Τι νέο υπάρχει στα Windows 10; Καλύπτουμε 10 λειτουργίες με στιγμιότυπα οθόνης

Η Mircosoft εξέπληξε πολύ κόσμο όταν ανακοίνωσε την τελευταία δόση των Windows. Τα πολυαναμενόμενα Windows 9 που αναμενόταν να ανακοινωθούν είχαν ένα εκπληκτικό και πολύ απροσδόκητο όνομα. Windows 10. Μπορούμε να συζητήσουμε γιατί η Microsoft αποφάσισε να παραλείψει έναν αριθμό, αλλά θα είναι καθαρή εικασία από την πλευρά μας. Αντίθετα, ρίξαμε μια ματιά στην τεχνική προεπισκόπηση που έκανε διαθέσιμη η Microsoft μέσω του προγράμματος Insider. Οι νέες δυνατότητες στρέφονται περισσότερο προς την επίλυση όλων των προβλημάτων στα Windows 8 και βλέπουμε μια πολύ οικεία λειτουργία, το μενού Έναρξη, να επιστρέφει, με ένα λίφτινγκ.

Το μενού Έναρξη

Τόσο ευπρόσδεκτη όσο και η επιστροφή του κουμπιού Έναρξη στα Windows 8.1, τα Windows 10 επαναφέρουν το μενού Έναρξη με μια ωραία μοντέρνα ανανέωση διεπαφής χρήστη. Είναι πραγματικά το παλιό μενού έναρξης σε ένα νέο δέρμα με πλακίδια για πρόσβαση σε εφαρμογές και μια γραμμή αναζήτησης. Το μενού καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στην οθόνη όταν επεκτείνετε τα υπομενού. Τα πλακίδια ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, οπότε αν δεν σας έλειψε η οθόνη έναρξης, δεν θα χρειαστεί να ζήσετε χωρίς αυτήν.

Έναρξη λειτουργίας οθόνης ή επιφάνειας εργασίας

Εάν κάνατε αναβάθμιση σε Windows 8 για την οθόνη έναρξης ή απέχετε λόγω της οθόνης έναρξης, τα Windows 10 σάς προσφέρουν μια επιλογή μεταξύ των δύο. Μπορείτε να έχετε το ένα ή το άλλο. Από προεπιλογή, όσον αφορά την τεχνική προεπισκόπηση, το μενού Έναρξη είναι ενεργοποιημένο. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Οθόνη Έναρξης, ανοίξτε τις ιδιότητες της γραμμής εργασιών και επιλέξτε την καρτέλα Μενού Έναρξη. Καταργήστε την επιλογή «Χρήση του μενού Έναρξη αντί για την οθόνη Έναρξης» και εφαρμόστε την αλλαγή. Θα αποσυνδεθείτε από τα Windows για να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή.

  Πώς να μετακινήσετε μια εγκατάσταση εφαρμογής σε άλλη μονάδα δίσκου στα Windows

Σύγχρονες εφαρμογές που εκτελούνται στην επιφάνεια εργασίας σας

Εφόσον μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της οθόνης Έναρξης και της επιφάνειας εργασίας με το μενού “Έναρξη”, ίσως αναρωτιέστε πώς θα εκτελούνται αυτές οι πολύ σύγχρονες εφαρμογές διεπαφής χρήστη που εμφανίζονται στο μενού “Έναρξη” όταν είναι απενεργοποιημένη η Οθόνη Έναρξης. Η απάντηση είναι ότι οι σύγχρονες εφαρμογές μπορούν πλέον να εκτελούνται στην επιφάνεια εργασίας στα δικά τους παράθυρα. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να αποσπαστούν και να πλακωθούν, να ελαχιστοποιηθούν και να σας στείλουν ειδοποιήσεις.

Εικονικές επιφάνειες εργασίας

Τελικά. Η Microsoft παίζει το catch-up με την εισαγωγή των εικονικών επιτραπέζιων υπολογιστών επειδή τόσο το OS X όσο και το Linux τα υποστηρίζουν από την εποχή των δεινοσαύρων (ή τουλάχιστον των Flintstones). Οι εφαρμογές που ανοίγετε σε μια επιφάνεια εργασίας περιορίζονται μόνο σε αυτήν την επιφάνεια εργασίας. Η μετάβαση στην εφαρμογή θα σας μεταφέρει σε αυτήν την επιφάνεια εργασίας. Προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι μπορείτε να ανοίξετε μια εφαρμογή σε περισσότερους από έναν επιτραπέζιους υπολογιστές. Για να προσθέσετε μια επιφάνεια εργασίας, κάντε κλικ στο νέο κουμπί πολλαπλών εργασιών δίπλα στο κουμπί αναζήτησης και κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη επιφάνειας εργασίας στην επικάλυψη οθόνης.

