Τι συμβαίνει στο Smarthome σας όταν σβήσει το ρεύμα;

Τα έξυπνα gadgets είναι βολικά, αλλά τι συμβαίνει όταν κοπεί το ρεύμα; Μπορείτε να ξεκλειδώσετε μια ηλεκτρική έξυπνη κλειδαριά; Θα ανάψουν όλα τα έξυπνα φώτα σας στις 3 τα ξημερώματα όταν επιστρέψει το ρεύμα; Και τι γίνεται με την γκαραζόπορτά σας.

Οι διακοπές ρεύματος δεν είναι πολύ χειρότερες για τα έξυπνα σπίτια

Συμβαίνουν διακοπές ρεύματος και είναι ενοχλητικές για όλους. Κάθε σπίτι εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια για τον έλεγχο του κλίματος, τον φωτισμό, το διαδίκτυο, τις συσκευές και τόσες άλλες σύγχρονες ανέσεις. Η διακοπή ρεύματος είναι ένα πρόβλημα σε ένα έξυπνο σπίτι, σίγουρα – αλλά είναι ένα πρόβλημα σε κάθε σπίτι.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Το να χάσεις δύναμη σε ένα έξυπνο σπίτι δεν διαφέρει από το να το χάσεις σε οποιοδήποτε άλλο σπίτι αυτές τις μέρες. Οι περισσότερες έξυπνες συσκευές θα σταματήσουν να λειτουργούν όπως οι περισσότερες «χαζές» συσκευές, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας—ειδικά για τις έξυπνες κλειδαριές και ορισμένα έξυπνα φώτα.

Τα Smart Locks τροφοδοτούνται με μπαταρία και ενδέχεται να έχουν εφεδρικό

Ακριβώς επειδή έχετε χάσει το ρεύμα δεν σημαίνει ότι μια έξυπνη κλειδαριά έχει σταματήσει εντελώς να λειτουργεί. Οι έξυπνες κλειδαριές τροφοδοτούνται με μπαταρίες, επομένως ο μηχανισμός κλειδώματος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και όταν το υπόλοιπο σπίτι σας χάνει ρεύμα. Ωστόσο, τυχόν απομακρυσμένες δυνατότητες που βασίζονται στο Διαδίκτυο ή σε έναν συνδεδεμένο διανομέα δεν θα λειτουργήσουν. Και αυτό περιλαμβάνει ειδοποιήσεις μπαταρίας, οπότε αν η διακοπή ρεύματος αναμένεται να διαρκέσει, ίσως θελήσετε να αντικαταστήσετε τις μπαταρίες σας προληπτικά.

  Πώς να συσκευάσετε τα ηλεκτρονικά σας για αεροπορικά ταξίδια

Οι μπαταρίες που πεθαίνουν δεν θα ανησυχούν εάν η έξυπνη κλειδαριά σας περιλαμβάνει κλειδαρότρυπα. Σε αυτήν την περίπτωση, φροντίστε να έχετε το κλειδί σας, αλλά εάν η έξυπνη κλειδαριά σας διαθέτει μόνο πληκτρολόγιο ή σύνδεση Bluetooth, προχωρήστε και αντικαταστήστε τις μπαταρίες ή τουλάχιστον δοκιμάστε τη φόρτισή τους. Ορισμένες έξυπνες κλειδαριές έχουν ακροδέκτες για φόρτιση και από μπαταρία 9V. εάν αυτό ισχύει για εσάς, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να αποθηκεύσετε ένα στο αυτοκίνητό σας στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Για παράδειγμα, τόσο το Σύνδεση Schlage Z-Wave και το Kwikset Kevo έχουν κλειδαρότρυπες, ενώ η Yale Assure Lock διαθέτει εφεδρική επιλογή μπαταρίας 9 βολτ.

Τα έξυπνα φώτα μπορεί να σας ξυπνήσουν

Ενώ η τροφοδοσία σας είναι κλειστή, τα έξυπνα φώτα σας είναι ίδια με κάθε άλλο φως — σβηστό. Δεν θα κάνουν πολλά μέχρι να πάρετε πίσω την εξουσία, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι συμβαίνει όταν επανέρχεται το ρεύμα. Πολλά έξυπνα φώτα θα παραμείνουν σβηστά μέχρι να τα ανάψετε ρητά. Αλλά ορισμένα φώτα, όπως οι λαμπτήρες Philips Hue, μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά. Ανάλογα με την τρέχουσα ρύθμιση, αυτοί οι λαμπτήρες μπορεί να ανάψουν μόλις επιστρέψει η ισχύς σας.

Εάν τα δωμάτιά σας, ειδικά τα υπνοδωμάτιά σας, είναι γεμάτα με λαμπτήρες Philips Hue, ίσως θελήσετε να ελέγξετε την τρέχουσα ρύθμιση και να την αλλάξετε σε “Ανάκτηση απώλειας ρεύματος”, η οποία αλλάζει τη λάμπα στην τελευταία κατάσταση χρήσης στην οποία βρισκόταν πριν χάσει το ρεύμα . Αυτό θα αποτρέψει τις λάμπες από το να σας τυφλώσουν στις 3 π.μ. όταν η ενεργειακή σας εταιρεία επιλύει το πρόβλημα ρεύματος.

