Τι σημαίνει “FTFY” και πώς το χρησιμοποιείτε;

Όπως το AMA και το DAE, το FTFY είναι δημοφιλές σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Twitter. Τι σημαίνει όμως, ποιος το σκέφτηκε και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

Τι σημαίνει?

Το FTFY είναι συντομογραφία του «διόρθωσα αυτό για σένα». Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν συχνά στο Reddit και στο Twitter για να κοροϊδεύουν τις απόψεις, τη γραμματική ή τη δουλειά άλλων. Είναι παγκοσμίως κατανοητό ως σαρκασμός, αν και, όπως κάθε τέτοιο αστείο, το FTFY μπορεί να αποδειχθεί αγενές ή επιθετικό.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το FTFY είναι πραγματικά χρήσιμο. Για παράδειγμα, αφού λύσετε ένα πρόβλημα για έναν συνάδελφο, μπορείτε να στείλετε μήνυμα “FTFY”. Αφού διορθώσει κατεστραμμένους συνδέσμους σε ένα νήμα, ένας συντονιστής του Reddit μπορεί επίσης να δημοσιεύσει “FTFY” για να υποδείξει ότι όλα είναι τετράγωνα.

  Πώς να υπολογίσετε την πυκνότητα PPI της οθόνης σας

Ωστόσο, αυτές οι καταστάσεις είναι κάπως σπάνιες στο μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου.

Μια μακρά, ήσυχη ιστορία

Η προέλευση του FTFY είναι άγνωστη, αλλά για πρώτη φορά προστέθηκε ένα παράδειγμα της φράσης Αστικό Λεξικό το 2005. Από αυτό το παράδειγμα, φαίνεται ότι η FTFY ήταν αρχικά μια εντελώς γνήσια, μη σαρκαστική φράση, όπως η ακόλουθη:

«Δεν μπορώ να δω την εικόνα».
“Είναι εντάξει, το FTFY.”

Με τον καιρό, μεταμορφώθηκε σε κάτι πιο σαρδόνιο. Το Διαδίκτυο ήταν πολύ πιο πρακτικό, ακόμη και για άτομα που το χρησιμοποιούσαν μόνο περιστασιακά. Δεδομένου αυτού, είναι λογικό ότι η FTFY ξεκίνησε ως μια χρήσιμη φράση.

Περιπτώσεις όπως το παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει σε φόρουμ στο Διαδίκτυο που βασίζονται σε ενοχλητικές ετικέτες μορφοποίησης (όπως BBCode) για να ενσωματώσετε εικόνες σε αναρτήσεις. Ή, μπορεί να αναφέρεται στον προγραμματισμό, τη δημιουργία ιστοτόπων ή την προσαρμογή προφίλ σε ιστότοπους όπως το MySpace (το οποίο περιλάμβανε κάποιο CSS, τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για το στυλ κώδικα HTML της ιστοσελίδας).

  Χρειάζεστε λογαριασμό Zoom για να συμμετάσχετε σε μια σύσκεψη

Λιγότεροι άνθρωποι έχουν λόγο να μορφοποιούν κώδικα για ιστοσελίδες κάθε χρόνο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το FTFY χρησιμοποιείται πλέον σαρκαστικά. Γύρω στο 2009 ή το ’10, FTFY έγινε μιμίδιο και γέννησε σαρκαστικά subreddits, όπως /r/FTFY. Σύμφωνα με Google Trends, η συντομογραφία έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητας το 2012 και έκτοτε μειώνεται.

Τώρα, το FTFY είναι μόνο μία από τις πολλές μη δημοφιλείς συντομογραφίες που κυκλοφορούν στο Reddit. Και πάλι, είναι ακόμα κυρίως γνωστός και χρησιμοποιείται ως σαρκαστικός όρος. Ωστόσο, οι προγραμματιστές, οι δημιουργοί περιεχομένου και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Διαδίκτυο και επικοινωνούν με συναδέλφους μέσω αυτού, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μερικές φορές αυθεντικά το FTFY.

Πώς χρησιμοποιείτε το FTFY;

Θέλετε να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το FTFY σαν επαγγελματίας; Εντάξει! Ας υποθέσουμε ότι ανοίγετε ένα νήμα στο Reddit σχετικά με τα sitcoms. Βλέπετε μια ανάρτηση που λέει, “Ο Seinfeld είναι η καλύτερη κωμική σειρά όλων των εποχών”, αλλά διαφωνείτε. Θα μπορούσατε να παραθέσετε την ανάρτηση του Reddit, να την επεξεργαστείτε για να διαβάσετε, «I Love Lucy είναι η καλύτερη κωμική σειρά όλων των εποχών» και στη συνέχεια να προσθέσετε το «FTFY» μετά το απόσπασμα.

  Έχετε Bluetooth στον υπολογιστή σας;

Αυτό είναι ένα αρκετά στεγνό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παραθέτεις κάποιον, αλλάζεις μερικές λέξεις και μετά προσθέτεις FTFY. Αυτή η φόρμουλα λειτουργεί για σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση – από ανόητες συζητήσεις για γάτες έως λεκτικά βίαια πολιτικά επιχειρήματα.

Τι γίνεται όμως αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το FTFY με μη σαρκαστικό τρόπο; Λοιπόν, θα πρέπει να αρχίσετε να διορθώνετε προβλήματα για τους ανθρώπους! Διορθώστε το τυπογραφικό λάθος κάποιου στην περιγραφή μιας ομάδας Facebook ή προσκαλέστε συναδέλφους που παραλείφθηκαν σε μια ομάδα Ημερολογίου Google. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το FTFY χωρίς να το κάνετε αστείο.

Απλώς έχετε κατά νου οι φίλοι σας μπορεί να μην ξέρουν τι σημαίνει FTFY. Ίσως χρειαστεί να τους το διορθώσετε.