Τι σας λέει κάθε καρτέλα στη Διαχείριση εργασιών των Windows 7

Ως τελικός χρήστης, ποτέ δεν ξέρετε πραγματικά τι μπορεί να κάνει ο υπολογιστής σας μέχρι να σπάσετε κάτι και να σταματήσει να κάνει αυτά τα πράγματα που έχει γίνει τόσο καλά. Μπορεί να μην το σπάσετε με την κυριολεκτική έννοια, αλλά μόνο όταν κάτι πάει στραβά οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ψάξουμε λίγο πιο βαθιά, για να δούμε ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα. Ένα από τα πολύ βασικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διάγνωση ενός υπολογιστή με Windows είναι το Task Manager. Εάν το έχετε χρησιμοποιήσει έστω και μερικές φορές, θα ξέρετε ποιες πληροφορίες λαμβάνετε από ορισμένες από αυτές τις καρτέλες, αλλά μπορεί να μην έχετε ιδέα σχετικά με ορισμένες από τις άλλες καρτέλες, επομένως εδώ είναι μια σύντομη επισκόπηση της καθεμίας.

Εφαρμογές

Αυτή η καρτέλα εμφανίζει όλες τις τρέχουσες εφαρμογές που εκτελούνται. Οι εφαρμογές είναι εκείνες που εκτελεί ο τρέχων χρήστης, επομένως, ακόμα κι αν άλλοι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα, τυχόν εφαρμογές που μπορεί να εκτελούνται δεν θα παρατίθενται εδώ. Κάθε εφαρμογή εμφανίζεται με το δικό της όνομα και θα την αναγνωρίσετε εύκολα. Δίνεται η κατάσταση εκτέλεσης κάθε εφαρμογής και μπορεί να είναι είτε Εκτελούμενη είτε Δεν ανταποκρίνεται.

  Καλύτερος ψύκτης υγρού CPU του 2021: Κριτικές + Οδηγός αγοράς

Εάν μια εφαρμογή εκτελείται, τότε όλα είναι καλά. Εάν δεν ανταποκρίνεται, μπορείτε να το επιλέξετε και να κάνετε κλικ στο End Process που θα τερματίσει την εφαρμογή.

Διαδικασίες

Όλες οι διαδικασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή παρατίθενται εδώ. Αυτή η λίστα θα είναι μεγάλη γιατί μια μεμονωμένη εφαρμογή μπορεί να εκτελεί πολλές διεργασίες και το ίδιο το σύστημα τις εκτελεί όταν χρειάζεται. Ένα παράδειγμα μιας εφαρμογής που εκτελεί πολλές διεργασίες είναι το Chrome. Εάν έχετε ανοιχτές πολλές καρτέλες σε ένα παράθυρο του Chrome, θα δείτε πολλές διεργασίες του Chrome σε αυτήν την καρτέλα.

Για κάθε διαδικασία, μπορείτε να δείτε την κατανάλωση της CPU και της μνήμης. Όσο περισσότερη CPU και μνήμη καταναλώνει μια διαδικασία τόσο πιο «βαριά» είναι. Εάν το σύστημά σας έχει σχεδόν σταματήσει ή καθυστερεί πολύ, θα πρέπει να αναζητήσετε ποια διαδικασία καταναλώνει υπερβολική μνήμη ή φορολογεί την επεξεργαστική ισχύ του συστήματος. Μπορείτε να σταματήσετε μια διαδικασία, αλλά αν το κάνετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι κάνει η διαδικασία. Εάν καταλήξετε να εγκαταλείψετε μια ζωτικής σημασίας διαδικασία των Windows, το σύστημά σας μπορεί να καταρρεύσει.

  Πώς να επαναφέρετε το παλιό προεπιλεγμένο φόντο της επιφάνειας εργασίας των Windows 10

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες μπορούν να ξεκινήσουν από τα Windows ή μπορούν να ξεκινήσουν από άλλες εφαρμογές ή ακόμα και προγράμματα οδήγησης. Η καρτέλα Υπηρεσίες παραθέτει ποιες υπηρεσίες εκτελούνται αυτήν τη στιγμή και ποια είναι η λειτουργία και η κατάστασή τους. Η κατάσταση μιας υπηρεσίας είτε εκτελείται είτε έχει σταματήσει. Οι υπηρεσίες μπορούν να διακοπούν με μη αυτόματο τρόπο από έναν χρήστη, αλλά είναι κρίσιμες για το λειτουργικό σύστημα και αν δεν γνωρίζετε τι κάνει μια υπηρεσία, δεν πρέπει να τη σταματήσετε.

Εκτέλεση

Αυτή η καρτέλα είναι σαν μια αναφορά υγείας για το σύστημά σας. Δείχνει πόση από την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή σας (Χρήση CPU) χρησιμοποιείται και πόση μνήμη χρησιμοποιείται. Εάν κάποιο από αυτά είναι πολύ υψηλό, το σύστημά σας θα επιβραδυνθεί ή θα αρχίσει να καθυστερεί. Η καρτέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν η μνήμη ή η επεξεργαστική ισχύς του συστήματος υπερφορολογείται.

  Πώς να συγχωνεύσετε και να διαχωρίσετε την εφαρμογή Windows στο macOS Sierra

Δικτύωση

Αυτή η καρτέλα δείχνει σε ποια δίκτυα είναι συνδεδεμένος ο υπολογιστής σας και την κίνηση που ρέει μέσω αυτών των δικτύων. Τα δίκτυα μπορεί να είναι συνδέσεις LAN, WAN, WiFi ή ακόμα και Bluetooth. Μπορείτε να δείτε πόσο εύρος ζώνης χρησιμοποιείται σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο και οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση μιας αργής σύνδεσης.

Καρτέλα Χρήστες

Όλοι οι ενεργοί χρήστες που είναι συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή στο σύστημα παρατίθενται εδώ. Μπορείτε να αποσυνδεθείτε, να αποσυνδεθείτε ή να στείλετε ένα μήνυμα σε έναν από τους χρήστες, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε την άδεια να το κάνετε.

Εκτελείτε Windows 8; Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τη διαχείριση εργασιών των Windows 8 εδώ.