Τι σημαίνουν τα «IMO» και «IMHO» και πώς τα χρησιμοποιείτε;

Έχετε κάποια γνώμη που θέλετε να μοιραστείτε στο διαδίκτυο; Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακρωνύμια IMO και IMHO. Δείτε τι σημαίνουν και πώς να τα χρησιμοποιήσετε στην επόμενη διαδικτυακή σας συζήτηση.

Τι Σημαίνουν

Ο ΙΜΟ σημαίνει «κατά τη γνώμη μου» και ο IMHO σημαίνει «κατά την ταπεινή μου γνώμη» ή «κατά την ειλικρινή μου γνώμη». Ως επί το πλείστον, το IMO και το IMHO είναι εναλλάξιμα. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως δήλωση αποποίησης ευθύνης για να υποδείξουν ότι τα λόγια κάποιου δεν πρέπει να λαμβάνονται ως γεγονός ή ως βάση για τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης.

Και τα δύο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην αρχή ή στο τέλος μιας πρότασης, ως εξής:

“IMHO, αυτό είναι ένα κακό προϊόν.”
“Αυτό είναι ένα κακό προϊόν, IMO.”

Και τα δύο ακρωνύμια πληκτρολογούνται επίσης συχνά με πεζά “imo” και “imho”. Η χρήση τους είναι παρόμοια με αυτή του YMMV (τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν), καθώς χρησιμοποιούνται κυρίως για να εκφράσουν ότι οι απόψεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η ιστορία του IMO και του IMHO

Οι φράσεις «κατά τη γνώμη μου» και «κατά την ταπεινή μου γνώμη» χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να προλογίσουν ότι κάποιος πρόκειται να εκφράσει τις προσωπικές του απόψεις για κάτι. Τα ακρωνύμια, ωστόσο, πιθανότατα ανάγονται στις πρώτες μέρες των διαδικτυακών μηνυμάτων και των αιθουσών συνομιλίας.

  Πώς να μοιραστείτε μια ανάρτηση Instagram στην ιστορία σας

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, οι άνθρωποι είχαν πολύ λιγότερη ακίνητη περιουσία οθόνης και μικρότερο εύρος ζώνης, γεγονός που επηρέασε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε πλατφόρμες όπως η συνομιλία αναμετάδοσης μέσω Διαδικτύου (IRC). Ως αποτέλεσμα, πολλές φράσεις, συμπεριλαμβανομένου του «κατά τη γνώμη μου», συντομεύτηκαν σε ακρωνύμια.

Τώρα, το IMO και το IMHO χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο το Διαδίκτυο, από πίνακες μηνυμάτων και ενότητες σχολίων έως ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπεται συχνά στο Twitter, όπου οι άνθρωποι συχνά αλληλεπιδρούν με ένα μεγάλο κοινό.

Σε αυτές τις ρυθμίσεις, το IMO και το IMHO χρησιμοποιούνται συχνά ως δήλωση αποποίησης ευθύνης σε μια προσπάθεια αποτροπής θυμωμένων σχολίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα δείτε συχνά και τα δύο να χρησιμοποιούνται σε διαδικτυακές συζητήσεις και επιχειρήματα, ειδικά αν το θέμα είναι ανοιχτό σε ερμηνεία, όπως η υποκειμενική ποιότητα μιας ταινίας, ενός βιβλίου ή ενός παιχνιδιού.

Ταπεινός ή Τίμιος;

Το γράμμα H στο IMHO μπορεί να σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα: ταπεινό ή ειλικρινές. Ενώ χρησιμοποιούν το ίδιο γράμμα στο ακρωνύμιο, οι περισσότεροι αναγνώστες μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιος εννοεί το ένα ή το άλλο.

  Τρόπος προβολής αποκλεισμών και κυκλοφοριακής συμφόρησης στους Χάρτες Google

Η αρχική φράση ήταν «κατά την ταπεινή μου γνώμη». Όταν μια αφίσα σημαίνει «ταπεινός», αυτό το άτομο προσπαθεί να εκφράσει τη γνώμη του/της χωρίς να εμφανίζεται ως αλαζονικό. Ενισχύει ότι οι άλλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη δήλωσή τους, καθώς είναι απλώς η γνώμη τους, όχι γεγονός. Συχνά χρησιμοποιείται απλώς για να είναι ευγενικό, από άτομα που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς σε κάτι ή από κάποιον που είναι ειδικός, αλλά δεν θέλει να φανεί αλαζόνας.

Όταν κάποιος σημαίνει «ειλικρινής», η γνώμη του μπορεί συχνά να φαίνεται πιο επικριτική ή σκληρή. Ο IMHO σε αυτή την περίπτωση υπονοεί ότι κανείς δεν πρέπει να προσβάλλει αυτά που λέει, καθώς είναι απλώς ειλικρινής. Αυτή η έννοια μπορεί να είναι συνώνυμη με το ακρωνύμιο TBH («για να είμαι ειλικρινής»), το οποίο χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές ως δήλωση αποποίησης ευθύνης.

IMO εναντίον IMHO εναντίον IMNSHO

Αν και ο ΙΜΟ δεν περιλαμβάνει τη λέξη «ταπεινός», δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι σίγουρος για την απάντησή του. Γι’ αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις, το IMO και το IMHO χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Ωστόσο, «κατά την ταπεινή μου γνώμη» θα εμφανίζεται πάντα ως το λιγότερο εγωιστικό από τα δύο.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι ακόμη πιο ορατές σε σύγκριση με το IMNSHO, το οποίο σημαίνει “κατά την όχι και τόσο ταπεινή μου γνώμη”. Αυτό το ακρωνύμιο είναι πολύ λιγότερο κοινό, αλλά μερικές φορές θα το δείτε όταν κάποιος καυχιέται για τα επιτεύγματα ή τις εμπειρίες του στο διαδίκτυο.

  Διορθώστε τα iMessages που ελήφθησαν εκτός παραγγελίας

Το IMNSHO έχει συνήθως σκοπό να κάνει τη γνώμη κάποιου να φαίνεται πιο έγκυρη ή σοβαρή. Ωστόσο, κανονικά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το καύχημα γενικά απομακρύνει τους ανθρώπους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το IMO και το IMHO

Η φράση «κατά την ταπεινή μου γνώμη» χρησιμοποιείται ευρέως στα αγγλικά εδώ και αιώνες. Είναι καλό, και απολύτως αποδεκτό, να χρησιμοποιείτε είτε το IMHO είτε το IMO στο διαδίκτυο ή όταν στέλνετε μηνύματα στους φίλους και την οικογένειά σας.

Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορες καταστάσεις, είτε συζητάτε για τα νέα είτε αποφασίζετε τι θα φάτε για δείπνο. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους πίνακες μηνυμάτων για να εκφράσετε τη γνώμη σας για οτιδήποτε.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα του IMO και του IMHO σε δράση:

“IMO, το νέο Call of Duty δεν είναι πολύ καλό.”
«Φαίνεται καλύτερα με το μπλε σακάκι αντί για το πράσινο, IMHO».
«IMHO, αυτή η ζύμη έχει καλύτερη γεύση με μέλι, παρά με ζάχαρη».
“Αυτή είναι η καλύτερη κάμερα που μπορεί να αγοράσει κανείς με χρήματα, IMO.”

Εάν θέλετε να μάθετε για άλλους διαδικτυακούς όρους, φροντίστε να ανατρέξετε στους οδηγούς μας για το AFAIK και το TLDR.