Τι είναι το Smart App Control στα Windows 11 και γιατί πρέπει να το ενεργοποιήσετε

Γνωρίζουμε καλά θέματα κακόβουλου λογισμικού και ασφάλειας στα Windows, όπως και η Microsoft. Για να διορθώσει το μακροχρόνιο πρόβλημα, η Microsoft έχει καταλήξει σε κάτι που ονομάζεται Έξυπνος Έλεγχος Εφαρμογών (SAC). Εάν αναρωτιέστε τι είναι ο Έξυπνος Έλεγχος Εφαρμογών στα Windows 11, τότε είναι μια λειτουργία ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη που αποκλείει έξυπνα μη αξιόπιστες και άγνωστες εφαρμογές. Αποτρέπει επίσης την εκτέλεση ανεπιθύμητων προγραμμάτων και adware στον υπολογιστή σας που προκαλούν επιβράδυνση ή εμφανίζουν πάρα πολλές διαφημίσεις. Επομένως, εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε τον Έλεγχο Έξυπνων Εφαρμογών στα Windows 11, ας περάσουμε από το αναλυτικό μας σεμινάριο.

Έξυπνος έλεγχος εφαρμογών στα Windows 11 (2022)

Σε αυτό το σεμινάριο, έχουμε εξηγήσει το Smart App Control στα Windows 11 και έχουμε προσθέσει τα βήματα για την ενεργοποίηση του SAC. Μπορείτε να επεκτείνετε τον παρακάτω πίνακα και να μεταβείτε στην επιθυμητή ενότητα.

Τι είναι το Smart App Control (SAC) στα Windows 11;

Το Smart App Control είναι μια νέα δυνατότητα ασφαλείας στα Windows 11, η οποία κυκλοφόρησε ως μέρος της ενημέρωσης των Windows 11 2022 (22H2 Build). Στοχεύει στον αποκλεισμό μη αξιόπιστων και ανεπιθύμητων εφαρμογών στα Windows 11, ακόμη και όταν το πρόγραμμα προστασίας από ιούς τρίτου κατασκευαστή ή η Ασφάλεια των Windows είναι απενεργοποιημένη. Αν αναρωτιέστε πώς λειτουργεί, αυτή τη φορά η Microsoft χρησιμοποιεί την έξυπνη υπηρεσία ασφαλείας που υποστηρίζει το cloud για να προβλέψει εάν μια εφαρμογή είναι ασφαλής για εκτέλεση στον υπολογιστή σας ή όχι.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο στιγμιότυπου σύσκεψης Zoom

Αρχικά, ελέγχει την εφαρμογή χρησιμοποιώντας AI (την υπηρεσία που υποστηρίζεται από το cloud) για οποιαδήποτε κακόβουλη συμπεριφορά. Εάν η υπηρεσία βρει την εφαρμογή ασφαλή για εκτέλεση, θα επιτρέψει στο πρόγραμμα να εκτελεστεί. Σε περίπτωση που η υπηρεσία cloud δεν μπορεί να λάβει συγκεκριμένη απόφαση ή βρει μια κόκκινη σημαία, το Smart App Control θα ελέγξει για έγκυρη υπογραφή. Εάν η εφαρμογή είναι υπογεγραμμένη και η υπογραφή είναι αξιόπιστη, η SAC θα την αφήσει να εκτελεστεί, διαφορετικά θα αποκλείσει το πρόγραμμα. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση του Smart App Control στα Windows 11.

Εκτός από εκεί, υπάρχει μια λειτουργία αξιολόγησης στο Smart App Control. Αρχικά, το SAC εκτελείται σε λειτουργία αξιολόγησης για να διαπιστώσει εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για να έχετε πάντα ενεργοποιημένο το SAC. Εάν είστε προγραμματιστής ή εργάζεστε σε εταιρεία και εάν το SAC σας διακόπτει πάρα πολύ, η λειτουργία αξιολόγησης θα απενεργοποιήσει το SAC, ώστε να μπορείτε να εργάζεστε χωρίς παρεμβολές. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης, εάν διαπιστώσει ότι είναι πιθανό να εκτελείτε κακόβουλο λογισμικό και ιούς, θα διατηρήσει το SAC ενεργοποιημένο.

