Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge

Χρησιμοποιείτε Windows 10; Εάν ναι, η Microsoft εγκαθιστά ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης στον υπολογιστή σας μέσω του Windows Update. Το νέο πρόγραμμα περιήγησης εξακολουθεί να ονομάζεται Microsoft Edge, αλλά βασίζεται στον ίδιο κώδικα με το Google Chrome.

Τι είναι το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge;

Ο νέος Microsoft Edge βασίζεται στο Χρώμιο έργο ανοιχτού κώδικα. Το Chromium αποτελεί τη βάση του Google Chrome, επομένως το νέο Edge μοιάζει πολύ με το Google Chrome. Περιλαμβάνει λειτουργίες που βρίσκονται στο Chrome, υποστηρίζει επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης Chrome και έχει την ίδια μηχανή απόδοσης με το Google Chrome.

Εάν ένας ιστότοπος σχεδιάστηκε για το Google Chrome και δεν λειτουργούσε σωστά στο παλιό Edge, τώρα θα λειτουργεί σωστά στο νέο Edge.

Όπως και το Google Chrome, η νέα έκδοση του Microsoft Edge θα ενημερώνεται κάθε έξι εβδομάδες. Δεν θα χρειαστεί να περιμένετε τις κύριες εκδόσεις των Windows 10 που κυκλοφορούν κάθε έξι μήνες μόνο για ενημερώσεις προγράμματος περιήγησης, όπως κάνατε με το πρόγραμμα περιήγησης Legacy Edge.

Πότε θα αποκτήσετε το νέο Edge;

Η Microsoft κυκλοφόρησε τη σταθερή έκδοση του νέου της προγράμματος περιήγησης Edge στις 15 Ιανουαρίου 2020. Στις 3 Ιουνίου 2020, η Microsoft άρχισε να το κυκλοφορεί σε όλους τους χρήστες των Windows 10 μέσω του Windows Update.

Μπορείς ακόμα κατεβάστε το νέο Edge από τον ιστότοπο της Microsoft εάν δεν θέλετε να περιμένετε να το εγκαταστήσετε το Windows Update. Μετά την εγκατάσταση, θα αντικαταστήσει το παλιό πρόγραμμα περιήγησης Edge με τη νέα έκδοση. Η αρχική έκδοση του Edge ονομάζεται πλέον επίσημα η “Legacy” έκδοση του Edge.

  Πώς να επιταχύνετε τον παλιό σας Mac και να του δώσετε μια νέα ζωή

Τεχνικά, το παλιό Edge θα παραμείνει εγκατεστημένο για λόγους συμβατότητας, αλλά τα Windows θα το κρύψουν. Μπορείτε να πείτε ότι χρησιμοποιείτε το νέο Edge επειδή έχει νέο λογότυπο. Είναι ένας γαλαζοπράσινος στροβιλισμός και όχι απλώς ένα μπλε «e», όπως ήταν το παλιό Edge.

Το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge θα εγκατασταθεί αυτόματα στον υπολογιστή σας εάν χρησιμοποιείτε την Ενημέρωση Μαΐου 2020 των Windows 10, την Ενημέρωση Νοεμβρίου 2019 ή την Ενημέρωση Μαΐου 2019 των Windows.

Μπορείτε να σταματήσετε την εγκατάσταση της Microsoft;

Μπορείτε να σταματήσετε το Windows Update από την εγκατάσταση του νέου Edge, αν θέλετε, αλλά δεν το συνιστούμε. Το Windows Update απλώς θα αντικαταστήσει το παλιό πρόγραμμα περιήγησης Edge στον υπολογιστή σας Windows 10 με ένα νέο, πιο σύγχρονο που λειτουργεί καλύτερα. Εάν αγνοήσατε το παλιό Edge, μπορείτε να αγνοήσετε το νέο Edge.

Ωστόσο, η Microsoft κατανοεί ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα θέλουν να αποκλείσουν τους υπολογιστές τους από την εγκατάσταση του νέου Edge. Η Microsoft προσφέρει α Εργαλειοθήκη αποκλεισμού ενημερώσεων Chromium Edge που θα ορίσει μια τιμή μητρώου “DoNotUpdateToEdgeWithChromium”, διασφαλίζοντας ότι οι υπολογιστές δεν θα κάνουν αυτόματη λήψη και εγκατάσταση του νέου Edge.

Γιατί η Microsoft απέκλεισε το EdgeHTML για το Chromium;

Microsoft ανακοινώθηκε θα αντικαθιστούσε τη μηχανή απόδοσης EdgeHTML του Edge με τη μηχανή απόδοσης Chromium τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτή η ανακοίνωση ήταν συγκλονιστική εκείνη την εποχή. Εξάλλου, η Microsoft είχε πάντα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο με τα προγράμματα περιήγησης ιστού. Ακόμη και το EdgeHTML βασίστηκε αρχικά στη μηχανή απόδοσης Microsoft Trident που χρησιμοποιούσε ο Internet Explorer.

Ο Joe Belfiore, Εταιρικός Αντιπρόεδρος των Windows της Microsoft εκείνη την εποχή, εξήγησε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «για να δημιουργηθεί καλύτερη συμβατότητα ιστού για τους πελάτες μας και λιγότερος κατακερματισμός του ιστού για όλους τους προγραμματιστές ιστού».

