Τι πρέπει να κάνετε εάν λάβετε ένα email ηλεκτρονικού ψαρέματος;

Εάν λάβετε ένα email ηλεκτρονικού ψαρέματος, μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό. Ευτυχώς, τίποτα δεν μολύνει τον υπολογιστή σας εάν δεν κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο ή δεν απαντήσετε. Δείτε τι πρέπει να κάνετε (και τι όχι) εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος, ο αποστολέας προσπαθεί να σας κάνει να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να παρέχετε προσωπικά στοιχεία, όπως τραπεζικά στοιχεία ή κωδικούς πρόσβασης. Είναι ένα συμβατικό επίθεση κοινωνικής μηχανικής. Έχουμε εξηγήσει λεπτομερώς πώς λειτουργούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), κάτι που αξίζει να το διαβάσετε αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτά ή δεν ξέρετε πώς να τα εντοπίσετε.

Αλλά τι πρέπει να κάνετε εάν λάβετε ένα email ηλεκτρονικού ψαρέματος;

Μην πανικοβάλλεστε και μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο

Όταν λαμβάνετε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος, μην πανικοβληθείτε. Τα σύγχρονα προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Outlook, το Gmail και η Apple Mail, κάνουν εξαιρετική δουλειά στο φιλτράρισμα των email που περιέχουν κακόβουλο κώδικα ή συνημμένα. Ακριβώς επειδή ένα email ηλεκτρονικού ψαρέματος μεταφέρεται στα εισερχόμενά σας, δεν σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ιό ή κακόβουλο λογισμικό.

  Πώς να αλλάξετε τον παράγοντα χρήστη σε Mac ή Windows

Είναι απολύτως ασφαλές να ανοίξετε ένα email (και να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα προεπισκόπησης). Οι πελάτες αλληλογραφίας δεν έχουν επιτρέψει την εκτέλεση κώδικα όταν ανοίγετε (ή κάνετε προεπισκόπηση) ενός email για μια δεκαετία ή περισσότερο.

Ωστόσο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος αποτελούν πραγματικό κίνδυνο ασφάλειας. Δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο σε ένα email ή να ανοίξετε ένα συνημμένο σε ένα, εκτός εάν είστε 100 τοις εκατό σίγουροι ότι γνωρίζετε και εμπιστεύεστε τον αποστολέα. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να απαντήσετε στον αποστολέα—ακόμα και να του πείτε να μην σας στείλει άλλο μήνυμα.

  Πώς να ψηφιοποιήσετε τις παλιές σας φωτογραφίες ταινιών

Οι phishers ενδέχεται να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χιλιάδες διευθύνσεις κάθε μέρα και εάν απαντήσετε σε ένα από τα μηνύματά τους, επιβεβαιώνεται ότι η διεύθυνση email σας είναι ζωντανή. Αυτό σας κάνει ακόμα περισσότερο στόχο. Μόλις ο phisher καταλάβει ότι διαβάζετε τα email του, θα στείλει περισσότερες προσπάθειες και ελπίζει ότι μία από αυτές θα λειτουργήσει.

Για να είμαστε σαφείς: Μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο, μην ανοίγετε κανένα συνημμένο και μην απαντάτε.

Ελέγξτε με τον Αποστολέα

Εάν ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαίνεται ότι προέρχεται από κάποιον που γνωρίζετε ή από μια εταιρεία που χρησιμοποιείτε, επικοινωνήστε μαζί του για να δείτε εάν το μήνυμα είναι νόμιμο. Μην απαντήσετε στο email. Εάν φαίνεται ότι προέρχεται από κάποιον που γνωρίζετε, δημιουργήστε ένα νέο μήνυμα email ή στείλτε μήνυμα κειμένου ή καλέστε το άτομο και ρωτήστε αν σας έστειλε το μήνυμα. Μην προωθείτε το email, καθώς αυτό απλώς διαδίδει την πιθανή επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος.

  Τι είναι ένα έξυπνο σπίτι?

Εάν το email ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια εταιρεία που χρησιμοποιείτε, όπως η τράπεζά σας, το γυμναστήριο, το ιατρικό ίδρυμα ή ο διαδικτυακός πωλητής λιανικής, μεταβείτε στον ιστότοπό τους και επικοινωνήστε μαζί τους από εκεί. Και πάλι, μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο στο email. Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του ιστότοπου μόνοι σας (ή χρησιμοποιήστε τη μηχανή αναζήτησης που προτιμάτε) και χρησιμοποιήστε τις επιλογές επικοινωνίας για να ρωτήσετε την εταιρεία εάν τη έστειλε.

Εάν φαίνεται ότι το email στάλθηκε σε πολλά άτομα, όπως η επικοινωνία σχετικά με την αναβάθμιση μιας εφαρμογής, μπορείτε επίσης να στείλετε ένα tweet στην εταιρεία στην επίσημη λαβή της και να τους ρωτήσετε απευθείας. Ο εκπρόσωπος δεν θα γνωρίζει για μεμονωμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά θα γνωρίζει εάν η εταιρεία έχει στείλει μια επικοινωνία σε όλους τους πελάτες.

Αναφέρετε το email

Υπάρχουν τέσσερις τύποι οργανισμών στους οποίους μπορείτε να αναφέρετε μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος:

Η εταιρεία σας
Ο πάροχος email σας
Μια κυβέρνηση