Τι είναι το Ultra Wideband και γιατί υπάρχει στο iPhone 11;

Οι νέες συσκευές iPhone 11 της Apple περιλαμβάνουν ένα τσιπ “U1” με τεχνολογία υπερευρείας ζώνης (UWB). Αυτή δεν είναι νέα τεχνολογία, αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε ένα σύγχρονο smartphone. Δεν αφορά μόνο τα iPhone: τα τηλέφωνα Android θα μπορούσαν επίσης να αποκτήσουν UWB.

Σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ultra-Wideband;

Η Apple δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει αυτό το χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κυκλοφορίας του iPhone 11, αλλά σημειώνεται στον ιστότοπο της Apple. Όπως το θέτει η Apple, η τεχνολογία υπερευρείας ζώνης προσφέρει «χωρική επίγνωση».

Αρχικά, μόνο Apple διαφημίζει ένα χαρακτηριστικό UWB: Όταν η ενημέρωση iOS 13.1 φτάσει στις 24 Σεπτεμβρίου, “Το AirDrop γίνεται ακόμα καλύτερο με προτάσεις που έχουν επίγνωση κατεύθυνσης”. Με άλλα λόγια, μπορείτε να δείξετε το iPhone σας στο iPhone κάποιου άλλου και το AirDrop θα καταλάβει ότι πιθανότατα θέλετε να του στείλετε πράγματα. Σήμερα, το iPhone σας χρησιμοποιεί απλώς Bluetooth για να καταλάβει ποιος είναι γύρω σας. Δεν ξέρει ποιον κοιτάτε ή πού ακριβώς βρίσκονται.

Με άλλα λόγια: Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει σε ένα iPhone —ή οποιοδήποτε άλλο smartphone που το εφαρμόζει — να εντοπίζει με ακρίβεια πού βρίσκονται άλλα αντικείμενα στο φυσικό χώρο. Αυτό είναι κάτι που λείπει από τα smartphones σήμερα.

  Χρειάζεστε πραγματικά Antivirus για την Smart TV σας;

Πώς λειτουργεί?

Όπως το Bluetooth και το Wi-Fi, η υπερευρεία ζώνη είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα.

Η εξαιρετικά ευρεία ζώνη προσφέρει υψηλό εύρος ζώνης με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αλλά λειτουργεί μόνο σε μικρές αποστάσεις. Γι’ αυτό και άλλες ασύρματες τεχνολογίες όπως το Bluetooth και το Wi-Fi εξακολουθούν να είναι χρήσιμες: Έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες «στενής ζώνης», το UWB μεταδίδει δεδομένα σε ευρύτερη συχνότητα (πάνω από 500 MHz).

Το Bluetooth και το Wi-Fi είναι αναξιόπιστοι τρόποι ανίχνευσης απόστασης και θέσης. Σίγουρα, μια συσκευή με ισχυρότερο σήμα είναι πιθανώς πιο κοντά από μια με πιο αδύναμο, αλλά αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να εντοπίσετε—και δεν είναι τέλειο, καθώς τα σήματα θα μπορούσαν να ενισχυθούν για να ξεγελάσουν το σύστημα. Αντί να εξαρτάται από την ισχύ του σήματος, το iPhone θα μετρήσει το χρόνο μετ’ επιστροφής του σήματος για να προσδιορίσει την απόσταση που βρίσκεται από μια άλλη συσκευή. Μέσω πολλαπλών κεραιών, το UWB μπορεί επίσης να μετρήσει τη γωνία από την οποία έρχεται το σήμα. Μια ακριβής γωνία σε συνδυασμό με μια ακριβή απόσταση σημαίνει ότι το iPhone σας μπορεί να εντοπίσει ένα αντικείμενο σε μια αρκετά ακριβή τοποθεσία στο διάστημα.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούν το τσιπ U1 και η υπερευρεία ζώνη της Apple δεν είναι σαφείς, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις του προτύπου. Η Apple δεν έχει αποκαλύψει ακόμα όλες τις τεχνικές προδιαγραφές. Αλλά Infsoft, η οποία παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης σε εσωτερικούς χώρους για βιομηχανικά περιβάλλοντα με χρήση υπερευρείας ζώνης, λέει ότι η ακρίβεια του συστήματός της είναι μεταξύ 10-30 cm σε αντίθεση με 1-3 μέτρα με Bluetooth beacon ή 5-15 μέτρα με Wi-Fi.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Manjaro στο Raspberry Pi 4

