Τι είναι το Shadow Ban Social Media;

Το “Shadow ban” σε τρομάζει και εσένα, έτσι δεν είναι; Αν θέλετε να το αποφύγετε, είστε στο σωστό μέρος και συνεχίστε να διαβάζετε περαιτέρω.

Ο όρος «σκιώδης απαγόρευση» είναι πολύ δημοφιλής και κάθε χιλιετία είναι εξοικειωμένος με αυτόν τον όρο. Είναι ένας πολύ παλιός όρος, αλλά στις μέρες μας, όλο και περισσότερες εταιρείες δίνουν σκιώδεις απαγορεύσεις στους χρήστες, οπότε κερδίζει δημοτικότητα.

Η ιδέα μιας «σκιώδης απαγόρευσης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά απλή. Αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία οι αναρτήσεις ή οι ενέργειες ενός ατόμου σε έναν ιστότοπο ή μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αποκρύπτονται από άλλους χρήστες, παρόλο που ο χρήστης δεν γνωρίζει την κατάσταση.

Λοιπόν, γιατί έχουμε σκιώδεις απαγορεύσεις; Ποιο είναι το νόημα αυτής της πρακτικής που φαίνεται ύπουλη; Εδώ, θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά γιατί συμβαίνουν οι σκιώδεις απαγορεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γιατί γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες.

Τι είναι το Shadow Ban;

Η σκιώδης απαγόρευση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες για την απόκρυψη του λογαριασμού και του περιεχομένου ενός χρήστη εν αγνοία του χρήστη. Απευθύνεται σε άτομα που παραβιάζουν τους κανόνες της πλατφόρμας ή για να σταματήσουν να εμφανίζονται ανεπιθύμητα και άλλο επιβλαβές περιεχόμενο στις ροές άλλων χρηστών.

Οι σκιώδεις απαγορεύσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη διάδοση ορισμένων θεμάτων ή μηνυμάτων. Περιορίζει τους ανθρώπους από το να κάνουν ορισμένα πράγματα. Η πρόσβαση ενός χρήστη σε ορισμένες λειτουργίες της πλατφόρμας μπορεί να περιοριστεί με τη σκιώδη απαγόρευση, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων, ο σχολιασμός ή η αποτροπή άλλων χρηστών από το να δουν τις αναρτήσεις του χρήστη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια σκιώδης απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί ακόμη και να μπλοκάρει τον λογαριασμό ενός χρήστη, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση του ιστότοπου. Η σκιώδης απαγόρευση μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να δουν επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη λογοκρισία ατόμων. Καθιστά πιο δύσκολο για ορισμένους χρήστες να πουν αυτό που θέλουν.

Γιατί συμβαίνει ένα Social Media Shadow Ban;

Ο πρώτος και πιο προφανής λόγος για τη χρήση σκιωδών απαγορεύσεων είναι να σταματήσει η διαδικτυακή κατάχρηση. Η σκιώδης απαγόρευση είναι ένας τρόπος για τους ιστότοπους και τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εμποδίζουν τους χρήστες να κάνουν κακά πράγματα χωρίς να τους μπλοκάρουν ή να αναστέλλουν τους λογαριασμούς τους.

Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ιστότοπο, αλλά οι αναρτήσεις και τα σχόλιά του δεν θα εμφανίζονται για να τα δουν οι άλλοι χρήστες. Αυτό διασφαλίζει ότι όλοι παραμένουν ασφαλείς και φιλικοί στον ιστότοπο. Η σκιώδης απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν χρησιμοποιείται μόνο για να σταματήσει την κατάχρηση, αλλά και για να σταματήσει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Μπορεί να είναι δύσκολο να το σταματήσετε χωρίς να περιορίσετε το δικαίωμα των νόμιμων χρηστών να λένε αυτό που θέλουν. Η σκιώδης απαγόρευση είναι ένας τρόπος για τους ιστότοπους να σταματήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών χωρίς να χρειάζεται να αναστείλουν ή να αποκλείσουν τον χρήστη.

  Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των AirPods και AirPods Pro

Το spamming μπορεί να σταματήσει σε τεράστιο βαθμό με τη σκιώδη απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανεπιθύμητα μηνύματα δημοσιεύονται πάντα σε ιστότοπους και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να το σταματήσετε χωρίς να δυσκολεύεστε τους ανθρώπους να πουν αυτό που θέλουν. Η σκιώδης απαγόρευση είναι ένας τρόπος για τους ιστότοπους να σταματήσουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα χωρίς αποκλεισμό ή αναστολή των χρηστών.