  Πώς να διορθώσετε προβλήματα Oracle virtualbox στα Windows 11

Multi-Tasking

Το παλιό πλήκτρο Windows + Tab κάνει το ίδιο πράγμα στα Windows 10 που έκανε στην προηγούμενη έκδοση αλλά με νέα διάταξη. Αντί να κάνετε μετατόπιση στα ανοιχτά παράθυρα ένα προς ένα, μπορείτε να τα δείτε τοποθετημένα δίπλα-δίπλα και να επιλέξετε σε ποιο θέλετε να μεταβείτε. Το αποκλειστικό κουμπί πολλαπλών εργασιών έχει σκοπό να διευκολύνει τους χρήστες του tablet να εναλλάσσονται μεταξύ των εφαρμογών.

Snap Assist

Το Snap ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές χαρακτηριστικό όταν εισήχθη, κάνοντας τα παράθυρα πολύ εύκολα στη διαχείριση. Ήταν τέτοια η επιτυχία του που πολλοί χρήστες Mac αναζήτησαν τρόπους να το αναπαράγουν και πολλοί προγραμματιστές τους υποχρέωσαν με μια λύση. Στα Windows 10, έχουμε το Snap Assist για να διευκολύνουμε το κούμπωμα και τη στοίβαξη των παραθύρων. Τα Windows μπορούν να κοπούν στο μισό μέγεθος της οθόνης ή στο ένα τέταρτο μόνο της οθόνης. Όταν κουμπώνετε ένα παράθυρο, άλλα ανοιχτά παράθυρα εμφανίζονται ως κινούμενες μικρογραφίες, ώστε να μπορείτε εύκολα να μεταβείτε σε αυτά. Το Snap ήταν ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό και τα Windows 10 το έχουν βελτιώσει αρκετά καλά, ενώ εξακολουθούν να διασφαλίζουν ότι είναι λειτουργικό.

Ανανεωμένη γραμμή εργασιών

Αυτή είναι μια δυνατότητα που ωφελεί κυρίως τους χρήστες tablet. τα εικονίδια είναι μεγαλύτερα και έχουν προστεθεί δύο νέα για άνοιγμα της οθόνης πολλαπλών εργασιών καθώς και αναζήτηση. Το εικονίδιο του Windows Explorer έχει επίσης επανασχεδιαστεί.

Αναζήτηση

Τα Windows 10 διαθέτουν μια νέα αποκλειστική δυνατότητα αναζήτησης εκτός από τη γραμμή αναζήτησης στο μενού Έναρξη και τη γραμμή Charms. Εάν έχετε ενεργοποιημένο το μενού Έναρξη, έχετε βασικά τρεις διαφορετικούς τρόπους αναζήτησης αρχείων κ.λπ. Προφανώς, η Microsoft θέλει να σας διευκολύνει να βρίσκετε πράγματα ανεξάρτητα από το τι γίνεται. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ίσως το μόνο ερωτηματικό στο μυαλό μου. Οι χρήστες tablet μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή Charms εύκολα και οι χρήστες επιτραπέζιου υπολογιστή μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μενού Έναρξη ή την οθόνη Έναρξης, οπότε γιατί αυτή η νέα προσθήκη; Όχι μόνο σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση, αλλά διατηρεί επίσης ένα ιστορικό πρόσφατων αναζητήσεων και σας δείχνει τις τάσεις στο διαδίκτυο.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις ερωτήσεις ασφαλείας στα Windows 10

Γραμμή εντολών

Τα Windows 10 φέρνουν τη Γραμμή εντολών στον 21ο αιώνα με υποστήριξη για πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου. Δεν είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, επομένως ανοίξτε το παράθυρο Ιδιότητες και ενεργοποιήστε το επιλέγοντας την επιλογή “Ενεργοποίηση πειραματικών δυνατοτήτων κονσόλας” στην καρτέλα Πειραματική.

Εξερεύνηση των Windows

Τέλος, υπάρχει η Εξερεύνηση των Windows και η καρτέλα Αρχική σελίδα προστέθηκε στην κορδέλα. Οι επιλογές κοινής χρήσης έχουν επίσης προστεθεί στην κορδέλα για να διευκολύνουν την κοινή χρήση αρχείων μέσω email. Και πάλι, πλησιάζει ένα άλλο λειτουργικό σύστημα επιφάνειας εργασίας.

συμπέρασμα

Τα Windows 10 φαίνονται σίγουρα σαν η προσπάθεια της Microsoft, μια φαινομενικά επιτυχημένη μέχρι στιγμής, να διορθώσει όλα τα στραβά με τα Windows 8. Το όνομα μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας, αλλά δεν μπορείτε να το νοιάζεστε πολύ όταν συνειδητοποιήσετε ότι το μενού Έναρξη επιστρέφει. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό που η Microsoft κατέστρεψε στη βιασύνη της να φέρει ένα ενοποιημένο λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιων υπολογιστών και tablet, το έχει επιδιορθώσει σημαντικά με τα Windows 10. Μια αλλαγή που δεν μπορούμε να δούμε ακόμα στην τεχνική προεπισκόπηση, αν και ανακοινώθηκε στην εκδήλωση , είναι το νέο charms bar. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα φαίνεται διαφορετικά. Έχετε δοκιμάσει τα Windows 10; Πώς σου άρεσε?