Τι είναι το WPS WiFi Protected Setup και είναι επικίνδυνο;

Η φύση των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο έχει αλλάξει. Όταν οι δρομολογητές έγιναν για πρώτη φορά mainstream, μόνο τηλέφωνα και επιτραπέζιοι υπολογιστές συνδέονταν σε αυτούς. Και οι δύο αυτές συσκευές διαθέτουν οθόνη και κατάλληλο πίνακα εισόδου που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με το δρομολογητή. Συγκεκριμένα, και οι δύο αυτοί τύποι συσκευών μπορούν να επιλέξουν ένα δίκτυο, να εισαγάγουν ένα όνομα για το εν λόγω δίκτυο εάν χρειάζεται και να δώσουν τον κωδικό πρόσβασης για αυτό. Οι συσκευές έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Τώρα, υπάρχουν συσκευές, συγκεκριμένα IoT, που πρέπει να συνδεθούν στο Διαδίκτυο αλλά δεν έχουν ούτε οθόνη ούτε πίνακα εισόδου. Για να επιτραπεί σε αυτές τις συσκευές να συνδεθούν σε δρομολογητή, χρησιμοποιείται το WPS WiFI Protected Setup.

WPS WiFi Protected Setup

Το WPS είναι ένας τρόπος σύνδεσης συσκευών που δεν διαθέτουν κατάλληλο πίνακα εισόδου στον οικιακό δρομολογητή σας. Ο στόχος είναι να επιτραπεί η σύνδεση, αλλά να βεβαιωθείτε ότι καμία μη εξουσιοδοτημένη συσκευή δεν μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο.

Για να το πετύχει αυτό, το WPS χρησιμοποιεί δυνατότητα εντοπισμού συσκευής και δικτύου σε δύο συσκευές. ένα στο ρούτερ και ένα στην ίδια τη συσκευή. Όταν ξεκινάτε μια σύνδεση, πρέπει να πατήσετε το κουμπί WPS στο δρομολογητή σας. Αυτό λέει στον δρομολογητή να αναζητά ενεργά νέες συσκευές. Εάν η συσκευή στην οποία προσπαθείτε να συνδεθείτε δεν διαθέτει πίνακα εισόδου/οθόνη οποιουδήποτε είδους, θα πρέπει να έχει ένα δικό της κουμπί WPS. Πατήστε αυτό το κουμπί αμέσως αφού πατήσετε το κουμπί WPS στο δρομολογητή σας. Αυτός ο αμφίδρομος έλεγχος ταυτότητας θα δημιουργήσει τη σύνδεση.

  Πώς να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης Apple ID στο iPhone

Το WPS δεν εκκινείται πάντα μέσω ενός κουμπιού στο δρομολογητή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δρομολογητές μπορούν να υποστηρίξουν WPS, δεν έχουν όλοι ένα ειδικό κουμπί για αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει είτε να ενεργοποιήσετε το WPS μέσω ενός PIN στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή σας.

Το WPS είναι ένας εύκολος τρόπος σύνδεσης συσκευών IoT σε δρομολογητή, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι αποκλειστική για συσκευές IoT. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές υποστηρίζουν WPS και μπορούν να συνδεθούν μέσω αυτού. Το WPS είναι βασικά ενεργοποιημένο στο δρομολογητή και η σύνδεση που δημιουργείται από τη συσκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε πατώντας το κουμπί WPS στη συσκευή είτε επιλέγοντας το δίκτυο από έναν πίνακα εισόδου στη συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας και ο έξυπνος θερμοστάτης μπορούν και οι δύο να χρησιμοποιούν WPS για να συνδεθούν στο δρομολογητή σας.

  Πώς να σταματήσετε την αποθήκευση απεσταλμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Outlook 2016

Κουμπί WPS

Τα πρόσφατα μοντέλα δρομολογητών από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές της συσκευής διαθέτουν ειδικό κουμπί WPS. Συνήθως επισημαίνεται ως τέτοιο ή αναγράφεται στο κουτί.

Άλλοι δρομολογητές ενδέχεται να χρησιμοποιούν ένα μόνο κουμπί για πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του WPS. Κανονικά, ενδέχεται να συνδυάσουν τη λειτουργία On/Off με το WPS, οπότε θα πρέπει να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του δρομολογητή σας ή στη σελίδα ηλεκτρονικής βοήθειας για να δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε το WPS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε πατημένο το κουμπί για λίγο ή να το πατήσετε μερικές φορές διαδοχικά.

Προβλήματα ασφάλειας WPS

Το WPS δεν απαιτεί πάντα να πατάτε ένα φυσικό κουμπί στο δρομολογητή σας για να το ενεργοποιήσετε. Μπορεί να ενεργοποιηθεί με ένα PIN που είναι 8 ψηφία και εύκολο να σπάσει με μια επίθεση ωμής βίας. Ένα φυσικό κουμπί σας προστατεύει από τη συγκεκριμένη απειλή, αλλά εάν χρησιμοποιείτε ένα PIN για να το ενεργοποιήσετε, το δίκτυό σας δεν είναι ασφαλές.

Όταν ενεργοποιείτε το WPS, οποιαδήποτε συσκευή βρίσκεται εντός εμβέλειας μπορεί να συνδεθεί σε αυτό. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές και τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιούν WPS, οποιοσδήποτε βρίσκεται εντός εμβέλειας του δικτύου σας μπορεί να συνδεθεί σε αυτό όταν το ενεργοποιήσετε και δεν θα το ξέρετε. Εάν δεν χρησιμοποιείτε WPS, είναι πιθανώς καλή ιδέα να το απενεργοποιήσετε στο δρομολογητή σας.

  Πώς να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος CE-34788-0 PS4

Μια καλύτερη μέθοδος

Το WPS είναι απαραίτητο επειδή η φύση των συσκευών που πρέπει να συνδεθούν σε ένα δίκτυο έχει αλλάξει, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απαιτείται καλύτερος, πιο ασφαλής τρόπος για να ενεργοποιηθεί η σύνδεση μεταξύ αυτών των συσκευών. Υπάρχει μια μέθοδος στα σκαριά που ονομάζεται Easy Connect που θα είναι μέρος του WPA3, του νεότερου πρωτοκόλλου ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί σε δρομολογητές τα επόμενα χρόνια.

Το Easy Connect επιτρέπει τη σύνδεση με τον έλεγχο ταυτότητας μέσω μιας συσκευής που είναι ήδη συνδεδεμένη στο δίκτυο. Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν νέο θερμοστάτη που πρέπει να συνδεθεί στο δίκτυο WiFi, θα χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας που είναι ήδη συνδεδεμένο στο δίκτυο, για να σαρώσετε έναν κωδικό QR στο δρομολογητή και στη συσκευή. Το τηλέφωνο θα χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος για να βεβαιωθείτε ότι δεν συνδέονται μη εξουσιοδοτημένες συσκευές στο δίκτυο.

Η μέθοδος δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμη σε όλους τους δρομολογητές που θα υποστηρίζουν WPA3 επειδή δεν είναι υποχρεωτική η υποστήριξή της. Θα χρειαστεί να αποκτήσετε τον σωστό δρομολογητή και σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε τη σωστή συσκευή.