Τι είναι το “Stan” και από πού προέρχεται το όνομα;

Είσαι “Stan”; Πιθανότατα έχετε δει αυτόν τον όρο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τι σημαίνει; Θα σας εξηγήσουμε και θα σας εξοπλίσουμε με τη γνώση για να εντοπίσετε τους Stans στο μέλλον.

Τι είναι τα Stans;

Αν ήσασταν σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία πέντε χρόνια, πιθανότατα έχετε συναντήσει τον όρο «stan». Ο stan είναι ένας πολύ αφοσιωμένος θαυμαστής ενός συγκεκριμένου ατόμου, όπως ένας μουσικός, ένας ηθοποιός, ένας συγγραφέας ή ένας influencer. Οι stans χαρακτηρίζονται από την υψηλή δέσμευσή τους και την έντονη συμμετοχή τους στο fandom ενός καλλιτέχνη.

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα. Κάποιος μπορεί να ταυτιστεί ως «stan» ενός ποπ καλλιτέχνη ή μπορεί επίσης να «σταν» ένα νέο τραγούδι ή ταινία.

Η ιστορία του “Stanning”

Ο όρος “stan” προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι στο άλμπουμ του Eminem το 2001, “The Marshall Mathers LP”. Το κομμάτι αφηγείται την ιστορία ενός εμμονικού θαυμαστή που ονομάζεται Stan, ο οποίος γράφει στον ράπερ πολλά γράμματα. Τελικά, η εμμονή του Stan ξεφεύγει από τον έλεγχο και γίνεται βίαιος.

  Πώς να δοκιμάσετε διαφορετικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στο Ubuntu

Κάποιοι υποπτεύονται ότι ο Eminem ονόμασε τον χαρακτήρα Stan επειδή ήταν ένας συνδυασμός των λέξεων “stalker” και “fan”.

Αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα φόρουμ του Διαδικτύου για να αναφέρεται σε ένθερμους θαυμαστές. Από τότε, έχει εξελιχθεί σε έναν συναρπαστικό όρο για τους αυτοπροσδιοριζόμενους διαδικτυακούς θαυμαστές όλων των τύπων προσωπικοτήτων και καλλιτεχνών των μέσων ενημέρωσης. Χρησιμοποιείται σε όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κυρίως στο Twitter.

Ένα κίνημα που ονομάζεται «κουλτούρα σταν» έχει επίσης εμφανιστεί. Πολλά διαδικτυακά stans επικοινωνούν, συμπεριφέρονται και αυτοπροσδιορίζονται με συγκεκριμένους τρόπους. Το να είσαι stan συνήθως περιλαμβάνει την ένταξη στο fandom ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη και την οικοδόμηση μιας κοινότητας με άλλους ομοϊδεάτες stan.

Τι κάνει ο Stans;

Οι περισσότεροι διαδικτυακοί σταθμοί αποτελούν μέρος μιας συλλογικότητας γνωστής ως «Stan Twitter». Η ανώνυμη φύση του, σε συνδυασμό με την ικανότητα ουσιαστικής αλληλεπίδρασης με διασημότητες, έχει καταστήσει το Twitter το πιο δημοφιλές μέρος για συναντήσεις stans.

  Τι είναι το Reddit Karma και πώς μπορώ να το αποκτήσω;

Οι περισσότεροι stan δεν χρησιμοποιούν προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης στις λαβές τους στο Twitter. Αντίθετα, συνήθως δημιουργούν ένα όνομα και χρησιμοποιούν μια φωτογραφία προφίλ που σχετίζεται με τη διασημότητα που στέκονται.

Οι Stans είναι συχνά σε θέση να οργανώνουν και να δημιουργούν κινήσεις μεγάλης κλίμακας που έχουν στιγμιαίο αντίκτυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμμετέχουν στις ακόλουθες δραστηριότητες για να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες:

Ενεργή ροή ή αγορά νέων τραγουδιών και άλμπουμ, ώστε να κατατάσσονται υψηλότερα στα μουσικά τσαρτ.
Τακτικά δημοσιεύουν ή στέλνουν tweet για τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη για να ευαισθητοποιήσουν.
Δημιουργία και διάδοση διαφόρων hashtag, τάσεων και μιμιδίων.
Η συμμετοχή σε συνηγορίες και η συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς προκαλεί την υποστήριξη του αγαπημένου τους καλλιτέχνη.
Συμμετοχή σε “stanwars”. Αυτό περιλαμβάνει τη διαμάχη με τις στάσεις ενός άλλου καλλιτέχνη, ο οποίος είναι αντιληπτός αντίπαλος.
Υπερασπίζονται τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη σε οποιεσδήποτε διαμάχες ή σκάνδαλα.

Ο Στανς επίσης συχνά κάνει like και απαντά σε αναρτήσεις από διασημότητες που έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί stan συμμετέχουν επίσης σε πιο νησιωτικές δραστηριότητες, όπως η δημιουργία μιμιδίων και η κοινή χρήση εσωτερικών ανέκδοτων με άλλους stans στην κοινότητα.

  Διορθώστε το σφάλμα εργαλείου δημιουργίας πολυμέσων 0x800704DD

Ένα ασυνήθιστο μέρος της κουλτούρας είναι η κυριαρχία των «fancams», που είναι σύντομα κλιπ κορεατών ποπ σταρ που χορεύουν. Οι Stans απαντούν συνήθως σε διάφορες άσχετες αναρτήσεις με αυτές, για να επικοινωνήσουν τις ερμηνευτικές δεξιότητες αυτών των καλλιτεχνών.

Stans και Online Πολιτισμός

Οι Stans είχαν μια βαθιά επίδραση στη συνολική κουλτούρα του Διαδικτύου. Το πιο εμφανές παράδειγμα αυτού είναι η διευρυνόμενη χρήση της «γλώσσας stan», η οποία είναι μια συλλογή όρων που χρησιμοποιούνται συχνά στο Stan Twitter. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το «bop» (ένα απολαυστικό ποπ τραγούδι) και το «sis» (συντομογραφία του «αδελφή»).

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει έμφαση στην τοξικότητα της καλλιέργειας σταν. Λόγω της ανωνυμίας, της νησιωτικότητας και της αφοσίωσής τους, ορισμένοι σταν συμμετέχουν τακτικά σε άθλιες δραστηριότητες. Αυτά περιλαμβάνουν τρολάρισμα, δοξολογία, εκφοβισμό και στοχευμένη παρενόχληση άλλων στο διαδίκτυο.

Αντίθετα, πολλοί καλλιτέχνες απολαμβάνουν αυτό το επίπεδο αλληλεπίδρασης και αυτοπροσδιορισμού μεταξύ των θαυμαστών τους. Μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα θετικό όταν οι stans χρησιμοποιούν τον τεράστιο αριθμό και την οργάνωσή τους για να ασκήσουν πολιτική υπεράσπιση ή να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.