Τι σημαίνει «IRL» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Μπορεί να έχετε συναντήσει τον αρχικισμό “IRL” σε tweets, στο Reddit ή σε ενότητες σχολίων στον ιστό. Τι σημαίνει όμως και πώς το χρησιμοποιείτε σωστά στο διαδίκτυο; Να πώς.

“Στην πραγματική ζωή”

Το IRL σημαίνει “στην πραγματική ζωή”. Όταν οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο, αναφέρεται συχνά στην ταυτότητα και τη ζωή τους εκτός Διαδικτύου, όπως η καθημερινή τους εργασία και ο κοντινός κοινωνικός κύκλος.

Η χρήση του IRL και άλλων διαδικτυακών αρχικισμών μπορεί να ανιχνευθεί στη διάδοση των αιθουσών συνομιλίας στο Διαδίκτυο τη δεκαετία του 1990. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι που μιλούσαν συχνά με άλλους στον Ιστό άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους λέξεις, αρκτικόλεξα και αρχικότητες για να αναφέρονται σε ορισμένα πράγματα. Μεταξύ αυτών είναι το IRL.

Επειδή η διαδικτυακή συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ως επί το πλείστον ανώνυμη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη φράση ως συντομογραφία για να μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή τους εκτός σύνδεσης. Μια πρώιμη περίπτωση χρήσης αυτού θα ήταν αν ένας διαδικτυακός φίλος σας ρωτούσε ποιο είναι το επάγγελμά σας. Σε απάντηση, θα λέγατε ότι ήσασταν «οδοντίατρος IRL».

  30 φοβερές εικόνες για την κρύα εποχή

Παρεμπιπτόντως, IRL

Η εξέλιξη του IRL

Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το IRL άρχισε να εξελίσσεται. Οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα και την ταυτότητά τους στο Διαδίκτυο σε πρώιμους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Friendster και το Myspace. Θα συνδέονταν με τον κοντινό κοινωνικό τους κύκλο, θα δημοσίευαν φωτογραφίες τους και θα επικοινωνούσαν μεταξύ τους σε instant messenger όπως η AOL και η Yahoo.

Η γραμμή μεταξύ της διαδικτυακής σας ταυτότητας και της πραγματικής σας ταυτότητας άρχισε να αλλάζει. Αντί το IRL να αναφέρεται στη ζωή κάποιου εκτός σύνδεσης, έγινε ένας τρόπος διαχωρισμού της ανώνυμης διαδικτυακής σας περσόνας από την πραγματική σας περσόνα. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για διαδικτυακά φόρουμ και διαδικτυακά παιχνίδια όπου παίρνετε έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Το IRL μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου η διαδικτυακή σας ζωή συγχωνεύεται στη ζωή σας εκτός σύνδεσης. Για παράδειγμα, εάν συναντήσετε έναν από τους μακροχρόνιους συντρόφους σας στο World of Warcraft σε ένα συνέδριο, θα λέγατε ότι επιτέλους γνωρίσατε τον IRL.

Διάσημοι άνθρωποι και IRL

Εκτός από τη χάραξη μιας γραμμής μεταξύ της διαδικτυακής σας προσωπικότητας και της πραγματικής σας ταυτότητας, το IRL χρησιμοποιείται συχνά με άλλο τρόπο.

Τις περισσότερες φορές, βλέπουμε μόνο διάσημους ανθρώπους, όπως ηθοποιούς, τραγουδιστές και διασημότητες του Διαδικτύου στις τηλεοράσεις ή τα τηλέφωνά μας. Αυτό που γνωρίζουμε γι’ αυτούς μέσω αυτών των καναλιών είναι συχνά μόνο ένα μικρό απόσπασμα του ποιοι είναι. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν συναντάτε ένα διάσημο πρόσωπο στο δρόμο, μπορεί να φαίνεται, να ακούγεται ή να ενεργεί διαφορετικά.

  Πώς να παρακολουθήσετε διακριτικά το Netflix στην εργασία

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην προσωπικότητα ενός διάσημου προσώπου στην οθόνη και στο ποιος είναι στην πραγματική ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, το IRL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ποιοι είναι εκτός της σταδιοδρομίας τους. Έτσι, αν συναντήσετε μια διασημότητα στο δρόμο και έχετε μια ευχάριστη αλληλεπίδραση, θα την αναφέρετε ως “πολύ ωραία IRL”.

Me IRL και άλλες παραλλαγές

Υπάρχει επίσης το “me IRL”, το οποίο εμφανίζεται συχνά σε μιμίδια και tweets. Ενώ η αρχικοποίηση στη φράση σημαίνει επίσης “στην πραγματική ζωή”, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το “me IRL” με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Το Me IRL συνοδεύεται από μια εικόνα, ένα βίντεο ή μια δήλωση, που ο χρήστης πιστεύει ότι είναι αντιπροσωπευτική της τρέχουσας πραγματικής του κατάστασης. Για παράδειγμα, εάν συνοδεύετε το “me IRL” με ένα βίντεο με έναν άνδρα να σκοντάφτει επανειλημμένα, αυτό είναι πιθανό να υποτιμήσει τον εαυτό του ότι είναι αδέξιος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με ασυνήθιστη ή ακατανόητη εικόνα έως χιουμοριστικό αποτέλεσμα.

Η φράση έγινε δημοφιλής λόγω του r/me_irl subreddit, που είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες χιούμορ στον ιστότοπο με πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη. Το sub έχει επίσης έναν κανόνα ότι όλα τα πλακίδια ανάρτησης πρέπει να γράφουν “me_irl” και τίποτα άλλο. Λόγω του μεγέθους του subreddit, οι αναρτήσεις εκεί γίνονται συχνά μερικά από τα πιο δημοφιλή και ευρέως γνωστά μιμίδια σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.

  Πώς να δημιουργήσετε δωρεάν ήχους κλήσης απευθείας στο iPhone σας

Για παράδειγμα, η παραπάνω ανάρτηση είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις της χρονιάς στο me_irl. Δείχνει πώς ακόμα κι αν κάποιος γύριζε πίσω τον χρόνο για να εξηγήσει τις σύγχρονες ιδέες στους ανθρώπους, δεν θα γνώριζε αρκετά για αυτές στην πραγματικότητα για να το κάνει.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το IRL

Εάν συνομιλείτε με κάποιον στο διαδίκτυο ή αναρτάτε σε ένα φόρουμ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το IRL με το πότε θα χρησιμοποιούσατε το “στην πραγματική ζωή”. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε όταν έχετε μια συνάντηση διασημοτήτων.

Ακολουθούν μερικοί σωστοί τρόποι χρήσης του IRL:

Είμαι φοιτητής ψυχολογίας IRL.
Ο Bill Gates φαίνεται σαν ένας πολύ φιλικός τύπος IRL.
Εγώ και ένας φίλος με τον οποίο παίζω DOTA, γνωρίσαμε πρόσφατα την IRL σε ένα τοπικό τουρνουά.
Δεν ξέρω το jac_extreme003 IRL, αλλά μιλάμε πολύ στο διαδίκτυο.

Εάν είστε περίεργοι για το πώς να χρησιμοποιήσετε άλλους όρους Διαδικτύου, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα για το TBH και το SMH. Θα μπορούσατε σύντομα να βρείτε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί μερικούς από αυτούς τους όρους IRL.