Τι να κάνετε για τη μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό CCleaner στα Windows

Αν ποτέ υποψιαζόσασταν ότι ο υπολογιστής σας είχε μόλυνση από ιό και αναζητήσατε το πρόβλημα στο Google, το πιθανότερο είναι ότι συναντήσατε το CCleaner ως μια βιώσιμη λύση για την επίλυση του προβλήματος. Έχει πολύ δημοσιότητα στο διαδίκτυο και συχνά αναφέρεται ως η λύση στα περισσότερα προβλήματα που μαστίζουν έναν υπολογιστή. Η εφαρμογή είναι εύκολη στη χρήση και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν, αλλά έχει αποκαλυφθεί ότι εδώ και ένα μήνα, Το CCleaner διανέμει κακόβουλο λογισμικό στα Windows. Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, είναι πιθανό να είστε θύμα της μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό CCleaner. Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Μολυσμένες εκδόσεις του CCleaner

Σύμφωνα με την αναφορά, οι ακόλουθες δύο εκδόσεις του CCleaner περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

  Πώς να διορθώσετε θολές εφαρμογές μετά την κλιμάκωση στα Windows 10

CCleaner 32-bit έκδοση 5.33.6162
CCleaner cloud έκδοση 1.07.3191

Έλεγχος για μόλυνση

Ενώ η έκδοση 64-bit του CCleaner δεν έχει ονομαστεί ως μία από τις μολυσμένες εκδόσεις, τα άτομα που το χρησιμοποιούν ανακάλυψαν ότι το σύστημά τους έχει μολυνθεί. Εάν χρησιμοποιήσατε μία από τις δύο παραπάνω εκδόσεις της εφαρμογής, έχετε μολυνθεί. Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε το σύστημά σας για κακόβουλο λογισμικό. μέσω του μητρώου των Windows.

Ανοίξτε το Μητρώο των Windows και μεταβείτε στο

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPiriformAgomo

Εάν το κλειδί Agomo βρίσκεται στο μητρώο, το σύστημά σας έχει μολυνθεί. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ελέγξετε τη μόλυνση.

Αφαίρεση της μόλυνσης

Εάν έχετε μολυνθεί, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το αφαιρέσετε.

Αναβαθμίζω CCleaner 32-bit στην έκδοση 5.34. Η Piriform γνωρίζει το πρόβλημα και το έχει ήδη επιδιορθώσει με τη μορφή ενημέρωσης εφαρμογής.

  Διοργανώστε μια κλήση τηλεδιάσκεψης όπου κανείς δεν χρειάζεται λογαριασμό

Διαγράψτε το κλειδί Agomo από το μητρώο των Windows. Αυτό θα έπρεπε να κάνει το τέχνασμα, αλλά μόλις αφαιρέσετε το κλειδί μητρώου, θα πρέπει να σαρώσετε το σύστημά σας για κακόβουλο λογισμικό.

Εάν οι σαρώσεις σας δείχνουν μόλυνση και δεν είναι δυνατή η κατάργησή της, ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε το μητρώο των Windows. Δυστυχώς, ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η επανεγκατάσταση των Windows. Εάν έχετε Windows 10, μπορείτε απλά να επαναφέρετε τα Windows. Ως αποτέλεσμα, οι εφαρμογές σας θα καταργηθούν, αλλά δεν θα χάσετε τα αρχεία σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μολυσμένα αρχεία στο σύστημά σας. Εάν έχετε μολυσμένα αρχεία και δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε, θα πρέπει να κάνετε μια νέα εγκατάσταση των Windows 10.

  Τα Windows 7 έχουν μόνο ένα έτος ενημερωμένων εκδόσεων κώδικα ασφαλείας

Μια άλλη λύση είναι να επαναφέρετε το σύστημά σας στο σημείο πριν από τον Αύγουστο του 2017. Η μολυσμένη έκδοση της εφαρμογής δεν κυκλοφόρησε εκείνη τη στιγμή, επομένως μια εικόνα συστήματος που έχει αποθηκευτεί σε αυτό το σημείο θα είναι απαλλαγμένη από μόλυνση. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας μιας πλήρους εικόνας συστήματος, επομένως αυτή η λύση δεν θα είναι βιώσιμη για τα περισσότερα μολυσμένα συστήματα.

Οι πρώτες αναφορές για τη μόλυνση ανέφεραν ότι δεν ήταν πολύ επικίνδυνο. Ο λόγος ήταν ότι το κακόβουλο λογισμικό επρόκειτο να εκτελεστεί σε πολλαπλά βήματα και αυτή η μόλυνση ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Το δεύτερο δεν εκτελέστηκε ποτέ και έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Τούτου λεχθέντος, νέες λεπτομέρειες εξακολουθούν να εμφανίζονται, επομένως ελέγξτε το σύστημά σας και λάβετε προληπτικά μέτρα.