

Το κόστος άδειας χρήσης Enterprise Server ξεκινά από 1999$

Ενσωματώσεις
1400+ ενσωματώσεις
300+ ενσωματώσεις
Ασφάλεια
Λιγότερο ασφαλής
Πιο ασφαλής
API
Υποστηρίζει JSON, Python, RESTful API: XML
Υποστηρίζει RESTful API χρησιμοποιώντας μηνύματα υπηρεσίας και δημιουργεί προσθήκες χρησιμοποιώντας το Open API
Υποστήριξη Γλώσσας Προγραμματισμού
Java, PHP, C, C++, Fortran, Python και πολλές άλλες γλώσσες δέσμης ενεργειών
Python, C++, Java, .NET, Ruby, PHP, Node.js και άλλα
Υποστήριξη κοντέινερ
Χρήση της προσθήκης Docker για Jenkins
Υποστήριξη Docker πρώτης κατηγορίας εκτός συσκευασίας
Κύκλος απελευθέρωσης
Πιο συχνά
Λιγότερο συχνά
Αναφορά
Παρέχει λεπτομερή αναφορά για κατασκευές και δοκιμές
Παρέχει αναφορές με καλύτερη διεπαφή ιστού

συμπέρασμα

Τώρα γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ των δύο πιο δημοφιλών εργαλείων συνεχών ενσωματώσεων – Jenkins και TeamCity.

Όταν επιλέγετε ένα εργαλείο CI για τον οργανισμό σας, πρέπει να ελέγξετε μερικές παραμέτρους όπως επιλογές φιλοξενίας, διαθέσιμες ενσωματώσεις, επαναχρησιμοποιήσιμη βιβλιοθήκη κωδικών, υποστήριξη κοντέινερ και πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσετε και να μάθετε το εργαλείο. Το εργαλείο συνεχούς ενοποίησης που περνά αυτές τις παραμέτρους θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, προχωρήστε και δοκιμάστε το με την δωρεάν έκδοση Jenkins και TeamCity. Αφού δημιουργήσετε μερικές κατασκευές σε αυτές τις πλατφόρμες, θα βρίσκεστε σε μια πιο άνετη κατάσταση για να αποφασίσετε ποιο εργαλείο είναι καλύτερο για συνεχή ενοποίηση για τα έργα σας.