Τι είναι το Split Tunneling στο VPN;

Το Split Tunneling σε VPN είναι μια δυνατότητα που σας επιτρέπει την ευελιξία να δρομολογείτε την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο μέσω ξεχωριστών τούνελ.

Μπορείτε να επιλέξετε ποια σήραγγα θα δρομολογείται η επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο ανά εφαρμογή ή ανά ιστότοπο. Για παράδειγμα, εξετάστε μια κατάσταση κατά την οποία θέλετε να αλληλεπιδράσετε με συσκευές στο τοπικό δίκτυο, ενώ διατηρείτε κρυπτογραφημένη την επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο. Ένα ακόμη πιο σχετικό πρόβλημα είναι όταν χρειάζεστε περισσότερο εύρος ζώνης για μερικές εφαρμογές, αλλά θέλετε να κρυπτογραφήσετε την κίνηση στο Διαδίκτυο για τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Η διαίρεση σήραγγας σας δίνει ουσιαστικά περισσότερη ισχύ στον τρόπο μετάδοσης των δεδομένων σας. Μπορείτε είτε να επιλέξετε τη σχετικά πιο αργή, ασφαλέστερη σήραγγα είτε την ταχύτερη, όχι και τόσο ασφαλή σήραγγα. Για να κατανοήσετε γιατί οι κρυπτογραφημένες σήραγγες είναι πιο αργές, πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί η διαίρεση σήραγγας στα VPN.

Πώς λειτουργεί το Split Tunneling σε VPN;

Όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο και προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, η συσκευή σας δημιουργεί μια σύνδεση απευθείας με τον διακομιστή του ιστότοπου. Δεν υπάρχουν μεσάζοντες και η ταχύτητα σύνδεσής σας είναι ό,τι παρέχει ο ISP σας με βάση το πρόγραμμα Διαδικτύου σας.

Μόλις συνδεθείτε με ένα VPN, η συσκευή σας συνδέεται πρώτα με έναν διακομιστή VPN, ο οποίος στη συνέχεια δημιουργεί μια σύνδεση με τον διακομιστή του ιστότοπου. Ο διακομιστής VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα πριν τα μεταδώσει περαιτέρω. Δεδομένου ότι τα δεδομένα σας πρέπει τώρα να περάσουν από έναν ενδιάμεσο, επιβραδύνει τις ταχύτητες της σύνδεσής σας.

Αυτό είναι όπου η διαίρεση της σήραγγας παρέχει μεγάλη αξία. Σας βοηθά να βρείτε το γλυκό σημείο μεταξύ ασφάλειας και ταχύτητας, καθώς σας επιτρέπει να μεταδώσετε ένα μέρος της κίνησης μέσω μιας ασφαλούς και πιο αργής σήραγγας και άλλα δεδομένα μέσω μιας μη κρυπτογραφημένης σήραγγας.

  Κωδικός έκπτωσης NordVPN, κωδικός κουπονιού |60-80%| 2024 (Μάρτιος)

Τα καλύτερα VPN διαίρεσης σήραγγας

Δεν διαθέτουν όλα τα VPN μια δυνατότητα διαίρεσης σήραγγας, αλλά εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα που έχουν.

#1. ExpressVPN: Διαίρεση σήραγγας με βάση εφαρμογές

Το ExpressVPN είναι ένα από τα λίγα VPN που υποστηρίζουν διαίρεση σήραγγας εντός εφαρμογής. Είναι αρκετά εύκολο να το ρυθμίσετε. Ανοίγετε το παράθυρο Επιλογές και η διαίρεση της σήραγγας βρίσκεται ακριβώς στο κάτω μέρος της καρτέλας Γενικά.

Μπορείτε να επιλέξετε τις εφαρμογές που θέλετε να εξαιρέσετε από τη σήραγγα VPN και αυτό είναι όλο. Για ένα VPN τόσο ακριβό όσο το ExpressVPN, η έλλειψη δυνατότητας διαίρεσης σήραγγας που βασίζεται σε ιστότοπο είναι ένα μειονέκτημα.

