Το ήξερες? Τα Windows δεν είχαν ποτέ “System Tray”

Τα Windows δεν είχαν ποτέ “system tray”. Εδώ και 25 χρόνια, όλοι το κάνουμε λάθος. Η Microsoft επιμένει ότι αυτά τα εικονίδια βρίσκονται σε μια “περιοχή ειδοποιήσεων”. Από πού λοιπόν προήλθε ο όρος “συρτάρι συστήματος”; Και γιατί τα Windows 10 το αποκαλούν “system tray” — αλλά μόνο μία φορά;

Αυτή είναι μια περιοχή ειδοποιήσεων, σας ευχαριστώ!

Εάν περιηγηθείτε στα Windows 10 —ή Windows 7, ή Windows Vista, ή Windows XP ή Windows 98— δεν θα βρείτε αναφορές στον όρο “συρτάρι συστήματος” στη διεπαφή των Windows.

Κάτω από τις ρυθμίσεις της γραμμής εργασιών των Windows 10 (Ρυθμίσεις > Εξατομίκευση > Γραμμή εργασιών), οι ρυθμίσεις για τα εικονίδια “δίσκος συστήματος” εμφανίζονται στην περιοχή “Ειδοποιήσεις”.

Ο όρος “Δίσκος συστήματος” Πιθανώς οδήγησε σε Bloatware

Έχει πραγματικά σημασία πώς λέγεται—«περιοχή ειδοποιήσεων» ή «δίσκος συστήματος»; Μπορεί. Ίσως υπάρχει μια μεγαλύτερη φιλοσοφική διαφορά εδώ.

Για δεκαετίες, πολλές εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή των Windows έχουν χρησιμοποιήσει το “system tray” ως μέρος για να κρυφτούν. Συχνά, αγοράζετε έναν νέο υπολογιστή και βρίσκετε πολλά προεγκατεστημένα βοηθητικά προγράμματα που εκτελούνται στο παρασκήνιο, συνήθως θαμμένα στο “συρτάρι συστήματος”.

Το πρόβλημα έγινε τόσο σοβαρό που τα Windows σάς επέτρεψαν να κρύβετε εικονίδια πίσω από ένα μικρό βέλος, ώστε να μην γεμίζουν ολόκληρη τη γραμμή εργασιών σας—και μάλιστα αποκρύπτουν αυτόματα πολλά από αυτά για εσάς! Αυτό ονομάζεται «περιοχή υπερχείλισης» ή «τμήμα υπερχείλισης», παρεμπιπτόντως—η Microsoft δεν το ονομάζει δίσκο.

Αυτό είναι λογικό αν αυτό θεωρείται απλώς ένας “συρτάρι συστήματος” στον οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να ρίξουν οτιδήποτε, όπως ένα συρτάρι σκουπιδιών.

  Πώς να ανοίξετε ξανά κλειστές καρτέλες και Windows στο Safari σε Mac

Ωστόσο, η Microsoft θέλει πραγματικά, πραγματικά, οι προγραμματιστές να το σκέφτονται ως μια «περιοχή ειδοποιήσεων» που προορίζεται για την εμφάνιση πληροφοριών ειδοποιήσεων και κατάστασης.

της Microsoft τεκμηρίωση για προγραμματιστές είναι ξεκάθαρο σε αυτό το θέμα: «Δεν προορίζεται για γρήγορη πρόσβαση σε προγράμματα ή εντολές».

Φυσικά, ένας υπολογιστής με Windows δεν είναι iPhone. Ενώ η Apple μπορεί να αναγκάσει τους προγραμματιστές να ακολουθήσουν τις οδηγίες βέλτιστης πρακτικής ή να απαγορεύσουν τις εφαρμογές τους από το App Store, η Microsoft δεν μπορεί να απαιτεί από τους προγραμματιστές να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της. Αλλά ίσως – απλώς ίσως – αν όλοι το θεωρούσαν ως “ειδοποίηση”, οι προγραμματιστές θα έμπαιναν στον πειρασμό να ρίξουν εικονίδια εκεί.

