Τι σημαίνει «YMMV» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Ο αρχικισμός YMMV είναι κοινός στο διαδίκτυο. Θα το βλέπετε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μηνύματα κειμένου και σχόλια ιστοτόπων. Δεν είστε σίγουροι τι σημαίνει; Γι’ αυτό είμαστε εδώ!

Τι σημαίνει?

Το YMMV σημαίνει «η χιλιομετρική απόσταση μπορεί (ή μπορεί) να διαφέρει». Αυτό το αρκτικόλεξο χρησιμοποιείται συχνά για να αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ των εμπειριών, των προτιμήσεων ή των τοποθεσιών των ανθρώπων. Είναι παρόμοιο με το AFAIK: «από όσο ξέρω».

Είναι επίσης μια αρκετά κοινή φράση στις πραγματικές συνομιλίες. Η κυριολεκτική έκδοση, η οποία αναφέρεται στην πραγματική χιλιομετρική απόσταση που παίρνει ένα όχημα, είναι μια χρήσιμη δήλωση αποποίησης ευθύνης. Ακόμα κι αν δύο άτομα οδηγούν το ίδιο αυτοκίνητο, μπορεί να έχουν διαφορετική απόδοση αερίου με βάση τις οδηγικές τους συνήθειες.

Η ιστορία του YMMV

ΕΝΑ

Σε αντίθεση με άλλους αρχιτεκτονισμούς, που εφευρέθηκαν και αναπτύχθηκαν στο Διαδίκτυο, το “τα χιλιόμετρα μπορεί να διαφέρει” ανάγεται στις δεκαετίες του 1970 και του ’80 στις ΗΠΑ Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συχνά προωθούσαν τα εκτιμώμενα χιλιόμετρα τους για να ανταγωνιστούν.

  Ποιος μπορεί να δει τις διαδρομές και τις βόλτες μου στο Strava;

Ωστόσο, λόγω των διαφοροποιήσεων στις συνθήκες οδήγησης, δεν είχαν τρόπο να εγγυηθούν την ακριβή χιλιομετρική απόσταση που θα έπαιρναν πραγματικά οι πελάτες. Επομένως, αυτές οι διαφημίσεις θα περιλαμβάνουν τη δήλωση αποποίησης ευθύνης, “Τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν”.

Αυτή η φράση συνέχισε να χρησιμοποιείται στη γενική συζήτηση και τελικά έγινε ένα κοινό αμερικανικό ιδίωμα. Πιθανότατα έγινε αρχικισμός στη δεκαετία του ’90 ή του ’00, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συντομεύουν τη γλώσσα σε πλατφόρμες διαδικτύου, όπως η συνομιλία αναμετάδοσης μέσω Διαδικτύου (IRC) και οι άμεσοι αγγελιοφόροι (IM).

Η χρήση του YMMV συνέχισε να αυξάνεται και τώρα θα το βλέπετε συχνά σε κριτικές Yelp και Amazon, tweets και πίνακες μηνυμάτων.

Σύγκριση προϊόντων και υπηρεσιών

Θα βλέπετε συχνά το YMMV στις διαδικτυακές κριτικές προϊόντων και στους οδηγούς αγοραστών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κριτικοί προσπαθούν να μετριάσουν τις προσδοκίες του αναγνώστη, καθώς οι προσωπικές εμπειρίες με το ίδιο προϊόν ενδέχεται να διαφέρουν.

Εάν γράφετε μια κριτική για ένα κινητό τηλέφωνο, για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, «η διάρκεια ζωής της μπαταρίας γενικά διήρκεσε όλη την ημέρα, αλλά το YMMV». Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα εξαρτηθεί από τις συνήθειες χρήσης σας. Εάν η οθόνη και τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά ενεργοποιημένα, η μπαταρία πιθανότατα θα εξαντληθεί πολύ πιο γρήγορα.

  Πώς να βρείτε την ημερομηνία μιας συγκεκριμένης ημέρας του μήνα στο Excel

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε αυτήν τη φράση σε προϊόντα ή υπηρεσίες που ενδέχεται να μην είναι απολύτως συνεπή για κάθε αγορά. Για παράδειγμα, αν παραγγείλετε φαγητό μέσω μιας εφαρμογής, η ποιότητά του κατά τη στιγμή της παράδοσης πιθανότατα θα ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκεστε από το εστιατόριο. Έτσι, “τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν” ανάλογα με τη διεύθυνσή σας.

Η εμπειρία αγοράς

Εκτός από τις διαφορές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, το YMMV μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην πραγματική εμπειρία αγοράς. Ένα παράδειγμα θα ήταν αν κάποιος πει ότι κατάφερε να λάβει έναν εκπτωτικό κωδικό για έναν ιστότοπο αγορών που αποστέλλεται στο email του. Ο καθένας μπορεί να μην λαμβάνει αυτόν τον κωδικό, οπότε το άτομο αυτό μπορεί να δηλώσει ότι “τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν”.

Για ένα άλλο παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι κάποιος δημοσιεύει σε έναν πίνακα μηνυμάτων ότι ένα συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι έχει έκπτωση 50% στο τοπικό Best Buy. Αν και αυτές είναι χρήσιμες πληροφορίες, υπάρχουν πολλές καλύτερες αγορές στις ΗΠΑ και το παιχνίδι ενδέχεται να μην έχει καμία έκπτωση.

Το YMMV θα λειτουργούσε σε αυτήν την κατάσταση για να σηματοδοτήσει ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν τις προσδοκίες τους.

  Πώς να απεγγραφείτε από τα αυτοματοποιημένα μηνύματα κειμένου

Διαφορές απόψεων

Μια άλλη κοινή χρήση του YMMV είναι να ληφθούν υπόψη οι διαφορές απόψεων, ειδικά όταν συζητάμε για την τέχνη και την ψυχαγωγία. Αν προτείνετε μια τρομακτική ταινία τρόμου, θα μπορούσατε να πείτε, «Μου άρεσε πολύ το πόσο τρομακτική ήταν αυτή η ταινία, αλλά το YMMV». Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνετε υπόψη τη διαφορετική ανοχή των ανθρώπων στους φόβους.

Αυτή είναι η πιο ευγενική έκδοση του IMO (“κατά τη γνώμη μου”) ή του IMHO (“κατά την ταπεινή (ή ειλικρινή) γνώμη μου”), αντίστοιχα. Σε αυτή τη χρήση, το YMMV μεταδίδει ότι οι γεύσεις μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το YMMV

Το “Τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν” είναι αρκετά απλό στη χρήση. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, αλλάξτε το με το “αλλά η εμπειρία σας μπορεί να είναι διαφορετική” και θα έχετε ουσιαστικά το ίδιο νόημα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το YMMV:

Αυτός ο φορητός υπολογιστής είναι αρκετά βαρύς στο χέρι σας, αλλά YMMV.
Κατάφερα να πάρω τη συμφωνία των 5 $ γύρω στο μεσημέρι στο τοπικό μου υποκατάστημα, αλλά το YMMV.
Αγαπώ απόλυτα το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος, αλλά το YMMV.
YMMV, αλλά χρειάστηκαν περίπου τέσσερις ημέρες για να φτάσει το πακέτο.

Θέλετε να μάθετε για άλλους διαδικτυακούς όρους; Δείτε τα SMH και TBH στη συνέχεια!