Τι σημαίνει Apple MFi-Certified;

Εάν έχετε αγοράσει ποτέ ένα νέο καλώδιο Lightning ή ένα gamepad, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι πολλά είναι πιστοποιημένα με MFi. Ίσως έχετε δει επίσης ότι τα πιστοποιημένα προϊόντα κοστίζουν λίγο περισσότερο. Δείτε τι σημαίνει η πιστοποίηση MFi—και γιατί θα τη θέλετε.

Η πιστοποίηση MFi είναι ο “Φόρος Apple”

Σίγουρα, πολλά αξεσουάρ iPhone, iPad και Mac είναι ακριβά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν πρέπει να αγοράζετε εξαιρετικά φθηνά μη πιστοποιημένα καλώδια και αξεσουάρ για τις συσκευές Apple σας, επειδή, τελικά, μπορεί να σας κοστίσουν περισσότερο από τις υπερτιμημένες εναλλακτικές λύσεις.

Γιατί; Λοιπόν, επειδή δεν είναι πιστοποιημένα με MFi, φυσικά!

Η πιστοποίηση MFi (Made for iPod) ξεκίνησε το 2005 ως ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα iPod (με τα ογκώδη τους, Υποδοχές 30 ακίδων) θα λειτουργούσε με όλα τα αξεσουάρ και τους φορτιστές. Θυμηθείτε, υπήρχε μια εποχή που τα πάντα, από ξυπνητήρια μέχρι αυτοκίνητα είχαν ενσωματωμένους συνδέσμους 30 ακίδων. Για να αποκτήσουν πιστοποίηση MFi και να διαφημίσουν προϊόντα για το iPod, οι κατασκευαστές έπρεπε να εκτελέσουν προϊόντα μέσω δοκιμών συμμόρφωσης της Apple. Αυτές οι δοκιμές έλεγξαν για ασφάλεια (υπερθέρμανση), ανθεκτικότητα, συμβατότητα αξεσουάρ και χειριστήρια υποδοχής ακουστικών. Οι κατασκευαστές έπρεπε επίσης να πληρώσουν δικαιώματα στην Apple, σε περίπτωση που αναρωτιέστε.

Η διαδικασία πιστοποίησης MFi είναι σχεδόν η ίδια σήμερα. Οι κατασκευαστές εκτελούν τα αξεσουάρ iPad και iPhone τους (καλώδια Lightning, gamepads, ελεγκτές Bluetooth κ.λπ.) μέσω δοκιμών συμμόρφωσης και ασφάλειας, πληρώνουν στην Apple κάποια δικαιώματα και κερδίζουν το σήμα “Made for iPhone” στη συσκευασία του προϊόντος τους. Στο τέλος, οι άνθρωποι παίρνουν αξιόπιστα προϊόντα, οι κατασκευαστές επιλέγουν τις άδειες MFi και η Apple παίρνει κάποια επιπλέον μετρητά. Κάθε υποδοχή Lightning σε ένα καλώδιο με πιστοποίηση MFI ή άλλη συσκευή διαθέτει ένα μικροσκοπικό τσιπ ελέγχου ταυτότητας, ώστε η συσκευή σας να γνωρίζει ότι είναι αξεσουάρ με πιστοποίηση MFI.

  Αποτρέψτε την κατάσταση αδράνειας των Windows κατά τη λήψη αρχείων από το Chrome

Γιατί τα μη πιστοποιημένα αξεσουάρ της Apple είναι τόσο κακά;

Ας ξεφύγουμε από τη μέση: δεν είναι όλα τα μη πιστοποιημένα αξεσουάρ της Apple απαραίτητα κακά. Αν έχετε ένα μη πιστοποιημένο gamepad ή ένα ζευγάρι ακουστικά που λειτουργούν σαν όνειρο, είναι υπέροχο! Αλλά, σε γενικές γραμμές, τα μη πιστοποιημένα αξεσουάρ της Apple —ειδικά τα καλώδια φόρτισης— είναι σκουπίδια.

Μια γρήγορη ματιά στο Ο πλαστός οδηγός της Apple είναι το μόνο που χρειάζεται για να το καταλάβεις αυτό. Τα αξεσουάρ της Apple, όπως τα καλώδια Lightning, έχουν ρυθμιστεί σε εξαιρετικά ειδικά πρότυπα. Είναι κατασκευασμένα σε σταθερά μεγέθη με σταθερά εξαρτήματα Made for Ipod, με ομαλές επαφές σε τέλεια απόσταση. Σε αντίθεση με τα καλώδια USB, όλα τα καλώδια Lightning πρέπει να είναι πανομοιότυπα.

Το καλώδιο Lightning στα αριστερά είναι πιστοποιημένο με MFi. Το καλώδιο στα δεξιά δεν είναι.

Όταν τα καλώδια Lightning δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, ενδέχεται να μεταφέρουν λανθασμένα την ηλεκτρική ενέργεια ή να συσσωρεύσουν θερμότητα. Μπορεί να κινούνται μέσα στη θύρα φόρτισης ενός iPhone ή iPad. Εάν είστε τυχεροί, θα σπάσουν ή θα υπερθερμανθούν πριν το κάνει η συσκευή σας Apple.

Όσο για άλλα αξεσουάρ, όπως ασύρματα gamepad και ακουστικά, το όνομα του παιχνιδιού είναι απλώς συμβατότητα. Θα πρέπει να περιμένετε από αυτά τα αξεσουάρ να λειτουργούν σωστά σε κάθε περίπτωση. Εάν υπάρχει κουμπί παράβλεψης κομματιού, θα πρέπει να λειτουργεί σωστά. Εάν μεταπηδήσετε από ένα iPhone 8 σε ένα iPhone 10, το αξεσουάρ σας θα πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί.