Γιατί όλοι πιστεύουν ότι λέγεται System Tray;

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί άνθρωποι το αποκαλούν “συρτάρι συστήματος”; Πιθανότατα νιώθετε ότι έχετε δει τη Microsoft να την αποκαλεί κάπου “σύστημα δίσκου”, σωστά; Δεν το έχει ονομάσει έτσι η Microsoft;

Ναι, οι υπάλληλοι της Microsoft το έχουν ονομάσει επανειλημμένα “σύστημα δίσκου” σε διάφορα έγγραφα όλα αυτά τα χρόνια, προς προφανή έκπληξη της ομάδας του κελύφους των Windows, που ονομάστηκε έτσι επειδή είναι υπεύθυνοι για το “κέλυφος” της επιφάνειας εργασίας των Windows, το οποίο περιλαμβάνει γραμμή εργασιών.

Ο Ρέιμοντ Τσεν της Microsoft έγραψε για αυτό το θέμα το 2003. Περιέργως, οι άνθρωποι εξακολουθούν να το αποκαλούν “συρτάρι συστήματος” και η σύγχυση συνεχίζεται 17 χρόνια αργότερα.

Λέγοντας το επίσημο ιστορικό του δίσκου συστήματος, ο Chen επισημαίνει ότι οι πρώιμες εκδόσεις ανάπτυξης των Windows 95 είχαν έναν “δίσκο” αντί για μια γραμμή εργασιών:

Στις πρώτες εκδόσεις των Windows 95, η γραμμή εργασιών αρχικά δεν ήταν γραμμή εργασιών. ήταν ένα παράθυρο φακέλου συνδεδεμένο στο κάτω μέρος της οθόνης από το οποίο μπορούσατε να σύρετε/να αποθέσετε τα πράγματα μέσα/έξω, κάτι σαν το συρτάρι οργάνωσης στο επάνω συρτάρι του γραφείου σας. Από εκεί προήλθε το όνομα «δίσκος». (Μερικοί μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτό έπαιρνε τη μεταφορά της επιφάνειας εργασίας λίγο πολύ μακριά.)

  Προσθήκη ή αφαίρεση εφαρμογών από το μενού νέου στοιχείου στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10

Η Microsoft απέρριψε αυτήν την ιδέα και την αντικατέστησε με τη γραμμή εργασιών των Windows 95. Όπως λέει ο Raymond, η Microsoft διέγραψε όλες τις αναφορές του “δίσκου” παντού από την τεκμηρίωση του κελύφους. Όχι άλλος δίσκος.

Αργότερα, η Microsoft πρόσθεσε εικονίδια ειδοποιήσεων στη γραμμή εργασιών. Αυτά τα εικονίδια τοποθετήθηκαν στην “περιοχή ειδοποιήσεων” της γραμμής εργασιών. Απλός.

Λοιπόν τι έγινε? Πώς εμφανίστηκε ξανά η λέξη «δίσκος»; Ο Τσεν προτείνει την καλύτερη θεωρία του:

Νομίζω ότι ο λόγος που οι άνθρωποι άρχισαν να το αποκαλούν “system tray” είναι ότι στο Win95 υπήρχε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “systray.exe” που εμφάνιζε ορισμένα εικονίδια στην περιοχή ειδοποιήσεων: έλεγχος έντασης ήχου, κατάσταση PCMCIA (όπως ονομαζόταν τότε), μπαταρία μετρητής. Εάν σκοτώσετε το systray.exe, χάσατε αυτά τα εικονίδια ειδοποιήσεων. Έτσι, οι άνθρωποι σκέφτηκαν, “Α, το systray πρέπει να είναι το στοιχείο που διαχειρίζεται αυτά τα εικονίδια και στοιχηματίζω ότι το όνομά του είναι ‘system tray’.” Έτσι ξεκίνησε η εσφαλμένη αντίληψη που προσπαθούμε να εξαλείψουμε για πάνω από οκτώ χρόνια… [Editor’s note: It’s been over 25 years now!]

Η περιοχή ειδοποιήσεων στα Windows 95. Μοιάζει λίγο με δίσκο, έτσι δεν είναι;

Έτσι ο κόσμος το αποκάλεσε λάθος. Τουλάχιστον η ίδια η Microsoft επικοινώνησε ξεκάθαρα, σωστά; Λοιπόν για αυτό….