#2. NordVPN: Split Tunneling με βάση εφαρμογές και ιστότοπους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εξετάσετε το NordVPN εάν θέλετε διαίρεση σήραγγας. Πρώτον, προσφέρει split tunneling με βάση εφαρμογές καθώς και ιστότοπους. Η διαίρεση σήραγγας που βασίζεται σε εφαρμογές είναι άμεσα διαθέσιμη στην εφαρμογή του VPN.

Ωστόσο, η μόνη προειδοποίηση είναι ότι η διαίρεση σήραγγας που βασίζεται σε ιστότοπο είναι διαθέσιμη μόνο μέσω της επέκτασης Chrome του NordVPN, η οποία διαθέτει CyberSec (ένα ελαφρύ χαρακτηριστικό που επιτρέπει τη διαίρεση σήραγγας). Ανεξάρτητα, έχετε αυτήν την επιλογή, σε αντίθεση με το ExpressVPN. Επιπλέον, κοστίζει σημαντικά λιγότερο από το ExpressVPN – κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν έχετε προϋπολογισμό.

Τύποι διαίρεσης σήραγγας

Παρατηρήστε πώς και τα δύο VPN σάς επιτρέπουν να επιλέξετε εφαρμογές για τις οποίες θέλετε να χρησιμοποιήσετε VPN και εφαρμογές για τις οποίες θέλετε να απενεργοποιήσετε το VPN.

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα από τα δύο και να προχωρήσετε, θα ήσασταν καλύτερα με τη μία επιλογή από την άλλη. Ας πάρουμε κάποιο πλαίσιο σχετικά με τους τύπους διαίρεσης σήραγγας καθώς μιλάμε για την επιλογή που πρέπει να επιλέξετε.

Αντίστροφη διαίρεση σήραγγας

Αυτή είναι η μέθοδος που πρέπει ιδανικά να χρησιμοποιήσετε. Αντίστροφη διαίρεση σήραγγας, με απλούστερους όρους, σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε το VPN για όλες τις εφαρμογές ή τους ιστότοπους εκτός από αυτούς για τους οποίους προσθέτετε εξαίρεση. Σκεφτείτε το ως τη λίστα επιτρεπόμενων εφαρμογών και ιστότοπων που θέλετε να συνδέσετε απευθείας στο διαδίκτυο. Μπορείτε να συνδέσετε εφαρμογές που απαιτούν περισσότερο εύρος ζώνης απευθείας στο Διαδίκτυο, διατηρώντας ταυτόχρονα κρυπτογραφημένη την υπόλοιπη κίνηση.

  Τα καλύτερα gaming VPN 2024 (Μάρτιος)

Διαίρεση σήραγγας που βασίζεται σε εφαρμογές ή ιστότοπους

Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο της αντίστροφης διαίρεσης σήραγγας. Αντί να βάζετε στη λίστα επιτρεπόμενων εφαρμογών ή ιστότοπων, ρυθμίζετε την εφαρμογή VPN να εστιάζει μόνο σε λίγες εφαρμογές, όπως εφαρμογές διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών ή πελάτες torrent. Το υπόλοιπο της επισκεψιμότητάς σας περνά από την κανονική σας σύνδεση στο διαδίκτυο χωρίς ασφάλεια.

Ενώ επιλέγετε μεταξύ των δύο παραπάνω τύπων, είναι περισσότερο ασφαλές παρά συγγνώμη. Εφόσον μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα επιτρεπόμενων εφαρμογών που απαιτούν περισσότερο εύρος ζώνης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αντίστροφης διαίρεσης, να προσθέσετε εξαιρέσεις και να κρυπτογραφήσετε το υπόλοιπο της κυκλοφορίας.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το VPN Split Tunneling;

Η διαίρεση σήραγγας είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό και μπορεί να προσφέρει μεγάλη χρησιμότητα σε αρκετές περιπτώσεις.

Ακολουθούν μερικές περιπτώσεις χρήσης διαίρεσης σήραγγας:

#1. Όταν κάνεις κάτι που δεν απαιτεί μεγάλη ασφάλεια, η διαίρεση της σήραγγας θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πράγματα πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι στέλνετε ευαίσθητες πληροφορίες για εργασία και ενώ ανεβαίνουν, θα θέλατε να χαλαρώσετε με μερικές μάρκες και να παρακολουθήσετε το Netflix. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαίρεση της σήραγγας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μη ασφαλή σήραγγα για τη ροή του Netflix σε HD, ακόμη και όταν τα ευαίσθητα δεδομένα σας συνεχίζουν να περνούν μέσα από μια κρυπτογραφημένη σήραγγα.