Η σκιώδης απαγόρευση μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοηθά τους ιστότοπους και τις πλατφόρμες να καταπολεμούν την διαδικτυακή κατάχρηση, τις ψευδείς πληροφορίες και τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Τους επιτρέπει να σταματήσουν την εξάπλωση αυτών των προβλημάτων χωρίς να μπλοκάρουν ή να αναστέλλουν τους χρήστες. Εξασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου χωρίς να ανησυχούν για ανεπιθύμητη αλληλογραφία, κακές πληροφορίες ή κατάχρηση.

Τι είναι το TikTok Shadow Ban;

Μπορεί να έχετε ακούσει για τον όρο «σκιώδης απαγόρευση» εάν χρησιμοποιείτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά τη δημοφιλή εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok. Εάν ένας χρήστης δημοσιεύσει κάτι στο TikTok, δεν θα εμφανίζεται στη σελίδα “Για εσάς”, όπου εμφανίζονται τα προτεινόμενα βίντεο της πλατφόρμας από άλλους χρήστες.

Η σκιώδης απαγόρευση του TikTok είναι ένας τρόπος για την πλατφόρμα να τιμωρεί τους χρήστες καθιστώντας τους πιο δύσκολους να τους δουν. Γίνεται για την προστασία άλλων χρηστών από περιεχόμενο που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές ή κακόβουλο.

Λόγοι για το TikTok Shadow Ban

Τις περισσότερες φορές, ένας χρήστης είναι μια σκιά που απαγορεύεται στο TikTok για τους ακόλουθους λόγους:

  • Δημοσίευση προσβλητικού ή μίσους περιεχομένου: Εάν κάποιο περιεχόμενο είναι προσβλητικό ή αντίκειται στους όρους παροχής υπηρεσιών της πλατφόρμας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκιώδη απαγόρευση.
  • Δημοσίευση πολύ συχνά: Εάν δημοσιεύετε πάρα πολλά βίντεο σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πλατφόρμα μπορεί να τα δει ως ανεπιθύμητα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκιώδη απαγόρευση.
  • Χρήση hashtag που έχει απαγορεύσει η πλατφόρμα: Τα hashtags συμβάλλουν στην ενίσχυση της απήχησής σας, αλλά εάν χρησιμοποιείτε απαγορευμένα hashtags, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σκιώδη απαγόρευση.
  • Παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας: Αυτό περιλαμβάνει την αγορά ακολούθων ή likes, κάτι που αντίκειται στους κανόνες της πλατφόρμας.
  • Εάν πιστεύετε ότι σας έχει αποκλείσει το TikTok, πρέπει να ελέγξετε για ένα σημαντικό πράγμα πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να ελέγξετε όσα έχετε δημοσιεύσει για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στους κανόνες της πλατφόρμας. Εάν είναι το σωστό περιεχόμενο, μπορείτε να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας επικοινωνώντας με την ομάδα υποστήριξης του TikTok. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν δημοσιεύετε πολύ συχνά ή χρησιμοποιείτε hashtags που δεν επιτρέπονται.

    Τι είναι το Shadow Ban του Facebook;

    Όταν ένας λογαριασμός παραβαίνει τους όρους παροχής υπηρεσιών για το Facebook, αυτός ο λογαριασμός ενδέχεται να υπόκειται σε σκιώδη απαγόρευση. Με αυτόν τον τρόπο λογοκρίνουν οποιονδήποτε λογαριασμό στο Facebook. Δεν είναι μια πλήρης απαγόρευση αλλά μάλλον ένα λεπτό όριο στο τι μπορεί να προβληθεί. Όταν κάποιος έχει αποκλειστεί με shadowbank, οι αναρτήσεις του θα εξακολουθούν να εμφανίζονται στο χρονολόγιό του, αλλά οι άλλοι χρήστες δεν θα μπορούν να τις δουν.

    Είναι ένας τρόπος για το Facebook να θέτει σε αναμονή την ανάρτηση ενός χρήστη. Μια σκιώδης απαγόρευση στο Facebook μπορεί να έχει αρκετά επιβλαβείς επιπτώσεις στον λογαριασμό ενός χρήστη. Εάν ένας χρήστης έχει αποκλειστεί από shadowban, οι αναρτήσεις του ενδέχεται να μην προσεγγίζουν τόσο πολλούς ανθρώπους όσο συνήθως.

      Πώς να διαγράψετε όλες τις ειδοποιήσεις σε iPhone χωρίς 3D Touch

    Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται λιγότερο για τις αναρτήσεις τους και να κάνει το περιεχόμενό τους λιγότερο ορατό. Σημαίνει επίσης ότι οι αναρτήσεις τους ενδέχεται να μην εμφανίζονται στις ειδήσεις άλλων χρηστών, με αποτέλεσμα λιγότερες αλληλεπιδράσεις και λιγότερη οργανική προσέγγιση χρηστών.