Ακόμα χειρότερα, άλλες ομάδες [at Microsoft] (όχι το κέλυφος) κατάλαβε αυτήν την εσφαλμένη ονομασία και άρχισαν να την παραπέμπουν στο δίσκο στη δική τους τεκμηρίωση και δείγματα, μερικά από τα οποία μάλιστα λανθασμένα ισχυρίζονται ότι το “system tray” είναι το επίσημο όνομα της περιοχής ειδοποιήσεων.

Αρα αυτο ειναι. Αν ακόμη και οι υπάλληλοι της Microsoft δεν μπορούν να πάρουν το επίσημο όνομα στην επίσημη τεκμηρίωση, δεν είναι περίεργο ότι όλοι οι άλλοι μπερδεύονται.

  Πώς να αποκλείσετε τις ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης γραφικών στα Windows 10

Πιστεύουμε ότι έχει σημασία; Όχι πραγματικά. Το How-To Geek είναι γεμάτο άρθρα που αποκαλούν αυτή τη δυνατότητα “σύστημα δίσκου” επειδή έτσι την αποκαλούν οι άνθρωποι—ακόμα και πολλοί άνθρωποι στη Microsoft! Αλλά προσπαθούμε επίσης να το ονομάσουμε «περιοχή ειδοποιήσεων».

Αν σας ενδιαφέρει αυτό, σας συνιστούμε να το διαβάσετε Ολόκληρη η ανάρτηση στο blog του Raymond Chen. Το blog του, Το Παλιό Νέο Πράγμα, είναι γεμάτο με ενδιαφέροντα γεγονότα όπως αυτό που απλά δεν μπορείτε να βρείτε αλλού εκτός της Microsoft. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ανάρτηση ιστολογίου που εξηγεί γιατί τα Windows αποθηκεύουν την ώρα του συστήματος σε τοπική ώρα αντί για τη Συντονισμένη Ανεπανάληπτη Ώρα (UTC), όπως άλλα λειτουργικά συστήματα.

Τα Windows 10 Το αποκαλούν “Δίσκος συστήματος”… Μία φορά

Αν ψάξετε στις ρυθμίσεις των Windows 10, θα το βρείτε παντού να ονομάζεται “περιοχή ειδοποιήσεων”. Οι ρυθμίσεις του βρίσκονται στις Ρυθμίσεις > Εξατομίκευση > Γραμμή εργασιών > Περιοχή ειδοποιήσεων. Η ονομασία είναι πολύ ακριβής.

Εκτός… Αν μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ευκολία πρόσβασης > Αφηγητής, θα βρείτε μια επιλογή που ονομάζεται “Ελαχιστοποίηση Αρχικής σελίδας Αφηγητή στο δίσκο συστήματος”.

Τι μας λέει λοιπόν αυτό; Είναι αρκετά σαφές—οι προγραμματιστές που εργάζονται στη λειτουργία ανάγνωσης οθόνης του Αφηγητή είναι ξεχωριστοί από την ομάδα που εργάζεται στο κέλυφος των Windows στη Microsoft.

25 χρόνια μετά τα Windows 95, η Microsoft εξακολουθεί να μην μπορεί να αποτυπώσει εσωτερικά το όνομα “system tray”. Ονομάστε το “συρτάρι συστήματος” όσο θέλετε. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό.

Εχει πραγματικά σημασία? Και πάλι, όχι. Αλλά είναι αρκετά αστείο.

(Και ίσως το λογισμικό των Windows να το είχε καταχραστεί λιγότερο αν ήταν ξεκάθαρα για ειδοποιήσεις.)

Παρεμπιπτόντως, τραβήξαμε το στιγμιότυπο οθόνης των ρυθμίσεων του Αφηγητή στην Ενημέρωση Μαΐου 2020 των Windows 10. Δεν θα εκπλαγούμε αν η Microosft καθαρίσει τη διεπαφή και καταργήσει τον όρο “system tray” σε μελλοντική ενημέρωση. Ωστόσο, πιθανότατα θα εμφανιστεί ξανά ξανά στο μέλλον.