  Πώς να εγκαταστήσετε ένα κουδούνι βίντεο

Αυτή είναι μια ρύθμιση που θα θέλετε να σκεφτείτε. η προεπιλεγμένη επιλογή “συμπεριφορά ενεργοποίησης” είναι χρήσιμη για γρήγορη ενεργοποίηση των λαμπτήρων Philips Hue. Εάν έχετε πολλά φωτιστικά που ελέγχονται από έναν μόνο διακόπτη, η προεπιλεγμένη συμπεριφορά σάς επιτρέπει να απενεργοποιείτε και να ανάβετε ξανά τον διακόπτη για να ανάψετε γρήγορα όλους τους συνδεδεμένους έξυπνους λαμπτήρες.

Χωρίς δύναμη, πολλά πράγματα ενεργούν το ίδιο

Πολλές από τις άλλες συσκευές σας δεν έχουν χειρότερη θέση από τις ανόητες αντίστοιχές τους. Ο έξυπνος θερμοστάτης σας διαθέτει εφεδρική μπαταρία, αλλά αυτό γίνεται κυρίως για να διατηρήσετε τη μνήμη εργασίας των προγραμμάτων σας. Ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να κάνει πολλά χωρίς ρεύμα στο σύστημα HVAC, οπότε αν δεν έχετε εφεδρικό αντίγραφο για αυτό, τότε το ερώτημα για το τι θα κάνει ο θερμοστάτης είναι αμφιλεγόμενο.

Το ίδιο ισχύει και για ένα έξυπνο ανοιχτήρι γκαραζόπορτας—τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν εφεδρική μπαταρία για να σηκώνετε και να κατεβάζετε την πόρτα μερικές φορές. Αλλά εάν η μπαταρία εξαντληθεί ενώ δεν έχετε ακόμα ρεύμα, το ανοιχτήρι της γκαραζόπορτας θα σταματήσει να λειτουργεί (όπως και κάθε άλλο ανοιχτήρι). Θα πρέπει να μπορείτε να το ανοίξετε χειροκίνητα, ωστόσο – ελπίζουμε ότι τα ελατήρια στρέψης σας είναι σε καλή κατάσταση.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το ελατήριο, ρίξτε μια ματιά στον μεταλλικό άξονα που τρέχει ακριβώς πάνω από την κλειστή πόρτα του γκαράζ σας. Θα πρέπει να δείτε ένα ή δύο σφιχτά τυλιγμένα ελατήρια με μεταλλικό κύκλο στο τέλος. Εάν το ελατήριο χωριστεί σε περισσότερα από ένα μέρη, είναι σπασμένο και θα πρέπει να το αντικαταστήσετε. Μια άλλη γρήγορη δοκιμή είναι να αποσυνδέσετε το άνοιγμα της γκαραζόπορτας (συνήθως υπάρχει ένα κορδόνι έλξης) και να προσπαθήσετε να σηκώσετε την πόρτα μόνοι σας. Αν είναι εξαιρετικά βαρύ και δεν σηκώνεται. θα πρέπει να καλέσετε έναν επισκευαστή για να εξετάσει τα ελατήρια στρέψης σας.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις μονάδες USB στα Windows 10

Οποιαδήποτε έξυπνη κάμερα είναι απίθανο να λειτουργήσει σωστά. Εάν έχουν εφεδρική μπαταρία που μπορεί να επιτρέπει τοπική εγγραφή, αλλά χωρίς internet, θα χάσετε όλες τις δυνατότητες τηλεχειρισμού ή προβολής. Για παράδειγμα, οι κάμερες Nest χρειάζονται συνεχή ρεύμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ α κάμερα Sense8 έχει και τοπική εγγραφή και εφεδρική μπαταρία 2 ωρών. Αυτό δεν θα σας κάνει να αντιμετωπίσετε διακοπές ρεύματος για μια μέρα, αλλά εάν το ρεύμα διακοπεί μόνο για λίγο, θα σας βοηθήσει.

Και χωρίς ρεύμα, οι βοηθοί φωνής σας δεν θα υπάρχουν. Θα πρέπει να αρκεστείτε στο να μιλάτε με αληθινούς ανθρώπους, να ξεσπάσετε τους φακούς και να πείτε ιστορίες φαντασμάτων.

Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές θα τεθούν σε λειτουργία λίγο μετά την ανάκτηση της τροφοδοσίας, αλλά ορισμένες μπορεί να χρειάζονται επανεκκίνηση για καλό μέτρο. Απλώς ελέγξτε κάθε έξυπνη συσκευή ως προς την κατάσταση λειτουργίας, ειδικά εάν υπάρχει φόβος υπερτάσεων ρεύματος που σκουπίζουν τα ηλεκτρονικά σας. Ως επί το πλείστον, τα έξυπνα σπίτια δεν είναι χειρότερα από οποιοδήποτε άλλο σπίτι που χάνει ρεύμα. Απλώς να γνωρίζετε τις λίγες διαφορές που υπάρχουν και να προετοιμαστείτε για αυτές, και θα πρέπει να είστε εντάξει.