Πώς να ενεργοποιήσετε τον Έλεγχο Smart App στα Windows 11

1. Στον υπολογιστή σας με Windows 11 που εκτελεί την έκδοση 22H2, πατήστε το πλήκτρο Windows και αναζητήστε “έξυπνη εφαρμογή”. Τώρα, ανοίξτε το “Smart App Control” από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

  Πώς να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος DirecTV 775

2. Θα ανοίξει τις ρυθμίσεις SAC στην Ασφάλεια των Windows. Εδώ, κάντε κλικ στις «Ρυθμίσεις Έξυπνου Ελέγχου Εφαρμογών».

3. Τώρα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον Έλεγχο Smart App, αλλά θα σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “Αξιολόγηση”. Αυτό θα μάθει από τη χρήση σας και θα ενεργοποιήσει τον Έξυπνο Έλεγχο εφαρμογών χωρίς να σας ενοχλεί πάρα πολύ για κάθε μη αξιόπιστη εφαρμογή. Στις δοκιμές μου, το SAC είναι πολύ επιθετικό όταν είναι συνεχώς ενεργοποιημένο.

Σημείωση: Εάν η ρύθμιση SAC είναι γκριζαρισμένη και δεν είναι προσβάσιμη στον υπολογιστή σας με Windows 11, προχωρήστε στο βήμα #5.

Πώς να απενεργοποιήσετε τον Έλεγχο Smart App στα Windows 11

4. Σε περίπτωση που θέλετε να απενεργοποιήσετε τον Έλεγχο Έξυπνων εφαρμογών στα Windows 11, μπορείτε να το κάνετε, αλλά να θυμάστε ότι μόλις το απενεργοποιήσετε, δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τη λειτουργία εκτός και αν πραγματοποιήσετε μια νέα επανεγκατάσταση της ενημέρωσης των Windows 11 22H2 . Επομένως, συνιστάται να διατηρείτε το SAC ενεργοποιημένο στον υπολογιστή σας. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία αξιολόγησης.

5. Εάν το SAC είναι απενεργοποιημένο και δεν μπορείτε να το ενεργοποιήσετε, αυτό οφείλεται στο ότι η λειτουργία απαιτεί νέα εγκατάσταση. Επιπλέον, όσοι έκαναν αναβάθμιση σε Windows 11 22H2 build μέσω του Windows Update δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν ούτε το SAC. Ναι, είναι ένα μεγάλο αίτημα να εκτελέσετε μια νέα εγκατάσταση της έκδοσης των Windows 11 22H2 για να ενεργοποιήσετε μια δυνατότητα ασφαλείας, αλλά αν θέλετε πλήρη προστασία στον υπολογιστή σας, μπορείτε να επαναφέρετε τα Windows 11 μέσω του cloud για να λάβετε την πιο πρόσφατη έκδοση. Μετά από αυτό, το SAC θα είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

  Το uTorrent έχει κολλήσει στη σύνδεση με Peers: Δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να παρακάμψω τον Έλεγχο Smart App για μεμονωμένες εφαρμογές;

Η Microsoft επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει τρόπος παράκαμψης Smart App Control για μεμονωμένες εφαρμογές. Και δεν θα μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή μέχρι και αν απενεργοποιήσετε το SAC στον υπολογιστή σας με Windows 11. Επίσης, μια καλύτερη λύση θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον προγραμματιστή και να τον ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει μια έγκυρη υπογραφή για τις εφαρμογές του.

Το Smart App Control αντικαθιστά το λογισμικό προστασίας από ιούς στα Windows;

Όχι, το Smart App Control δεν αντικαθιστά το λογισμικό προστασίας από ιούς. Το SAC λειτουργεί παράλληλα με το άλλο λογισμικό ασφαλείας σας, όπως το Microsoft Defender, για να παρέχει πρόσθετη προστασία στις συσκευές σας Windows 11.

Αποκλεισμός απειλών και μη αξιόπιστων εφαρμογών με το SAC στα Windows 11

Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Smart App Control και πώς να το χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας με Windows 11. Όπως ανέφερα παραπάνω, η δυνατότητα ασφαλείας είναι αρκετά χρήσιμη και θα σώσει πολλούς χρήστες από την εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή τους. Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι από εμάς. Όσο βρισκόμαστε σε αυτό, ελέγξτε το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα προστασίας από ιούς για Windows 11 για να διατηρήσετε τους υπολογιστές σας ασφαλείς και προστατευμένους από κάθε είδους απειλές. Εκτός από αυτό, μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες ρυθμίσεις απορρήτου για αλλαγή για τα Windows 11 από το συνδεδεμένο άρθρο μας. Και αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων παρακάτω.