#2. Όταν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο με γεωγραφικό αποκλεισμό χωρίς να επιβραδύνει καμία από τις άλλες δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο. Εάν βρίσκεστε στην Κίνα, το υπέροχο τείχος προστασίας θα μπορούσε να σας εμποδίσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε πολλούς ιστότοπους. Ακόμα κι αν βρίσκεστε αλλού στον κόσμο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να αποκτήσετε πρόσβαση σε βιβλιοθήκες περιεχομένου άλλων χωρών σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ροής. Για παράδειγμα, ορισμένες εκπομπές είναι διαθέσιμες μόνο στο Netflix US, αλλά θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση σε αυτές από οπουδήποτε χρησιμοποιώντας ένα VPN. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τη διαίρεση σήραγγας για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο με γεωγραφικό αποκλεισμό, ενώ εξακολουθείτε να έχετε καλές ταχύτητες σύνδεσης για άλλες δραστηριότητες.

  Proxy εναντίον VPN: Ποιες είναι οι διαφορές;

#3. Πρόσβαση σε συσκευές δικτύου μερικές φορές μπορεί να είναι πρόβλημα εάν είστε συνδεδεμένοι σε VPN. Εάν έχετε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας ή θέλετε να αλληλεπιδράσετε με άλλες συσκευές στο τοπικό σας δίκτυο, θα πρέπει να αποσυνδεθείτε από το VPN. Η διαίρεση σήραγγας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές χωρίς να χρειάζεται να αποσυνδεθείτε από το VPN.

#4. Ρύθμιση αντίστροφης διαίρεσης σήραγγας εάν έχετε μια λίστα με εφαρμογές που πιστεύετε ότι δεν απαιτούν μεγάλη ασφάλεια. Είναι μια ρύθμιση που διαρκεί λίγα λεπτά. Θα συνεχίσετε να έχετε καλές ταχύτητες σύνδεσης σε επιλεγμένες εφαρμογές, προστατεύοντας ταυτόχρονα τυχόν άλλα δεδομένα που μεταδίδονται από το σύστημά σας.

Είναι ασφαλές το Split Tunneling;

Τίποτα δεν είναι εγγενώς επικίνδυνο σχετικά με τη διαίρεση σήραγγας, υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζετε τι κάνετε. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η διαίρεση της σήραγγας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ασφάλεια που προσφέρει ένα VPN, αλλά αυτό είναι ένα αβάσιμο επιχείρημα.

Ενώ κάθε κίνηση που διέρχεται από μια σήραγγα VPN είναι πάντα ασφαλής, οι ατυχίες με τη διαίρεση σήραγγας συχνά οφείλονται σε λανθασμένες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, εάν η διαίρεση της σήραγγας δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας.

Το δίλημμα του τούνελ 🤔

Δεν χρειάζεται να είναι σαν την επιλογή της Σόφι. Κατανοήστε ότι η διαίρεση της σήραγγας είναι ένα εργαλείο που σας βοηθά να αξιοποιήσετε το καλύτερο και των δύο κόσμων. Σας επιτρέπει να μεταδίδετε ευαίσθητα δεδομένα μέσω μιας κρυπτογραφημένης σήραγγας, ενώ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση των υπόλοιπων δεδομένων μέσω του Διαδικτύου.

Στην ιδανική περίπτωση, χρησιμοποιήστε αντίστροφη διαίρεση σήραγγας και μην πέσετε θύματα παραπληροφορημένων συμβούλων στο Διαδίκτυο που ισχυρίζονται ότι η διαίρεση σήραγγας αποδυναμώνει τη συνολική ασφάλεια ενός VPN. Όλα τα δεδομένα που μεταδίδονται μέσω της κρυπτογραφημένης σήραγγας είναι ασφαλή — με την προϋπόθεση ότι δεν εγγραφείτε σε έναν σκιερό πάροχο υπηρεσιών VPN.