  Πώς να δημιουργήσετε αρχεία καταγραφής του Microsoft Teams για αντιμετώπιση προβλημάτων

Ωχ όχι! Η νέα μου θήκη iPhone δεν έχει πιστοποίηση MFi!

Μην ανησυχείτε. μερικοί Αξεσουάρ Apple δεν χρειάζεται να έχετε πιστοποίηση MFi. ΘΗΚΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ, αναλογικά gamepads, και τα στυλάκια που δεν συνδέονται στη συσκευή σας Apple (ή σε οποιοδήποτε καλώδιο Lightning) δεν απαιτούν πιστοποίηση MFi.

Τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν Bluetooth χαμηλής ενέργειας εξαιρούνται επίσης από το πρόγραμμα MFi, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε πότε ένα αξεσουάρ ταιριάζει σε αυτήν την κατηγορία. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να περιμένετε trackers (όπως το Πλακάκι), υβριδικά έξυπνα ρολόγια (όπως το Skagen Hagen), και ορισμένες ιατρικές συσκευές Bluetooth για χρήση Bluetooth χαμηλής ενέργειας.

Πώς να ελέγξετε εάν ένας φορτιστής ή ένα αξεσουάρ είναι πιστοποιημένο με MFi

Ο έλεγχος ενός φορτιστή ή αξεσουάρ για πιστοποίηση MFi είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Εάν η συσκευασία του προϊόντος φέρει το σήμα “Made for iPhone” ή “Made for iPad”, τότε μπορείτε συνήθως να εμπιστευτείτε ότι έχει πιστοποίηση MFi. Εάν έχετε πετάξει τη συσκευασία, μπορείτε να αναζητήσετε το προϊόν στο Google ή στο Amazon.

Καθυστερώ! Μπορείτε «συνήθως» να εμπιστευτείτε ότι ένα προϊόν με σήμα Apple έχει πιστοποίηση MFi; Δεν είναι αυτό πρόβλημα; Ναι φίλε μου είναι σοβαρό πρόβλημα.

ο

Ενώ η έντονη και επιλεκτική διαδικασία πιστοποίησης της Apple είναι εξαιρετική για τη διασφάλιση ποιότητας και αξιοπιστίας, ενθαρρύνει επίσης τις εταιρείες να παράγουν πλαστά προϊόντα MFi. Γι’ αυτό η Apple παρέχει ένα εύχρηστο Μηχανή αναζήτησης MFi και πλαστό οδηγό στην ιστοσελίδα της. Εάν δεν είστε βέβαιοι για την αυθεντικότητα ενός προϊόντος, ελέγξτε το στη μηχανή αναζήτησης ή συγκρίνετε το με τον πλαστό οδηγό της Apple (μια γρήγορη περίληψη του οδηγού: τα προϊόντα που μοιάζουν με χάλια δεν είναι πιστοποιημένα με MFi).

  Τρόπος δημιουργίας στιγμιότυπου οθόνης μεμονωμένα στοιχεία διεπαφής χρήστη [Windows]

Φυσικά, θα μπορούσατε απλώς να συνδέσετε αυτόν τον φορτιστή ή το αξεσουάρ στη συσκευή σας Apple και να δείτε τι συμβαίνει. Όταν οι μη πιστοποιημένες συσκευές συνδέονται σε iPhone ή iPad, εμφανίζεται μια ειδοποίηση που δηλώνει ότι οι μη πιστοποιημένες συσκευές «μπορεί να μην λειτουργούν αξιόπιστα» με τη συσκευή σας. Αυτή η ειδοποίηση είναι μερικές φορές σφάλμα, επομένως μην το παίρνετε στο μυαλό σας εάν το καλώδιο φόρτισης της Apple που συνήθως λειτουργεί καλά εμφανίζει την ειδοποίηση από το πουθενά.

Τι συμβαίνει στο MFi όταν η Apple μεταβαίνει σε USB-C;

Όπως ίσως γνωρίζετε, η νέα σειρά iPad και MacBook της Apple διαθέτει θύρες USB-C αντί για θύρες Lightning. Υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα το επόμενο iPhone να έχει θύρα USB-C. Τι θα γίνει με το πρόγραμμα MFi;

Λοιπόν, από τώρα, δεν υπάρχουν καλώδια USB με πιστοποίηση MFi (εκτός από τα καλώδια USB-C σε Lightning). Επιπροσθέτως, Ο ιστότοπος της Apple δεν κάνει καμία αναφορά σε πιστοποιημένα ή αδειοδοτημένα καλώδια USB-C.

Αυτό μπορεί να μην σημαίνει πολλά από μόνο του, αλλά το USB-C γίνεται το καλύτερο για ενσύρματα ακουστικά και μια εναλλακτική λύση στο HDMI (μαζί με άλλα ενσύρματα αξεσουάρ). Είναι πιθανό το MFi να καταργηθεί σταδιακά καθώς το USB-C γίνεται πιο πανταχού παρόν ή το πρόγραμμα μπορεί να εστιάζει σε ασύρματα και περιφερειακά αξεσουάρ iPhone και iPad. Είναι δύσκολο να το πω. Το μόνο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η πιστοποίηση MFi είναι ένδειξη ποιότητας.

Ενώ οι ενέργειες της Apple μπορεί να είναι ελεγχόμενες, ρίξτε μια ματιά στην κατάσταση με τα «μη συμμορφούμενα» καλώδια USB-C για να κατανοήσετε πόσο χρήσιμο είναι το πρόγραμμα MFi.