    Οι διαφημίσεις μπορούν επίσης να κάνουν χειρότερα όταν υπάρχει μια σκιώδης απαγόρευση. Όταν ένας χρήστης έχει αποκλειστεί με shadowban, είναι πιθανό οι διαφημίσεις του να μην είναι ορατές από τα άτομα για τα οποία προορίζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα κλικ, εμφανίσεις και πωλήσεις. Τελικά, το shadow banning στο Facebook είναι ένας τρόπος για να ελέγχετε τι βλέπουν οι άνθρωποι στην πλατφόρμα μέσω λογοκρισίας.

    Τι είναι το Instagram Shadow Ban;

    Η πολιτική του Instagram Shadow Ban καθιστά πιο δύσκολη την εμφάνιση ανεπιθύμητου και ακατάλληλου περιεχομένου στο Instagram. Οι χρήστες που έχουν παραβιάσει τους κανόνες και τους όρους παροχής υπηρεσιών του Instagram δεν μπορούν να εμφανίσουν το περιεχόμενό τους σε άλλα άτομα.

    Η σκιώδης απαγόρευση μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα, επειδή μπορεί να μειώσει την αφοσίωση και την προσέγγιση χρηστών. Οι χρήστες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες και τους όρους παροχής υπηρεσιών του Instagram για να αποφύγουν τον αποκλεισμό από τη σκιά.

    Δεν πρέπει να δημοσιεύουν ή να μοιράζονται ακατάλληλο περιεχόμενο ή ανεπιθύμητο περιεχόμενο για να αποφύγουν ένα τέτοιο σενάριο. Επιπλέον, όλοι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα hashtags που χρησιμοποιούν σε μια ανάρτηση έχουν νόημα με το περιεχόμενο που δημοσιεύουν.

    Η σκιώδης απαγόρευση του Instagram αποκρύπτει περιεχόμενο από χρήστες που έχουν προηγουμένως δημοσιεύσει ή μοιραστεί ανεπιθύμητο περιεχόμενο ή άλλο ακατάλληλο περιεχόμενο. Όταν ένας χρήστης έχει αποκλειστεί με shadowban, οι ιστορίες και οι αναρτήσεις του στο Instagram είναι κρυμμένες από την κύρια ροή και μόνο το άτομο που τις δημοσίευσε μπορεί να τις δει.

    Δεδομένου ότι οι άλλοι χρήστες δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενό τους, δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους ακόλουθούς τους ή να λάβουν likes και σχόλια. Το περιεχόμενό τους δεν θα εμφανίζεται στα hashtags που χρησιμοποίησαν, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να τα βρουν. Ως αποτέλεσμα, ο χρήστης μπορεί να έχει λιγότερη αφοσίωση και απήχηση.

    Shadow Banning στο Twitter

    Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Twitter, έναν δημοφιλή τρόπο για να μοιράζονται τις σκέψεις και τα νέα τους. Με πολλούς χρήστες και πολύ περιεχόμενο γύρω, καθίσταται απαραίτητο για το Twitter να λαμβάνει αυστηρές ενέργειες κατά καιρούς. Η πλατφόρμα έγινε πιο αυστηρή μετά την εισαγωγή της δυνατότητας Twitter Blue.

    Όταν ο λογαριασμός ενός χρήστη αφαιρείται από το Twitter λόγω παραβίασης των κανόνων του ιστότοπου, αυτό ονομάζεται «απαγόρευση». Ανάλογα με το πόσο κακή ήταν η παραβίαση, μπορεί να είναι μόνιμη ή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, η απαγόρευση δεν σημαίνει πάντα ότι ο χρήστης θα διαγραφεί από την πλατφόρμα. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την κατάργηση κάποιου περιεχομένου ή τον τερματισμό του λογαριασμού.

    Το Twitter απαγορεύει τους χρήστες για πολλά πράγματα, όπως η δημοσίευση προσβλητικού ή ακατάλληλου περιεχομένου, η χρήση ρητορικής μίσους, η υποκίνηση βίας ή η αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Το Twitter έχει μια πολιτική που λέει ότι δεν θα αφήσει ορισμένα πράγματα να συμβούν. Το Twitter έχει επίσης αρκετούς κανόνες για να κρατά τους χρήστες του ασφαλείς. Αυτοί οι κανόνες διασφαλίζουν ότι όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα με ασφάλεια και ευγένεια.

    Για παράδειγμα, το Twitter δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να παρενοχλούν ή να επιλέγουν άλλους χρήστες, να δημοσιεύουν περιεχόμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ρητορική μίσους ή να κάνουν άλλα αγενή πράγματα στο διαδίκτυο.

      Πώς να παίξετε παιχνίδια Jackbox Online με το Zoom

    Υπάρχουν πιθανότητες ο χρήστης να χρειαστεί επίσης να αντιμετωπίσει κοινωνικές συνέπειες, όπως να τον αποφύγουν οι συνομήλικοί του ή να χάσουν τη δουλειά τους.

