Τι σημαίνει «IANAL» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Αν και δεν είναι η πιο κοινή συντομογραφία στο διαδίκτυο, το IANAL χρησιμοποιείται περιστασιακά σε ιστότοπους όπως το Twitter, το Quora και το Reddit. Τι σημαίνει όμως το IANAL και γιατί το λέει ο κόσμος;

Δεν είμαι Δικηγόρος

Το IANAL είναι μια αρχικοποίηση του Διαδικτύου που σημαίνει «δεν είμαι δικηγόρος». Συνήθως χρησιμοποιείται από μη δικηγόρους που θέλουν να διευκρινίσουν ότι οι νομικές τους απόψεις δεν αποτελούν νομικές συμβουλές. Αυτό το είδος διευκρίνισης είναι σημαντικό στο διαδίκτυο, όπως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αγωγές ή δίωξη για παροχή νομικών συμβουλών (ή εργασία ως δικηγόρος) χωρίς α άδεια νόμου. (Τούτου λεχθέντος, είναι σπάνιο για μη δικηγόρους να αντιμετωπίζουν πραγματικές συνέπειες για την παροχή περιστασιακών νομικών συμβουλών.)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το IANAL χρησιμοποιείται από πραγματικούς δικηγόρους που θέλουν να δώσουν νομικές γνωμοδοτήσεις χωρίς να σχηματίσουν δικηγόρος-πελάτης σχέση. Το να πέσεις σε μια διαδικτυακή σχέση δικηγόρου-πελάτη δεν είναι απλώς μια ταλαιπωρία, αλλά μπορεί επίσης να είναι παράνομη, καθώς ένας δικηγόρος μπορεί να μην έχει δικαιοδοσία να ασκήσει δικηγορία εκτός της πολιτείας του.

  9 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου που εξετάσαμε το 2020

IANYL και TINLA

Το “IANYL” είναι παρόμοιο. Σημαίνει «Δεν είμαι ο δικηγόρος σου». Αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που θέλει να διευκρινίσει ότι είναι δικηγόρος αλλά δεν παρέχει επαγγελματικές νομικές συμβουλές ή δεν συνάπτει σχέση δικηγόρου-πελάτη μαζί σας.

Ομοίως, “TINLA” σημαίνει “Αυτή δεν είναι νομική συμβουλή”. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις για να διευκρινίσουν ότι δεν παρέχουν επαγγελματικές νομικές συμβουλές στο διαδίκτυο.

Οι άνθρωποι λένε πραγματικά IANAL;

Ένα άγαλμα του

Το IANAL είναι ένα απίστευτα μη δημοφιλές κομμάτι διαδικτυακής αργκό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν ακούσει ποτέ και δεν έχει μεγάλη χρήση εκτός του Quora ή του Reddit /r/legaladvice δικαστήριο. Γιατί λοιπόν είναι το IANAL;

  Πώς να ρυθμίσετε και να καλέσετε οικιακές επαφές χρησιμοποιώντας το Google Assistant

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το IANAL κυκλοφορεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ήταν μια ημι-δημοφιλής φράση στο Usenet και ARPANET, δύο από τους προγόνους του Διαδικτύου. Όπως λέει η ιστορία, οι δικηγόροι πριν από το Διαδίκτυο επινόησαν την IANAL για να διευκρινίσουν ότι, παρόλο που έδιναν νομικές γνωμοδοτήσεις στο διαδίκτυο, δεν είχαν σχέση δικηγόρου-πελάτη ή δεν λειτουργούσαν εκτός της δικαιοδοσίας τους. (Μπορεί επίσης να είναι μια χαλαρή αναφορά στο “Δεν είμαι γιατρός, αλλά παίζω έναν στην τηλεόραση“Πρωτο-μιμίδιο.)

Με τον καιρό, οι μη δικηγόροι στο Usenet και στο ARPANET έπιασαν το σφάλμα IANAL. Αποδείχτηκε μια χρήσιμη φράση ενώ γίνονταν έντονες συζητήσεις για ιδιοκτήτες, ναυάγια αυτοκινήτων ή πολιτική. Το IANAL θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την εισαγωγή μιας συζήτησης («IANAL, αλλά δεν θα έπρεπε η ομοιοπαθητική να είναι παράνομη;») ή κατά την υποβολή της γνώμης σας για ένα νομικό θέμα («IANAL, αλλά θα πρέπει να κάνετε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση»).

  Πώς να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε το Copper στο Minecraft

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς το IANAL θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος αρχικισμός. Σε τελική ανάλυση, χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να πληκτρολογήσετε: «Δεν είμαι δικηγόρος». Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε τον κόπο να χρησιμοποιήσετε το IANAL; Και αν το κάνετε, θα ξέρει κανείς για τι πράγμα μιλάτε;

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το IANAL;

Θα πρέπει πάντα να διευκρινίζετε ότι δεν είστε δικηγόρος ενώ δίνετε νομικές γνωμοδοτήσεις στο διαδίκτυο. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακοί (ή ανόητοι) στο διαδίκτυο και θα ήταν κρίμα να διαβάσουν τις περιστασιακές σας απόψεις σχετικά με το διαζύγιο ως επαγγελματικές νομικές συμβουλές. Η παραπλανητική παρουσίαση του εαυτού σας ως δικηγόρου είναι τελικά παράνομη.

Αλλά να πείτε IANAL; Θα καταλάβουν πραγματικά οι άνθρωποι για τι πράγμα μιλάτε και θα μπουν στον κόπο να αναζητήσουν την περίεργη γλώσσα σας στο Διαδίκτυο στο Google;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σας προτείνουμε να διευκρινίσετε την ιδιότητά σας ως μη δικηγόρου με λέξεις οποιαδήποτε