  Γιατί οι εφαρμογές εξαφανίζονται από το App Store και το Play Store;

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε το Google Chrome, η εργασία της Microsoft στο πρόγραμμα περιήγησης Edge θα βελτιώσει το Chromium. Η προσπάθεια της Microsoft θα κάνει επίσης το Chrome καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης.

New Edge εναντίον Chrome: Ποια είναι η διαφορά;

Ενώ το Edge και το Chrome είναι πλέον αρκετά παρόμοια κάτω από την κουκούλα, εξακολουθούν να διαφέρουν. Ο Edge αφαιρεί τις υπηρεσίες της Google και, σε πολλές περιπτώσεις, τις αντικαθιστά με αυτές της Microsoft. Για παράδειγμα, ο Edge συγχρονίζει τα δεδομένα του προγράμματος περιήγησής σας με τον λογαριασμό σας Microsoft αντί για έναν λογαριασμό Google.

Το νέο Edge προσφέρει ορισμένες λειτουργίες που δεν διαθέτει ο Chrome. Για παράδειγμα, το Edge διαθέτει μια ενσωματωμένη δυνατότητα πρόληψης παρακολούθησης και έναν δυνητικά ανεπιθύμητο αποκλεισμό προγράμματος (PUP). Σύμφωνα με την παλιά διεπαφή του Edge, υπάρχει ένα κουμπί αγαπημένων στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων στη γραμμή εργαλείων του προγράμματος περιήγησης του Edge. Η Microsoft μεταφέρει επίσης άλλες δυνατότητες από το παλιό Edge, συμπεριλαμβανομένων “συλλογών” για τη λήψη αποσπασμάτων ιστοσελίδων και την αποθήκευση τους στο ίδιο μέρος.

Μπορεί να προτιμήσετε το νέο Edge εάν εμπιστεύεστε τη Microsoft περισσότερο από την Google—ή εάν θέλετε απλώς ένα πρόγραμμα περιήγησης με ενσωματωμένες δυνατότητες προστασίας παρακολούθησης και τη μηχανή απόδοσης του Chrome.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι χρήστες των Windows 10 που ακολουθούν το πρόγραμμα περιήγησης που περιλαμβάνεται θα έχουν πλέον ένα πιο σύγχρονο, ικανό πρόγραμμα περιήγησης με μηχανή απόδοσης ανοιχτού κώδικα που ενημερώνεται πιο συχνά και υποστηρίζεται καλύτερα από ιστότοπους. Αυτή είναι μια νίκη για όλους.

Το Edge υποστηρίζει άλλα λειτουργικά συστήματα;

Το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft που βασίζεται στο Chromium είναι διαθέσιμο για Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, macOS, iPhone, iPad και Android. Η Microsoft θα κυκλοφορήσει ακόμη και μια έκδοση του για Linux στο μέλλον. Το Chrome υποστηρίζει ήδη όλες αυτές τις πλατφόρμες, έτσι ώστε η μεταφορά του νέου Edge να είναι πολύ πιο απλή για τη Microsoft.

  Ενδιαφέρεστε για το HomePod mini; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο πόλεμος των προγραμμάτων περιήγησης δεν έχει σταματήσει

Ενώ οι μηχανικοί της Microsoft και της Google συνεργάζονται σαφώς, δεν υπάρχει εκεχειρία στους πολέμους του προγράμματος περιήγησης. Όσο παρόμοιο κι αν είναι τώρα τα προγράμματα περιήγησής τους, η Google εξακολουθεί να θέλει να χρησιμοποιείτε το Chrome και η Microsoft θέλει να χρησιμοποιείτε τον Edge.

Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε επεκτάσεις από το Chrome Web Store στο νέο Edge. Ωστόσο, όταν το κάνετε αυτό, η Microsoft θα σας προειδοποιήσει ότι οι επεκτάσεις από το Chrome Web Store “δεν έχουν επαληθευτεί και ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση του προγράμματος περιήγησης”. Αφού συμφωνήσετε με αυτό, η Google θα σας προειδοποιήσει ότι “συνιστά τη μετάβαση στο Chrome για ασφαλή χρήση επεκτάσεων”.

Παρόλο που το Edge βασίζεται στον ίδιο υποκείμενο κώδικα με το Google Chrome, πολλοί ιστότοποι της Google θα εξακολουθούν να εμφανίζουν αναδυόμενα παράθυρα που σας προτείνουν να μεταβείτε στο Chrome. Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεστε τις Ειδήσεις Google στο Microsoft Edge, θα δείτε ένα μήνυμα που λέει ότι η Google προτείνει το Chrome, ενθαρρύνοντάς σας να “δοκιμάσετε ένα γρήγορο, ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης με ενσωματωμένες ενημερώσεις”.

Η Microsoft συνιστά στους χρήστες του Chrome να αλλάξουν και στο Edge. Για παράδειγμα, το Bing ενθαρρύνει τους χρήστες του Chrome να κάνουν λήψη του Edge. Η εφαρμογή Ρυθμίσεις των Windows 10 λέει ότι το νέο Edge “προτείνεται για Windows 10” όταν επιλέγετε και το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Η Mozilla είναι επίσης στη γραμμή των πυρών. Η Microsoft εμφανίζει ήδη διαφημίσεις “προτάσεων” στο μενού “Έναρξη” των Windows 10, προτείνοντας το Edge μέσω του Firefox. «Χρησιμοποιείτε ακόμα τον Firefox; Ο Microsoft Edge είναι εδώ», αναφέρει η διαφήμιση.

Όσο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο μένουν ίδια.