    Πώς να καταλάβετε εάν ο λογαριασμός σας έχει αποκλειστεί από σκιά;

    Μπορείτε να μάθετε αν είστε θύμα σκιώδους απαγόρευσης ή όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να ελέγξετε για να δείτε ποιος σας ακολουθεί εάν λαμβάνετε λιγότερα likes, σχόλια και κοινοποιήσεις από ό,τι συνήθως. Αν δεν ανεβαίνει όπως συνήθως, τότε είναι σημάδι σκιώδους απαγόρευσης.

    Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στην πλατφόρμα για τον λογαριασμό ή τις αναρτήσεις σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το προφίλ σας ή να δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είστε θύμα σκιώδους απαγόρευσης. Εάν οι αλληλεπιδράσεις, ο αριθμός των ακολούθων ή η ορατότητά σας στην πλατφόρμα μειώνονται, αυτός είναι ένας άλλος πιθανός λόγος για τον αποκλεισμό από τη σκιά. Πρέπει να έρθετε σε επαφή με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να διορθώσετε το πρόβλημα της σκιώδους απαγόρευσης.

    Η διάρκεια μιας σκιώδης απαγόρευσης μπορεί να αλλάζει από χρήστη σε χρήστη και από πλατφόρμα σε πλατφόρμα. Η απαγόρευση μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, ανάλογα με το πόσο κακή ήταν η παραβίαση.

    Αλλά μερικές φορές, οι απαγορεύσεις μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα, το Twitter είναι πολύ δημοφιλές για τον αποκλεισμό χρηστών στο παρασκήνιο για έως και 30 ημέρες, εάν παραβιάσουν τους κανόνες. Παρόλο που οι σκιώδεις απαγορεύσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για τους ιστότοπους κοινωνικών μέσων να σταματήσουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κανόνες της πλατφόρμας που χρησιμοποιείτε και να τους ακολουθείτε πάντα, ώστε το περιεχόμενό σας να μην καταργείται χωρίς λόγο. Μόλις ενημερωθείτε για τους βασικούς κανόνες οποιασδήποτε πλατφόρμας, θα είναι εύκολο για εσάς να τους τηρήσετε.

    Πώς να σταματήσετε να είστε αποκλεισμένοι από τη σκιά;

    Δεν είστε μόνοι αν φοβάστε τη λέξη «σκιώδης απαγόρευση» ενώ χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν το τέλος του κόσμου, δεν χρειάζεται να μείνετε στο σκοτάδι. Μπορείτε να κάνετε μερικά εύκολα βήματα για να βεβαιωθείτε ότι είστε απαλλαγμένοι από μια σκιώδη απαγόρευση και να επαναφέρετε τον λογαριασμό σας όπως ήταν πριν.

    Αρχικά, κοιτάξτε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους κανόνες της πλατφόρμας. Εάν παραβιάσετε κάποιους κανόνες, πρέπει να τους αντιμετωπίσετε αμέσως. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε περισσότερα προβλήματα και να διατηρήσετε τον λογαριασμό σας ασφαλή από μια σκιώδη απαγόρευση.

    Δεύτερον, ρίξτε μια ματιά στο περιεχόμενό σας και βεβαιωθείτε ότι είναι πολύτιμο και όχι κάτι σκουπίδι και προσβλητικό. Εάν δεν έχετε δημοσιεύσει εδώ και καιρό, αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τον σκιώδη αποκλεισμό σας. Προσπαθήστε να δημοσιεύσετε λίγο περισσότερο και βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας είναι ενδιαφέρον και καλής ποιότητας.

    Τέλος, παρακολουθήστε τι κάνετε με άλλους λογαριασμούς. Εάν κάνετε πράγματα που φαίνονται ύποπτα ή σαν ανεπιθύμητη αλληλογραφία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκιώδη απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιμετωπίστε τους άλλους λογαριασμούς με σεβασμό και σκεφτείτε πώς τους μιλάτε. Μπορείτε να αποφύγετε την τρομακτική απαγόρευση σκιών ακολουθώντας αυτά τα εύκολα βήματα. Με αυτά, ο λογαριασμός σας θα επανέλθει στην κανονική λειτουργία σε ελάχιστο χρόνο.

    συμπέρασμα

    Η σκιώδης απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τύπος διαδικτυακής λογοκρισίας που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία σας στο διαδίκτυο. Παρόλο που είναι δύσκολο να το βρείτε, αν γνωρίζετε πώς λειτουργεί μια σκιώδης απαγόρευση, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να προστατευθείτε από τις επιπτώσεις της. Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τα πάντα σχετικά με μια σκιώδη απαγόρευση σε διαφορετικές πλατφόρμες και δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μείνετε μακριά από μια σκιώδη απαγόρευση.