Τι κάνει στο iPhone 11;

Αυτή η τεχνολογία είναι μέρος του iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max. Η καλύτερη ιεράρχηση των κοντινών ανθρώπων για κοινή χρήση AirDrop είναι μόνο η πρώτη δυνατότητα που θα ενεργοποιήσει η UWB. Σύμφωνα με μήλο, “είναι σαν να προσθέτεις μια άλλη αίσθηση στο iPhone και θα οδηγήσει σε εκπληκτικές νέες δυνατότητες.”

Η μεγαλύτερη ικανότητα που έρχεται στο μυαλό είναι η παρακολούθηση φυσικών αντικειμένων. Η Apple φέρεται να δουλεύει μόνη της ετικέτες παρακολούθησης υλικού. Συνδέστε ένα σε ένα αντικείμενο—όπως το μπρελόκ, το πορτοφόλι ή την τσάντα σας—και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να παρακολουθείτε την τοποθεσία του αντικειμένου. Αυτά φέρεται να χρησιμοποιούν το UWB, αν και η Apple δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα το προϊόν.

Σήμερα, ιχνηλάτες όπως το Tile χρησιμοποιούν Bluetooth. Όταν βρίσκεστε κοντά, πρέπει να χτυπήσετε τον ιχνηλάτη για να τον βρείτε και να τον εντοπίσετε ακούγοντας τον ήχο που παίζει. Στο μέλλον, το UWB θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα iPhone να ανιχνεύει έναν ιχνηλάτη με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια χωρίς τον ήχο. Με άλλα λόγια, το iPhone σας θα μπορούσε να σας δείξει ότι το μπρελόκ σας πιθανότατα έπεσε στα μαξιλάρια του καναπέ — και ίσως ακόμη και να σας δείξει την τοποθεσία στην οθόνη χρησιμοποιώντας την Επαυξημένη πραγματικότητα.

  Πώς να διορθώσετε ένα Windows Update σε εκκρεμότητα εγκατάστασης (ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ)

Αυτή είναι μόνο μία χρήση. Τζέισον Σνελ γράφει ότι το τσιπ U1 είναι «η αρχή μιας επανάστασης εξαιρετικά ευρείας ζώνης». Η τεχνολογία Smarthome θα μπορούσε να γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκονται οι άνθρωποι (που φέρουν τηλέφωνα με δυνατότητα UWB) στο σπίτι. Συσκευές εκτός από τους ιχνηλάτες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν καλύτερα σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Ένα τηλέφωνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για είσοδο αυτοκινήτου χωρίς κλειδί—το αυτοκίνητο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το UWB για να επαληθεύσει ότι στέκεστε δίπλα του πριν ανοίξει τις πόρτες του. Η υπερευρεία ζώνη θα μπορούσε να κάνει δυνατά πολλά νέα πράγματα.

Τι γίνεται με την Ultra-Wideband σε τηλέφωνα Android;

Αυτή η δυνατότητα εμφανίζεται πρώτα στα νέα iPhone της Apple, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τα τηλέφωνα Android να εφαρμόζουν παρόμοιες λειτουργίες υπερευρείας ζώνης. Τα τηλέφωνα Android συχνά παίρνουν το προβάδισμα από την Apple—απλώς γίνετε μάρτυρας της εξαφάνισης υποδοχές ακουστικών και εξάπλωση των εγκοπών. Τα νέα στοιχεία ελέγχου χειρονομίας στο Android 10 είναι ένα ακόμη παράδειγμα.

Φυσικά, μερικές φορές η Apple ακολουθεί και τηλέφωνα Android – σκεφτείτε το NFC, στο οποίο το Android πρωτοστάτησε πριν προστεθεί στα iPhone χρόνια. Ωστόσο, εάν το UWB αποδειχθεί χρήσιμο, θα περιμέναμε να δούμε τους κατασκευαστές τηλεφώνων Android να ακολουθούν το παράδειγμά τους και να το περιλαμβάνουν. Φέρτε την επανάσταση της υπερευρείας ζώνης.