Τι σημαίνει το about:blank στο Chrome/Firefox ή στο Safari;

Προσπαθήσατε ποτέ να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο αλλά είδατε το “about:blank” στο πλαίσιο URL όπου υποτίθεται ότι ήταν η επιθυμητή διεύθυνση URL;

Εμφανίζεται περιστασιακά και δεν προκαλεί ανησυχία.

Ήρθατε στο σωστό μέρος αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει about:blank και πώς να αφαιρέσετε αυτό το about:blank από διαφορετικά προγράμματα περιήγησης.

Ας αρχίσουμε!

Τι είναι το:blank?

Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε Chrome, Safari ή άλλο – η λέξη “about:blank” αναφέρεται απλώς σε μια κενή σελίδα σφάλματος. Εάν δεν υπάρχει τίποτα για εμφάνιση από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, θα εμφανιστεί η σελίδα about:blank. Κάθε πρόγραμμα περιήγησης έρχεται με about:blank ενσωματωμένη σελίδα.

Το στοιχείο “σχετικά:” της διεύθυνσης δίνει εντολή στο πρόγραμμα περιήγησης να εμφανίζει τις υποκείμενες, ενσωματωμένες σελίδες. Για παράδειγμα, στο Chrome, μπορείτε να πληκτρολογήσετε “about:downloads” για να ελέγξετε τη λίστα των αρχείων που έχουν ήδη ληφθεί.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν περιλαμβάνει μια διαμορφωμένη αρχική σελίδα ή εάν ο ιστότοπος που πληκτρολογήσατε δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να διορθώσετε τη σελίδα about:blank; στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ακόμη και ευεργετικό. Για παράδειγμα, η γραμμή URL about:blank του Chrome λειτουργεί ακριβώς όπως η γραμμή αναζήτησης.

  Δοκιμάστε αυτές τις διορθώσεις όταν ο ήχος σας δεν λειτουργεί στο Chrome

Γιατί εμφανίζεται η σελίδα about:blank;

Τι προκαλεί την περιοδική εμφάνιση αυτής της κενή σελίδας; Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι μια κενή σελίδα μπορεί να εμφανίζεται στην οθόνη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε έναν ιστότοπο που έχει μολυνθεί με κακόβουλο κώδικα, όταν το πρόγραμμα περιήγησης δεν είναι βέβαιο για το τι πρέπει να έχει πρόσβαση και ούτω καθεξής.

Αυτές είναι μερικές από τις κύριες αιτίες:

  • Μια εσφαλμένη ή προβληματική διεύθυνση URL
  • Προβλήματα με τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο
  • Όταν το πρόγραμμα περιήγησης δεν είναι σίγουρο τι να κάνει στη συνέχεια
  • Ζητήματα κρυφής μνήμης
  • Προσπάθεια πρόσβασης σε κακόβουλο ιστότοπο
  • Περισσότερα αρ. πρόσθετων και προσθηκών προγράμματος περιήγησης

Η σελίδα “about:blank” δεν είναι επικίνδυνη αφού δεν εμφανίζεται λόγω κάποιου κακόβουλου κώδικα ή κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, το κακόβουλο λογισμικό ενδέχεται να το κάνει να εμφανίζεται πιο συχνά εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας ορίσει μια κενή διεύθυνση URL ως πρότυπο προστασίας κατά των ιών.

Έχει κάποια πλεονεκτήματα η χρήση μιας σχετικά:κενή σελίδας;

Όταν κάποιος περιηγείται στο Διαδίκτυο και συναντήσει έναν κακό ιστότοπο, θα σταλεί στη διεύθυνση URL about:blank αντί να έχει πρόσβαση σε κακόβουλους ιστότοπους, προστατεύοντας τον χρήστη από το κακόβουλο λογισμικό που διεισδύει στο σύστημα.

Ως αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησης, πολλά άτομα χρησιμοποιούν το about:blank. Αυτό ανοίγει την άδεια σελίδα κάθε φορά που ο χρήστης ξεκινά το πρόγραμμα περιήγησης. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στο χρήστη να σταματήσει το πρόγραμμα περιήγησης να ανοίξει τυχόν πρόσθετους ιστότοπους.

  Διορθώστε το ERR_EMPTY_RESPONSE στο Google Chrome

Η συμπερίληψη του κενού στη σελίδα εκκίνησης θα εξοικονομήσει σημαντικό όγκο δεδομένων αποφεύγοντας την ταυτόχρονη φόρτωση πολλών περιττών ιστότοπων.

Υπάρχει τρόπος να σταματήσω να εμφανίζονται οι κενές σελίδες;

Ως ενσωματωμένο αρχείο για το πρόγραμμα περιήγησης, η αποκλεισμένη σελίδα about:blank δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Μπορείτε να πάρετε το about:blank στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού του συστήματος ενώ προσπαθείτε να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο με περιορισμένη πρόσβαση για λόγους ασφαλείας.

Ο ιστότοπος δεν θα φορτωθεί εάν ένα πρόγραμμα περιήγησης εντοπίσει έναν κίνδυνο, κάτι που συμβαίνει συχνά. Όταν συμβεί αυτό, το πρόγραμμα περιήγησής σας εμφανίζει το about:blank επειδή πρέπει να εμφανίσει κάτι.

Μπορείτε, ωστόσο, να αλλάξετε τη σελίδα εκκίνησης από about:blank. Αυτή η αποκλεισμένη σελίδα about:blank δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως, αλλά η κανονική σελίδα about:blank μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη διεύθυνση URL. Και εδώ είναι τα βήματα για την κατάργηση της κανονικής σελίδας about:blank σε διαφορετικά προγράμματα περιήγησης ιστού.

Κατάργηση about:blank στο Chrome

  • Ανοίξτε το Chrome και επιλέξτε Ρυθμίσεις από το μενού που εμφανίζεται όταν κάνετε κλικ στο σύμβολο των τριών κάθετων κουκκίδων στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή «κατά την εκκίνηση» από το μενού με δυνατότητα πλοήγησης και επιλέξτε «Άνοιγμα συγκεκριμένης σελίδας ή συνόλου σελίδων».
  • Στη συνέχεια, αφαιρέστε το about:blank και εισαγάγετε τη νέα διεύθυνση URL που θέλετε να εμφανίζεται επιλέγοντας “Προσθήκη νέας σελίδας”.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να πλοηγηθείτε απευθείας στη ρύθμιση “Κατά την εκκίνηση” χρησιμοποιώντας αυτήν τη διεύθυνση URL. Απλώς επικολλήστε την παρακάτω διεύθυνση URL στη γραμμή αναζήτησης του chrome και κάντε κλικ στο enter.

chrome://settings/onStartup

Κατάργηση about:blank στον Firefox

  • Ανοίξτε το μενού ρυθμίσεων ανοίγοντας τον Firefox και κάνοντας κλικ στις τρεις οριζόντιες λωρίδες στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Επιλέξτε την καρτέλα Αρχική σελίδα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Προσαρμοσμένες διευθύνσεις URL» δίπλα στην επιλογή Αρχική σελίδα και νέα παράθυρα.
  • Τώρα διαγράψτε το about:blank και εισαγάγετε τη διεύθυνση URL που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την αρχική σελίδα και τη νέα καρτέλα.
  Τρόπος συμπίεσης ή αποσυμπίεσης αρχείων σε ένα Chromebook

παρόμοια με το πρόγραμμα περιήγησης chrome, μπορείτε να αποκτήσετε απευθείας πρόσβαση στο μενού προσαρμοσμένων διευθύνσεων URL χρησιμοποιώντας την ακόλουθη διεύθυνση URL.

about:preferences#home

Αφαίρεση about:blank στο Safari.

  • Επιλέξτε Προτιμήσεις στο μενού Safari μετά την εκκίνηση του προγράμματος περιήγησης.
  • Μεταβείτε στην καρτέλα Γενικά.
  • Αλλάξτε το about:blank σε άλλη διεύθυνση URL ιστότοπου στη θέση της προεπιλεγμένης αρχικής σελίδας.

Είναι πιθανό το πρόγραμμα περιήγησής σας να έχει ρυθμιστεί να εκκινεί με την τυπική σελίδα about:blank, εάν τη βλέπετε πάντα όταν ανοίγετε μια νέα καρτέλα. Απλώς αλλάξτε την αρχική σας σελίδα σε ό,τι θέλετε αφού αφαιρέσετε την προεπιλεγμένη σελίδα about:blank.

Τυλίγοντας

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τη σελίδα about:blank. Μερικές φορές είναι απλώς μια ένδειξη ότι η CPU σας εμποδίζει κάποιο επιβλαβές πρόγραμμα. Πολλά προγράμματα προστασίας από ιούς ανακατευθύνουν τους χρήστες στη σελίδα about:blank για να ασφαλίσουν το σύστημα αντί να αποκτήσουν πρόσβαση στον επιβλαβή ιστότοπο.

Ελπίζω να βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο για να μάθετε τι σημαίνει about:blank στα προγράμματα περιήγησης ιστού. Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε για τη διάδοση του τομέα και τα εργαλεία για την παρακολούθησή του.

Σας άρεσε να διαβάζετε το άρθρο; Τι θα λέγατε να μοιράζεστε με τον κόσμο;